Snålgrisarna för en detaljerad kassabok över alla utgifter, detta är enligt oss enda sättet att verkligen få koll på vad våra surt förvärvade slantar egentligen tar vägen, så att vi inte står där likt Lyxfällan-deltagare med foderluckorna vidöppna och med ett frågetecken ovanför huvudet.
Utfall vs. budget
Vi kan ju börja med att titta lite på hur vi skötte oss jämfört med vad som var budgeterat. Vi har allokerat 15 000 kr för kostnader per månad. Detta innefattar allt från mat, transport, försäkringar etc. I princip allt som är nödvändigt för att vi ska gå runt och leva drägliga liv. Till skillnad från vissa andra bloggkollegor lever vi inte extremt snålt. Vi vill känna att vi kan "unna" oss lite god mat ute ibland, och en weekendresa till något trevligt spa. Detta gör vi möjligt genom att handla smart, dvs köpa mycket second hand, utnyttja reor och kampanjer samt att vi köper inget onödigt skit. Har man dessutom en liten busunge på 3 år här hemma finns ingen tid till tidskrifter, dyra hobbies och annat som lätt drar iväg. Låt oss se hur vi skötte oss:Som ni ser höll vi oss någorlunda inom ramarna. Vi har justerat upp budgeten något inför 2018, då vi har fått några nya kostnader, samt några småposter som jag hade glömt att budgetera för. Den kategori som sticker iväg mest i ovan graf är transport. Låt oss titta närmare på vad denna kategori egentligen innehåller för att avslöja vad som har skenat iväg här:
Vi ser att den enskilt största kostnaden är drivmedel, tätt följt av buss och tåg. Fru Snålgris köper ett busskort varje månad och då och då åker vi tåg till närbelägna större städer, för vi tycke det är ett bekvämt sätt att färdas och man slipper bekymra sig för att hitta parkeringsplatser, som ofta är väldigt dyra. När jag tittar närmare på de olika delkategorierna inom transport ser jag att den avvikande posten är drivmedel som hamnade på 7800 kr mot budgeterade 4800 kr. Detta kan delvis förklaras genom att jag gjorde ett antal tjänsteresor med egen bil vid årets början som jag förvisso fick ersättning för, men de drog ändå upp siffran något. Sen åkte vi en hel del bil under semestern bl.a. till ett grannland i söder, en resa på ca 200 mil tur och retur. Jag har justerat upp drivmedelskostnaden för att anpassa oss till denna verklighet inför 2018, då det är osannolikt att vi kan komma lägre, speciellt inte med ökade drivmedelskostnader i form av skatter.
Matinköp
Vi avsätter ca 4000 kr i månaden för matinköp. Vi är tre personer i hushållet och gillar att laga mat och äter två lagade mål mat om dagen. Låt oss titta närmare på vart vi handlar denna mat:Mest mat handlas på City Gross, främst för att de har en välsorterad kött- och delikatessdisk, men även för att vi en gång i månaden får en rabattkupong som ger oss 10% i avdrag på allt vi köper då. Vi försöker samla så många inköp som möjligt till denna gång, även om det är ganska knepigt. Saker som går att spara länge köper vi ofta in lite extra av när vi får rabatt. En kategori som överraskade oss något var utematen. Det är dyrt att äta ute i Sverige och våra grannländer, något som avspeglas i denna kategorin. Det händer att vi köper lunch ute, men det är ytterst sällsynt. Merparten av kostnaden för denna stapel visade sig dessutom härstamma från juli och augusti, när vi har semester. Detta visar att vi definitivt drar på oss större kostnader när vi är lediga mot när vi jobbar. Ett dilemma den dagen vi har tänkt bli "fria" och inte jobba mera.
Kostnadsfördelning
Hur fördelar sig då kostnaderna procentuellt sett? Vi kan titta på ett diagram för att ta reda på detta:Det är tydligt att vi lägger mest pengar på mat, av den enkla anledning att detta är något vi prioriterar, och att mat är dyrt i Sverige, speciellt om man vill köpa lite annorlunda ingredienser som vi ofta gör, t.ex. asiatiska livsmedel. Sen på delad andraplats kommer bostad och övrigt. Det kostar att bo i villa, och denna kostnad består främst av räntor på bolånet (1,9 mille till 1,2% ränta), el (ca 1200 kr/månad), vatten (ca 600 kr/månad), avlopp, hemförsäkring och internet. Dessa är förhandlade fasta kostnader som i flera fall tyvärr inte går att klara sig utan, och är förhandlade till bästa möjliga pris. Det är dyrt att bo i Sverige också...
Övrigt är en lurig kategori som gärna blir en sorts slasktratt för allt möjligt som inte får plats i någon annan kategori. Merparten av dessa kostnader är dock dagisavgiften, som ligger på 1200 kr i månaden samt CSN på 600 kr/månad och systembolaget på ca 300 kr/månad. Resten består av mobilabonnemang, presenter, medicin, tandläkare, barnförsäkring osv. Inget att direkt höja ögonbrynen på och heller ingenting som går att skära ner på. Tro mig, vi har gallrat rejält i denna kategorin och nu finns det bara saker som vi inte kan ta bort. Visst, man kan dyka upp hos bekanta utan en present, men hur kul är det? Det finns gränser för hur "snål" man kan vara och vi har bestämt oss för vart vår gräns går.
För att sammanfatta utgiftsåret 2017 så låg höll vi budget hyfsat bra. Några kostnader hade vi underskattat och detta är numera justerat upp något för att bättre matcha verkligheten.
Höll du dig inom budget för 2017?
Mycket imponerande med bara 15.000kr/mån för en familj på 3. Lika imponerande med detaljkollen på utgifterna.
SvaraRaderaJag är själv och har ingen bil, men gjorde ändå av med 14.577 kr/mån och nästan lika mycket som ni. Har ingen budget och inte samma koll som ni men blir nu inspirerad att göra en analys av mitt kontoutdrag.
Vet dock att största sparpotentialen är på mat och då på en övergång till egenlagat från tidigare utemat, hämtmat och helfabrikat.
Tack för din kommentar Smålänningen!
SvaraRaderaJa det går att hålla kostnaderna nere om man är disciplinerad, vi märker att så fort vi är lediga så sticker det iväg snabbt, det är främst Fru Snålgris som har problem att sitta hemma och ha det "tråkigt", något sm jag tycker är helt underbart. Då ska det shoppas lite reakläder, ätas lunch med vänner och åkas tåg för att hälsa på bekanta en bit bort. Själv tar jag en kopp kaffe och försöker läsa en bok eller städa datorn eller garaget. Men så är det när man är flera i familjen. Fru Snålgris sa vid resans början att hon inte ville leva som en supersparare, och det respekterar jag, hon drar ändå in betydligt mer inkomst än vad hon spenderar när hon är ledig. Och så är hon en fena på att läsa reklamblad och hitta rabatter, det är jag lite lat för kan erkännas.
Hoppas på en uppföljning kring vad det är du spenderar på dina 14.577 kr :) Det är riktigt kul tycker jag när man börjar "gräva"... :)
Hur för du kassabok? Har du någon enkel att dela med dig?
SvaraRadera