onsdag 2 november 2022

Månadsrapport Oktober 2022

 Vintertid är här. Det är lika smärtsamt varje gång. Det kompakta mörker och dåliga väder som breder ut sig varje år när vi vrider klockan tillbaka är något som jag nog aldrig kommer att tycka om. När man var yngre så brydde man sig inte så mycket om detta, då fanns det inte så många bekymmer, livet lekte och allt var prima. När man blir äldre tycker jag att elände, bekymmer och annat tråkigt staplas på hög och det är speciellt under den mörka årstiden som det blir extra krångligt att hålla humöret på topp. Jag har haft under mitt yrkesverksamma liv haft tre episoder då jag har varit nära att "gå in i väggen". Kan det vara en slump att samtliga dessa har inträffat under oktober-november? I Norrland finns det en viss tjusning med den mörka årstiden, då det faller snö som får ligga kvar i mer än några timmar, det är en mycket trevligare luft att andas, man slipper för det mesta detta eländiga slask, regn och dimma som vi får här i söder. Sen varar förvisso mörkret betydligt längre där upp jämfört med här nere, men en vinter som inte riktigt är vinter ser jag ingen nytta med. Det snöar på natten och morgonen, och när man kommer hem på eftermiddagen är det blötsnö och slask och kvicksilvret visa s+5 grader.


Nog om vädrets makter, de kan man inte påverka ändå. Jag kommer i alla fall att försöka fortsätta motionera trots kyla och sämre väder, även om det inte alls är lika roligt som att jogga när det är vår-sommar-höst. En pannlampa är i alla fall inköpt så att man ser något när man springer genom skogarna. Det sägs att motion ska ha en positiv inverkan på den psykiska hälsan, det återstår att se om det stämmer. Nu tar vi och tittar på månadens räkenskaper!

Inkomster och utgifter

Det har varit en ganska så vanlig månad gällande våra inkomster och utgifter. De där låga matkostnaderna på 2-3000 kr som vi hade för något år sedan är ett minne blott på grund av inflationen. Nu ska vi vara glada om vi hamnar under 4000 kr. Budget är ökad till 4300 kr/månad för mat. Totala löpande utgifter hamnar på 16 764 kr för oktober månad. Vi hade en större utgift på bilen på 2400 kr, gällande byte av 12-voltsbatteriet. Normalt sett fixar jag det mesta själv, men verkstaden tog 400 kr för att byta och ladda upp batteriet, det kändes som en bra deal, då jag förövrigt hade mycket att greja med här hemma. 

Våra inkomster var även de ganska alldagliga och kan summeras till 84 258 kr inklusive månadens utdelningar.  Fru Snålgris har sökt ett antal jobb i sjuksköterskevärlden, men bemanningsbolagen (t.ex. Ofelia) tar märkligt lång tid på sig att återkoppla, och jag tycker att kontakten med dem är allmänt virrig och ostrukturerad. Exempelvis sökte min fru en tjänst via bemanning på ett sjukhus i närheten (8 mil bort). När bemanningsbolaget återkopplade fick hon ett formulär med allmänna frågor såsom om hon är resbar för veckopendling, vilken region hon kan tänkas jobba i och så vidare. Hon svarade lite kort tillbaka att hon givetvis är intresserad av den tjänst hon sökte och är inte resbar och kan inte tänka sig att jobba natt etc. Därefter tyst som i natten. Är uppdraget redan bemannat kan det ju vara klädsamt att svara detta. Tydligen finns det så pass många seniora sjuksköterskor med goda vitsord lediga att man kan behandla sina sökande lite hur som helst. Det är dessutom extremt svårt att få någon klarhet från bolagen exakt vad de menar med "flexibla arbetstider". Min fru önskar ett uppdrag där hon själv kan planera in säg 8 veckor i stöten och välja själv vilka pass hon vill ta. Hur detta ska fungera i praktiken kan ingen tydligen svara på. Jag blev till slut så irriterad att jag ringde upp ett företag för att få lite konkreta svar, men gick tomhänt från samtalet. Det var mest flumsvar och att "det beror på" osv. Långt ifrån den flexibilitet man utlovar i annonserna. Har du någon erfarenhet av konsult/bemanningsbranschen för sjuksköterskor? Några goda råd?

