onsdag 29 augusti 2018

Utdelningar och portfölj Augusti 2018

Jag får börja med att beklaga att antalet blogginlägg har dalat rejält under sommarmånaden. Anledningen stavas semester och nu senaste veckan en oerhört hektisk period med nytt projekt, kickoff och allmänt smått kaotiskt liv och leverne. Nu börjar dock dimman lägga, och vad vore då inte mer passande än att börja med att gå igenom månadens portföljhändelser.

Utdelningsmässigt är väl inte augusti någon fenomenal månad för oss Snålgrisar. Ett litet tillskott om 7611 kr har det dock blivit, vilket vi inte tackar nej till. Vi hade tidigare ett litet "tramsmål" om att ha 5000 kr i utdelning varje månad, och detta slog vi för ett bra tag sedan, mycket tack vare att vi satsar på ett antal månadsutdelare som Realty Income, Main Street Capital, Northwest Healthcare, EPR Properties och Oxford Lane Capital. Totalt sett får vi varje månad 2293 kr enbart från månadsutdelarna. Det där med att få ett pling i telefonen varje gång en utdelning trillar in på kontot är ett smart drag från Avanza och sätter verkligen snurr på tävlingsinstinkten och den härliga känslan av att bli belönad. Det finns ju folk som köper lotter i hela livet för att kunna nå den där drömvinsten på 10000 kr varje månad under typ 25 år. Nu får vi  genom månadsutdelarna över 2000 kr i månaden, så länge vi och de utdelande företagen har hälsan och fortsätter leverera. 

Portföljmässigt har det också gått bra. Då vi satsar främst på utdelningsaktier kommer tillväxten i portföljen att vara aningen mera blygsam till skillnad från de som kör stenhårt med tillväxtaktier. Skillnaden enkelt förklarat är att bolag gör lite olika med sin vinst, vissa företag väljer att betala ut en stor del till sina aktieägare, medans andra väljer att återinvestera merparten av sin vinst i sin verksamhet eller genom s.k. återköpsprogram. Jag är dock nöjd om vi slår index, och målet är en totalavkastning över tid med ca 10%. 


Det har funnits lite tid att se på tv, men det är nog lika bra det eftersom det mesta verkar handla om valet 2018. Senast igår kom det ett utspel från sossarna där de ska införa möjligheten att ta ledigt en extra vecka i samband med skollov. De måste verkligen vara desperata för att införa en sån tveksam åtgärd. Jag är ju själv småbarnsförälder, och detta lockar mig inte det minsta. Vi har redan en väldigt generös föräldraförsäkring i Sverige, och detta känns som ett något desperat försök att locka över barnfamiljer till sin sida. Dessvärre tror jag det är för lite och för sent. Allt ifrån LO-väljare till pensionärer överger den sjunkande skutan Löfven till förmån för främst SD eller V och sannolikt blir valet 2018 det sämsta för sosseriet någonsin. 

Jag såg delar av partiledarutfrågningen av Jan Björklund igår, och den gav ett lite rörigt intryck. Han verkar vara väldigt förtjust i att förklara sig med ett inledande "Såhär..." och därefter följer någon sorts redogörelse för hur Major Björklund ser på det hela. Tyvärr gjorde han i mina ögon och öron inget jättebra intryck. Det kändes lite som om han inte tog valrörelsen på riktigt allvar utan det blev mer en axelryckning med kontentan "jag bryr mig inte". Det var svårt att få något svar på vart de står i någon av frågorna utom kanske gällande assistansersättningen, ungefär samma symptom som de flesta andra partiledare.

