Vilket underbart väder vi har haft de senaste dagarna. På dagarna har solen strålat och vi har i skuggan kommit upp i temperaturer runt 20 grader. Tyvärr blir det väldigt mycket kallare på nätterna, så Fru Snålgris alla förodlade grönsaker får stå kvar och ta upp halva vardagsrummet ytterligare ett litet tag. Man bör ju vänta tills medeltemperaturen inte går under 10 grader för sådant som tomat, gurka, melon etc. Citrusväxterna tål väl lite mer kyla men även dessa är det inte jättebra att ha ute när temperaturen närmar sig nollan. Vårat fina citronträd fällde alla sina blad under vintern, men nu har den kommit tillbaka med besked och har fina gröna friska blad, och den står och gottar sig i värmen i våra glaspartier mot söder.
Alla ni som är föräldrar har säkert kommit i kontakt med begreppet "klassföräldrar". Det är ett påhitt som innebär att man oftast från klasslistan uppifrån och ner utser två eller tre barn vars föräldrar får det hedervärda uppdraget att vara klassföräldrar just den årskursen eller terminen. Jag avskyr detta fenomen. För det första, det finns två självklara uppdrag som klassföräldrar; att köpa en present till lärare och fritidspersonal till julavslutningen, och sen att köpa en sommarpresent på skolavslutningen. I vårat fall utses tre familjer till klassföräldrar. Enkel matematik säger då att en förälder blir utan "uppdrag". I vårat fall var jag inte med förra året pga min psykiska ohälsa, så jag blev framflyttad till detta året, och har gjort mitt genom att fixa julpresenten. Uppdraget utfört. Nu får de två andra slåss om vem som ska bli framflyttad och vem som ska köpa sommarpresent. Som ni förstår är detta som uppgjort för kaos, då det inte finns någon tydlig struktur i det hela, t.ex. vem som bestämmer i de fall där klassföräldrarna inte är överens. Gällande hur stor arbetsinsats som krävs för att någon ska bli framflyttad eller anses ha utfört sitt uppdrag finns inte heller, utan detta verkar vara helt upp till föräldrarna själva under det årliga föräldramötet. Jag är glad att jag nu för all framtid slipper vara delaktig i detta spektakel, då jag vare sig ser nyttan eller har något som helst engagemang i det hela. Vad har du för erfarenheter av detta?
Nu lämnar vi detta och fokuserar istället på det ekonomiska, nämligen hur det har gått med vår pengamaskin, utdelningar och privata ekonomi. VI börjar i sedvanlig ordning med inkomster och utgifter.
Inkomster och utgifter
Denna månad var hyfsad när det gäller inkomster. April är den bästa utdelningsmånaden för oss, och det märktes verkligen. Solen har dessutom tittat fram och genererat en blygsam inkomst genom försäljning av elektricitet samt egenanvändning.
Fru Snålgris lön: 22653 kr
CSN: 19427 kr
Övriga inkomster: 17 660 kr (skatteåterbäring, försäljning av cyklar och poolgrejor samt ett antal däckbyten)
Utdelningar: 125 290 kr
Försäljning av solel: 538 kr
Totala nettoinkomster för April blir således 186 778 kr
Inte ens statsministern har en sådan lön. Dock är lyckan kortvarig då utdelningarna direkt försvann in i våran pengamaskin för att återinvesteras. Det är dessutom den näst sista månaden med CSN, sen stängs den pengakranen också. Fru Snålgris fortsätter att jobba och bidrar med en stadig inkomst varje månad, och vi hade lite tur med skatteåterbäring och att det fortfarande finns prylar här hemma att sälja. Nu sålde vi mina föräldrars båda cyklar, och de inbringade 1500 kr var. De är 82 år gamla och köpte nya cyklar för ca 5 år sedan, men tilltagande krämpor och annat har gjort att de nu har valt att aldrig mer cykla. Jag fick intäkten mot att jag hjälpte dem att sälja cyklarna. Tack för det.
Det är inte bara intäkterna som slagit alla rekord, utan vi har även haft stora utgifter. Jag och Fru Snålgris har varit iväg på några mindre utflykter vilket har resulterat i att vi behövt köpa både lunch- och middagsmat. Detta har blivit riktigt dyrt i Sverige, och vår matbudget för utemat är inte speciellt hög den heller, ty vi lagar det mesta själva. Våra utgifter ex amortering landade på 23 436 kr, vilket är några tusenlappar över vad vi brukar ligga. Till vårat försvar kan tilläggas att vi hade några engångsutgifter som drog upp det hela lite. Nästa månad ska våran skrotbil till verkstaden då luftkonditioneringen har gett upp. Vi ska börja med en enkel AC-felsökning, så får vi se vad det landar i. Då grejorna är ca 30 år gamla är jag aningen nervös över att det inte blir så enkelt som att fylla på köldmedium. Med lite otur har den 20 år gamla kompressorn gett upp. Jag vägrar dock att köra en bil utan luftkonditionering, så vi får se vart det landar.
