Om oss

Vi är två medelsvenssons där den ene av oss är född sent 70-tal och den andra född sent 80-tal med akademiska examina som bor i ett medelklassområde och kör en medelstor bil i en medelstor svensk stad i södra Sverige. Vi är med andra ord ganska medelmåttiga av oss. För tre år sedan levde vi nog som många andra i vårat område gör, man gick till jobbet, fick avlöning vid månadens slut, betalade sina räkningar och sparade nån tusenlapp. Allt överskott gick till något roligt som film, tv-spel, inredningsprylar, restaurangbesök etc. På sin höjd sparades några tusenlappar i ett buffertkonto, men där nallades det då och då när lönekontot gapade tomt. Inte riktigt Lyxfällanvarning men på god väg dit. Vi umgicks med folk i övre medelklassen som hade betydligt högre inkomster än oss och således spenderade betydligt mer pengar på fina kläder, dyra bilar, lyxiga resor osv. Och vi ville ju inte vara sämre, vilket resulterade i att kontot mestadels gapade tomt.

Vår ekonomiska situation vid detta tillfället var ett fondsparande hos SHB på ca 300000 kr som Herr Snålgris hade sedan flera år tillbaka och som bestod i ett arv. På lönekontot fanns det mellan 0 och 2000 ungefär och på buffertkontot hade vi som mål att ha minst 10000 kr för oförutsedda händelser (som tyvärr ofta bestod i att uppdatera telefonen till nyaste modell). Lånen som fanns var ett boendelån på ca 1,5 miljon men i övrigt var vi faktiskt skuldfria, vilket antagligen räddade oss från att bli anmälda till Lyxfällan, där minst 10 blancolån verkar vara ett minimum. Våra utgifter låg på ca 35-40000 kr i månaden, och brutto in låg på ca 60000 kr, så vi hade ju inga dåliga inkomster, men utgifterna var det ingen som direkt hade kontroll över.

Efter ett dyrare inköp av en lyxig vara för att komma ikapp våra bekanta hände det plötsligt något. De där dyra middagarna, senaste elektronikprylarna och fina bilarna var inte längre så intressanta. Ingen i vår bekantskapskrets brydde sig om dem, ingen av grannarna var imponerade i någon större utsträckning och vi själva kände oss mätta på hela denna ytliga livsstil. Vi ställde oss frågan "vad håller vi på med egentligen?" Det var vid denna tiden jag av en händelse började läsa bloggar som "Rikatillsammas" och "Spara med Hemberg" och efter ett tag började vi här hemma diskutera om det inte var dags att ta tag i våra liv och fundera vad vi vill komma. Vi jobbade häcken av oss båda två, med regelbundet återkommande "gå in i väggen"-symptom, men samtidigt kändes det som om det aldrig fanns några pengar över eller att vi för övrigt var speciellt lyckliga. Vi bestämde oss för att sätta upp nya mål med våra liv där prylar får lägsta prioritet och ledighet, lycka och att må bra står i centrum.

Sagt och gjort, under ca 6 månaders tid satt Herr Snålgrisen och konsumerade enorma mängder sparbloggar, samtidigt som vi drastiskt drog ner på inköpen av nya prylar, det var i princip köpstopp. Under denna tid såldes det av enorma mängder prylar på Blocket och Tradera samt diverse loppmarknader. Den dyraste och nyaste av våra två bilar såldes av, faktiskt till ett ganska bra pris vilket gjorde att vi inte förlorade jättemycket på den affären, kanske 20000 kr på en nästan ny bil i 500000-kronors klassen, kanske var det en skänk från ovan. Under denna tid började även en "framtidsplan" ta form. Efter alla sena nätters läsande hade jag kommit fram till att den investeringsstrategi som passade oss bäst var just utdelningsinvestering. Fru Snålgrisen, som för övrigt är väldigt ointresserad av ekonomi rent allmänt, verkade inte direkt protestera när jag förklarade på bästa pedagogiska sätt att vi kunde få lön från våra aktier utan att jobba. Lite som att plantera en massa fruktträd (köpa utdelningsaktier) och sedan plocka och leva av frukten (utdelningarna). Syftet med detta är att kunna gå ner i arbetstid när vi båda närmar oss 50 och eventuellt kunna hyra något litet hus eller annan bostad i ett varmare klimat under de kalla månaderna i Sverige.

När vi väl hade en strategi på plats som vi var överens om satte jag mig ner med Excel och började planera en månadsbudget. Ganska snart efter att ha granskat några månaders kontoutdrag stod det klart att det fanns många fasta kostnader som som vi egentligen inte hade något behov av som kunde tas bort. Det var tidningsprenumerationer, filmköp, dyra och i flera fall dubbla försäkringar osv. Budgeten hamnade då på 20000 kr /månad för ALLT. Vi hade vid denna tid ca 55000 kr netto in varje månad vilket gjorde att vi kunde köpa aktier för ca 30000 kr /månad. Allt överskott skulle automatiskt föras över till ett buffertkonto som vi bestämde skulle ha minst 50000 kr och max 150000 kr. Det är denna plan som vi nu lever efter, och vi har dessutom fått tillskott i familjen, då vi även bestämde oss efter mycket velande att skaffa barn.

