måndag 22 maj 2017

Sparskola: Övrigt

Då var det åter dags för ett nytt avsnitt i serien "Sparskola". För er som är nya läsare finns det tidigare avsnitten i Snålgrisens Sparskola här och här. Jag försöker följa de olika kategorier som finns på Lyxfällans budgettavla, något som de allra flesta känner igen tror jag.

Tidigare i denna serien har vi behandlat bl.a. Bostad och Mat och nu är det dags för en av de allra mest spännande kategorier, och den där det brukar dra iväg allra mest hos Lyxfällans deltagare, nämligen "Övrig". Detta är en farlig kategori på många sätt. Dels kan vad som helst gömma sig här, och dels är det den kategori som har en tendens att växa sig riktigt stor och tjock trots att många "inte har en aning" om vad de har fått för pengarna. Detta ska jag nu göra bot på genom att ge lite handfasta spartips på vad man kan göra för att hålla denna kategori till ett minimum.

Många bäckar små...


Snålgrisarna har för sin egen budget satt posten "Övrigt" till 3106 kr. Detta är fördelat till följande poster:

- Netflix (109 kr)
- Mobiltelefon (99 kr)
- Barnsaker (200 kr)
- A-kassa (220 kr)
- Hus & Trädgård (200 kr)
- Nöjespeng (500 kr)
- Grupplivsförsäkring (150 kr)
- Dagisavgift (1200 kr)
- Apotek & läkar/tandläkarbesök (50 kr)

Hur resonerar vi då kring denna kategorin? För det första så har vi kapat bort allt sådant som vi gillar men som går att göra gratis, t.ex. läsa tidningar. Detta gör vi ofta och mycket men med fördel på internet och på biblioteket. Tyvärr kan man inte längre välja bort SVT och licensen är nu ersatt med en skatt som alla som har inkomst av tjänst får betala. Innan betalade vi inte någon licens då vi sällan eller aldrig kollade på SVT-utbudet. Dessa vanor har inte ändrats, men nu går det alltså inte längre att komma undan detta.

För mobiltelefon har vi valt ett abonnemang från Hallon till Fru Snålgris som fungerar bra och där vi endast betalar 99 kr/månad. Telefonen i sig fick hon i födelsedagspresent av några släktingar. Hon ringer ca 30 samtal i månaden och dessa är kostnadsfria och får vara hur länge som helst. Till det ingår 2 GB surf som även det räcker fullt tillräckligt då vi försöker använda gratis WiFi så ofta det går. Jag har gratis telefon via jobbet då jag i princip aldrig ringer privata samtal.

Då vi båda jobbar inom yrken där risken för arbetslöshet är minimal har vi valt att inte vara med i något fackförbund. Vi kan dessutom prata för oss, och känner att skulle det bli något traseel med en arbetsgivare, så har vi själva bra koll på lagar och regler, då jag en gång i tiden har varit facklig representant. Fråga dig själv, varför är du med i facket? Vi är dock båda med i AEA, om vi mot förmodan skulle bli arbetslösa. AEA kostar 220 kr/månad totalt och känns som en dumsnål grej att spara in på. 

Vi är än så länge sällan sjuka och behöver inte köpa mediciner, mer än det vanliga, nässpray, ipren, hudcreme och dylikt. En hundralapp i månaden räcker gott och väl för detta. Frun går aldrig till tandläkaren i Sverige utan i sitt hemland när hon är där på besök, och jag går vartannat år i Sverige för en undersökning. Ingen av oss har haft några hål eller andra problem sen när vi var barn. Detta kan ju ändras med stigande ålder, men nu budgeterar vi för nutiden. För Lilla Snålgris är allt sånt här gratis via skattsedeln, det tackar vi för.

Då vi båda jobbar behövs det en förskoleavgift. I vår kommun kostar det 1200 kr och då ingår frukost mellanmål och lunch. Helt överkomligt för 40 timmars "barnpassning" och pedagogisk aktivitet. Dessutom stormtrivs hon där så det är väl investerade pengar. Givetvis betalas även här merparten av kostnaden via skattsedeln. Många klagar på höga skatter, även Snålgrisarna, och många utnyttjar sällan det offentliga i den grad att det vägs upp av skatteuttaget med ett undantag, och det är småbarnsföräldrarna. Här känner jag att vi faktiskt får lite valuta för vad vi betalar i skatt, för en gångs skull.

