söndag 15 oktober 2017

Slösgrisar!

Ytterligare en helg har passerat. Det har lugnat ner sig lite på jobbet och således finns det tid och ork på kvällarna att skriva spännande och intressanta blogginlägg. Helgen har annars passerat utan några större utsvävningar. Det var den vanliga veckohandlingen på valfritt varuhus i närheten som för veckan har flest extrapriserbjudanden, samt lite städ och tvätt för att hålla Snålgrisarnas stia ren och fin. Herr Snålgris sålde dessutom en äldre iPhone som har legat i byrålådan och samlat damm. Träff bestämdes på en galleria i en större stad i närheten och medan jag väntade där på köparen satt jag och studerade alla människor som passerar. Detta är betydligt mer givande än att sitta med näsan djupt nere i en mobiltelefon skulle det visa sig...

Minns ni denna?


Det som jag ganska snabbt kunde konstatera, då det ligger både en ganska dyr mataffär och ett antal caféer, är att folk verkar "slösa" en hel del på saker som Snålgrisarna aldrig skulle få för sig att lägga pengar på. Det är speciellt nedan områden där det råder stor skillnad mellan oss och vanliga "Slösgrisar":

Gottegrisar

Snålgrisarna gillar såklart kakor, bakelser, glass och annat mumsigt. Dock har vi förmågan att kunna behärska oss från s.k. spontanshopping, där man går förbi ett bageri, eller en glassdisk och råkar bli sugen på något att stoppa in i munnen. Tårtor bakar vi själva, glass köper vi i storpack eller gör själv och kakor äter vi nästan aldrig, då vi helt enkelt inte gillar det någon av oss. Det var hur många som helst i denna galleria som köpte fika på det café som låg precis bredvid där jag satt och väntade. Jag roade mig med att kolla in priserna. En vanlig kaffe kostade 25 kr och en påtår kostade 5 kr. En kanelbulle kostade 20 kr och en mindre bakelse 25 kr. Så, alltså kostar en liten fika minst 50 kr här medan hemma går den max på 10 kr. Fikar man en gång i veckan kostar det alltså 2600 kr på café medan hemma går det högt räknat på 520 kr.
Det var även intressant att se hur många som kom ut ur den där mataffären med glassar i handen. Nästan var tredje faktiskt, speciellt om de hade barn i släptåget. Mataffären har placerat en frys med plockglass precis vid kassorna så uttråkade barn har all tid i världen att tjata till sig en glass. Dock var det många vuxna som även de hade fått med sig en glass trots flera och tunga kassar att bära. Herr Snålgris kan inte annat än förundra sig över vad det är som gör att man helt plötsligt får för sig att i oktober när man är och handlar köpa en plockglass för ca 25 kr, när man istället kan äta hur mycket glass som helst för samma pris när man kommer hem? Även vi Snålgrisar unnar oss en glass i solskenet på badstranden, men många verkar ta alla tillfällen som går i akt att köpa sig något gott.

Snabb mat

Lika fascinerande är det alla de på jobbet som gladeligen lägger mellan 60 och 100 kr på att köpa med sig mat till lunchen, istället för att laga mat hemma och ta med. Notera att ovan rubrik inte är särskriven utan de verkar tycka att det går mycket fortare och är mycket godare att köpa en klafsig baguette från Subway eller en mystisk sallad från Preem än att hacka några extra kycklingbitar och koka en deciliter extra ris när man ändå lagar middagsmat. Att ta med matlåda är så självklart för Snålgrisarna att vi inte behöver tänka på det, vi bara gör. Och vi vet vad maten innehåller, att den är god och näringsrik. En lunch på stan är som ett lotteri, speciellt om man tar sig en turkpizza hos den lokala glada pizzabagaren. Nyttigt är det i alla fall inte, och fattigare blir man också, samt garanterat rundare om magen. Det verkar som om många helt enkelt inte bryr sig om de lägger några tusenlappar varje månad på snabbmat, det går ju snabbt i alla fall...

Bilar

Snålgrisarna har en bil för att kunna transportera oss från punkt A till B. Bilen rullar på bra och den får sin årliga omsorg hos stans billigaste bilverkstad. Dock kan man snabbt konstatera att folk verkar i allmänhet lägga väldigt mycket pengar på sina bilar, speciellt på att tvätta och putsa dem. En automattvätt kostar här i byn från ca 200 kr upp till 350 kr. Att tvätta själv kostar antagligen en tjuga. Snålgrisarna tvättar bilen en gång om året, och då för hand. Vi har en grå kulör på bilen så den ser nästan aldrig smutsig ut, mer än på våren då allt salt ska tvättas bort. Då blir det en rejäl underredsspolning på den lokala GDS-macken. Många i vårat bostadsområde tvättar sina bilar minst en gång i veckan med högtryckstvätt, och det är ofta på helgerna lång kö till automat-tvätten. Att man tycker det är värt 300 kr för att få bilen tvättad är helt enkelt en gåta för oss Snålgrisar... likaså att man köper en massa dyra kemikalier för att hålla lacken fin under de år man äger bilen.

