Jag nämnde i det förra blogginlägget att jag hade sett (eller rättare sagt börjat se) ett avsnitt av Lyxfällan som handlade om en lagerarbetare med fru och barn som hade blanco-skulder på nästan EN MILJON, där pengarna uteslutande verkade ha gått till prylar och spel. Det jag då reagerade mot var hur en nattarbetande lagerarbetare kan ha en nettoinkomst på uppåt 27000 kr, det är långt mer än vad jag trodde att detta jobb kunde inbringa, men uppenbarligen hade jag fel. Är det bara pengarna man vill ha så verkar stalltipset vara att börja jobba på lager och strunta i det akademiska och studielånen.
Sen idag lyckades jag mellan blöjbyte och kladdfrukost se klart detta avsnittet, och blev om möjligt ännu mer förvånad över hur lätt denna pellejöns kom undan. För att ta några exempel:
* De hade två sprillans nya tv-apparater, datorer, fina möbler etc. Han fick plocka ut det värsta överflödet som de fick 6000 kr för av Skattegården, men det var hur mycket som helst kvar, som andra familjer brukar få offra, t.ex. möbler och inredningsprylar. Varför fick de t.ex behålla en ny 60" platt-tv istället för att sälja den för några extra tusenlappar och istället köra med en tjocktv som man kan hämta gratis? För mig är det principen som räknas, har man misskött sin ekonomi så mycket ska det svida, punkt.
* De hade två bilar, han jobbade natt och hon jobbade dagtid. I min värld borde det räcka med en bil, i värsta fall får man ta buss. Det är inte ok att man med sådana skulder får ha kvar två bilar. Dessutom kom Holmgrens Bil och gjorde lite reklam för 7000 kr där de låtsades köpa den ena bilen bara för att sekunden senare lämna tillbaka den. Vad lär sig slösaren av detta? Ingenting. Bort med bilen och pumpa upp hjulen på cykeln säger jag. Det handlar ju inte bara om vad de kan tjäna på bilen, utan att det kostar en hel del att ÄGA en bil.
Det enda jag kan gissa, om man bortser från att personen i fråga verkar ha ett extremt hetsigt humör och på något sätt har skrämt produktionen och att man inte vågade pressa honom, är att hans obegripligt höga inkomst gör att man inte bryr sig om att köra "all in" när det gäller att avyttra tillgångar. Men som sagt, för mig är det principen som räknas, har man misskött sin ekonomi så, så är det inte okej att både ha kvar kakan och äta den.
Nåväl, kanske mina trogna läsare har någon fundering kring detta? Dela gärna med er av denna i kommentarerna.
Då över till något trevligare, nämligen månadens utdelningar. Oktober är en ganska hyfsad utdelningsmånad och vi lyckades samla på oss utdelningar för hela 7823 kr. Nästa år tänker jag ha som mål att få minst 8000 kr varje månad (5000 kr för 2017), problemet är just december och september där inga högutdelare delar ut, utan det är månads- och kvartalsutdelare. Dessa företag delade ut denna månaden:
Nu blev det dessutom premiär för en skärmdump som visar det nya gränssnittet hos Avanza. Det är betydligt luftigare än det gamla, vilket jag gissar har att göra med att man vill mobil- och surfplatteanpassa sitt gränssnitt, det gamla var absolut igen höjdare att köra på surfplatta kan man minst säga. I övrigt har jag inget att klaga på.
Det har blivit en del affärer även denna månad, främst lite omfördelning av kapital där vi har viktat ner i det numera skandalomsusade Prospect Capital. Vete fan varför jag investerade i denna BDC över huvud taget, det verkar vara den mest ruttna av de alla, och har en ständigt sjunkande utdelning samt värde på skuldväxlar. I nuläget har de väl täckning för ca 70% av sin utdelning, vilket säger en hel del. Ledningen med Barry, Grier och Oswald i spetsen drabbas knappast av detta, de stödköp de har gjort är droppar i havet jämfört med de ofantliga summor de håvar in i s.k. "management fees". Ett ytterst aktieägarovänligt företag som bör undvikas, något som Snålgrisarna har lärt sig den dyra vägen.