Vi har en "nöjespeng" där det ingår t.ex. en glass på torget, inträde till en Cirkus nån gång om året, ponnyridning i parken för Lilla Snålgris och sådant. Vi försöker lägga fokus på aktiviteter istället för prylar vilket fungerar väldigt bra, och större delen av denna peng utnyttjas givetvis under årets varma årstid då det finns en uppsjö av dessa aktiviteter. Det enda vi egentligen gör under vinterhalvåret är att vi badar lite och går på någon julmarknad. Kolla upp vad ditt företag har för regler för friskvårdspeng. Mitt företag sponsrar med 2500 kr för friskvård som t.ex. motionssimning eller besök på ett spa som har en mindre bassäng. Ett knep här är att köpa "10-kort" eller vad nu din egen simhall har för något. Dessa kort gör ingen skillnad på barn och vuxen, så du kan använda kortet till hela familjen. Det vi sparar är ca 150 kr per besök. Detta gör att vi sparar en massa pengar på spabesök då dessa kostar 175 kr/person för det närmaste stället. Fru Snålgris har ett liknande upplägg men ersätts bara med 1000 kr. Gratis motion och välbefinnande helt enkelt.

Det sista som återstår på vår lilla lista är "Barnsaker" och "Hus och trädgård". Här ingår diverse småsaker som behövs när man har barn och hus. Det kan vara sånt som en leksak till Lilla Snålgris (som med fördel köps på second hand, loppis eller Wish) eller någonting till trädgården, t.ex. lite fröer, planteringsjord eller en ny vattenkanna. Vi köper ytterst sällan saker nytt då det finns sådana oerhörda mängder saker man kan köpa begagnade till en bråkdel av nypriset. Här finns det mycket pengar att spara för den kostnadsmedvetne. Leksaker är hutlöst dyrt i Sverige i förhållande till kvaliteten och vad man får för pengarna.

Då var det dags att avrunda denna del av sparskolan. Som ni försöker vi hålla denna kategori till ett minimum, dels genom att utnyttja de gratisalternativ som finns och ändå få livskvalitet och främja intellektet och även köpa begagnade saker så ofta vi kan. Det finns många fina saker som knappt är använda som går att köpa väldigt billigt. Vi nyttjar givetvis inte heller tobak i någon form, och festdricker inte heller i någon större omfattning. Den alkohol vi köper hamnar under matkontot och inmundigas således när vi äter mat. Vi prenumererar inte heller på några tjänster förutom Netflix, vi har inga andra abonnemang, eller är medlemmar i några klubbar eller liknande.

Mitt budskap med detta inlägg är väl att "välj den nivå som passar dig, och som du känner dig nöjd med och var medveten om de gratisalternativ som finns".

4 kommentarer:

  1. Bra och inspirerande inlägg!
    När jag läser inser jag att vi kanske inte är de vassaste knivarna när det kommer till att lägga främst nöjespengar på aktiviteter som är nöjen utan mer onödiga prylar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det beror ju lite på vad man anser är nöjen? Ibland kanske det är oundvikligt att köpa på sig prylar. Herr Snålgris hade skytte som en hobby under ett antal år, och då kostar det främst ammunition och avgifter till klubb etc för att hålla sporten vid liv. Men vi har för närvarande fokuserat oss bort från prylar rent allmänt, så gott det går :)

      Radera
    2. Jo men skytte för dig eller golf för mig är ändå "vettigt", nåja ;). då vi betalar något som vi kommer ha nöje av flera gånger. Men mycket av mina nöjespengar försvinner utan att jag vet vart..

      Radera
    3. Tips från coachen: spara kvitton på allt du gör eller handla med kort och gå igenom och kategorisera. Man blir förvånad hur många småköp det är och vad den totala summan blir... huiamej!

      Radera