Vi Snålgrisar älskar sol och värme och därför var det helt surrealistiskt att vi kunde sitta med shorts och bar överkropp och sola hela helgen lång. Grillen fick jobba lite den också, och det kändes som vilken sommardag som helst.
Det har hänt en del i omvärlden sedan det senaste blogginlägget. Förskolan som kallas Alliansen har lekt för fulla muggar och kan tydligen inte bestämma sig kring vem som får leka med vem. Det påminner starkt om när man var barn och man inte ville leka med nån bara för att det var så, det fanns egentligen inga sakliga argument mer än "leker du med han så vill jag inte vara med, då går jag hem" samt "leker du med henne vill jag inte vara din kompis mer".
Då hade vi tack och lov inte Twitter och Facebook, men det finns idag och partiledarna verkar inte sena att utnyttja dessa kanaler till att förvirra folket och sina politiska medtävlare och motståndare ännu mer. Ulf Kristersson skriver en sak på Facebook, som han med en dåres bestämdhet hävdar har visats för övriga allianskollegor innan publicering, medan Jan Björklund, lika bestämt, hävdar motsatsen. Väx upp för f-n! Vi har inte röstat på Förskoleavdelningen Humlan utan på vad som sades vara "vuxna i rummet".
De enda vuxna hittills verkar märkligt nog vara Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. Jag läste en intressant debattartikel av PM Nilsson på di.se som nog slog huvudet på spiken i vad mina egna tankar och funderingar landar i. All kritik hittills från C, M och L mot att samarbeta med SD har landat i fluffiga ord som skilda "värderingar" och "värdegrund" samt att SD skulle vara motståndare till demokratin som vi känner den. Detta finns det inget spår av i deras partiprogram. Man har alltså inte ens brytt sig om att sätta sig ner och samtala med Jimmie för att få reda på vad de kan tänkas vilja ha i utbyte mot att släppa fram en alliansregering. Istället för sakpolitik gömmer man sig bakom samma gamla vanliga retorik som man har kört med i säkert 8 års tid, utan att när man får frågan om att precisera vad man menar, kunna komma med någonting konkret alls. Skärpning tack. Över en miljon människor har faktiskt röstat på SD, och det är hög tid att behandla detta parti som man behandlar övriga s.k. "etablerade" partier.
Det har även skakat en del på börsen, och så klart var inte kvällstidningarna sena med att gräva fram sina domedagsrubriker om "nu kommer börsfallet" samt "såhär gör börsproffsen när det rasar". Snålgrisarna har väl gått ca 100000 kr back senaste veckorna, men vi förbereder oss inte på jordens undergång utan lever våra liv precis som vanligt. Några små justeringar i portföljen har det blivit. Vi har halverat innehaven i HiQ och JM samt köpt lite mer Fortum och Telia samt Klövern Pref. Vi ligger ganska tungt investerade i fastigheter, och då kändes det lämpligt att vikta ner något i en bostadsutvecklare som antagligen kommer få det lite motigt framöver. Klövern pref har också den rasat en del och ligger nu på ganska trevliga nivåer.
Jag har dessutom fått ett antal mail från bloggläsare som ber om råd kring hur de ska göra nu när börsen "rasar". För det första kan det som hände på börsen senaste veckan knappast kallas för ett ras. Möjligtvis en smärre korrigering till följd av oro för handelskrig samt höjda räntor. Dock kan det vara bra om man känner oro för att förlora sina pengar ta sig en funderare kring sin egen risktolerans och investeringsplan. Vi Snålgrisar är utdelningsinvesterare som sparar på väldigt lång sikt. Vi har dessutom ca 150000 kr i kontantbuffert som extra säkerhet. I vårat fall med vår strategi känns det meningslöst att investera i något annat än utdelande aktier.
Däremot, är du en vanlig småsparare och inte alls har samma typ av buffert och risktolerans som vi har kan det däremot vara lämpligt att investera en del av pengarna i räntefonder eller liknande. Eller varför inte på ett vanligt bankkonto om det är pengar du behöver i närtid? I flera av fallen hos folk som skrivit till mig anar jag en känsla av panik inför denna lilla korrigering, vilket får mig att ana att man har för mycket av sin förmögenhet investerat på börsen. Man ska trots vad som sägs om att börsen på sikt alltid går upp, vara beredd att på kort sikt (några år hit och dit) kan börsen gå ner ganska rejält. Fundera kring:
1) Hur stor risk vill du ta?
2) Varför sparar du?
3) När kommer du tidigast att börja använda pengarna?
För vår egen del blir svaren som följer:
1) Vi vill ta ganska hög risk och ligger således investerade 100% i aktier. Däremot har vi spridit riskerna i olika branscher och valutor. Vi undviker till största del små förhoppningsbolag och har endast kryddat portföljen med några högutdelande finansbolag.
2) För att bli ekonomiskt oberoende genom utdelningar. Vi spara alltså inte till en ny värmepanna, bil eller liknande och lider således ingen ekonomisk skada om värdet på aktierna skulle gå ner.
3) Om ca 10-12 år, vilket får anses vara lång sikt, och då kan det vara lämpligt att ta en något högre risk.
Har du gjort några förändringar i din strategi till följd av svängningarna på börsen?
Inga förändringar, dock har jag insett efter snart två år med min fondportfölj att nästan alla aktiva fonder jag valt ut med förhoppning om att de ska prestera lite bättre än min globalfond har istället gått sämre. De enda som ständigt går bättre är teknikfonder. Därför blir det nog att sälja av allt utom teknikfonder och köpa globalfond snart.
SvaraRaderaTjenare d och tack för kommentar!
RaderaJa det är svårt med aktiva eller passiva fonder. Titta på D&G aktiefond Sverige, den har gått bra historiskt men ganska uselt nu i senare tid. När vi började månadsspara till vår dotter 2014 lade vi oklokt nog 50% i Avanza Zero, och det tog tills dess att hon var 2 år innan den fonden började gå på plus igen. Bäst sen start har DNB Global Indeks gått, främst tack vare mycket USA.
Mitt tips är att sprid riskerna och köp varje månad. Jag försökte också i börjana tt "pricka rätt" med allt från Ny teknik, Brasilien, Ryssland och Indien. Och visst, även en blind höna kunde hitta ett korn ibland, och under 2013 håvade jag in bra med stålar, men sen 2014 vände det.
Nu är mitt råd till de allra flesta att köp 3-5 fonder och spara varje månad. Vissa kommer att gå ner och vissa kommer att gå upp men över tid kommer du att gå på +. Dotterns portfölj har sen slutet av 2014 med diverse index fonder (småbolag, global, sverige, investment) gått +13,5% vilket inte är det bästa, men då började vi handla precis på toppen och det tog nästan 2 år innan det vände upp igen. Tittar man till enskilda fonder är DNB Global bäst med 37% upp och Carnegie Småbolag sämst med 2,6% upp.
Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.
SvaraRaderaE-post ( georges.matvinc@gmail.com )
WhastApp: +33 756924191