tisdag 13 februari 2018

Grisen om krisen del 1

Det kan ju knappast ha undgått någon att börsen tog en sväng söderut förra veckan. Det dröjde inte länge förrän skräckrubrikerna i massmedia började trilla in, den ena värre än den andra.

"Sälj innan det är för sent"

"Nu faller börsen, rädda dina sparpengar"

"Kris på börsen, sparexperten tipsar"

Snålgrisens reaktion inför detta smått farsartade beteende var ett av total obegriplighet. De flesta journalister, bortsett från de av den mer seriösa sorten, verkade enbart vara intresserade av att skapa rubriker som skrämmer upp folk och säljer lösnummer än av att hålla sig till fakta och komma med nyktra tips och råd. Min salig far ägnade sig för ett antal år sen åt att spekulera på börsen med sina sparpengar, det var väl ca 100 000 kr som investerades i diverse folder, Ryssland, Småbolag och vanliga Sverigefonder. Allt gick som tåget och varje vecka när vi träffades hörde jag om hur bra det gick på börsen och att jag själv borde börja satsa.



Några månader senare var tonen en annan, då stod det 2008 på almanackan och hösten ruskade utanför fönstret. Finanskrisen var ett faktum och min fars portfölj tappade under några månader hela vinsten och därtill ca 50% av dess värde. Kvar fanns ca 55000 kr. Jag kan inte minnas om jag gav något råd eller inte, själv var jag inte så intresserad av börsen vid denna tid. Ni kan nog gissa vad som hände därefter. Min far paniksålde till sist då pressen blev för hård och förlorade ca 40000 kr på detta lilla tilltag, pengar som hade sparats ihop under väldigt lång tid var nu bortblåsta. Hade han väntat till 2011 hade börsen återhämtat sig och mer därtill, och han hade fått tillbaka sina surt förvärvade slantar. Nu är han istället livrädd för börsen och har hellre sina pensionspengar i en glasskartong.

Vad kan vi lära oss av denna historia? Det första är väl att aldrig agera i panik. Ja, när börsen går ner som sjunker portföljen i värde. Fler som säljer än som köper skapar ett överskott och således går priserna ner. Detta är klassisk marknadsekonomi och torde var välkänt för de flesta i västerlandet. Kommer börsen att gå upp igen, dvs. kommer efterfrågan vara större än utbudet?  Det kan ju ingen omöjligt svara på, det vore svartkonst och humbug att påstå sig kunna se in i framtiden. Det man däremot kan göra är att titta på historiska fakta, och där är svaret tvetydigt ja. Även efter kriser som börskraschen 1929 och andra världskriget återhämtade börsen sig. Idag är dock världsläget lite annorlunda, det är mer psykologi och robothandel inblandat, samt att det är betydligt lättare för gemene man att göra börsaffärer, och därigenom betydligt enklare att dra upp sin smarta telefon och trycka på sälj när det drar ihop sig till mörka moln på börshimlen.

Hur agerar då Snålgrisarna vid liknande sättningar som den vi hade förra veckan? För det första har vi mognat så pass att vi kommit från den initiala skräckkänsla som infinner sig då portföljens värde helt plötsligt på några minuter har tappat 50 000 kr i värde. Vi bryr oss inte så mycket om detta och får således inte panik. Därefter börjar vi undersöka genom att läsa så mycket nyheter vi kan komma över vad denna sättning har orsakats av. Ofta är det en allmän oro för en s.k svart svan, alltså någon händelse som gör att investerare börjar sälja och plocka hem vinster. Vi får inte glömma att vi har några goda börsår bakom oss, och detta gör ju att det kliar mer och mer i säljavtryckarfingret hos de allra flesta som vill "rädda" sina pengar. I förra veckans fall var det en allmän oro för högre räntor som verkade skapa lite allmän panik hos investerare, samt ett rykte om att s.k. börsrobotar hade triggats igång av att VIX-indexet (det s.k. skräckindexet) hade skjutit i höjden.

Vi hade redan innan lagt på oss lite extra torrt krut i sparbössan, och tog nu tillfället i akt att fyra av denna. Dock var vi som vanligt lite för tidiga och köpte aktier redan på fredagen, då fina bolag som JNJ hade tappat några procent. Hade vi väntat till på tisdagen veckan efter hade vi kunnat fynda bolaget till ännu bättre pris, men detta visar på hur svårt det är att kunna pricka in toppar och dalar på börsen. Lite fina amerikanska bolag köptes in, och som ett rent sammanträffande släppte Axfood en medioker rapport, vilket gjorde att det bolagets kurs föll ytterligare några procent. Då sålde vi av vårat lilla innehav i Bosjö Fastigheter och köpte Axfood, Investor, Latour och Nobia för resten av det torra krutet. Man önskar ju alltid att det finns mer vid dylika tillfällen, men ingen vet ju när sättningar som denna inträffar och det är då bättre att köpa kontinuerligt. Nu hade vi tur och hade sparat det mesta av lönen från Januari, men för det mesta försöker vi ligga fullinvesterade.

Hur reagerar du vid sättningar? Använder du belåning eller har du en krigskassa som bara ligger och väntar? Får du panik vid blodröda sättningar eller tar du det med ro?

4 kommentarer:

  1. Hur menar du att fler aktier köps än säljs, och vise versa?
    Orderdjupen kan variera håller jag med om, men att det köps fler aktier än det säljs går inte ihop i min hjärna...
    Vilka aktier kan jag köps som ingen säljer?

    Undrande Fattigbonddräng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej fattigbonddräng!

      Jag uttryckte mig väldigt klumpigt där, det håller jag med om, bra att du påpekade det. Jag har korrigerat texten så att det tydligare framgår vad jag menar. Att fler vill köpa en aktie, medför att dess pris stiger och vice versa.

      Radera
  2. Jag håller med, det är inte ofta tidningarna skriver "Nu är det rea på börsen, passa på att fynda!". Min strategi är att spara samma belopp varje månad för att få ett GAV som inte baseras på någon enskild peak, men att ändå ha lite likvider för att kunna köpa dippar. Om börsen går ner mycket så kommer jag att kunna tänka mig att använda lite belåning. Om börsen går upp eller ner enskilda dagar eller veckor spelar ingen roll, om jag inte ser något specifikt köpläge.

    SvaraRadera
  3. Jag paniksålde allt för att inte dras med i raset! Nej, skojar bara :-) Köpte på dippen och det kommer jag att fortsätta med. Långsiktig plan och ingen mening att oroa sig över sådant man inte kan styra själv. Det är bara att hänga med i upp och nergång.I längden star man där som en vinnare.

    SvaraRadera