Köp stort

Vissa produkter som används hela tiden under livet och som har ett bäst före datum som överstiger Snålgrisarnas livstid kan man med fördel köpa i bulk, dvs riktigt stora förpackningar. Här räknas sådant som pasta, ris, tvättmedel, kryddor etc in och det köper vi på den lokala stormarknaden när de har 10% på alla varor. Sen kan vi t.ex. tvätta i flera år med ett pris per tvätt som antagligen är försumbart. Dock ser vi ofta att folk köper små dyra förpackningar som de får köpa om och om igen för de tar slut så snabbt. Kolla nästa gång ni är och handlar efter storköksförpackningar. Där finns det pengar att tjäna.

Märkeskläder

Har märkt att det är populärt att främst bland yngre medborgare att köpa s.k. märkeskläder där något företag syr på en logotyp och vips går det bra att höja priset 300%. Herr Snålgris har som bekant rest runt en hel del i Asien, och kan ju tala om att där är det helt andra priser på kläder än vad vi har här i Sverige. Kvaliteten är likadan om inte bättre ibland. Jag förstår uppriktigt inte de som lägger 500 spänn på en keps eller 700 kr på en bomullsskjorta och tror att de har köpt någon sorts toppkvalitet som aldrig går sönder. Jag bulk-köper mycket kläder när vi åker till Asien och det mesta håller år ut och år in utan att visa tecken på att bli slitet. Vissa saker slänger jag enbart för att jag tycker att de börjar bli lite ofräscha trots en massa tvättande, men gå sönder gör de sällan. Givetvis är inte produktionskostnaden för ett par boxershorts 99 kr utan kanske 2-3 kr, resten är marginal. Nej, Herr Snålgris tycker det är vansinnigt att betala en massa extra pengar för att en pryl har ett visst märke, och kommer givetvis att ta den fajten med Lilla Snålgris den dagen hon börjar utsättas för diverse grupptryck. Fru Snålgris är redan med på tåget och köper även hon kläder i bulk i Asien, och kanske ibland lite småinköp här i Sverige när det är rea på H&M. Det går för övrigt utmärkt att köpa märkeskläder i Asien också. Välj ut ett par jeans eller en keps, betala sen 5 kr extra till snubben där bak i butiken som sitter och halvsover med en cigarett i munnen så drar han igång sin symaskin och broderar in valfritt "märke", t.ex. Nike, så vips har du en märkeskeps för kanske 10 kr totalt. Det är liksom inte svårare än så...


Detta var bara ett axplock av alla de områden där Snålgrisarnas sätt att se på saker och ting skiljer sig från gemene man. Man kan ju samtidigt konstatera att det är tur att inte alla är som oss för då skulle antagligen det lokala caféet gått i konkurs för länge sen och de anställda hade kanske blivit långtidsarbetslösa. Dock är det ändå intressant att se hur olika man är i sin syn på vad som är prisvärt och vad man tycker är värt att lägga sina intjänade pengar på.

En annan sak som förvånade Herr Snålgris var under veckans avsnitt av Lyxfällan, hur en nattarbetande lagerarbetare kan få ut 32000 kr brutto. Och så gnäller metall och LO över att deras stackars medlemmar knappt har mat för dagen på de svältlöner som arbetsgivarna kan ge. Mig veterligen tjänar t.ex. nattarbetande sjuksköterskor bara en bråkdel av denna fantasisumma. Nu kunde ju inte denna pellejönsen hålla i pengar över huvud taget, men med en sån lön hade han på några år kunnat sluta jobba helt och hållet och blivit "fri", om han bara hade läst Snålgrisarnas blogg först :=)

Vilka "onödigheter" förvånar Dig att folk lägger pengar på?

2 kommentarer:

  1. Jag kan bli irriterad över människor som är lata och lämnar in bilen på lagning så fort första bästa lampa börjar lysa eller att något strular.
    Jag har ändå en bil från 06 och med ingen förkunskap har jag googlat och läst mig till de flesta problem som uppkommit. Köpte även en felkodsläsare på blocket för hälften av summan som Mekonomen tar att läsa ut felkoderna 1 gång!

    Är det något som bränner pengar så är det bilreparationer.

    Fantastiskt bra inlägg!

    http://www.kronantillmiljonen.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kronan!

      Kul att du uppskattade det jag skrivit. Ja bilreparationer är en kostsam historia. När man står i kön är det häpnadsväckande att lyssna på andra samtal mellan säljare och kund när de rabblar upp vad de ska betala. Det är nog inget som kostar under 5000 spänn, och varje gång jag ska hämta bilen efter service är det långa köer med folk smo ska bli fattigare pga diverse reparationer. Det lönar sig att ha en äldre bil med billigare reservdelar, eller en eldriven bil med mindre komponenter som kan gå sönder.

      Radera