För att återknyta till ämnet ekonomi är det bra att Liberalerna är så pass drivande i frågan om marginal- och värnskatt. Detta är i mina ögon inga speciellt bra skatter då de effektivt dämpar folks vilja och drivkraft att avancera på jobbet, att anstränga sig lite extra och att bli belönade för hårt slit och långa studier. Jag kan bara gå till mig själv, där jag har en ganska blygsam lön på ca 43000 kr efter 4 års högskolestudier och 18 år i arbetslivet. Skulle jag jobba över en timme får jag ca 250 kr brutto men endast ca 107 kr netto då merparten av den intjänade pengen går iväg till skatt. Detta är ju såklart ideologiskt där kommunisterna med flera ogillar att vissa har det bättre än andra och verkar oerhört avundsjuka på personer som har lyckats bra i samhället. Jag tänker istället så att alla har vi i Sverige mer eller mindre likartade möjligheter att lyckas och skillnaden är istället mellan de som vill anstränga sig och de som inte vill. Därför ser jag det som självklart att de som anstränger sig även ska bli belönade därefter, medan kommunister och socialister tänker tvärtom och låter dessa personer behålla en mindre andel av sin lön. I ett bredare perspektiv är det dessutom inte de lågavlönade som skapar jobben i Sverige, utan det är entreprenörerna, de som vill något och som har drivkraften. Med höga skatter och ett allt mer globalt samhälle, vad är det som säger att dessa personer stannar kvar i Sverige? Ingen alls skulle jag säga. Det gör mig aningen rädd att så många politiker väljer att blunda för detta faktum och istället fokuserar så mycket på pensionärer, låginkomsttagare och så vidare. Detta är en av de huvudsakliga anledningarna till att jag aldrig skulle få för mig att rösta på något röd-grönt parti.De har fastnat i ett skadligt tankesätt av skattehöjningar och socialism när fokus istället borde ligga på hur Sverige ska kunna utvecklas till nästa nivå. 

Det är inte ofta Herr Snålgris blir riktigt arg och upprörd, men i fallet med den numera begränsade statliga assistansersättningen för svårt sjuka barn blir jag oerhört illa berörd. Detta, som innan har varit en paradgren för de rödgröna där ledorden har varit "när individen är som svagast, ska stödet från samhället vara som starkast" nu går ut och drar in ersättningen för små barn som inte ens kan andas själva, då undrar jag hur f-n man kan se sig själva i spegeln. Visst, kostnaden för assistansersättning har ökat och det har varit flera omfattande skandaler av organiserat fusk, t.ex Södertälje (hmm, undrar varför just där...). Staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att bidragen verkligen går till de som ska ha den. Mycket säger mig att de kontrollmekanismer som finns är alldeles för svaga gällande Sveriges höga nivå av välfärdsbidrag, om en person kan lämna landet och fortfarande få barnbidrag på obegränsad tid. Man ska ha det man har rätt till, allt annat ska automatiska datakörningar och manuella kontroller samt gärna ett belöningssystem för folk som rapporterar fusk. Idag är det alldeles för slappt, och de flesta summor som krävs tillbaka kan man nog dessvärre titta i stjärnorna efter. Det gäller alltså att mota Olle vid grind, det ska inte löna sig att fuska med välfärden helt enkelt.

6 kommentarer:

 1. Snygg utdelning! Instämmer helt i din åsikt om skatterna. Det blir en brain drain eller väljer människor att arbeta mindre.

  Är själv rätt förtjust i Liberalernas förslag om sänkt skatt för arbete och höjd moms. Konsumerar man lika blir det nollsummespel men kan man dra ner onödig komsumption blir gött både för plånbok och miljö.

  Bättre kontroller, samkörning av dataregister och sluta med rent slöseri https://www.skattebetalarna.se/sloseriombudsmannen/25-miljarder-har-slosats-bort-hittills-i-ar

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där IGMR! Tack för kommentaren!

   Ja det är obegripligt att vissa partier fortfarande pratar om högre skatter medan man i kommunerna snackar om lekplatser för vuxna, kamelfarmar och så vidare. Kanske dags att skicka regeringen till Lyxfällan? Det slösas alldeles för mycket tycker jag. Kärnverksamheten måste komma först, skola, äldre, sjukvård, kommunikationer. Det var uppfriskande att höra Jimmie Åkeson igår på Aktuellt där han tyckte att P3 är en skitkanal som borde läggas ner. Instämmer till fullo, som reklamkanal är den perfekt men finansierad med skattemedel, nej tack.

   Att det inte samkörs fler register är en gåta för mig. Det finns massor med miljarder att spara i felaktiga utbetalningar, och dessa måste stoppas INNAN de betalas ut. Lycka till att kräva tillbaka 150000 kr från någon som stuckit till Turkiet eller Irak.

   Radera
 2. Hej Snålgrisen,
  Trevligt att du är tillbaka efter en liten "timeout" och läser dina inlägg med glädje.

