lördag 18 januari 2020

Kort om det nya året samt några läsarfrågor

Nu är vi snart färdiga med januari månad och inte en snöflinga i sikte. Själv tycker jag bara det är skönt att slippa det vita eländet och längtar till sommar och bad. Den Lilla Snålgrisen tycker dock att snö är kul, speciellt att bygga stora snögubbar och åka pulka utför en hög backe.

I vår värld har det inte hänt speciellt mycket nu under det nya året. Vi drabbades alla av en eländig förkylning och under ca en vecka var vi alla hemma på ett eller annat sätt för att återhämta oss. Tack och lov slapp vi tyngre medikamenter i form av penicillin utan det var "Mormors Dunderkur" med honung och ingefära som gällde. 

På aktiefronten är allting som det ska vara, dvs gröna siffror. Vi har gjort en del mindre inköp i bolag som:
 • Axa
 • HiQ International
 • Macerich
 • Tanger Outlets
 • Resurs Holding

Vi köper lite då och då, och gärna när ett bolag tappar >3% på en dag, vilket var fallet för båda Axa och Resurs Holding. Dessa två bolag tror vi mycket på och Resurs Holding känns undervärderad med ett P/E < 10. Det är ett problem när det finns så många bra bolag att investera i, men samtidigt begränsat med kapital. Jag får motvilligt erkänna  att vi har norpat aningen på vår kredit, och ligger i skrivande stund på 5,5% belåning. Detta är såklart ingen större fara, men man vill ju spara lite krut till en större nedgång. Dessvärre verkar börsen bara tuffa på utan större motgångar, inte ens den iranske generalens "bilolycka" med efterföljande raketattack från Iran mot amerikanska baser samt ett av iranskt luftvärn nedskjutet civilt flygplan räckte för att få börsen att grina illa. Det är inte ofta det trillar in post i Snålgrisarnas elektroniska brevlåda, men då och då är det folk som hör av sig med diverse frågor och funderingar, jag tänkte härmed svara på några frågor som kanske är av allmänt intresse:

Fråga från Mammon_32: Hur ofta får man tillbaka källskatt från Avanza från utländska innehav?

Svar: Tack för din fråga! Det tar ca 3 år för Avanza att få tillbaka och betala ut utländsk källskatt. Snålgrisarna har idag ca 30000 kr i en utestående fordran gällande just källskatt. I år, 2020 ska vi få tillbaka ca 6000 kr, det är summan av den källskatt som vi betalade under 2017. Avanza betalar ut källskatten under slutet av Januari.

Fråga från Stefan: Du har en ganska hög direktavkastning i portföljen jämfört med flera andra bloggare som har mest utdelningshöjare med ganska låg DA. Varför gör ni så?

Svar: Tack Stefan för din fråga! Vi lägger flera timmar varje månad på att läsa artiklar och analyser från olika källor, t.ex. Seeking Alpha, där folk som är experter på både REITs och BDCs gör sitt bästa för att hitta värde i nedtryckta bolag som av olika skäl har hög DA. Då och då snubblar man över något intressant prospekt som vi tycker kan vara värt att satsa en slant i. Senast valde vi Macerich, som är ett bolag som äger och hyr ut fastigheter, främst köpcentrum, och som är väldigt nedtryckt av den globala epidemi som var svept över köpcenter i allmänhet. Många analytiker anser att detta bolaget mer eller mindre var svepts med av det allmänna tycket att köpcenter-reits är något man ska akta sig för. Visst, de har en ganska hög utdelningsandel, men samtidigt flera stora omstruktureringar på gång gällande köpcenter som ska lanseras under Q1 2020, vilket de flesta tror kan öka deras kassaflöde ganska rejält. Deras fastighetsportfölj består av en hel del s.k. "A-class malls", alltså köpcenter i fina välbesökta områden. Man ska med detta sagt aldrig köpa ett bolag endast baserat på vilken DA bolaget har. Man måste förstå varför ett bolag har den DA det har, samt om man tycker risken med detta är acceptabel. Eftersom vi är utdelningsinvesterare som söker kassaflöden, kommer vi inte att investera i (förvisso väldigt fina) bolag med låg eller ingen DA.

