måndag 23 oktober 2017

Rött sa Grisen om dessa innehav

Rapportperioden är i full gång och för vissa bolag som t.ex. Tele2 och Axfood går det upp, då det ryktades om extrautdelningar och ett i övrigt trevligt bokslut i det förra. För andra bolag som t.ex. ÅF går det nedåt och då lyser det rött, och köpläge för de som fortfarande tror på bolaget. Och andra bolag som t.ex. Ericsson går upp trots att de levererar ett dåligt bokslut. Visst är det härligt svängigt i aktiernas värld.

För Snålgrisarnas del har det varit lite blandad kompott. Många bloggare gillar att skriva om sådant som går bra i deras portfölj, men Herr Snålgris tänkte skilja sig lite från mängden genom att skriva några rader om de innehav som har gått sämst senaste tiden. För att hitta dessa får man gå till Snålgrisarnas kapitalförsäkring för utländska innehav. Där har det blinkat rött under ganska lång tid nu, vilket är lite extra trist då DJ World Index har klättrat upp rejält senaste året. Dock inte för de bolag som vi har valt att investera i.


Visst 4,3% är ju inte dåligt då flertalet av dessa aktier är högutdelare. Men det är ändå trist när ett inköp tappar mycket i värde, då börjar man ju fundera på vad det är för något bolag man har köpt. Speciellt oroväckande är det när man på internet inte hittar någon vettig förklaring till varför en aktie tappar i värde.

Någonting som alla utdelningsinvesterare bör tänka på är att om man jagar bolag som delar ut säg > 8% så kommer de i de allra flesta fall att ha en ganska stor volatilitet. Detta innebär att man får bara beredd på rejäla svängningar både upp och ner. Dessa aktier är inget för de som vill ha en portfölj som bara står och tickar utdelningar år ut och år in, utan här gäller det att hålla sig påläst och uppdaterad. I de bästa av världar kommer aktien att dela ut mycket och ändå ha en svag tillväxt uppåt. Man vill ju inte stå där med skägget i brevlådan med en aktie som ligger -40% och meddelar att utdelningarna är inställda. Inte så kul liksom...

Så, vilka innehav har då gått sämst bland de utländska innehaven:


  • På ohotad förstaplats hittar vi det skandalomsusade BDC-bolaget Prospect Capital. De har haft motvind under väldigt lång tid nu och anledningen till att aktievärdet har dippat så pass mycket är främst två utdelningssänkningar samt även investerarnas bristande förtroende för ledningen som trots svikande NAV fortsätter att plocka ut sina förvaltningsavgifter. NAV står för Net Asset Value och är enkelt förklarat värdet på de papper som de förvaltar, deras portfölj. Sitter de på dåliga papper är ju inkomsterna högst osäkra om betalningar ställs in, och då minskar ju deras kassaflöde och då kommer de inte att ha täckning för sina utdelningar. Det är detta som har hänt under ganska lång tid nu. En lösning för att frigöra kapital är ju att minska på sina egna arvorden,  men det har de konsekvent vägrat göra, och klassas således som ett "aktieägarovänligt" förvaltningsteam. Vad ska man då göra med en sån här skunk? Jag har minskat något i bolaget, men kommer att behålla det och kassera in 10% yield varje månad, så får vi se vad de hittar på framöver. I november kommer de att meddela vad utdelningarna hamnar på under 2-3 månader framöver, och blir det ytterligare en sänkning så vete fan...
  • På andraplats kommer SABRA Heathcare REIT. Detta bolaget har jag inte köpt av egen vilja, utan fick det på mig när Care Capital Properties blev uppköpta av sagda bolag. Finns väl inte mycket att säga om detta, många analytiker tror att de kommer att återhämta sig när alla svallvågor från uppköpet samt diverse omstruktureringar har planat ut och de kan börja tjäna pengar igen. Vi får väl se hur det blir med den saken, under tiden kommer bolaget att ligga kvar i portföljen.
  • Tredjeplatsen innehas av Senior Housing Properties Trust, ytterligare en REIT som sysslar med seniorboende (döh!). Värt att veta om dessa REITs är att de både är känsliga för politiska beslut, samt även av hur det går med räntorna i USA. Fördelen är att de har framtiden för sig då fler och fler amerikanare kommer att bli äldre och de delar ut kvartalsvis förhållandevis hög yield sett till den risk man tar. 
  • Sist i listan över de rödaste aktierna finner vi det kanadensiska mediabolaget Corus Entertainment. Jag är faktiskt lite förbryllad till varför det har tappat så mycket på senaste tid. Inga utdelningssänkningar har skett, men heller inga höjningar. Senaste kvartalsrapporten var väl inte lika stark som man hade förväntat sig, men flertalet analytiker jag har läst om tror ändå att bolaget kommer att kunna upprätthålla sin höga yield under lång tid framöver. Denna aktie var en "dividend star" som hade en historia av höjda utdelningar, men detta mönstret nu är brutit, vilket kan ha påverkat investerarnas. Jag gillar denna månadsutdelare som ligger nu runt 9% yield samt endast delar ut 54% av sitt överskott vilket borgar för att det finns pengar att ta av vid sämre tider.


Hur kan man då sammanfatta detta? Helt klart ser vi ett samband mellan yield och risk/volatilitet. Sen är det ju lite surt att man skulle råka trampa på minan Prospect Capital. Tittar man på andra högriskaktier som t.ex. Orchid Island så ser de ut att ha väldigt svårt framöver att klara sina utdelningar, men de har trots det det senaste året endast gått ner någon enstaka procent, medan PSEC har tappat en fjärdedel av sitt aktievärde. Så är det med aktier, det går väl inte att kalla det för otur, men spelar man på fel häst så får man stå sitt kast. När jag läste om lite olika högutdelande BDCer för ca 1 år sedan var det betydligt fler artiklar som ansåg att PSEC var en bra aktie, jämfört med vilka som tyckte att Orchid var något att satsa på. Och nu ett år senare har vi facit. Det är åter igen bevisat att ingen kan förutspå framtiden, inte ens de mest förhärdade siffernördarna med sina fina analyser och stapeldiagram. Det är bara gissningar, spådomar.

Hur går det med dina utländska innehav? Följer du DJ World Index eller hamnar du till och med över?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar