tisdag 16 november 2021

Nya belåningsvärden hos Avanza, vad innebär det för oss?

 Det har varit lite tyst på bloggfronten, det beror främst på hög arbetsbelastning på jobbet i kombination med ett garagebygge som upptar nästan all ledig tid, då vi vill försöka få ytterskalet färdigt denna sidan om 2021. Utöver detta håller jag på att lära mig allt om hur man startar och driver ett get litet aktiebolag, då jag efter +10 år har tröttnat på min arbetsgivare och bestämt mig för att starta eget. Mer om det i ett separat inlägg.



Jag fick en glad nyhet från Avanza idag; de har uppdaterat sina belåningsvärden. Detta gör de varje år och höst, och ibland blir det en källa till stor besvikelse, och ibland blir man lite glad. Denna gång blev jag glad. Följande bolag i vår portfölj fick höjda belåningsvärden av Avanza:

  • Akelius D 60% -> 70%
  • Corem Property Group D 0% -> 70%
  • K2A Pref 40% -> 50%
  • Nordea Bank 75% -> 80%
  • SBB D 50% -> 70%
  • Sdip Tech Pref 20% -> 60%
  • SEB A 75% -> 80%
  • Swedbank A 65% -> 70%

Till vår stora glädje fick inget av våra innehav sänkta belåningsvärden, detta ser jag som en styrka i att vi har en bra och stabil portfölj med kvalitetsbolag. 

Den största skrällen står ändå Swedbank för, nu ÄNTLIGEN återfår denna arma aktie sin status som godkänd för Superlånet. Man tog ju bort denna i och med skandalen med penningtvätt som uppdagades av UG för några år sedan. Gissningsvis har det även att göra med att antalet aktieägare hos Avanza mer än fördubblades då aktien störtdök i samband med dessa avslöjanden. Detta har givetvis Avanza aldrig återkopplat kring eller avslöjat, men är man konspiratoriskt lagd kan man nog kosta på sig att tänka i dessa banor. Avanza vill givetvis tjäna pengar på att folk belånar sina aktier, och när marginalerna krymper, ja då får man ta till diverse tricks och knep. Jaja, Snålgrisarna är i alla fall nöjda med att belåningsvärdena stärks över lag.

Det var länge sen Snålgrisarna nyttjade belåning, vi har istället utnyttjat senaste årets otroliga börsuppgångar till att betala av på lånet genom att sälja av aktier som skenat iväg värdemässigt och ligger nu på ca 100" kr i kassa. Det finns inte mycket intressant att köpa, och jag är som vanligt lite försiktig av mig, då jag har i färskt minne hur jag handlade (på belåning) bara månaden innan covid. Då var det också väldigt dyrt och allting pekade upp, upp och upp. Vi minns även hur snabbt portföljen dök nedåt i händelse av den svarta svanen, och ser "vissa" tecken på att något liknande kan inträffa inom en snar framtid. 

Det är ingen brist på orosmoment i Sverige och världen, t.ex. skenande energipriser, Taiwan, Ukraina osv. Systemet är skört och sårbart, och det krävs inte mycket för att energipriserna ska skena iväg till nivåer vi bara kunnat drömma om. Inflationen ökar även den snabbare än vad man förutspått, och det ska krävas rejäla löneförhöjningar nästa år, för att inte gå med förlust när saker och ting blir dyrare. 

Hade du också en glädjens dag idag med tanke på Avanzas belåningsvärden? 

6 kommentarer:

  1. Plötsligt hände det Snålgrisen! Förändrade belåningsvärden blev till ens fördel! Swedbank o sagax in! Ja det var väl 2 år i kylan för Swedbank eller nåt, för mig blev vallgraven mot ökade låneräntor djupare så är nöjd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

      Ja det känns tryggt att även Avanza ser att ens innehav är kreditvärdiga och stabila. Däremot gillar jag inte när de utan förklarlig anledning lägger till och tar bort aktier ur superlånet, speciellt efter väldigt kort tid.

      Radera
  2. Jag använder visserligen Nordnet, men då jag ligger med ständig belåning i långa portföljen är belåningsgrad ett av urvalskriterierna.

    Och absolut ska det helst vara så att den ingår i beräkningsunderlaget för belåningen (Superlånet på Avanza eller Plus-belåning på Nordnet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Smålänningen och tack för kommentar!

      Ja man får inte vara för beroende av just superlånet, Avanza har ju en förmåga att lägga till och plocka bort lite efter eget tycke och smak. Vi hade en del norskt innan, men sen rök superlånet för dessa pga "ändrat index" enligt Avanza. Hmmmm...

      Radera
  3. Kom ihåg att man kan låna när man är ung, men inte när man är gammal. Belåning kan vara bra, rätt använt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Redaktionen och tack för kommentar!

      Helt rätt, man bör ha tagit sina lån långt innan FIRE/pensionen. Kort sagt, äga det man vill äga, och endast handla med pengar man har.

      Radera