Utdelningar
Våren ger inte bara fint väder och värme utan även ett rejält pengaregn. Det är främst de svenska bankerna som hos oss står för dessa stora pengar. I år laddade de kanonerna med fina extrautdelningar, och man får så klart ta höjd för att nästa år inte blir fullt lika trevligt.
Pengamaskinen
Värdet på pengamaskinen har sjunkit med ca 3% i år. Det största tappet har faktiskt min tjänstepension stått för, och räknar man med den så hamnar vi istället på -6%. Jag brukar inte räkna in den i den officiella pengamaskinen när jag redovisar siffrorna här, då den endast består av Avanza Auto 6, men loggar jag in på Avanza räknas den ändå med i totalen. Som jag skrev i det föregående inlägget bekymrar jag mig inte speciellt mycket om huruvida värdet ökar eller minskar, så länge utdelningarna fortsätter att flöda. Dollarkursen har denna gång jobbat mot oss och de totala utdelningarna för året har minskat med ca 25 000 kr, vilket inte är småpotatis, men i gengäld har värdet på många aktier sjunkit så pass att vi kan köpa till direktavkastningar som inte var möjliga för något år sedan.
Det gäller att hitta ljusglimtarna i tillvaron och ta till vara på de möjligheter som ges. Det sämsta man kan göra under en börsnedgång likt denna är att ge upp, få panik och sälja av allting för att "rädda" sin förmögenhet. Då har du gjort fel från början när du placerade ditt kapital. Gjorde jag fel när jag placerade hela vårat tjänstepensionskapital i Avanza Auto 6? Med tanke på att det är ca 10 år tills jag får börja med uttag känns denna strategi fortfarande helt rätt. Jag kommer att vikta över mer och mer mot räntor ju närmre uttagsstarten vi kommer.
Transportkostnader
Jag tänkte passa på att skriva lite om våra kostnader för bilåkande. Vi kör som de allra flesta tänker jag. Fru Snålgris åker till jobbet varje dag, det är ca 3 mil tur och retur. Sen gör vå ofta någon längre utflykt under helgen, och några gånger om året kör vi på riktiga långresor till Göteborg eller Stockholm. Några gånger om året blir det resor till Malmö eller Köpenhamn, som är de närmsta större städerna för oss. Fördelen med att ha elbil och solpaneler är att du med detta kan åka riktigt billigt under de perioder då vi har mycket solsken här nere i söder. Det är normalt från Mars till September, sen är det för mulet och dagarna är för korta för att det ska ge något.
Tittar vi på statistik för 2025 kan vi se att vi har laddat hemma för 186 kr. För detta har vi fått 1243 kWh. Detta ger med en medelförbrukning om 1,7 kWh/mil att vi har kommit ca 690 mil för dessa pengar. Vi har utöver detta laddat tre gånger på Tesla Supercharger för ca 300 kr under långresor till Malmö. Detta ger oss ca 45 mil extra, då det är mycket dyrare att ladda här och det är något man endast gör i nödfall. Så, totalt har vi kommit 735 mil för dessa 486 kr. Det ger en milkostnad om 60 öre om man endast ser till drivmedlet.
Om man jämför med vår tidigare dieselbil hade samma färdsträcka resulterat i en kostnad om 7000 kr eller 9,6 kr/mil om jag räknar med att diesel kostar 16 kr/mil och vår dieselbil från 2018 drog ca 0,6 liter per mil blandad körning. Det är svårt att motivera någon att fortsätta köra med fossila bränslen. Ska man köpa en ny eller bättre begagnad bil kan jag inte se några argument för att köpa en fossilbil längre. Jag har inte haft räckviddsångest en endaste gång på våra långresor. Man lär sig snabbt hur långt man kommer och det är skönt att ta en bensträckare eller fikapaus om 20 minuter efter 20-30 mil medan bilen laddas upp. Desutom slipper man avgaser, fossimotorns tröghet och allt vad det innebär att hålla på med årliga "servicear". Jag har gjort broms-service på vår Model 3, och det tog mig kanske 20 minuter extra. Det gjordes när jag bytte till sommardäck, och innebär att man plockar bort bromsbeläggen, och borstar rent från eventuell rost och annat mög, samt smörjer upp glidytorna med keramisk pasta. Kupéfiltret bytte jag förra året, så det ska endast bytas vartannat år, eller om det uppstår dålig lukt. I övrigt är det bara att tuta och köra. Bromsbeläggen och skivorna är i nyskick trots 6000 mil på mätaren. Detta tack vare att man med en elbil uteslutande motorbromsar. Det är tillrådigt att då och då trampa ner rejält på bromspedalen för att köra bort ytrost på bromsskivorna och motionera bromskolvar och belägg. Detta är det ju även en god idé att göra även på fossilbilar, speciellt när tanten sitter bakom ratten och kör eco-driving.
Det var allt för denna gång. Dela gärna med dig av dina egna åsikter och tankar om bilåkande, transportkostnader eller annat kul i kommentarsfältet. Passa även på att njuta av våren, gå en sväng i naturen och ta en paus från datorn eller telefonen...