Jag i ett nötskal... |
Under semestrarna hade jag turen att träffa många underbara människor, där vissa av dem dessutom är framgångsrika entreprenörer. Vi hade många samtal kring detta med att bli egen företagare, vad det innebär samt vilka fördelar och nackdelar som finns med detta. Herr Snålgris har alltid varit en trygghetsnarkoman som sett stora fördelar med att vara anställd, det är ju så tryggt och bra. Har väl aldrig riktigt suttit ner och räknat på det. Det som lockar mest med att vara egen företagare är inte främst möjligheterna till mycket högre inkomster, utan främst detta med att vara sin egen. Ingen chef man måste smöra för och låtsas vara trevlig åt för att få några småsmulor i löneförhöjning, eller att bli ivägsläpad på konferens på lördagsmorgonen när man hellre vill vara hemma med familjen. Jo, så är livet som konsult, allt som räknas är debitering och det finns givetvis inget utrymme att åka på konferens under arbetstid, utan alla "interna" aktiviteter sker på kvällar och helger, utan någon form av OB-tillägg. Det anses tydligen vara ett privilegium få förunnat att sitta kl 18:00 och lyssna på säljdravel om hur bra företaget går när man helst av allt vill sitta hemma med familjen och äta middag. För nya läsare kan det vara av intresse att veta att Herr Snålgris jobbar som anställd IT-konsult med ca 18 års erfarenhet i branschen.
Genom att bli egen företagare styr jag allt det där själv, och tar gärna en 1 veckas lång konferens på Maldiverna med min familj istället för s.k. "arbetskamrater" som man aldrig träffar eller ser röken av i vanliga fall då man som konsult jobbar väldigt utspritt. Varför vill jag ens umgås med dem privat?
Är då Herr Snålgris en kandidat för att bli egen företagare, alltså s.k. "enmanskonsult" med kontoret på fickan bestående av en telefon och laptop? Låt oss börja med en SWOT-analys:
(S)trengths:
Vilka styrkor besitter då Herr Snålgris? Hmm, är en högpresterande konsult som är specialiserad inom sitt område. Har genomgående höga omdömen från tidigare uppdragsgivare. Är sällan sjuk eller behöver vabba. Har lätt för att smälta in hos en kund och få kunden att gilla mig. Finns etablerad på linkedin där mycket av jobbsökandet verkar ske numera. Måste dock uppdatera profilen något då jag endast har 1 ny besökare i halvåret...(W)eaknesses:
Att vara specialiserad kan vara både en styrka och en svaghet. En styrka att man tillhör ganska få personer i regionen som kan en viss sak bra, men även en svaghet då det inte finns speciellt många kunder i regionen som efterfrågar just denna kompetensen. Visst, som IT-konsult får man alltid vara beredd att lära sig nya saker, men då jag har jobbat så länge med just detta företags produkter, känns det inte speciellt kul att sätta sig på skolbänken. En annan svaghet som är uppenbar är att det är långt till en storstad. Jag gjorde lite sökningar på linkedin och i vår kommun och län hittade jag ETT jobb med de tekniker jag jobbar med. Motsvarande sökningar i Malmö gav 25 träffar och Stockholm 40+. Detta kanske ger dig en förståelse för hur det ser ut här i regionen. Det finns tillräckligt med uppdrag för att hålla vårat företag vid liv samt några andra enmanskonsulter, men inte så mycket mer. En annan potentiell svaghet är att jag har småbarn, vilket gör att tiden för kompetensutbildning, kontaktsökande och säljande som normalt sett görs efter kontorstid är väldigt begränsad. En annan svaghet är att Herr Snålgris inte är någon speciellt bra säljare.(O)pportunities:
"Livet är fullt av möjligheter", säger ju Ole till Stig-Helmer i en av Sällskapsresan-filmerna. Och så är det. De bekanta jag träffade under sommaren lever ganska gott av de pengar de kan fakturera, dock är de båda två bosatta i en Storstad.vilket underlättar en aning om man är duktig. Jag hittade en utmärkt kalkyl på internet där man kan räkna ut ungefärliga inkomster baserat på att man fakturerar timmar som ett aktiebolag. Jag matade in följande värden:Fakturerande belopp: 100 000 kr
Omkostnader: 1000 kr
"Lönen" hamnade då på ca 64000 kr, men man tar ju bara ut ca 37000 kr och resten får ligga kvar i bolaget eller tas ut som aktieutdelning. Det är rimligt att räkna med ett timpris på mellan 500 och 700 kr beroende på kund. Stora företag pressar alltid ner priserna.
En möjlighet som jag tror blir nödvändig är att kanske flytta närmre en storstad, och/eller sätta sig på skolbänken för att gå ifrån en machete till en swiss army knife :=)
(T)hreats:
Vilka mörka moln finns då vid horisonten? Efter att ha verkat i regionen som anställd konsult har man träffat andra enmanskonsulter, lyssnat av säljsamtal hos chefen och lärt sig ett och annat. Det mest uppenbara hotet mot att kunna skicka maffiga fakturor är utan tvekan kundunderlaget. Det finns inte så många företag i regionen som sysslar med den teknik jag är skolad i vilket kan leda till perioder med arbetslöshet, vilket knaprar ganska rejält på våra sparplaner och marginaler.Jag har spionerat lite på de andra enmanskonsulter jag känner till och de kan stundtals komma in på längre uppdrag, ibland även via vårat företag då vi har behövt förstärkning vid toppar. Men detta har rört sig om några månaders jobb, inte mer. Jag vet att de har suttit helt utan uppdrag under perioder, eller har fått veckopendla till någon storstad samt slåss om småuppdrag för obetydliga summor. Detta är ändå människor som är entreprenörer, är betydligt mer tekniskt breda än Snålgrisen samt med +20 års erfarenhet med flera års erfarenhet av att jobba utomlands. Så det där man kan läsa i tidningar om att folk lär sig programmera på yrkeshögskola och får ingångslöner på 40000 kr är rent nonsens. Det ÄR en tuff bransch att vara IT-konsult, konkurrensen är stenhård och det är ett måste att ha kontakter lite här och var för att få en chans. Priserna är stenhårt nedpressade.
Summering
Vad har då Snålgrisen lärt sig av denna analys?- Att starta eget är förknippat med både möjligheter och risker *döh*
- För att lyckas krävs det antagligen en flytt till en större stad, vilket skulle innebära betydligt större månadskostnader som äter ner marginalen. Vi bor billigt idag.
- Det skulle känna så jäkla skönt att vara sin egen chef.
- Herr Snålgris borde försöka bredda sin kompetens för att framtidssäkra sin karriär. Det räcker med att ett stort företag slår igen här nere så är det kris.
- Herr Snålgris tjänar idag 42000 kr i genomsnitt brutto. Kan plocka ut ca 20000 kr lågt räknat mer som egen företagare. Känns lite lågt i nuläget jämfört med den risk som faktiskt tas med det i nuläget bristande kundunderlaget och pressade konsultpriser. Hade jag kunnat fakturera en tusenlapp i timmen hade risken sett betydligt mer aptitlig ut.
- Det är lockande att efter +10 år som anställd konsult prova på något nytt, och egen företagare är den naturliga vägen att gå. Men det gäller att ha en plan och att utvärdera marknaden först.
Herr Snålgris har efter noggrant övervägande bestämt att i nuläget inte satsa på att bli enmanskonsult. Däremot kommer ett arbete att påbörjas med att fräscha upp Linkedin-profilen, att vässa öronen ännu mera efter affärsmöjligheter samt att knyta nya kontakter i branschen, även i storstäderna. På så sätt har man allting förberett den dag som det verkligen händer. Nu är helt enkelt fel tid i livet, med en fru som precis har börjat sin karriär, en liten Snålgris som inte ens fyllt 3 år och behöver mycket tid och uppmärksamhet samt att bopriserna vid en eventuell flytt kan knäcka vår ekonomi då månadskostnaderna kommer att gå upp väldigt mycket.
Känns det besviket? Såklart det gör, det är alltid spännande med lite ombyte i vardagen. Men som småbarnsförälder och en försiktig general i allmänhet gillar jag att analysera läget först och därefter ta beslut baserat på analysens utfall. Detta säger mig att det är bättre att dela upp övergången i flera olika faser som fungerar bra ihop med övriga familjen.
Har du startat eget, eller har du planer på det? Jobbar du kanske till och med i IT-branschen? Kommentera dina erfarenheter!
Hej. Kul följa ditt resonemang.
SvaraRaderaÄr egen konsult inom ekonomi sedan två år. Kör bara heltidsuppdrag så slipper hålla på med flera kunder åt gången. Har ungefär din kalkyl på 100 K in per månad och kostnader på ett par tusen för mobil och försäkring. Därutöver pensionsavsättning på några tusen. Sammantaget behöver jag jobba 8-9 månader per år för att ta en lön på ca 39 K varje månad hela året. Visst inga jättepengar in, men mkt ovärderlig ledighet som jag styr till sommar och jul. Blir oxå en hel del pengar kvar i bolaget som är investerade på börsen och ska tas ut som utdelning ur bolaget när det är dags att dra sig tillbaka.
I min bransch har det varit högtryck nu i flera år. Bor i storstadsregion där det finns gott om jobb.
Det handlar hela tiden om val och du har gjort din egen läxa grundligt. Det är oxå viktigt för framtiden för att undvika att bli bitter på sig själv och gjorda val.
Lycka till nu och se nu verkligen till att uppdatera Linkedin.
Hej vardagsekonomen!
RaderaSka verkligen ta tag i Linkedin. Tycker det är svårt att få folk att verifiera kompetenser, vissa av mina kollegor har hur många som helst som validerar deras men jag har inte hittat knappt nån. Problemet är att hos de flesta kunder jag är hos har man inte linkedin :/
Storstadsregionen har gott om jobb, men kostnaderna för att flytta dit är stora. En annan faktor jag inte tog med är stressen. Just nu lunkar uppdragen på utan övertid, i ett makligt tempo som ger väldigt mycket sinnesfrid när man är ledig. Känner vissa som jobbar i Stockholm och där är det konstant övertid och tempo, tempo. Sånt existerar knappt här. Inte ovanligt att s.k. "deadlines" flyttas för att man inte hann med. Sånt är svårt att värdera i pengar...
Hej
SvaraRaderahar eget AB som konsult, med två anställda.
Jag upplever det som om det var lätt att hamna i läget att man har för mycket, i min bransch blir man aldrig klar, det kommer nu papper. Är redovisningskonsult ska tilläggas.
Och vi jobbar hela tiden mot olika datum, moms den 12:e, löner den 25:e osv. Så väldigt låst.
Därför håller jag på fasa ut mig själv. Vill hellre trada. Vilket jag kan göra var och när jag vill.
Så för mig är det bra att vara egen, jag bestämmer själv tider osv, har långt mer än 25 semesterdagar, kommer och går som jag vill, men nackdelen är att jag är låst av alla datum.
Tänker mig att en IT konsult kan ha det bättre, få ett uppdrag som är sept till maj? Sen välja tacka nej till uppdrag över sommaren och sen hoppa på ett nytt i oktober. Typ. Fast kanske bara är jag som tror det är lättare för er.
Hej Ekonomitankar!
RaderaJa det är ju ett angenämt jobb att det hela tiden ska redovisas och att det aldrig tar slut. Riktigt så upplever jag inte att det är i IT-konsultbranschen, inte här nere i alla fall. Alla företag håller hårt i pengarna och det kan bli långa diskussioner om ett tvåmånadersuppdrag ska dra igång eller inte för man har problem med finansieringen. Sen har flera stora konsultdrakar med mycket indisk arbetskraft gjort konkurrensen stenhård. Det är inte bara att glida in och tro att för man är svensk och har lång erfarenhet så är jobbet mitt. Det är stentuffa förhandlingar för att visa varför man kostar någon hundring mer i månaden och vad kunden får för mervärde utav detta. Skillnaden mot hur det var runt milleniumskiftet är som natt och dag, då räckte det med att kunna lite html och cgi-skript så kunde du få en tusenlapp i timmen, även här nere. Idag är priserna pressade till tusen. Timpriser på 500 kr är tyvärr inte ovanliga från större kunder har jag hört. Och då är det svårt att göra affär av det. Ska jag bli egen har jag satt en lägre gräns på 700 och då är det storstäderna som gäller.
Det finns tyvärr ingen valfrihet alls när det gäller vilka årstider man jobbar. Ofta skriver man kontrakt för 3 månader i taget, men har man tur och kunden vill förlänga ett år till för ett annat projekt ska starta, ja då är man dum som tackar nej till detta för man tänkt dra till Thailand över vintern. De flesta projekt drar ofta igång under hösten har jag upplevt, eller runt årsskiftet då man ska köra slut på sin innevarande budget.
Så visst, man kan ju tacka nej men då är man antagligen rökt då någon konkurrent har tagit jobbet istället. HAr pratat lite ekonomisk frihet med några bekanta som är enmanskonsulter och de bara skakar på huvudet när jag frågade om de kunde jobba 6 månader och vara lediga 6 månader. Svaret jag fick var att det är kunden som styr helt o hållet. De har ibland problem att ta lite extra sommarledigt (föräldraledigt). Så det är ingen dans på rosor...
Är också enmanskonsult, inom en teknik gren. Kört parallellt med anställning ett par år och kände av lite, nu är jag bara min egen.
SvaraRaderaDetta året har jag legat på min 570;- och max 900;- / timme till kund. Har 3 st gamla arbetsgivare som jag jobbat mot än så länge, har slutat "snyggt" hos alla och det har nu visat löna sig. Är inget anmärkningsvärt bra tycker jag själv, men jämfört med många så står man ändå ut och kunderna vet att det de köper av mig blir bra gjort och klart i tid. Man önskar att detta hade varit en självklarhet men så är det inte alls.
Jag valde att bli egen för att få mer tid till annat än bara jobb. Har satt som övre gräns att jag ska arbeta max 1000 timmar / år. Det motsvarar väl lite drygt en 50% anställning. Nu har jag kontoret hemma och behöver inte ens varje vecka vara hos kund så jag sparar även en hel del restid.
Övrig tid jag nu fått loss detta året har jag lagt hemma på hobbyprojekt jag tycker är roliga, samt att tagit barnen från förskolan några gånger och hälsat på mor/farföräldrarna eller tex åkt och badat en dag istället. För den som gillar att göra mycket pengar kan det säkert vara svårt att tacka nej till uppdrag som jag gjort, men risken är överhängande att man snabbt jobbar än mer än mer än man gjorde som anställd.
Ett stort steg att bli sin egen. Har arbetat i båda roller. I början av 2000-talet kunde jag vissa månader fakturera 160' åt min arbetsgivare så visst var tiderna eller åtminstone timpriserna bättre då. En fast anställning ger dock i Sverige fördelar som en egenföretagare saknar samt ekonomisk trygghet. Sedan ger eget företag (AB) andra fördelar som utdelningsutrymme till låg skatt men merkostnader som bokföring och ansvarsförsäkringar. Den springande punkten är om du kan hitta tillräckligt många lönsamma uppdrag till ditt företag inom din nisch. Friheten att kunna planera (åtminstone delar av) sin egen tid är helt klart underskattad. Gå ned i tid och börja i liten skala, ha en reservplan om det hela inte går som planerat. Kanske kan du bredda din kompetens för andra typer av uppdrag?
SvaraRaderaLycka till!