Utdelningar

Trots att börsen går upp och ner likt en hotellhiss ramlar utdelningarna stabilt in. Denna månad damp det in inte mindre än 35 638 kr. 


Dessa slantar tages tacksamt emot för att amortera portföljbelåningen som är runt 14 % i skrivande stund. Fastighetsbolagen har tagit mycket stryk den senaste månaden, men har tack och lov rekylerat upp de senaste dagarna. 

Pengamaskinen

Detta år har varit ett ganska dystert börsår för tillväxtinvesterare främst pga högre rentor och oro för recession. Vi Snålgrisar investerar i värde, dvs etablerade bolag som gör vinst och delar ut sitt överskott, eller andra typer av finansiella instrument vars syfte är att maximera utdelningarna och med stabila kassaflöden (BDC, REIT). Trots att värdet på många aktier har sjunkit väldigt mycket, har vi inte drabbats av en endaste utdelningssänkning. Tvärtom har flera bolag meddelat att de höjer sina utdelningar, senast Abbvie och Ares Capital. Vi har även bottenfiskat i SBB, AGNC och Annaly med direktavkastningar mellan 11 och 20%. Hög direktavkastning innebär inte alltid att ett bolag har dåliga finanser. För bostadslånereits brukar värdet på aktien och värdet på de underliggande skuldsedlarna gå hand i hand, och dessa har sjunkit till havets botten på grund av FEDs senaste räntehöjningar. Dock är kassaflödet stabilt, och det är detta som genererar utdelningar. Även med en DA på 21% kan AGNC täcka utdelningen med sitt kassaflöde. Det är just när fritt kassaflödet < utdelning/aktie som man ska dra öronen åt sig. 

Som synes ligger vi back -5,5 % för året som helhet och det är inte fy skam. Hade jag varit snabbare att göra mig av med t.ex. Resurs Holding, väntat två månader med att köpa SBB hade vi nog varit på plus för helåret. Dock, det är ingen som kan förutspå börsens rörelser, och man får vara glad att man lyckas pricka in en och annan fullträff, i övrigt blir det som för de flesta andra att man antingen köper för tidigt eller för sent. Så länge bolagen inte sänker sin utdelning eller går i konkurs kommer jag inte att klaga. Vi investerar för direktavkastningen, inte för att vi ska tvingas tajma en försäljning vid precis rätt tillfälle. Att portföljvärdet går upp ser jag mer som en sundhetsindikator, med vetskapen att detta flukturerar betydligt mer än dess direktavkastning.



I övrigt tuffar livet på. Det är trevligt att se den nya regeringen ta form, även om ett antal ministerutnämningar är aningen tveksamma, t.ex. vår nya klimat- och miljöminister som går till 26-åring. Inget ont om unga krafter, men jag kan dock anse att som minister bör man har lite mer praktisk erfarenhet av livet under bältet. Kanske är detta ett sätt att visa fingret åt Miljöpartiet, eller ett strategiskt val för att blidka Greta-generationen. Prata kan hon i alla fall, vi får väl se om det blir någon verkstad också. I övrigt en ganska ospännande regering, dock med betydligt mer kompetens på viktiga poster än vad den förra regeringen lyckades uppbåda. Såg till min fasa även att Morgan Johansson har återuppstått som utrikespolitisk talesperson för S, i ett inslag i Aktuellt igår. Jag trodde verkligen att denne person hade lämnat politiken efter dess åtta förlorade år som justitieminister, men tydligen gick han bara hem och bytte hatt. 

Annie Lööf sitter även hon kvar, och har fortfarande inget annat att säga än SD hit och SD dit. Vad denna person än bjuds in för att kommentera  nämner hon i 9 fall av 10 SD på något sätt. Har Centerpartiet verkligen inget annat att komma med än denna sjukliga fixering vid Sveriges näst största parti? Byt skiva! Även MP hade nog mått bra av en rotation på toppen, med tanke på populariteten av deras två senaste språkrör. Märta måste vara en av de minst omtyckta språkrören på bra länge. Jag gillade Wetterstrand, på den tiden det begav sig. Hon resonerade moget och vuxet och gick att lyssna på, vilket inte kan sägas om Märta och Per. Den senare verkar besatt av ordet "blåbrunt" samt att vinna ett påhittat världsmästerskap i att kunna prata alldeles för fort. 

