måndag 27 februari 2017

Månadsrapport Februari

Då var det dags igen, ytterligare en månad har passerat, denna gången den korta och förhatliga Februari. Nu går vi mot ljusare tider, i alla fall metrologiskt. Förra månaden delade jag upp månadsrapporten i tre delar, men denna gången tänkte jag försöka mig på att sammanfatta det hela i en enda bloggpost, så håll i hatten här kommer det:


Inkomster
Under Februari blev det en del vabbande och lite föräldraledighet under trettonhelgen släpade efter och bidrog till att sänka Herr Snålgris månadslön med några tusenlappar. I övriga inkomster ligger som vanligt barnbidraget samt inkomst från försäljning av lite prylar och barnkläder vi hade samlat på oss. Inkomsterna fördelas som följande, allt i netto;

Löner: 43286 kr
Övriga inkomster: 3330 kr
Utdelningar: 5384 kr
Totalt: 52000 kr


Utgifter
Som ni alla vet lever Snålgrisarna efter devisen att "varför betala mer än vad man behöver" när det gäller de löpande utgifterna som mat, försäkringar, bredband, telefon, el osv. Detta har gjort att vi trots en barnfamilj i en belånad villa kan hålla månadsutgifterna relativt låga utan att för den delen känna att vi saknar någonting. Vår "budgettavla" fördelade sig som följande under Februari med budgeterad summa inom parentes:

Mat: 3056 kr (4000 kr)
Kläder: 979 kr (500 kr)
Bostad: 5715 kr (4252 kr)
Övrigt: 3696 kr (3703 kr)
Transport: 1709 kr (1459 kr)
Totala utgifter:  15 155 kr

Som ni kanske noterat höll vi inte budgeten utan gick över den med 9%. Detta kan förklaras med en vattenräkning under Bostad1202 kr som kommer varannan månad. Har pratat med dem och försökt få en faktura varje månad istället men det var omöjligt. Vi fick dessutom en elräkning2100 kr vilket är betydligt högre än vad vi brukar få, men så är det när det blir kallt ute och man är hemma mycket.

Kläder gick över budget också med några hundralappar vilket förklaras med ett inköp av nya kvalitativa vinterkängor.

Sista posten som drog över var Transport vilket kan förklaras med en besiktning som för övrigt gick bra, tack och lov för det.

Summa summarum känner Snålgrisarna sig nöjda med sitt leverne under Februari, speciellt att vi lyckades hålla matkostnaderna så pass låga och ändå njuta av god hemlagad mat varje dag och ett restaurangbesök under Alla Hjärtans Dag. Allt handlar om planering.


Portföljen och sparandet
Herr Snålgris har inte varit speciellt aktiv på börsen under Februari. Intresset för detta kommer och går, och ibland är det bäst att låta pengamaskinen få jobba lite i fred. Några nyckeltal som kan vara av intresse:

Portföljvärdet exklusive belåning ligger för närvarande på 1 418 084 kr vilket innebär en ökning sedan Januari med 4,7%. Utdelningarna har varit mediokra med sina 5384 kr men börsen har på det stora hela gått bra. Känns samtidigt trist att alla de bolag som Herr Snålgris vill köpa har blivit dyrare. Det har varit riktigt svårt att hitta något prisvärt att inhandla vilket innebär att de 25000 kr som överförs till Avanza varje månad inte har blivit investerade än.

Sparandet sker automatiskt vilket innebär att 26 700 kr överförs till diverse sparkonton varje månad. När inkomster, utgifter och sparandet summeras går det att räkna ut en sparkvot för Februari på hela 71% vilket antagligen ligger i det övre snittet om man jämför med övriga bloggkollegor.

Vad har du för sparkvot och är du nöjd med den?

Är det någon information/nyckeltal du saknar i vår sammanställning?


8 kommentarer:

  1. Du kan slippa problemet med avvikelser på tex VA genom att periodisera ut kostnaden på de månader som fakturorna kommer.

    Har ej gjort klart avstämningen ännu, men vi ligger på runt 50% som vanligt skulle jag tro. 73% som ni ligger på är grymt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt grymt!

      Jo vi är ganska nöjda med 73%, men det har tagit mycket viljestyrka att nå dit, och då räknar vi oss inte till kategorin "supersparare" heller, åtminstone inte till den defintion som SVT har i sitt program med samma namn där man måste vara lite "udda" som att ta med egen vattenkokare till restaurangen, eller aldrig använda schampo eller tvål.

      Undrar om det finns någon sammanställning över svenskar och hur deras sparkvoter ser ut, kan vissa att vi > 50% hör till toppskiktet oavsett :)

      Tack för tipset om periodisering. Just nu ligger det i budget ett årsgenomsnitt fördelat/månad vilket gör att det blir lite berg och dal över det hela.

      Radera
  2. Hej Snålgrisen!
    Hur gör du för att hålla koll på alla utgifter och dela in de i kategorier? Skriver du upp allt du gör eller går du igenom i efterhand? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kronan!

      Jag har ett excel-ark som ser ut identiskt med det i Lyxfällan. Sen i slutet av varje månad går jag igenom kontoutdraget som är exporterat från LF bank och knappar in detta i excel-arket. Vissa poster har jag satt kategori på i LF Bank medans andra dagligköp får jag kategorisera manuellt. Tar ca 30 minuter och är ganska kul faktiskt. Skriver INTE upp allt hela tiden. Försöker dock spara kvitto för de kontantköp som görs så att de inte glöms bort. De är dock ganska sällsynta och inte så frekventa. De flesta räkningar betalas i slutet av månaden och merparten av våra inköp göres på veckohelgen när vi drar till stormarknaden. Vi är definitivt inga frekventa shoppas som de lirarna i Lyxfällan som kan ha månatliga kontoutdrag som är flera meter långa.

      Radera
    2. Tackar för det svaret Snålgrisen. Kommer ta mig en funderare på om det är värt att göra för min del. Men verkar däremot onekligen intressant.

      Radera
    3. För oss var detta steg 1 på vår resa: Få koll på utgifterna. Sen har det bara löpt på.

      Radera
  3. Räknar du lycka eller tillfredsställelse också? Eller kanske antalet skratt per dag? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Onevikinggirl!

      Ja det hade kanske varit något, men lycka är inte så lätt att mäta. Det vi brukar göra är att stämma av lite då och då, gärna över ett glas vin och god mat hemma vad vi känner och hur vi mår, mer som en tempmätning. Jag har flera verktyg för detta som ajg använde ri jobbet, men Fru SNålgris avskyr när jag ska dra fram metodiker som "rangordna från 1-5" eller "känner du dig grön eller röd idag". Funkar bra i grupper, sämre på sin fru.

      Radera