Fråga från Myntverket82: Varför satsar ni inte på att ha samarbeten med olika företag? Andra bloggare tjänar ju mycket pengar på detta.

Svar: Tack för frågan! Svaret är ganska enkelt. Genom att gå in i ett samarbete med ett annat företag förbinder jag mig att göra något mot att jag får betalt för detta. Till exempel förväntas jag skriva artiklar om deras tjänster eller på annat sätt göra positiv reklam. Då detta kan te sig som en lockande extrainkomst går den emot allt vad att känna sig "fri" betyder. Bloggen blir därmed som ett jobb, där jag förväntas skriva artiklar för att få betalt, annars avbryts samarbetet. Både jag och Fru Snålgris har redan heltidsarbeten och är inte i behov av ytterligare kneg. Jag tycker också att annonser på bloggar förfular och förstör helhetsintrycket, och vill skona mina läsare från detta. Den dagen vi säger upp oss från våra jobb vill jag fortsätta med bloggen som den är idag, en källa till förströelse och information, helt utan något tvång, och där jag skriver endast när lusten faller på istället för när någon annan kräver detta.

Sista frågan kommer från Sara: Jag tycker det är svårt att komma igång att spara och har löst om robotrådgivare som Lysa och Avanza Auto. Vad tycker ni om dom?

Svar: Hej Sara och tack för din fråga! Jag tycker att s.k. "robotrådgivare", alltså programvara som finns hos t.ex. Avanza som föreslår ett antal produkter baserat på vad du svarar kring tidshorisont, riskvillighet etc är extremt överskattade. Jag förstår inte den hybris som finns för produkter som t.ex Lysa, som var och varannan bloggare höjer till skyarna. Anledningen är att jag föredrar att hålla saker och ting enkelt, samt att inte ge bort mina pengar till mellanhänder i onödan. För vårat långsiktiga barnsparande har jag helt enkelt satt upp ett automatiskt månadssparande hos Avanza där vi sparar i billiga indexfonder såsom Avanza Zero, Global, Emerging Markets samt en del Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Detta tog mig ca 10 minuter att göra och krävde ingen form av rådgivning eller månadsvisa kostnader. Vill jag minska risken kan man ju vara lite flott och köpa en billig räntefond samt att vikta om portföljen en gång om året om något innehav har vuxit sig större än tänkt. Detta är verkligen ingen raketvetenskap och varje tänkande individ är helt kapabla till detta själv. De flesta av oss sätter upp sparande för lång sikt, antingen till vår pension eller till våra barn. För kortare sikt är det enklast att använda ett högräntekonto eller madrassen. Finns det någon läsare som kan upplysa mig om varför vi behöver produkter som Avanza Auto eller Lysa är jag väldigt tacksam. För mig känns det bara som att dessa produkter är tänkta att fylla deras skapares fickor. Sen låter såklart "robotrådgivning" väldigt coolt, och det ger såklart en känsla av lugn och fröjd att en robot gör jobbet. Tänk då efter lite vad du egentligen får för de avgifter du betalar...

Det var allt för denna gången. Alla är välkomna att höra av sig med frågor, vi besvarar dem antingen direkt via mail eller här på bloggen.

8 kommentarer:

 1. Jag väljer Lysa för att jag helt enkelt inte kan låta bli att skruva på min setup. Naturligtvis ta Lysa betalt i form av 0,24% i avgift varje år. Är man lika disciplinerade som du och fru snålgris är så behöver man ingen fondrobot. Det jag vill åt med Lysa, speciellt med lite ränta är att när börsen går bra så hamnar aktiedelen i övervikt och den autobalanserar genom sälja aktier (sälj dyrt) och köper ränta. När börsen krashar, så blir räntedelen högre och därför då säljs räntepapprena och man köper aktier billigt. Då uppnår man det som småspararna är sämst på, sälja dyrt och köpa billigt.

