måndag 2 april 2018

Utdelningar Mars 2018

Då var det dags för ytterligare en summering av vad pengamaskinen har levererat under månaden som gått. Det märks att vi tar klivet in i de svenska börsbolagens utdelningsperiod med finfina årliga utdelningar, och denna månaden har ett antal giganter t.ex. Axfood och Swedbank valt att dela med sig av sin vinst till oss investerare. Lite tråkigt att Axfood inte kom med någon extrautdelning detta året och att Swedbank valde att sänka sin utdelning, men jag hoppas att detta ger dem fortsatt styrka att leverera tillväxt under många år framöver.


Påskhelgen har bjudit på lite välbehövlig ledighet och även några studer egen tid där Herr Snålgris tog tillfället i akt att titta på en Netflix-dokumentär som heter "The China Hustle" som handlar om tiden efter kraschen 2008-2009 då Kina marknadsfördes som en stor tillväxtmarknad och där kinesiska skräp-bolag noterades på amerikanska börsen via lagliga men märkliga "reverse mergers". Det som gjorde detta så intressant var att bolag som på pappret rapporterades göra enorm vinst i själva verket knappt hade några anställda i Kina. Och som vanligt gör SEC och andra myndigheter absolut ingenting, när detta till sist uppdagades av några killar som började tjäna pengar på att rapportera om dessa missförhållanden och därefter blanka aktierna och tjäna stora summor. Jag rekommenderar alla att se denna intressanta dokumentär, speciellt om man tänker investera mycket i Kina.

Det är vanligt i liknande dokumentärer att s.k. "mom and pop investors" dyker upp och berättar hur de förlorade sitt livs besparingar när de blev tipsade om en fond eller aktie som tjänade investerade i ett kinesiskt kolgruvebolag eller en djurfoderproducent. Det som man alltid missar och aldrig frågar dessa bedrövade individer är; "varför satsade du ditt livs besparingar på något så osäkert?"

Säg att jag har sparat 500 000 USD och går i pension om några år. När det då dyker upp en "möjlighet" kanske dubblera dessa pengar genom investeringar i Kina, är det då så klokt att göra "all in"? Givetvis är svaret nej. Herr Snålgris är en stor förespråkare av diversifiering, att splitta upp investeringarna i olika branscher, valutor och geografiska områden. Dessa personer saknade uppenbarligen denna kunskap och valde helt enkelt att spela bort sina pensionspengar på roulette. Hög möjlig avkastning betyder alltid hög risk.  Det är svårt att tycka synd om dem faktiskt...

Har du något tips om andra sevärda ekonomi-dokumentärer/spelfilmer?

7 kommentarer:

 1. Har inget tips om dokumentärer men med jämna mellanrum kommer det upp kändisar som förlorat hela sitt kapital till lurendrejare.

  Hade de bara gjort som vi gånger 10 eller 100 och köpt stabila utdelningsaktier i takt med att lönen kommer in hade de varit hemma direkt. Men de var väl giriga och ville ha snabbare och större avkastning.

  Tänker på de jag sett i kvällspressen: Jesper Blomqvist, Jerry Williams, Loa Falkman m fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Utdelningssmålänningen och tack för kommentar!

   Det måste vara jobbigt att vara "kändis" och inte veta vad man ska göra av alla sina miljoner. Det finns säkert många ljusskygga "finansiella rådgivare" som drar sig till folk med kapital, kanske via något tips eller personlig kontakt på Stureplan? Man tycker ju att även kändisar borde ha lite vett mellan öronen och inte lita eller tro på vad som helst. Men som vanligt, det är lätt att ta på sig offerkoftan och gråta ut i skvallerpressen. kritiska frågor från journalisterna är dessvärre sällsynta...

   Radera
 2. Några av mina favoriter:

  Inside Job (http://www.imdb.com/title/tt1645089/)
  Money for Nothing: Inside the Federal Reserve (http://www.imdb.com/title/tt2752724/)
  Boiler Room (http://www.imdb.com/title/tt0181984/)
  Becoming Warren Buffet (http://www.imdb.com/title/tt6438096/)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan d och tack för kommentaren!

   Jag har sett Inside job och Becoming Warren Buffet, riktigt intressanta filmer faktiskt. Det finns även på Netflix "Dirty Money" som är riktigt bra, samt "The big short" och "saving capitalism" som kanske är lite mer politiserad än de andra... dock väldigt sevärd för att försöka förstå omvärldsekonomin.

   Radera
 3. Det där är grymt jobbat Snålgrisen :)

  Jag gillar faktiskt Boiler Room, ett måste. Såg den första gången när jag arbetade som säljare och det blev en slags trigger för oss. Har inte sett den på länge nu så det börjar bli dags

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kronan och tack för din kommentar!

   Ja vi kämpar på, det är härligt att se när investeringarna bär frukt. Har gjort en del ommöblering i portföljerna som det snart kommer ett inlägg om. Ska kolla upp boiler room, kan vara så illa att jag har missat den helt. Tack för tipset!

   Radera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera