torsdag 3 augusti 2017

Månadsrapport Deluxe Juli

Semestern är snart över, bara några få dagar kvar när denna månadsrapport skrivs. Det är med blandade känslor jag ser fram emot att börja jobba. Semestern har varit riktigt trevlig, vi har hunnit med allt vi hade tänkt göra och har träffat vänner och bekanta som vi helt enkelt inte har hunnit hälsa på under våren. Det måste sägas att Fru Snålgris är defintivt den som är drivande när det gäller att hitta på saker under ledigheten, och denna sommaren är den första då vi båda har haft 3 veckors semester tillsammans, utan jobb, jour eller annat ofog som stör friden.Semestern

Vad har då stått på tapeten för Semester 2017? Vi har bland annat haft en veckas bilsemester då vi har färdats land och rike runt och även gjort en avstickare till ett grannland i norr för att helt enkelt se hur det är där. Under semestern har vi passat på att våldgästa en familj som vi har lärt känna genom mitt jobb, som bor i ett riktigt fint hus precis vid havet på Västkusten. Tänk er en lyxig drömvilla med både altan och balkong precis på klipporna med havet nedanför, och en liten smal stig ner med trappor och belysning ner till en liten sandstrand perfekt för små barn. Huset i sig var på ca 250 m2 med allt tänkbar lyx och givetvis stora panoramafönster på båda våningarna vilket gör att man ser det oändliga havet från i princip varje rum i hela huset, förutom då i vinkällaren (jo tro´t eller ej, det fanns faktiskt en sådan också). Vi bodde i detta huset i tre härliga dagar, då vi bara latade oss, badade lite och familjens två äldre barn tog väl hand om Lilla Snålgrisen, vilket gav mer tid för vuxensnack i solstolarna med en Sangria i handen. Själva vistelsen kostade oss inte mer än lite alkohol som vi hade med oss, och kan väl jämföras med vilket lyxhotell som helst. Det går att skriva hur mycket som helst om detta huset, men jag tror ni förstår hur lyxigt det var. Dock fanns ingen pool, men väl en badtunna modell större där vi kunde sitta både vid regn och dimma och under stjärnklar himmel, denna sommaren bjöd på allt möjligt.

Nästan så här fin utsikt var det...


Det var som sagt första gången Herr och Fru Snålgris hade flera veckors semester tillsammans, och jag var väldigt nyfiken på hur det skulle gå, då vi har ganska så olika bilder av vad en semester är. Jag lever nog, och kommer nog alltid att göra de, med ena benet kvar i ungkarlslivet, så för mig är en semester utflykter och kanske någon veckas solresa till Medelhavet, blandat med långa nätter fyllda med diverse filmer, tv-serier eller datorspelande och uppgång runt 11 på förmiddagen. Fru Snålgris vill däremot att det ska hända saker hela tiden, och gillar inte att vara hemma när hon är ledig, medans jag utan problem kan såsa runt i några dagar och göra i princip ingenting. Till min förvåning har det fungerat väldigt bra, det har väl varit någon gång då jag har tyckt att det har varit för mycket små "utflykter" till diverse marknader och festivaler, men då har jag kunnat stanna hemma och sova ut istället, så har det problemet varit löst. Jag kan gnälla och grymta ganska mycket inför någon resa, men när jag väl är där brukar det ofta kännas ganska trevligt och man känner tacksamhet över att hon inte gav upp utan tjatade med mig. Man är olika, helt enkelt.

Hur känns det då att snart börja jobba? Faktiskt ganska trevligt. Missförstå mig inte, det har varit hur skönt som helst att vara ledig och kunna dra ut lite på tiden, och inte behöva organisera och planera varenda liten sak som ska göras, vilket är vardagsmat när vi båda jobbar. Men efter några veckor med otaliga 20-milaresor, middagsbjudningar, en och annan grillfest när vädret tillåter och byggandet av en altan, samt att behöva sysselsätta Lilla Snålgris från morgon till kväll, känns det där kontoret där bara jag, min dator och en hög med tekniska problem/möjligheter finns väldigt lockande faktiskt. Detta är en intressant observation, för som jag har skrivit i målet med vårat sparande, är det att bli ekonomiskt fria för att kunna checka ut från arbetslivet innan 65 års ålder. Och nu har jag provat på detta liv under 5 veckor, och längtar faktiskt tillbaka till jobbet. Kanske behövs en avvänjningskurs först, för att kunna lära sig att inte jobba? Eller så kanske vi får omvärdera våra mål längre fram på resan, vem vet?

Utgifter och inkomster

Det har gått en hel del stålar från våran buffert till att resa runt och ha det trevligt. Och är det något som vi alla ogillar så är det att snåla när vi semestrar. Nu är det fritt fram för uteserveringar, ett glas eller flera av husets röda och diverse aktiviteter såsom karuseller, museum och så vidare. Är det semester så är det, och då får man ju se till att ha lite kul, och det ska jag inte sticka under stolen med, det ÄR roligare med en sedelbunt på fickan än tio på banken... :)

En intressant händelse är att jag bestämde möte med en bekant som var skyldig mig en hel del pengar som jag hade lånat ut till honom för ett tag sedan. Nu var det dags att betala tillbaka och döm om min förvåning när han tog fram en riktig sedelbunt med tusenlappar och ur den tog ut min del som jag fick i handen (med en hel del ränta för han var försenad med att betala tillbaka). Detta är en kille med tusen järn i elden och så okriminell som det bara går, men jag hade nog förväntat mig en banköverföring, postväxel eller swish. Tydligen hade han vunnit på kasino, och bett att få vinsten utbetald i kontanter. Jag kan lova att man får många förvånande blickar när man ska betala restaurangnotan med ovikta tusenlappar, dock gick det för det mesta väldigt bra, även om man på något ställe var lite kinkiga. Det var hur som helst en riktigt skön känsla att fiska upp en bunte tusenlappar vikta på mitten ur fickan och sen lägga upp betalningen där och nu. Denna sedelbunt betalade det mesta under vår roadtrip, men VISA-kortet fanns med för säkerhets skull, när bilen skulle fyllas på till exempel, då det finns ytterst få bensinstationer som tar kontanter. Känslan av fysiska pengar finns det inte mycket som slår måste jag säga... och folks miner är obetalbara.

Hur blev det då med budgeten? Ja, vår månadsbudget sprack ganska rejält, kan man ju konstatera. vi hamnade 67% över med totala utgifter för 23282 kr. Dessa utgifter fördelade sig som såhär:
 • Mat: 5392 kr där mycket är utemat och restauranger.
 • Kläder: 1966 kr, man måste ju fynda när man är på Gekås!
 • Bostad: 4697 kr, bostaden kostar pengar oavsett om man bor där eller inte...
 • Övrigt: 8084 kr, semester, semester, ack ljuva semester...
 • Transport: 3143 kr, det är trevligt med en bränslesnål bil, medelförbrukning under ca 300 mils körning på mestadels motorvägar med tre grisar + packning i bagaget är 0,54 l/mil diesel. Dock är det dyrt med parkering i storstäderna.
Inkomster då? Ja denna månaden har inte varit fy skam faktiskt med semesterersättningar, föräldrapenning och aktieutdelningar:

Löner: 53555 kr netto
Övriga inkomster: 8629 kr (Föräldrapenning, barnbidrag, sålt lite prylar på facebook-loppis)
Utdelningar: 10158 kr (redovisat i tidigare blogginlägg, bara att bläddra bakåt)

Så totala nettoinkomster för Juli blev 72342 kr, vilket ger en sparkvot på "bara" 63%. Detta är ju inte på något sätt dåligt, och jag blev faktiskt själv förvånad över hur mycket vi faktiskt har fått göra och uppleva för de pengar vi spenderade. Nästa månad kommer att bli mycket sämre när det gäller inkomster, med halverade aktieutdelningar och löneavdrag för Juli månads föräldraledighet. Men vi har ju haft vårat roliga, tillbaka till vardagen!

Hur har det gått på börsen? Tack vare mobiltelefoner och den numera utmärkta Avanza-appen har det gått att hänga med här även på resande fot. Portföljen har gått ner med -0,2% från Juni enligt min Excel-snurra, vilket får anses helt okej, men då är ju månadens 25000 kr i ständig överföring inräknad där, så enligt Avanza har det gått såhär:Lite sämre med andra ord, och rejält mycket sämre än World Index. Som jag förstår det är det främst tillväxtmarknader som har haft ett uppsving medans USA och Stockholm där jag har merparten av placeringarna, har gått betydligt sämre. Jaja, röda siffror betyder köpläge!

Hur tänker du under semestern, snålas det eller slösas det eller något mittemellan? 

4 kommentarer:

 1. Var länge sedan en annan hade semester :-) Men precis som er tycker jag inte det ska snålas då. Semester ska vara en upplevelse och då får man kosta på sig lite. Härligt att ni hade en bra semester i alla fall. Välkommen tillbaka till vardagen nu :-)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis!

   Har du inte semester för att du inte vill eller kan, eller för att du redan är så pass fri? Semester är bra för kropp och själ, att göra något annat och att bryta lite rutiner och "grå vardag".

   Jo tack vår semester har varit bra, men det har varit mycket farande i Fru Snålgris regi, senast idag drog vi ner till Karlskrona för SKärgårdsfestivalen, blev mest blåst och lite god Filipinsk mat... nu får det vara bra med utflykter, lite finsnickeri på altanen väntar och förhoppningsvis en lugn helg. Inga fler utflykter tack. Fick dessutom en ny varningslampa i bilen, så det blir ytterligare en tur till verkstaden. Jädra oljebrännare!!

   Radera
 2. Mycket härlig läsning Snålgrisen. Slängde med rapporten i mitt veckobrev :D

  Vi har också haft en ovanligt hög budget för mat under juli. Det är intressant hur man prioriterar mat så pass högt. Oftast ger det bara nöje för stunden och ett bredare midjemått.

  Ha det fantastiskt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kronan!

   Jag såg det, vad kul att bli omnämnd!

   Det kostar att semestra, vilket gör att man blir lite orolig för hur budgeten ska hålla när man en vacker dag blir "fri". Vad ska man göra med sin lediga tid, mer än att avnjuta fina restauranger och dricka goda viner månntro? Både jag och Fru Snålgris har ett stort intresse för mat av olika slag, vi är väldigt passionerade när det gäller fina råvaror och tillagning. Tyvärr blir man ofta besviken på många restauranger i Sverige, de håller inte alls måttet om man ser till vad det kostar.

   Radera