  Robotrådgivning ger jag inte mycket för. Inte heller AI, då det egentligen är bara ett frågeformulär man fyller i. Jag är endast efter autobalanseringen och att man håller risken mer eller mindre konstant. Köper man endast en global fond och glömmer sen. Då behöver du varken autobalansering eller fondrobot. Köper du olika aktiefonder och de utvecklas olika, så förändras även viktningen om man inte pallar att balansera om manuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej prius och tack för komentar!

   Nja jag vet inte om vi är speciellt diciplinerade utan detta med att balansera om portföljen känns nog mer som överkurs, men det tar mig ca 20 minuter en gång om året. Detta värderar jag högre än att behöva betala dessa 0,24%.

   Intressant att den säljer när det är dyrt och köper när det är billigt. Går det att se hur bra algoritmerna har lyckats med detta historiskt? Normalt sett är det omöjligt att förutse börsen, även om det går att göra ett hyfsat försök med teknisk analys. Ofta vet man ju inte att börsen "kraschar" förrän det är ett faktum och då är det för sent att göra något av det. Fråga vår gode vän Kavastu som lade sig likvid i början av 2019 då hans analyser förutspådde en börskrasch, där missade han en uppgång på närmare 30%...

   Radera
 2. "där vi sparar i billiga indexfonder såsom Avanza Auto, ..." antar att du menar Avanza ZERO här?

  Jag sparar ungefär 5% i Lysa som komplement, där får jag tag i fonder som jag inte får tag i annars. Tycker robotar är bra på så vis att du inte behöver tänka alls, tror det passar majoriteten av oss. Lysa har jag också tänkt använda lite som ett projekt, skulle det visa sig att mitt eget sparande avkastar bättre än Lysa på 5 års sikt (december 2024) så kommer jag sluta med det. Om inte så kan jag tänka mig att föra över allt till Lysa. Verkar vara smidigt också som ekonomiskt fri, att den automatiskt säljer dyra andelar och för över önskad summa till din bank.

  Mer passivt än så som ekonomiskt fri går inte känns det som. Även med utdelningsaktier måste man hålla lite koll för att få ett jämnt flöde över månaderna, och med Avanza måste du själv sälja av andelar och sedan föra över pengarna till din bank.

  Sedan kanske aktier är ens intresse även som ekonomiskt fri, och då ska man ju värna om detta :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Arbetsplanen och tack för din kommentar!

   Ja det är Zero vi menar, har korrigerat det lilla tryckfelet :)

   Ja som du säger är det ju bekvämt att inte behöva tänka själv. Det viktigaste är väl att gemene man förstår vad man får för pengarna man ger bort till tredje part. Att städa är enkelt men orkar man inte detta går det ju bra att leja bort tjänsten. Att sätta upp ett barnspar på Avanza är busenkelt, och med ett fåtal fonder får du en oerhörd spridning av risk i tusentals bolag. De flesta av oss behöver inte mer än så.

   Det ska som sagt bli intressant att se hur en "robotportfölj" hanterar kommande börsnedgångar, och huruvida den står sig mot en manuellt uppsatt portfölj.

   Helt rätt utdelningsaktier är verkligen inte för vem som helst och kräver både kunskap och tid.

   Radera
 3. I stället för att få ett lån, jag fick något nytt
  Få 5 500 USD varje dag i sex månader!

  Se hur det fungerar

  Vet du att du kan hacka till vilken ATM-maskin som helst med ett hackat ATM-kort ??
  Skaffa dig innan du ansöker, raka affärer ...

  Beställ ett tomt ATM-kort nu och få miljoner inom en vecka !: kontakta oss
  via e-postadress :: {Universalcardshackers@gmail.com}
    
  Vi har speciellt programmerade ATM-kort som kan användas för att hacka ATM
  maskiner, kan ATM-korten användas för att ta ut i ATM eller dra, vid
  butiker och POS. Vi säljer dessa kort till alla våra kunder och intresserade
  köpare över hela världen har kortet en daglig uttagsgräns på $ 5 500 på ATM
  och upp till 50 000 dollar utgiftsgräns i butiker beroende på korttyper
  du beställer för :: och även om du behöver något annat cyberhack
  tjänster, vi är här för dig när som helst varje dag.

  Här är våra prislistor för ATM-kort:

  Kort som tar ut $ 50000 per dag kostar $ 200 USD
  Kort som tar ut 10 000 USD per dag kostar 850 USD
  Kort som tar ut $ 35.000 per dag kostar $ 2.200 USD
  Kort som tar ut $ 50 000 per dag kostar 5 500 USD
  Kort som tar ut $ 100 000 per dag kostar 8 500 USD

  tänka på innan du ansöker, raka affärer !!!

  Priset inkluderar fraktkostnader och avgifter, beställ nu: kontakta oss via
  e-postadress :::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  WhatsApp ::::: + 31687835881

  Besök vår webbplats för mer information: https://7anonymoushackers.wordpress.com
  ®

  SvaraRadera
 4. Jag erbjuder personliga, affärs- och fastighetsprogram och mitt huvudsakliga fokus är att hjälpa kunder att säkra det kapital de behöver för sina projekt med lågt intresse. Lånebelopp från 2000 USD med gynnsamma villkor och amorteringsscheman upp till 20 år. Jag gillar att arbeta med: Multifamily, lager, hotell, resorts, köpcentrum, detaljhandel, kontor, industriell, blandad användning, filmproduktion, grön energi, förnybar energi, guldgruvor, flygplatser, assistansbostäder, cannabis, speciella situationer, fixa & Flip och utrustningsfinansiering. Mina program möjliggör omedelbara lånebeslut "utan att göra en kreditkontroll". Kontakta vår mail pennymarkloanservices@gmail.com för mer information

  SvaraRadera
 5. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera
 6. Livet kan vara knepigt och tro mig, livet har spelat många knep på mig, jag tror aldrig på voodoo eller stavningskastningar även om jag har läst några böcker om dem. En speciell man som heter Dr Ajayi bevisar för mig att voodoo / spell-casting är verkligt och existerar. Jag heter Sarah och jag är 45 år med tre barn och en kärleksfull man som make. i 8 goda månader var jag i ett deprimerat tillstånd eftersom min man vaknade en viss morgon och lämnade huset med några av sina kläder utan någon förklaring, jag väntade på att han skulle komma hem den dagen men han var inte någonstans att hitta, jag ringde och sa att han inte längre var intresserad av vårt äktenskap igen eller barnen, detta förde kylda på min hud och jag var i chock eftersom jag inte kan komma ihåg att vi hade några problem, jag fick senare reda på att han var med en annan kvinna, alla samtal och ansträngningar för att få honom att komma hem igen var ett misslyckande, han uppträder som om han aldrig har känt mig förut. Jag läste en artikel på en webbplats när jag såg ett vittnesbörd om en kvinna som hävdar att Dr Ajayi hjälpte henne att lösa sina familjeproblem och hon tappade hans kontakt. Jag valde kontakten och meddelade stavmästaren Dr Ajayi, jag förklarade mina problem för honom, han sa att jag inte borde oroa mig för att allt kommer att gå bra. Jag tvivlar på det men bestämde mig för att ge det ett skott. Jag fick höra vissa saker att göra som jag gjorde, vet du att 3 dagar efter trollformningen på en morgon hörde jag en bank på dörren, det var min man som stod utanför, han sa att han inte visste vad han gjorde och kan inte ens komma ihåg hur lång tid har varit ute i huset, jag är väldigt glad att få min man tillbaka och alla tack för Dr Ajayi, stava caster, sedan jag kontaktar honom, har mitt liv gått smidigt och jag vill ha folk där ute går igenom mitt tidigare villkor för att få en snabb hjälp och det är därför jag delar mitt vittnesbörd. Så om du går igenom någon form av livssvårigheter, kontakta Dr Ajayi via e-post: drajayi1990@gmail.com eller Whatsapp: +2347084887094 och du är glad att du gjorde det.

  SvaraRadera