torsdag 24 februari 2022

Krig i Ukraina - så agerar vi på börsen

 Då hände till slut det som man anade skulle komma, en rysk invasion av Ukraina. Börsen blev givetvis inte glad av detta utan surnade till direkt idag på morgonen. Mr Market tycker inte om osäkerhet, och krutrök i Europa tillsammans med en skenande inflation i USA skapade en perfekt storm som har tagit ner Stockholmsbörsen ca 15% YTD. Vi själva har drabbats marginellt av denna storm än så länge, där vår pengamaskin har tappat ca 2% av sitt värde i år. De som har tappat mest är Fortum, Cibus och SEB. Av någon anledning går även m-Reits såsom Annaly och AGNC dåligt, gissningsvis oro för stigande räntor i USA.

Vad kan man då säga om situationen i Ukraina? Först och främst är det hela en ytterst märklig situation som har uppstått, som trotsar all logik och sunt förnuft. Putin har i princip bara sitt numerära överläge som talar till ryssarnas fördel, det finns ingen uppbackning från folket, omvärlden eller ens de egna styrkorna. Dessutom, i dagens informationssamhälle har deras motståndare i detalj kunnat följa de ryska styrkorna när de mobiliserar, vilket gör att ett överraskningsangrepp aldrig ens var möjligt. De ukrainska styrkorna har å sin sida haft åratal av förberedelser, där varje skyttevärn, minfält, artillerikoordinater etc är väl utvalda och förberedda när väl ryskt pansar börjar rulla in. Dessutom har man fått materiell förstärkning i form av handburet luftvärn i form av Stinger samt pansarskott i form av LAW och Javelin. Dessa kan definitivt skapa oreda bland de ryska leden, vilket vi redan fått se smakprov på via diverse tweets på brinnande ryska stridsvagnar, pansarfordon och helikoptrar. 

Den frågan man måste ställa sig är ju främst; vad vill Putin uppnå med denna oansvariga krigföring? Att anfalla mot en högst motiverad och nedgrävd motståndare är inget billigt företag, utan kommer att kosta en förmögenhet i materiel och manskap. Måhända kan man tidigt få ett övertag just på grund av sin numerär i luften och på land, för att på så sätt manövrera ut de ukrainska styrkorna, men att inta en bit mark är en sak, att hålla den är någonting helt annat. För varje dag som går och varje kilometer ockuperat land kostar ryssarna på alla håll och kanter. Låt gå för att de har förstärkt sina handelsrelationer med Kina, samt att de fortfarande tjänar ca 100 USD per fat olja de säljer, men de finansiella åtstramningarna (som nu i början är ganska mjuka) kommer allt eftersom att skruvas åt mer och mer från omvärlden. 

Hur agerar då Snålgrisarna när krigets vindar blåser snålt över ett kallt Europa? Vi har i princip inte gjort någonting utöver det normala. De pengar vi fått in under månaden i utdelningar har vi idag satt i arbete hos bl.a. Xact Högutdelande, Rio Tinto och AXA. Vi har dock ca 180000 kr i kontanter hos Avanza som väntar på ytterligare börsfall. I nuläget spenderar vi endast de kontanter som ligger i respektive ISK och KF-konto.

Vad kan detta krig skapa för ytterligare negativa effekter på världens börser? Ja, har man investerat i Ryssland och inte tagit ut sitt kapital i tid, finns föga tröst att finna. En utdragen konflikt kan absolut påverkar Europa i form av skenande energipriser, om nu Ryssland inte får exportera sin kol, olja och gas. Vidare har Ukraina otroligt bördiga åkrar, och står för en stor mängd av det vete som säljs på världens marknader. Priset på vete har redan börjat skjuta i höjden, vilket i sin tur kan påverka vissa länder negativt. Kom ihåg att det var skenande priser på spannmål som till mångt och mycket stod bakom oroligheterna i Syrien.

En sak är säker, ukrainarna kommer att bjuda på hårdnackat motstånd, och frågan är hur stort pris ryssarna är beredda att betala för sin invasion. Det är inte helt omöjligt att någon sorts kupp sker i Kreml, där man helt enkelt bär ut Putin och avsätter honom. Det är inte helt omöjligt att detta sker, om oligarkerna i den ryska eliten ser sina egna pengamaskiner sakta men säkert försvinna framför ögonen. 

Har du gjort några åtgärder kring din pengamaskin eller aktieportfölj? Hur resonerar du kring en mer utdragen konflikt?

2 kommentarer:

  1. Hej Valient och tack för din kommentar!

    Ja, jag har varit motståndare till den ETF-en länge, men fick nu lust att köpa en släng. Främst av bekvämlighetsskäl och för att minska bolagsrisken i portföljen.

    SvaraRadera
  2. Hej mina damer och herrar; Behöver du ett snabblån inom 24 till 48 timmar? Om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att ansöka om ett lån med Novelty Finance.

    Jag heter Davina Claire, jag är finansmäklare och jag är också finansiell konsult. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra skäl. Jag är här för att rekommendera alla som letar efter ett lån att kontakta Novelty Finance för ett lån till en mycket låg ränta på 3%. De är ett pålitligt och pålitligt låneföretag och du kan arbeta med dem. Du kan kontakta dem via e-post: | noveltyfinances@gmail.com | ELLER skicka ett meddelande på WhatsApp via +447915601531 för mer information.

    NOVELTY FINANCE tillhandahåller finansieringslösningar. De erbjuder alla typer av lånetjänster (Personligt lån, Företagslån och många andra). De erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

    Vad du får när du ansöker med Novelty Finance:
    • Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande.
    • Konkurrenskraftiga räntor (3 % per år)
    • Flexibla återbetalningsvillkor
    • Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
    • Du kan ansöka om lån när som helst och var som helst.
    • Du kommer inte att ha bråttom att betala tillbaka lånet, du kommer att få tid att påbörja återbetalningen av lånet.
    • Inga dolda avgifter

    Hur man ansöker:
    Att ansöka om ett lån är snabbt och enkelt!
    Om du är intresserad av att ansöka om ett lån med Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, ska du SKICKA ETT E-POST till (noveltyfinances@gmail.com) ELLER skicka ett meddelande på WhatsApp via +447915601531 för mer information och muntliga genomgångar. Villkor gäller.

    SvaraRadera