18 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen era idéer om privatekonomi och speciellt gillar jag det ni säger om andras spenderande. I slutändan så är det helt irrelevant för er och er situation. Det är något som långsamt börjar gå upp även för mig.

    Har ni någon email-adress där ni kan kontaktas?

    mvh

    /johan

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar. Du får gärna kontakta oss på snalgrisen@gmail.com

    SvaraRadera
  3. Imponerande att ni har förändrat er liv som ni gjort. Att bara dra ner på sina utgifter hjälper mycket. Fin portfölj ni fått ihop också :-) Skulle själv ha jobbigt att bevaka så många bolag. Men fortsatt lycka till! Kommer följa bloggen med spänning. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentaren!

      Vissa av bolagen kräver onekligen att man håller ett extra öga på dem, t.ex. de med yield över 7% då risken är högre onekligen. Men för många företag är strategin att ligga lång läääännngggeeee :)

      Radera
  4. Inspirerande läsning helt klart:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Bloggen är tänkt att fungera både som dagbok och inspirationskälla.

      Radera
  5. Ett riktigt fint tillskott i aktiebloggarvärlden! Jag uppskattar ärligheten och insynen i portföljerna. Vi la nyligen till din blogg på StockBlogs.se där vi samlar och följer svenskspråkiga bloggar och märker allt innehåll i kategorier efter bolag, ämne osv. Jag skrev i samband med detta en artikel där din blogg omnämns - titta gärna in! https://www.stockblogs.se/stockblogs-se/fyra-nya-aktiebloggar/

    Hälsningar,
    Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Henrik!

      Riktigt kul att läsa att du uppskattar bloggen. Försöker göra några inlägg i månaden, och då av de lite längre slaget, tillsammans med obligatoriska månadsuppdateringar i slutet av varje månad.

      Radera
  6. Hej!
    Inspirerande blogg som du har. En fundering från min sida. Är det Herr snålgris som står som ägare till isk-kontot eller har ni var sitt? Utgångspunkten för frågan är hur ni tagit höjd för om ni mot förmodan går skilda vägar efter några år.
    Hälsningar Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Henrik och tack för kommentaren! Ber om ursäkt för *väldigt* sent svar.

      I nuläget är det Herr Snålgris som står för hela pengamaskinen och Fru Snålgris har endast sitt lönekonto. Då man måste logga in med mobilt bankid är det enklast att jag som står för kontot, men vi har gemensam ekonomi och allt är transparent. Vi har inga som helst planer på att skilja oss, men om så skulle ske får vi ta den smällen när den kommer. Möjligtvis hade man kunnat skriva nåt äktenskapsförord, där man stipulerar att en viss % av pengamaskinen ska tillfalla den ena eller andra baserat på hur mycket som petats in.

      Radera
  7. Hej Snålgrisen,

    Jag blev väldigt inspirerad av denna historia ni delat med er av, själv försöker jag starkt att sänka mina utgifter och öka min sparkvot! Kom gärna med fler tips!

    Vänliga hälsningar

    Assetsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej där Assetsa och tack för kommentar, beklagar sent svar här!

      Jag ska absolut skriva fler spartips, det har varit lite stiltje på den fronten se jag skrev Snålgrisarnas Sparskola, men senaste tipset tror jag var att lämna facket om du inte utnyttjar några av dess förmåner. Har man ett någorlunda stabilt jobb och har koll på saker och ting anser jag inte att man behöver vara med i någon fackförening. Kollektivavtalen omfattar både de fackligt anslutna och de som står utanför när det gäller löner etc. SJälv var jag medlem i många år, och det enda jag fick ut av det var en tidning som jag aldrig hade tid att läsa. Världens dyraste tidningsprenumeration. Nu har även Fru Snålgris tagit steget och lämnat sitt fackförbund, där sparar vi 300 kr i månaden.

      Radera
  8. Det är riktigt kul att läsa om er förändring och det ska bli kul att följa er de kommande åren! Så skön känsla när man inser vart man är på väg! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej där Frihetsmaskinen, tack för kommentar!
      Ja vi har verkligen tagit oss i kragen och lagt om livet. Nu har vi ju hyfsade utgifter och vi samarbetar vilket gör att det kanske är lite lättare för oss att ha hög sparkvot än andra som har sina fasta kostnader och bara en något lägre lön. Men alla har olika förutsättningar, men principerna är desamma oavsett. Tack för dina uppmuntrande ord!

      Radera
  9. Vilken guldblogg att hitta så här i vår egen uppstart! :) Det blir till att läsa ifrån början helt enkelt. Vi har lagt till er på vår läslista!

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan där Han och tack för kommentar!
      Varmt välkommen till denna blogg. Jag lägger till er också!

      Radera
  10. Hej!
    Jag har bytt bloggadress, tänkte kolla med dig om du kan uppdatera den i din blogglista.

    Nya adressen är www.pappa-betalar.se

    Mvh PB?

    SvaraRadera