Det är även kul att man gjort ett sådant stort nummer av detta med vandel. Ingen verkar reflektera över det faktum att vandel är ett välkänt begrepp, och kan hittas bland annat i ett förslag från Migrationskommittén 2020 signerat Stefan Löfven och Morgan Johansson. Det är således inget gammalt dammigt koncept som SD har grävt fram. Jag kan tycka att det är bra med ytterligare ett attribut att väga in om man ska ta ställning till om en person ska få stanna eller inte. Till exempel imamer som vägrar godkänna skilsmässor, eller läkare som utför oskuldsoperationer visar absolut på bristande vandel och kan utan problem utvisas. Hedersvåld i största allmänhet och praktiserandet av detta ska absolut vägas in, oavsett om det finns en fällande dom i bagaget eller inte. 

Hur man har tänkt rensa upp i utanförskapsområdena är dock höljt i dunkel. Här hoppas jag att SD kan agera katalysator, då det verkligen behövs en rejäl upprensning och framför allt att staten Sverige tar tillbaka dessa områden som mer eller mindre har annekterats av diverse klaner och brottssyndikat. Vi får väl se vad som händer, men jag hoppas att daltandet är slut och att en nationell folkräkning ska inledas snarast. Det jag då hoppas man gör är att SAMTLIGA pågående ärenden hos Försäkringskassan och Migrationsverket spärras tillfälligt, och att dessa konton/ärenden låses upp först när vederbörande har identifierat sig. Då blir det effektivt slut på felaktiga utbetalningar till folk som inte finns i landet. Varför något vettigt parti kan motsätta sig detta är för mig i princip landsförräderi. Inte en skattekrona ska gå till folk som inte har rätt till dessa.

Må väl i novembermörkret, och god avkastning på er!

13 kommentarer:

  1. Hej!
    Ja du det där med matbudgeten. Vi har haft en automatisk överföring till ICAkortet på 4 000 kr ett bra tag. Har funkat helt okej. Den tiden är förbi och pengarna räcker aldrig månaden ut längre. Får bli en höjning med en tusenlapp där skulle jag tro, om det ens räcker.

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej pappa betalar och tack för din kommentar! Ja det blir knepigare och knepigare att hålla budgeten gällande mat. Nu är vi inte heller som sparo som äter för en femhundring i månaden, utan äter varierad kost, allt lagat från grunden, två gånger om dagen med matlåda till jobbet. Handlar även från 4-5 olika mataffärer, alltid jagar erbjudanden, köper mycket av sånt som är på extrapris. Utan att planera våra inköp hade vi nog hamnat på 6000 kr i månaden, vi får se hur länge Fru Snålgris orkar jaga billighetsvaror.

      Radera
  2. Intressant läsning! Noterat att du har en rätt stor andel amerikanska aktier i din portfölj- har du några speciella kriterier du utgår från när du investerar på USA-börsen?

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jesper och tack för din kommentar! Ja det har blivit en hel del amerikanskt i portföljen, världens största ekonomi och mer fokus på utdelningar än Europa. Jag investerar främst i kvalitetsbolag som har någon sorts fördel som låter dem dela ut mycket, till exempel BDCs och REITs som båda har skattelättnader för just utdelning, kravet ligger att de måste dela ut 95% av sin vinst. Bolagen växer inte speciellt mycket, utan få inkomst via kassaflöden, bolaget tar en del för omkostnader, resten delas ut. Det är mycket att hålla koll på med räntor och cykler för dessa bolag. Bryr mig dock inte så mycket om dollarns värde gentemot kronan. Köper inte så mycket "dividend kings" då deras DA ofta ligger runt 2-3%, vilket inte duger för mig. Vill ha 6% och över.

      Radera
    2. Kul att få höra hur du resonerar. Har tagit rygg på AGNC och Annaly som jag tycker har fin DA och kontinuitet. Har du något annat utländskt som ligger på din bevakningslista där du väntar på ett instick?

      Radera
  3. "Inget ont om unga krafter, men jag kan dock anse att som minister bör man har lite mer praktisk erfarenhet av livet under bältet"
    Håller helt och hållet med dig. Jag går med den insikten att man helt klart ska se upp till unga drivkrafter och vi äldre har mycket att lära av dem också. Däremot så finns det mycket som saknas och som enbart kan byggas upp efter många års erfarenhet. Är ungefär likadant inom mitt yrke skulle jag säga.

    Ha det bäst Snålgrisen och hälsa familjen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan KTM och tack för din kommentar. Tyvärr har Tidölaget inte haft någon lysande start tycker jag. Man har varit väldigt fräna i sin kritik mot sittande regering i t.ex. Ukraina-frågan, men nu är det helt tyst om Archer och Robot99. Och vad hände med plastpåseskatten? För att inte tala om elbilspremien som drogs bort med EN dags varsel. Nja, bättre kan ni mina vänner.

      Radera
  4. Ja 26 år och minister anser jag vara rena tramset. Sverige borde definitivt inse att med ålder kommer erfarenhet och klokskap och därav borde någon slags minimiålder införas för vissa poster. Har hon ens haft något riktigt jobb?

    Tråkigt att höra om jobbsökandet men inte förvånad. Det blir alltmer märkligheter i de flesta frågor och inom de flesta områden.
    Nu senaste avslöjandet om de två bröderna som tydligen varit spioner åt Ryssland och som haft höga förtroendeposter, hur är det möjligt... Hallå Sverige, är någon hemma? Är någon vaken?

    Riskbanken har slösat bort 1000 mkr av skattebetalarnas pengar genom sina vidlyftiga och högst tveksamma "Experiement" åtgärder för att skapa en 'stabil penningpolitik'. Det är ju det de inte klarat av alls enligt mig...

    Bläh. Snålgrisen, nu kör vi vidare och så ses vi IRL i FIRE!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar! Ja vi får se hur det går, hon kan som sagt prata men om jag tänker tillbaka på mig själv när jag var 26 år, med 3 års arbtserfarenhet efter högskolan var jag väldigt långt ifrån att vara ens dugligt chefsmateriel, och ljusår ifrån att vara minister och leda ett departement. Dock finns det finns Einsteins på jobbet som är 22-24 år men som är otroligt intelligenta, pålästa och på hugget. Riktiga Besswerwissers, men där de briljerar över mig i detaljkunskap tar jag igen med livserfarenhet. Allt är inte svart eller vitt som de yngre tror.

      Att två bröder från Iran får jobb på Säpo är galenskaper även där. Detta är samma Säpo som vägrar svenska säkerhetsklassade IT-konsulter som jobbar hos svenska myndigheter att ta med sig datorn hem för distansarbete, inte ens under brinnande covid-pandemi. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

      Radera
    2. Det var likadant för mig, 25 år gammal och mycket långt ifrån nån chef eller ministerförmåga. Antagligen likadant för henne egentligen. Nej det borde krävas minst 10+ års vettig arbetslivserfarenhet.

      Radera
    3. Hur dessa två anställningar kunnat genomföras vore mkt intressant att få ta del av...

      Radera
  5. Starkt med över 35 000 kr i utdelningar - dit har jag en bra bit kvar! :) Kul att se att även du har många REITs och BDCs. Som du är inne på ju har en del av dem faktiskt höjt utdelningen i år, vilket inte brukar ske varje år direkt på de flesta av dessa bolag. TPVG, Owl Rock och Hercules Capital har exempelvis höjt utdelningen, även om det är små höjningar. En redan hög direktavkastning blir ännu högre! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej inkomstinvesteraren och tack för din kommentar. Ja, som jag ser det är det dumt att satsa på utdelningar och inte ha med denna typ av bolag. Vissa bolag såsom Owl Rock och Ares gynnas av högre räntor och kan således höja utdelningarna eller i alla fall komma med bonusar, trots bistert börsklimat. Ligger de runt 10% i DA får man nog vara rätt så nöjd. Våra mREITs är mer av en chansning, köpte en del AGNC och Annaly när de yieldade runt 20%, de brukar vara bra att köpa vid nedgångar, då de har grymma kassaflöden, medans marknaden verkar värdera dem enbart på deras NAV, vilket jag tycker är missvisande. De lånar till fasta räntor och lånar ut till rörliga, stigande räntor, win-win. Tids nog kommer de att sticka iväg i värde och då blir det förmodligen sälj.

      Radera