Har du gjort något riktigt ruttet köp som du till slut sålde med förlust och som du undrar över varför du alls köpte från första början?
Fantastiskt fina utdelningar måste jag säga. Du har lyckats bryta gränsen och verkligen inte enbart få utdelningar under våren :)
SvaraRaderaAv de köp jag gjort så ångrar jag nog Ericsson eller Ratos mest av allt. Köpte det helt utan att förstå egentligen vad jag köpte.
Om jag minns köpte jag det nog mest för att direktavkastningen då var relativt hög :)
http://www.kronantillmiljonen.se/
Hej Kronan!
RaderaJa det är inte lätt när direktavkastningen är hög och fin. I fallet Prospect googlade jag och läste två analyser som båda gav tummen upp, dessutom låg Stefan Thelenius lång i detta bolag, så detta tillsammans gjorde att jag vågade satsa. Nu i efterhand ångrar man sig ju såklart, men man har bara sig själv och skylla, och så kan det ju vara på börsen, ibland går man på nitar. De som investerat i Ericsson, H&M etc har förmodligen också gått och grämt sig över att det lyser blodrött på kontot. If you can't stand the heat... ;)
Håller med dig om detta att förstå vad man köper. En BDC som t.ex. PSEC, MAIN, NMFC etc är inte helt lätt att förstå sig på, inte ens för garvade analytiker, så premierar man god nattsömn bör man hålla sig undan från dem helt och hållet...
Oj oj, var ska jag börja... Jag är så gammal så var igång vid kraschen 01-02 och då höll jag på med optioner i vissa bolag inom telekom... Från att ha ett 7-ssiffrigt belopp var jag helt plötsligt på minus.. Och det mesta att tacka LME och Nokia.
SvaraRaderaSedan dess har jag inte ägt dessa aktier direkt, lovat mig själv det men som du kan se på bloggen har jag både Investor och Industrivärden som ju äger Ericsson...
Hejsan nyttboende... kul att du skriver kommentar här!
RaderaJa telecomkraschen drabbade nog oss alla på ett eller annat sätt. Snålgrisen var precis färdig från universitetet vid denna tid, och från att under studietiden blivit lovad ett flott kontor och fin lön direkt efter skolan i en storstad nära Öresund blev det istället en etta i ett mindre samhälle i mörkaste Småland. Hade inget på börsen vid denna tid, utan fond-
och aktieintresset började runt 2005.
Jag gillar investmentbolag, och då får man ju en slatt av Ericsson. Dock, är lite osäker på detta företag, visst de driver ju på utvecklingen med sin forskning och 5G etc, men tycker de har för höga kostnader allmänt. Och då vi investerar främst i utdelningsaktier är detta då ingenting för oss. Asiaterna kan bli farliga här, speciellt Huawei...
Roligt att du skriver. Själv klarar jag inte av lyxfällen. Jag blir provocerad av att vi lever i sviterna av det socialdemokratiska arvet: att det tämligen är lätt att få bidrag + att banker som tillhandahåller blacolån får fritt utrymme. Det bäddar för en kultur där människor ägnar sig åt sublimering dvs. kompenserar för ett haltande känsloliv. Många deltagare i lyxfällan framstår som rent dumma i huvudet. Jag kan inte begripa att många av dessa betraktats som kreditvärdiga?
SvaraRaderaVore roligare med ett koncept som behandlade "Människor med marginell inkomst som bygger sitt eget kapital"
Hej där, och tack för kommentaren!
RaderaLyxfällan finns ju främst för sitt underhållnngsvärde och lever ju på att en massa "sponsorer" får dyka upp och visa sitt firmamärke och köpa lite "prime time reklam". Deltagarna får väl snarare ses som bifigurer i det hela, och deltagarna är som du säger ofta rent dumma i huvudet. Ofta är det ju inte inkomsterna det är fel på (går det att vara fattig i dagens bidragssverige?) utan deras huvud, och jag känner ofta att Kick-Ass-Philip tillför betydligt mer i programmet under de 5 minuter han är med än vad Patrik och Hedlund gör. Lösningen är som vanligt hopbakslån eller skuldsanering. Det verkar inte gå att misslyckas på något sätt, utan det löser sig alltid och alla är glada. Detta är förvisso trevligt, men man borde tycka att någon sorts konsekvens borde vara lämplig. De skrämmer ju ofta deltagarna med att de får bo i en sovsäck på gatan eller att elen stängs av och de kommer att frysa ihjäl, men hallå, detta kommer knappast att inträffa.
Man får ta det för vad det är, men fortfarande efter 20 säsonger har de inte lyckats få till lite mer detaljer, främst om inkomster där man hade önskat sig en rejäl uppställning. En månadsinkomst på 14000 kr netto kan helt plötsligt utan förklaring bli 23000 kr på budgettavlan. Detta borde vara minst lika intressant för de som sitter i samma sits, dvs hur man ökar sina inkomster, än att se på deras utgifter som man alltid är noga med att visa upp på de mest fantasifulla sätt.
Håller med, ett program om folk som bygger sin egen rikedom vore mer intressant, det finns ju ett stort antal bloggare som borde platsa i en sån serie. Då kan ju svenska folket få lära sig hur man bli rik på riktigt, inte hur man blir expert på att söka bidrag och skuldlättnader, för då kommer man inte att ha några skulder alls.
Hej,
SvaraRaderaDet är väl just nattjobbet som gör att lagerarbetaren tjänar så pass bra. Jag jobbar själv som gymnasielärare och känner folk helt utan utbildning som jobbar på ICA Maxi och som lägger till lite kvällar, helger och storhelger och vipps så tjänar de mer än en lärare som kräver 5-års akademisk utbildning. Jag känner även arbetare som inte ens gått gymnasiet som tjänar upp mot 48 000 kr i månaden genom att lägga till lite nattarbeten och jour på helger. Insane men helt vanligt. Nej i Sverige lönar det sig definitivt inte med akademisk utbildning och studieskulder, om man inte utbildar sig till läkare (enligt Dagens Industri).
Ha en fin kväll!
Anneli
Hej Anneli och tack för att du kommenterar!
RaderaIntressant som du säger att det går att tjäna så pass bra på att jobba natt. har själv jobbat inom IT-drift och vi hade två nattveckor per månad samt två kvällspass och ett dagpass var 8:e vecka. Vill minnas att OB-tillägget låg på en 3-4000 kr i månaden brutto. Fru Snålgris jobbar också mycket obekväma tider med natt, dag, helg etc och hennes OB ligger på samma som min nivå. Antar att man gör någon sorts specialavtal då att enbart jobba natt och det är detta som gör 10000 kr extra i månaden eller vad det nu blir.
Du har helt rätt i vad du skriver, att utbilda sig akademiskt i Sverige är ett riktigt nedköp faktiskt, om man inte har tur och lyckas göra en fantastisk lönekarriär. Herr Snålgris har varit aktiv som konsult inom systemutveckling och sedermera specialist inom affärssystem som är lite av ett bristyrke men kan trots detta inte plocka ut mer än ca 42000 kr i månaden. Är väl nöjd på så sätt, då man började på 15000 en gång i tiden som helpdesk-medarbetare, men man häpnar ju när folk med mindre "kvalificerade" yrken ändå tjänar så pass bra.
Är det så att läkare tjänar så bra? Antar det är jour och sånt, för grundlönen enligt lönestatistik.se ligger i vårat län runt 43000 kr med 10 års erfarenhet vilket för mig inte är speciellt mycket med tanke på ansvar och utbildning.