tisdag 5 juni 2018

Månadsrapport Maj 2018

Det är gott med värme. Det kan vi i alla fall konstatera efter några veckor med konstant högsommarvärme och några enstaka tropiska nätter (när det aldrig blir kallare på natten än +20 grader). Man kan även konstatera att vårat hus hade varit byggt avsevärt annorlunda om vi hade haft denna typ av väder under en betydligt längre period än vad som är normalt för Sverige. Vi hade t.ex. definitivt haft en pool på tomten, en AC-anläggning i huset för att göra det enklare att få en god nattsömn på övervåningen och ett utekök med grill, vask och kylskåp. Nu blir det ett himla springande till och från köket för att bära ut en massa grejor varje kväll vi ska sitta ute och äta. Det är *nästan* att man drar sig för det och istället lagar maten inne och äter den vid matbordet inne och istället öppnar altandörrarna på max för att få lite utekänsla. Detta är förvisso ett lyxproblem, men vi bygger våra hus och planerar vår tillvaro mycket efter hur vädret är. Det är ju till exempel ingen slump att industrisemestern ligger på sommaren och inte på vintern.

En välgödd spargris


Dags att prata ekonomi. Snålgrisarna har haft en bra månad med fina utdelningar och normala löneinkomster. Vi har båda två nu avslutat våra lönesamtal och det var väl inget att jubla över direkt. Jag fick +900 kr och Fru Snålgris +800 kr. Det är så man täcker inflationen men i övrigt var det snålt. Fru Snålgris har börjat titta på olika bemanningsföretag som levererar vårdpersonal, men är väl inte riktigt säker på om hon vågar ta steget ut och bli konsult. Lönerna är i alla fall helt otroliga om man jämför med vad kommuner och landsting betalar. Vår sida med mål för 2018 är nu uppdaterad och tyvärr kunde vi inte uppfylla målet avseende löneförhöjningar. Bättre lycka nästa år.

Vi har även påbörjat en plan att överföra en del (50000 kr) av vår riktigt övergödda spargris/kontantbuffert  till andra typer av investeringar som jag har skrivit om här. Ett första steg är att lägga 10000 kr på Lendify vilket blir ett spännande projekt. I övrigt har vi inte beslutat vad vi ska göra med de 40000 kr som finns kvar att investera. Ett uppföljande inlägg kommer angående vad vi beslutar. Vår kontantbuffert är i skrivande stund hela 150 900 kr vilket är tre nettomånadslöner för oss två tillsammans. I högsta laget kan man tycka, men man sover gott om natten med mycket cash i madrassen.

Inkomster

Våra inkomster under maj ligger på det normala. Utdelningarna överraskar positivt och ger en extra boost till sparkvoten.

Löneinkomster netto: 49715 kr
Utdelningar: 19515 kr
Övriga inkomster: 5156 kr

Totala inkomster netto: 74386 kr

Utgifter

Denna månad har inte bjudit på några direkta överraskningar när det gäller utgifter. Det kostar att ha trädgård och hus, den saken är säker. Det är många smågrejor som ska inköpas såsom jord, gödning samt andra kompletteringar av t.ex. bevattning, lite fina sommarblommor på altanen och annat till tomt och växthus. Vi lyckas dock med planerade inköp hålla oss till budgeten (budgeterade siffror är inom parentes):

Mat: 3845kr (4000 kr)
Kläder: 398 kr (500 kr)
Bostad: 4325 kr (4252 kr)
Övrigt: 4305 kr (4139 kr)
Transport: 1619 kr (1628 kr)

Totala utgifter för maj 2018 är således 14492 kr vilket gör att vi hamnar helt enligt budget. Detta ger en sparkvot på 74 % vilket vi är helt nöjda med.

Portföljen

Det har gått lite upp och lite ner i portföljen. Sorgebarnen är Nobina, HiQ och Skanska som har tappat en del i värde, medan Nobia, Bilia och Uniflex har ökat. Det har blivit lite affärer också i Main Street Calital, ERP Properties, AT&T och ett helt nytt innehav Oriflame Holdings. Jag har sålt vårat innehav i Nordea Bank och nöjer mig med den del som ingår i Sampo.
Det kom i dagarna nyheter om att Uniflex ska förenas med Poolia vilket gör att en stabil utdelare försvinner och ersätts helt med Poolia. Aktieägarna tror på denna affär och jag håller tummarna för att det blir bra. I en värld där det säljs mindre och mindre produkter och mer och mer tjänster tror jag att konsult- och bemanningsföretag är framtiden. Hela affären beräknas vara färdig i oktober i år. Värdet för portföljen har gått blygsamt uppåt.2 kommentarer:

 1. Så Nobia har både ökat och minskat? ;D
  Kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha hej där minimalistspararen!

   Inte första gången jag slinter på tangenterna när det gäller Nobia och Nobina. Tack för att du såg det.

   Radera