söndag 6 oktober 2019

Favorit i repris: Sparskolan

Idag var det riktigt kallt på morgonen och vinterjacka, mössa och vantar har tagits fram för ytterligare en säsong. Jag gillar verkligen inte denna årstid. Luften är torr och obehaglig att andas, det är kallt och huden blir torr och det behövs en himla massa kläder bara för att gå ut en sväng på tomten. Vår stora härliga uteplats gapar tom och är stängd för i år. Nu får hela familjen klämma in sig i 23 m2 allrum, vilket är en mindre trivsam upplevelse när man är några stycken. Det blir inte bättre av att tv-apparaten också står endast nån meter från matsalsbordet, så har vi gäster på besök och barnen vill se lite på tv, ja då blir det svårt att samtala med normal volym. Någon form av förändring måste ske, då huset från början verkade vara ritat av Djävulens Arkitekt AB.

Man har utgått ifrån en planlösning som säkert fungerade bra på 80-talet då den som lagade mat skulle gömmas undan i köket och tvättrum (lite fint kallat för grovkök vår planritning) och matlagning av någon anledning hörde ihop. Jag tänker snarare så att kök och matrum borde höra ihop, och då har jag inte ens arkitektutbildning. Det enda jag vet är att det blir ett himla spring varje gång man ska hämta något från köket, då man nu måste springa från allrummet, genom hallen och in i köket. Något måste hända, annars blir jag tokig.Tyvärr verkar det inte speciellt enkelt att gör några enkla förändringar i planlösningen, då varenda vägg som bör flyttas genomsyras av vattenrör, elledningar, säkringsskåp och värmerör. Den enda ljuspunkten i det hela är att huset har krypgrund, vilket borde innebära att dessa grejer kan ledas om till den plats där de borde placerats från början? Säkert till en helt ofantlig kostnad. Känner du någon som är arkitekt eller pluggar till arkitekt och som behöver en riktig utmaning, hör av dig! 

Vi har fått en del frågor via mail som handlar om sparande och hur man får ner kostnaderna till samma låga nivåer som vi har. Ni som har varit med sedan start kanske minns den sparskola som vi skrev för några år sedan. Mycket av det som står där är fortfarande aktuellt, så jag har helt enkelt dammat av dessa tre blogginlägg och erbjuder dem här för våra nya läsare:
Vi har inte gjort någon sparskola kring andra utgifter som kläder och transport, då dessa känns betydligt enklare att komma i mål med än ovan tre kategorier. Förhoppningsvis skall dessa tre lektioner hjälpa dig ytterligare att bli en riktig supersparare och möjliggör kanske att ytterligare några tusenlappar kan överföras till ditt sparkonto istället för till någon webbshop eller girig el-leverantör.

Har du några andra önskemål till ämnet sparskola? Tveka inte att höra av dig!

8 kommentarer:

 1. Jag förstår dilemmat med planlösningen. Vi fimpade TV-n i vardagsrummet och skapade ett dedikerat TV-rum vilket gjorde massor för trevnaden. TV ersattes med en kamin.

  Frun är arkitekt och en rätt skicklig sådan. Hör av dig om ni vill att hon kastar ett öga på´t.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR och tack för kommentar!

   Det låter ju toppen om någon som faktiskt vet vad den gör tar sig en titt. Jag har haft några hobbyarkitekter som kikat på det men antingen säger de "sälj och bygg nytt" eller "kommer kosta minst en miljon". Förvänta er ett mail inom kort :)

   Radera
  2. Glömde fråga... vad gör ni i vardagsrummet? Är det typ för spel, läsa en bok i en hörna och/eller äter ni där?

   Radera
  3. Det är bara att maila på :)

   I vardagsrummet står ett stort bord som tjänstgör som matbord och pysselbord, oftast det senare. Runt det bordet brukar vi hänga och rita, skriva, pärla och annat. Det finns även en soffa och två fåtöljer framför kaminen och där hänger vi mest och lyssnar på musik och läser.

   Sonen tittar en del på TV men mest på helgen innan vi orkat upp. Annars försöker vi att göra annat. Nu under VM har det dock blivit en del tittande.

   Radera
 2. Vet att jag snackar om att köpa röd stuga i skogen. Men om jag följer "minsta motståndets lag" kan det stället bli väl underhållen 70-tals villa med mexitegel och källare, dvs pappas hus och mitt föräldrahem, när det blir dags att flytta ner till Småland.

  Problemet med det huset är bl a ett "finrum" som jag under 46 års tid tillbringat totalt långt under 100 timmar i. Finrummet är stort och ljust och dominerar övervåningen, men ligger separat med egen dörr från hallen. Det skulle jag göra om till vardagsrum i sin rätta bemärkelse om det blir det huset.

  Egendomligt vad preferenserna har ändrats precis som du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för kommentar!

   Ja, jag minns i huset jag växte upp, där låg det ett vardagsrum låångt från kök. Där inne satt vi några gånger om året när det firades födelsedag. Resten av året åt vi i köket, som förvisso var ca 30 m2 och avdelat med en bardisk. Tv tittade vi på i allrummet som låg i mitten av huset mellan kök och vardagsrum.

   Idag är köket en central plats, hade vi kunnat koppla ihop det med allrummet så hade det blivit perfekt, och vi hade sparat många steg samt att man slipper "vänta jag ska bara hämta..." som man alltid får säga om man pratar om nåt men sen måste hämta nåt bestick eller tillbehör i köket. Är det öppet kan samtalet fortsätta utan att man tappar kontakten. Det käänns som om man förr hade nån sorts uppassare som ingen behövde prata med som var den som sprang fram och tillbaka och gjorde allt detta som idag hela familjen gör. Vårat hus är från 2004 så det är inte så lastgammalt kan jag tycka. Vi köpte det främst för läget, huset tänkte vi att vi kan modernisera allt eftersom. Skulle studerat de tekniska ritningarna lite bättre först.

   Radera
 3. Tror tyvärr att de allra flests hus kommer med ett flertal brister, alla är olika o tänker olika. Om jag orkat och vågat hade jag velat bygga enligt egna ritningar, dock lätt att även då göra fel tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Jo, så är det ju, men det som grämmer mig är att vi blev förälskade i läget och tomten, och huset var tillräckligt bra för att bo i, men där vi såg en oerhörd förbättringspotential. Nu har det visat sig att i princip alla förbättringar vi har tänkt göra, möts av nån sorts hinder i form av något dyrt som måste dras om eller flyttas. Men så är det, allt detta var synligt vid visning så vi har bara oss själva att skylla. Sen visste vi betydligt mindre om hus då än vad vi gör idag.

   Radera