måndag 18 september 2017

Kyrkovalet

Det är värst vad tiden går, en ny jobbvecka är påbörjad och snart är det dags för löning. Herr Snålgris får sin lön den 25:e och Fru Snålgris får sin lön den 27:e, vilket dock gör att vi måste båda vänta till nästa vecka innan vi kan inhandla månadens aktieposter. Det känns lite småmysigt att köpa något som successivt ökar våra passiva inkomster varje månad, till skillnad från att som många gör, handla prylar och annan skit som enbart tar upp plats i förråd och garage.

I söndags var det dags för kyrkovalet, som sker var fjärde år och som alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan har tillgång till för att lämna sin röst på vilket politiskt parti man vill ska sitta med och ha åsikter om hur kyrkan ska styras. Nu är detta blogginlägg inte tänkt att handla just om söndagens aktivitet utan om det val som fler och fler svenskar gör när det gälle rkyrkan, nämligen att gå ur den.



År 2000 skiljdes staten och Svenska Kyrkan åt. Detta innebar bland annat att kyrkoskatten byttes ut mot en kyrkoavgift. För att bli medlem i Svenska Kyrkan måste man döpas. Ett barn som har fötts efter 1996 och har minst en förälder som är medlem sätts upp på en lista som en "potentiell medlem", men det är alltså inte förrän själva dopet som barnet blir medlem. Under år 2013 döptes 48,4% av alla barn som föddes i Sverige. Dock visar en undersökning att endast 16% av medlemmarna är aktivt troende kristna.

Om vi tittar tillbaka i tiden, hos de personer som är födda på tidigt 1900-tal är det för det mesta ingen tvekan om att man ska vara medlem i svenska kyrkan. Det är för att citera Farfar Snålgris: "det är ju självklart". Nu är dock Farfar Snålgris fattigpensionär och betalar endast några hundralappar om året i kyrkoavgift. Dessutom har han nog aldrig varit på någon gudstjänst de senaste 40 åren. Mer om detta med avgifter lite senare.

En trend som blir allt vanligare i samhället är att folk, främst yngre, börjar ifrågasätta varför de är medlemmar i ett trosamfund som de är döpta in i men inte känner minsta lilla anknytning till. De går inte på några gudstjänster, de ber inte och de är inte på något sätt involverade i Svensk Kyrkan mer än när de gifter sig, går på någon annans bröllop eller begravning eller när de själva kommer att begravas. Dock betalar de år ut och år in en kyrkoavgift. Jag tycker inte det är speciellt konstigt att ifrågasätta denna avgift.

Jag tror att en anledning till att många väljer att gå ur Svenska Kyrkan är just för att det kostar pengar. För dig som inte känner till detta så dras det varje år på skatten en viss procentuell summa av din beskattningsbara inkomst som är lite olika för olika församlingar. Herr Snålgris som är medlem betalade för 2016 summan 4958 kr. Detta går att se på din inkomstdeklaration. Och jag förstår helt och hållet resonemanget i att betala för något man aldrig brukar mer än några få gånger i sitt liv och inte har aktivt valt att bli medlem i.

Vad innebär det då att gå ur Svenska Kyrkan? Kommer vi att se ett förfall av de gamla fina kyrkobyggnaderna som trots allt är en del av vårat kulturarv? Svar nej. Kyrkan får statsbidrag av staten för att underhålla kyrkobyggnaderna. Detta tas ut via skattsedel. Det mesta av kyrkoavgiften går till församlingarna, för diverse barn- och ungdomsaktiviteter samt i vår församling heter "Dagledigas förening". Totalt står kyrkoavgiften för 80% av församlingarnas inkomster.

Vad är det då man inte längre har rätt till om man går ut Svenska Kyrkan? Du får fortfarande döpa ditt barn, du får närvara på gudstjänster och andra ceremonier, bli begravd på en kyrkogård och ditt barn får även konfirmera sig om denne så vill. Det du inte får är en begravning i en kyrkolokal, eller en präst som leder begravningen. Du får inte heller rösta i kyrkovalet. Giftermål i kyrkan verkar vara okej efter samtal med präst, men det kostar antagligen en slant och frågan är varför man vill genomföra bröllopet i en kyrka om man inte är troende eller medlem? Det finns ju många andra fina ställen att gifta sig på.

Snålgrisarna resonerar som så att avgiften till trots gör Svenska Kyrkan gör mycket gott för samhällets svaga. Här räknas de gamla, missbrukare och dömda brottslingar som inte har någon annanstans att ta vägen eller någon som bryr sig om dem. De som är fattiga brukar ta sin tillflykt till kyrkliga sammankomster som delar ut gratis mat och husrum för natten. Dessutom driver kyrkan kulturella verksamheter som t.ex körsång, musikundervisning och annat som kommunerna har bantat rejält de senaste åren. Här tycker Snålgrisarna att kyrkan gör stor nytta. Det känns dock lite märkligt att samhället i övrigt inte är bättre rustat för att ta hand om dessa människor och bedriva dessa verksamheter. Dessutom anser vi väl att de tio budorden är väldigt vettiga och utgör en bra grund i vilket civiliserat samhälle som helst. Det vi inte på några sätt stödjer är de kyrkor som gömmer flyktingar som skall utvisas. Kyrkan får inte stå över lagen.

Detta inlägg förespråkar vare sig att stanna kvar eller att gå ur Svenska Kyrkan utan är enbart tänkt som ett informativt inlägg utan några som helst moraliska eller spirituella betänkligheter. Allt här i livet kan och ska inte räknas i pengar, inte ens om man är en supersparare. Dock tycker jag aldrig det är fel att ifrågasätta de utgifter som man har möjlighet att påverka, och kyrkoavgiften tillhör definitivt denna kategori. Här hemma har Herr och Fru Snålgris pratat om detta, och vi har väl kommit fram till att det är tveksamt om vi vill fortsätta lägga 5000 kr varje år på något som vi själva ytterst sällan nyttjar. Vi är inte aktivt troende och går inte på några gudstjänster. Vi har inte heller nyttjat några av de aktiviteter som kyrkan har för små barn. Vi har inte heller några direkta planer på våra framtida begravningar och känner båda två att det inte är det viktiga var begravningen sker utan vilka som är närvarande och vad som sägs, görs, spelas och sjungs. Det viktigaste är dock att man pratar om det och fattar beslut efter sitt eget huvud. Att man ställer sig själv frågan: "Varför är jag medlem i Svenska Kyrkan".

Hur resonerar du? Är kyrkoavgiften "speciell" då kyrkan gör mycket gott för samhällets svaga eller kan den ses som vilken föreningsavgift som helst? 

17 kommentarer:

  1. Det där är en fråga jag velat fram och tillbaka kring i flera år. Jag är inte troende och besöker i princip bara kyrkan under tvång men ändå finns det något slags inre motstånd mot att gå ur...

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pengaregn!

      Det där känner jag igen. Det fanns faktiskt en sorts inre tröghet eller motstånd när detta blogginlägg författades också, tanken att "gör jag rätt nu som skriver om detta". Jag antar att det är för att det på något sätt är en "del" av oss som är uppvuxna med dop, bröllop, begravningar, kyrkans barntimme och allt som det medför, positivt och negativt. Om man inte själv är kristen eller går i kyrkan får man väl ställa sig frågan om detta är något man vill vara med och sponsra, precis som när man skänker pengar till välgörenhetsorganisationer, för att man vill lätta på samvetet och skänka en slant till att göra gott i samhället. Detta är en frågan som var och en själv får ställa sig.

      Radera
  2. Din artikel fick mig faktiskt att gå ur Svenska kyrkan idag, efter lång tids funderande fram och tillbaka.

    Pengamässigt sett, så känner jag att minskningen av kyrkoavgiften kommer göra det lättare för mig att få tillbaka på skatten framöver (har fått kvarskatt emellanåt).

    Har inte varit i kyrkan på miljoner år, så varför betala en onödig avgift till något man aldrig nyttjar?

    Tryggpension

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Trygg Pension.

      Bra att du började fundera på detta, och att du fattade ett aktivt beslut. Det är nog det som är huvudsyftet med mitt kanske okonventionella inlägg, att väcka tanken att man som individ bör fundera på varför (eller inte) man är med i denna organisation.

      Radera
  3. Känner så igen mig i både dina och pengaregns kommentar. Å ena sidan, utnyttjar ingenting av det, och eftersom vi inte ska skaffa barn kommer vi inte heller använda dop, kyrkans barntimmar etc. Å andra sidan har jag fått mycket fint av kyrkan genom åren. Min mamma fick hjälp av kyrkan att köpa kläder till oss när vi var unga, kyrkan erbjöd en plats i tonåren efter jag konfirmerat mig där man bara kunde slappna av bland lugna vuxna som brydde sig. Och hjälpen som de ger till andra som behöver det. Har jättesvårt att moraliskt bara skita i den hjälpen jag och andra fått, samtidigt som jag känner att jag själv inte får någon valuta idag och allt jag fått sedan länge borde vara återbetalt. Faktiskt står det i min kalender att jag ska gå ur kyrkan i morgon, jag har tänkt på det ett tag och satte slutdatum i morgon för att hinna innan nästa års skatt sätts på mig. Men jag kan ändå inte säga att jag bestämt mig ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linn!
      Ja visst är det något sentimentalt med just medlemskapet i Svenska Kyrkan? Jag velade av och an om jag ens skulle skriva detta inlägg, men ångrar nu inte det beslutet ett dugg. Det är ju så, om fler och fler går ut Svenska Kyrkan kommer de ju till sist att nå en kritisk punkt där deras dagliga verksamheter kommer att läggas ner. Kanske kommer andra privata alternativ att dyka upp som fyller detta tomrum, men det är ändock något "tryggt" med kyrkan som finns där som en räddare i nöden om samhället och vännerna sviker.

      Radera
  4. I korthet - jag har en tro, men den rimmar inte med skenheligheten som svenska kyrkan står för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per Penning och kul att du kommenterar här.

      Jag förstår vad du menar. Min fru kommer som sagt från Asien och från ett land där man är relativt kristna av sig. Dock tycker hon det är konstigt att man i Sverige ska betala en medlemsavgift baserat på ens inkomst. Hon ser det som att man kan vara kristen utan att vara betalande medlem, det har inget med pengar i sig att göra. Och här är jag beredd att hålla med, varför ska man betala högre avgift till kyrkan om man tjänar mer? Tänk om alla föreningsmedlemskap var utformade på det sättet?

      Radera
    2. Bra synpunkter. Svenska kyrkan är en förening näst intill likt ett företag med enorma skogstillgångar, fastigheter och aktieportföljer. Därtill medlemsavgifter och en massa anställda med OB-tillägg med mera. Inget konstigt med det - om man är ett företag.

      Utöver detta så är i princip alla våra världsreligioner hopplöst passé och ointressanta - bygger på gamla skrifter från en tid som inte bör få finnas längre. En modern religion bör, enligt mig, bygga i första hand på vetenskap och allt vi idag vet.

      Min tro bygger i första hand på människan och vår vilja och önskan att bistå varandra. Finns det en gud är detta vad gud vill att vi ska göra. Finns inte gud eller gud är ointresserad av oss är vi på egen hand. Helt enkelt existensialism men med en tro att någon kraft eller vad det nu må vara skapat vårt fantastiska världsallt.

      Ja, det bidde långt, det här. Min slutsats är att svenska kyrkan definitivt borde ägna mer kraft åt humanism och mindre åt att vara homofob, kvinnofientlig och full av politiskt käbbel. Men samtidigt så bryr jag mig inte - jag gick ur för tio år sedan.

      Radera
  5. Ja detta är en svår fråga, funderat fram och tillbaka i massa år. Men hittills landat i att jag är kvar som medlem, pga kyrkorna och pga barntimmar, körer, hjälp tillbehövande osv. Jag har ändå halvtaskig lön så betalar inte så väldigt mycket till dem.
    Och så hade vi svårt hitta någonstans att ha en begravningscermoni för min mor som gått ur... vår kyrka har bara en sommarkapell så hade fått åka några kommuner bort för att ha en cermoni. Men lyckades slutligen hitta ett i grannkommunen vi kunde hyra. Men lite strul blev det allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ekonomitankar!

      Ja det är inte lätt, med något som är så invant och som har funnits där under så många år. Men med det sagt så tycker jag inte det är fel att ifrågasätta något, oavsett vad det är. Vi betalar ca 5000 kr om året till dem, och om man får ha hälsan och leva så kommer jag enbart att ha betalat 200000 kr från idag och fram till dagen man blir 80. Har inte kollat upp hur mycket som redan är inbetalt. Det är ganska saftiga pengar faktiskt för något som jag själv nyttjar så sällan. Hade alla betalat en månadsavgift som inte var avhängig på lönen hade jag absolut kunnat vara med oavsett, och sett det som välgörenhet som kan göra gott i samhället.

      Radera
  6. Jag är nog kvar tills jag döpt barnen, sedan säger jag tack och hej :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kronan!

      Intressant kommentar måste jag säga. Har ni funderat på varför ni vill vara kvar tills dopet? För att "alla" döper sig i kyrkan, eller för att ni gjorde det när ni var små, eller för att era föräldrar och släktingar förväntar sig att ni ska ha dopet i kyrkan? Vi har själv funderat på varför vi döpte Lilla Snålgrisen, att vi gifte oss i kyrkan etc och kom fram till att det var av ren slentrian. Det hade gått att göra väldigt fina ceremonier med sång, utan psalmer, präster och böner. Men det var något som mer eller mindre förväntades av oss, och det blev väldigt proffsigt genomfört av kyrkan och två väldigt fina minnen. Men då man inte är troende kristen måste man ju fundera en extra gång på just "varför"... varför anordna och deltaga i en kristen ceremoni om man inte själv är aktivt troende i den religionen? Tradition, helt enkelt.

      Radera
  7. Vi är också medlemmar. Det tar emot att ge upp något som funnits med hela livet med skolavslutningar (på den gamla goda tiden), konfirmation, bröllop osv. Dessutom finns kyrkan till för äldre, svaga och människor på olika sätt som behöver hjälp. Därför blir det att stanna kvar tills vidare.

    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej vardagsekonomen!

      Kul att höra dina tankar. Det jag har funderat på mycket är att kyrkan faktiskt spelar en sån stor roll för många i ett land som Sverige med bland de högsta skatterna i världen, som rimligtvis borde ha råd att ta hand om samhällets svaga. Kyrkor brukar ju spela en central roll i fattigare länder utan sociala system, men faktiskt (och märkligt nog) spelar kyrkan en ganska stor roll även i Sverige för många. Borde inte samhället kunna erbjuda dessa tjänster som ingår i kyrkan? Musik, träffar för gamla och svaga, barnaktiviteter etc. Kul att höra att ni har kommit fram till ett beslut!

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera