fredag 15 november 2019

Då var det dags igen...

Det är sega dagar hos Snålgrisarna. Jobben och förskolan tuffar på och alla längtar efter våren. Det har varit några plusgrader, dimma, duggregn och allmänt tråkigt och fuktigt novemberväder nu i snart en veckan. Då och då lyckas några strimmor sol titta igenom molntäcket, men lagom till att vi har hunnit ta på oss ytterkläderna vräker regnet ner igen. Ungefär som börsen har betett sig de närmaste veckorna.Det har inte varit någon jättetrevlig resa värdemässigt på börsen den senaste tiden. Av någon anledning har de flesta av de bolag vi äger gått ganska dåligt. Vi har inte mycket industri och verkstad, och det är dessa som av någon anledning fått raketbränsle i sig och gått som tåget. Våra trötta utdelare (Swedbank, Resurs, Telia, Castellum med flera) har gått ner, ner och ännu mera ner. Som ytterligare lök på laxen har UG vaknat till liv med ytterligare uppgifter kring penningtvätt, denna gången är det SEB som står i fokus, och pang, aktien rasade med ca 14%. Jag förstår att marknaden är orolig kring penningtvätt, men jag kan inte förstå dessa i min mening otroligt överdrivna reaktionerna. Det ras som nu skedde i banken får man gå tillbaka till finanskrisen för att hitta. Visst, SEB var ganska högt värderad, men jag ser ingen anledning till denna typ av panik, när vi inte ens vet vad det är som UG har nosat fram. SEB har dessutom i mitt tycke varit transprenta och haft en bra dialog med medier ända sen UG gjorde de första avslöjandena om Swedbank och deras förehavande i Baltikum.

Vi har ägt SEB sedan hösten 2017 och har köpt både i toppar och dalar. I morse när kursen låg under -14% köpte jag på mig ytterligare 100 aktier. Det snackas mycket om både fallande knivar och bevingade ord likt "greedy when others are fearful" men i själva verket kan det gå precis hur som helst. Vissa aktier som Skanska, JM och H&M har gjort fina rekyler men andra minst lika "fina" bolag kämpar på för att vända sina trender. Jag tror på att kika på de underliggande värdena såsom kassaflöde, vinstmarginal, skuldsättning, P/E etc, då det är här man kan hitta undervärderade bolag som har dragits med när Mr Market har drabbats av skrämselhicka. Hur det hela slutar, ja det vet man först efter något år eller två. Det var nog många som både sålde och köpte när H&M störtdök för något år sedan. Först nu vet vi hur det gick och vilka som var vinnare respektive förlorare. Totalt har portföljen gått sådär senaste månaden:Köper man många bolag med hög DA får man nog dessvärre vara beredd på en och annan utdelningssänkning. Många av dessa bolag delar ut en väldigt stor del av sin vinst, och är således inte speciellt mottagliga för större svängningar i deras vinstmarginal. Där kan en utdelningssänkning vara helt på sin plats kan jag tycka, då avkastningen fortfarande är god. Så länge bolaget har en bra affärsmodell, bra ledning och en plan, ja då finns det inte mycket utrymme för att tvivla. Det finns också de som tycker att denna typ av bolag är alldeles för spännande och inte tycker det är värt risken. Ja då finns det ju andra typer av bolag som man då hellre borde söka sig mot som t.ex. Telia, Wallenstam, Hufvudstaden och kanske någon preferensaktie?

Det har hänt mycket spännande denna veckan bortsett från att SEB tappade ca 13%. SBB har lagt ett bud på Hemfosa, vilket innebär att Snålgrisarnas Hemfosa Pref kommer att bli inlösta mot SBB D och/eller cash. Jag har inte ägt Hemfosa så länge, så detta bryr jag mig inte om så mycket. Däremot är det med sorgen i ögat jag noterar att Akelius kommer att lösa in sin preferensaktie i slutet av december. Där kommer vi att ha 175000 kr som nu måste placeras i andra värdepapper. Vilka dessa kommer att bli har jag i skrivande stund ingen aning om. Det jag vet är att ett mer välmående bolag får man leta efter. Några av våra amerikanska innehav såsom Venturepoint Capital och Newtek Business hade sina kvartalsrapporter och noterade fallande NAV (Net asset value). Dessa är en typ av investmentbolag/utvecklingsfonder och är värderade med avseende på vad deras underliggande innehav är värda. Dessa värderingar noterades fallande vilket fick kurserna att störtdyka med ca 10%, vilket de nu har återhämtat sig lite från. Utdelningarna är fortfarande säkra.

Det är ju så, bolag som ger runt 10% i utdelningar är inget man ska stoppa i byrålådan. Min strategi är den att jag väljer de "finaste" bolagen inom respektive område, och sen håller jag koll på respektive kvartalsrapporter. Det finns mängder med skräpbolag som Prospect Capital, Orchid Capital, CBL, WPG etc som man gör bäst att antingen swinghandla eller hålla sig borta från helt och hållet.

Till sist något helt annat, om ni inte än har sett svenske Johan Rencks miniserie "Chernobyl" som finns på HBO Nordic, kan jag varmt rekommendera denna. Maken till kusligare stämning var det länge sedan jag upplevde. Vi satt som klistrade under alla fem avsnitt. Världsklass helt enkelt, och stundtals mycket obehaglig och lämnar garanterat ingen oberörd.

Äger du några "spännande" bolag med hög DA?

10 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen, kort kommentar då ögonlocken är på väg ner: vi tänkte alltså lika igen, köpte 150 SEB i morse! Uppdrag granskning borde läggas ner. Instämmer i dina kommentarer. Hoppas vi tänkt rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl och tack för kommentar. Ja, UG fyller en viktig funktion, men dessa börsrörelser tycker jag säger en hel del om hur nervös marknaden är. Swedbank har backat ca 30% utan att någonting egentligt som påverkar deras intjäning har kommit fram. Kanske blir det några böter osv, men inget konkret.

   Radera
 2. Läste hela inlägget och märkligt nog höll chernobyl serien även mig i sitt grepp för ca 1v sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har tre st revolutkort här som ligger och skräpar som man kan använda för två gratisveckor vardera hehe ;)

   Radera
 3. Hej!

  Vilket intressant inlägg! Tråkigt med SEB, men hoppas att det som de har kommunicerat tidigare stämmer. Annars skulle det vara en stor förtroendeförlust.

  Jag har också Akelius och Hemfosa (stamaktien) i portföljen, men har heller inte planer än på hur de ska placeras. Får man en hygglig direktavkastning på FastPartners D-aktie kanske det skulle kunna vara något?

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan dividend story och tack för kommentar!

   Det finns säkert saker som ingen bank i världen har koll på. UGs roll är ju att skapa tittarsiffror, det måste man ju ha i åtanke. Det som är spännande är börsens reaktion på uppgifter man inte vet någonting om.

   Ska kolla upp FastPartner samt Akelius D. Ska nog inte överge Akelius helt och hållet, men gillar inte D-aktien, samt att DA är lägre för den än för preffen.

   Radera
 4. Jag äger Sampo, har funderat på att sälja iom utdelningssänkning nästa år men om man ser historiskt har bolaget sänkt för att senare tuffa på ett bra tag med fina höjningar igen. Jag ger dom ett år till, kommer det ytterligare en sänkning blir det nog exit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare von Swinpäls och tack för kommentar!

   Jo, jag gillar egentligen Sampo och därför är jag lite extra besviken på detta tilltag. Vi ligger fortsatt långa i bolaget.

   Radera
 5. Hej Snålgrisen,
  Sitter i samma båt med Akelius som största innehav och nästan 560k som ska placeras. Precis när man svalt inlösen kom nästa kalldusch iom eventuellt uppköp av Hemfosa. Hade tyckt det varit bättre med ett cashbud isf delar i SBB och delar kontant.

  Klart man passar på nu när SBB B gått upp över 108% i år men precis därför känns det lite sådär att få 55% av sina Hemfosa aktier i ett bolag med över 100% uppgång.

  Jag kommer nog fylla på lite Klövern Pref även om de är ganska aggressiva och högt belånade, Sagax D och mer Akelius D.

  Ber att få önska er alla en fin vecka.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Malte och tack för kommentar!

   Ja vi får se vad som händer, jag har haft så mycket på jobbet senaste tiden att aktieportföljen har hamnat i skymundan. Fick dessutom ett aningen kryptiskt erbjudande gällande inlösen av Hemfosa Pref att ta hänsyn till. Är inte jättesugen på att investera i SBB, det känns mer som ett sorts rovdjur som käkar upp allt och alla på marknaden i syfte att växa och bli störst. Hyresgäster och andra skiter man i (mina föräldrar har SBB som hyresvärd, hade Klövern innan).

   Är ganska tung i Klövern, är osäker om jag vill trycka in mer där, kanske K2A och NP3 eller något annat bolag. Vi får se.

   DU får ha en fin vecka också.

   Radera