  Har också suttit och kikat på en del av ofantligt många gällande valet 2018 och alla löften som ges. Otroligt märkligt att ladorna som var tomma tidigare verkar outtömliga för tillfället.

  En sak som gör mig riktigt förbannad är herr statsminister och hans snack om att detta val är att välja välfärden mot sänkta skatter.

  Vilken välfärd talar han om?

  Vi är en familj med 4 barn varav alla tyvärr lider av neuropsykiatriska sjukdomar dvs ADD, ADHD & Autismspektrum störning. Vissa av barnen med dubbla diagnoser. Pga av detta har min fru inte kunnat jobba på 12 år, hon måste vara hemma för att lösa alla konflikter mm som uppstår både i skolan och även privat, vara på otaliga möten med Socialtjänsten, skolan, BUP, Habiliteringen mm mm. Hon har alltså inte haft en krona i inkomst på 12 år.

  Min son som snart fyller 11 år har ätit antidepressiva mediciner sedan har dryga 7 år och sedan även medicin mot ADHD. Denna utredning tog över 3 år att göra, är detta välfärd. Nu har han blivit hemmasittare och hade under vårterminen i 4:an 90% frånvaro. Har börjat prata om livets mening och även självmord. För drygt ett år sedan initierades en fördjupad utredning gällande autism som förhoppningsvis kan hjälpa honom men väntetiden för detta är ytterligare 3 år. Hur fan kan regeringen sitta och säga att detta är ett val mellan välfärd och skattesänkningar?

  Våran 5 åriga dotter fick remiss när hon var 3 år till Habiliteringen pga väldigt autistiska drag. Den 19:e september fyller hon 6 år och har fortfarande inte fått träffa en läkare.

  Jag tycker detta är skandal i ett land som som har råd att importera arbetslöshet, lägga 60 miljarder på migration men samtidigt inte kunna ge våra barn ett läkarbesök på 3 år.

  När det kommer till assistansen håller jag fullständigt med dig där också, det är inte värdigt ett land som Sverige och att spara på de allra svagaste i samhället som behöver stöd och hjälp för att få ett så drägligt liv som det möjligt. Man har tom börjat byggt "förvaringsplatser" för dessa stackars barn när föräldrarna inte orkar längre.

  Du pratar även lite om skatterna i ditt inlägg och som jag sagt tidigare har inte min fru haft en spänn i inkomst sedan 2006 men jag lyckades kriga till mig en hyfsad bonus detta år både beroende på mina insatser men också att företaget jag jobbar på går bra. 64% fick jag skatta på detta för resten skulle Maggan ha! Inte klokt men det är klart, det kostar att subventionera el cyklar, klimatångest kurser, sänka momsen på naturguider, sko och cykel reparationer mm. Såna viktiga saker som genererar massor av jobb till samhället.

  Hoppas verkligen vi har en ny regering efter nästa helg.

  När det gäller sparandet går det hyfsat men kan alltid bli bättre.

  Nu hoppas jag på lite mer frekventa inlägg från ditt håll för de glädjer mig ordentligt.

  Ha en härlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
 3. Vi ger ut lån inom intervallet $ 10.000 till $ 200.000.000.00 USD med en ränta på 3%. Våra lån är väl försäkrade och högsta säkerhet är vår prioritet; Intresserade personer kan kontakta oss idag via e-post stevendonaldloanfirm36@gmail.com
  Observera att om du är under 18 inte är tillämplig, skriv all information på ett korrekt sätt med din högkommission, så se till att du verkligen är tillämplig på dig. LÖVER INFORMATION 1) Fullständigt namn: ......... 2) Land: ......... 3) Adress: ......... 4) Stat: .... ..... 5) Kön: ......... 6) Civilstånd: ......... 7) Jobb .......... 8) Telefonnummer: ......... 9) Nuvarande ställning i stället för arbete: 10) Månadsinkomst: ......... 11) Lånebelopp krävs: ......... 12) Lånets längd : ......... 12) Ansökte du om ett lån Innan .......... 13) Ålder ..........

  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 4. Tjena Steven,
  Skulle behöva ett lån på $200,000,000 asap.
  Ingen säkerhet men en söt fru.
  Tänkte chansa att köpa Eniro för rubbet.
  Vad tror du, kan det funka?

  // Malte

  SvaraRadera
 5. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera