tisdag 28 juli 2020

Utdelningar Juli 2020

Då har den andra av årets förmodade sommarmånad passerat och det har varit ett riktigt varannandagsväder här nere i södra Sverige. Ömsom regn och ömsom soligt, det gäller att anpassa aktiviteter efter väder. En stor fördel med att vara ledig är att man inte är så beroende av att det är ett visst väder en viss dag. Blir det regn när man tänkte grilla lite, ja då äter man något annat och grillar när solen skiner. Den där begagnade poolen vi köpte är verkligen värd sin vikt i guld, då man slibber allt bök och stök med att packa in hela familjen i bilen och ta sig fram till någon knökfull badstrand. Det är bara att ta på sig badkläderna och hoppa i.Jag har säkert badat över 100 gånger denna sommaren i vår pool, och Lilla Snålgris har blivit en riktig sim- och dykexpert, hon som knappt kunde simma bröstsim på simskolan. Jag vet inte vad de höll på med där, men det kostade 1200 kr per termin, men hon lärde sig inte speciellt mycket. Efter ca en månad med vår pool kunde hon simma bröstsim som en expert, och jag kunde köpa simmärken på nätet för 50 kr/styck och dela ut efter att jag kontrollerat att hon har uppfyllt de krav som ställs för respektive märke. Enkelt och bra, och vi slipper simskolan, som vare sig Lilla Snålgrisen eller jag själv tyckte var någon höjdare. Man fick åka tre mil enkel resa och sen stå i en klor- och ammoniakluktande korridor och vänta ut de 30-talet ungar som var före oss. Detta höll de på med även under Corona-tiderna, men då var vi inte där, då det är total galenskap för typ 60 personer att trängas i en två meter bred korridor.

Ett månadsslut betyder inte bara att en massa räkningar ska betalas, utan även att vi har fått en passiv inkomst i form av aktieutdelningar. Denna månad har vi lyckats skrapa ihop hela 20784 kr. Det är inte dåligt i dessa tider, då var och varannan bloggare gråter över uteblivna utdelningar. För oss är det i princip bara bankerna samt HiQ som har ställt in sina utdelningar, då till och med finansbolaget AXA delade ut drygt hälften av den planerade utdelningen för 2020. Jag har inte lyckats läsa mig till om den andra hälften kommer senare eller om de helt enkelt valde att dra in den.


Merparten av våra utländska innehav delar ut som vanligt, vilket är skönt att se. Även om flera högriskbolag har tappat rejält när det gäller aktiens värde, tjänar de ändå bra med pengar och kan dela ut som vanligt. Det är därför vi inte stillar oss blinda på aktieportföljens värde, utan på vad den kan leverera i form av utdelningar. Detta är ytterligare en anledning till att jag inte vill leva ett liv som är beroende på att sälja aktier eller fonder, då det är omöjligt att förutsäga hur en viss akties värde kan svaja från en dag till en annan. Blir det en utdragen lågkonjuktur är det ändå högst troligt att merparten av våra bolag trots allt delar ut, även om vi kanske måste ställa in den årliga utlandssemestern. Många säger att man ska titta på totalavkastningen, och visst, ser man på den har innehav som Ocean Yield varit en katastrofal investering där jag fått ca 40000 kr i utdelningar men värdet backat med hela 85000 kr. Dock ser framtidsutsikterna fortsatt ljusa ut, och utdelningarna fortsätter att trilla in. Möjligtvis hade jag en aningen för stor vikt i detta bolag, men jag har inte sålt då jag tror på bolaget, även om det tar tid att återgå till tidigare nivåer av utdelning och aktievärde.

Corona har ställt till med elände för många investerare och jag är inte den som gråter över spilld mjölk. Det är bara att se över sina innehav och eventuellt justera riskspridningen och sen tålmodigt vänta på att vindarna ska vända. Inom vissa sektorer har denna vändning redan skett, men för REITS, BDCs och allt som har med olja och naturgas att göra, där finns det en hel del uppsida kvar. De huvudsakliga uppgångarna har skett i teknik, gaming och viss retail, som vi inte äger speciellt mycket av. Verkstad, finans och energi har inte återhämtat sig speciellt mycket skulle jag säga.

Vad har du för sänken i din portfölj?

6 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen! Mitt största sänke har varit epr som jag tillslut sålde av med stor och tråkig förlust. Banksektorn har blivit roligare nu, främst seb och Swedbank, och varit o vänt på vinstsidan på dessa innehav. Nu lite minus igen, främst Handelsbanken visar för mig röda siffror.

  Jag undrar också hur man egentligen har tid och lust att förvärvsarbeta som du skrev i förra inlägget. Har fullt upp under semestern, investerandet går på lågfart det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Professorn och tack för din kommentar!

   Ägde också EPR som såldes till en förlust. De drog in utdelningen och framtidsutsikterna ser allmänt dåliga ut. Ja bankerna har gått upp en del, dock långt ifrån alla, Swedbank har en bra bit kvar att vandra, och Resurs Holding ännu längre resa. Även allt utländskt som har med finans åt utlåning att göra väntar på att dra iväg, jag tänker på BDCs och finansinstitut som franska AXA.

   En fördel med att ha semester är att man kan hålla lite koll på börsen lagom till frikosten vid 9, hehe så jädra skönt att slippa stiga upp vid 05. För varje år som går blir jag mer och mer less på jobbet, alla möten, specifikationer som ska skrivas och den trångsynthet och gammalmodighet som genomsyrar myndigheter och offentlig sektor, som jag jobbar mest emot. Fan ta den som lägger in disken fel i diskmaskinen, då kommer nån gammal dinosaurie och läxar upp en... nä fy för att gå tillbaka till jobbet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Hej igen Snålgrisen!

  Instämmer verkligen i jobbtankarna. Ju äldre jag blir och så även du verkar det som så blir det allt värre att återgå till jobbet efter semestern. För egen del gillar jag att jobba men är rejält trött på att styras och behöva anpassa mig till en massa rutiner som ändå saknar mening (läs idiotiska möten osv). Tyvärr lär man väl få kämpa på i det eländiga hjulet ett bra tag till...

  SvaraRadera
 3. Då jag ligger tung i banker och verkstad ja du fattar mina planerade utdelningar har inte varit direkt lysande, typ 40% lägre vs planerat utfall mindre katastrof..... för att strå mera salt i såret har dollarn rasat och den så varma Juli kom av sig när vi andra fick semester. Nu är man i Halland och ja regnar från höger till vänster 15 grader kallt i Getinge....Men jag är inte bitter....Tack för en bra blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Unknown och tack för din kommentar!

   Ja här har vi också en hel del i finans och energi so verkligen inte har tagit fart, speciellt inte de utländska innehaven. Nu kom dessutom negativ valutapåverkan för alla papper som ligger som USD, vilket ytterligare bidrog till att dra ner värdet. Dock ramlar utdelningarna in som de ska vilket är skönt. Det är i princip endast de svenska bankerna, HiQ som helt har dragit in utdelningen, några bolag som sysslar med olja/gas har dragit ner sin utdelning, men för det mesta är det som vanligt.

   Nä vädret har inte varit något vidare här nere i östra Småland, väldigt kallt och ostadigt. Det är inte värt att planera nån grillfest eller liknande med grannar eller bekanta, då slår givetvis vädret om och det blir regn när smhi för några dagar sen förutspådde strålande sol. Nä, tacka vet jag Spanien, eller så som det var 2018, avskyr oförutsägbart väder som inte går att planera efter.

   Radera