onsdag 2 juni 2021

Månadsrapport Maj 2021 + nyheter

 Nu känns det som om vi äntligen fått lite sommartemperaturer här nere i sydöstra Sverige. Man var lite modfälld förra veckan då man hade högsommartemperaturer uppe i Stockholm och Norrland, men här nere var det +16, mulet, småregn och allmänt trist. Igår och idag har solen levererat fina temperaturer och det har blivit många långa skogspromenader med Lilla Snålgris. Det ger min fru en tid hemma för sig själv, medans vi två får lite motion och njuter av våra öppna landskap här nere i Småland. Jag skulle aldrig för mitt liv vilja bo i en storstad, med allt vad det innebär. Det är dessutom idag svårt att hitta något område som inte på något sätt är infiltrerat av bråkmakare, flummisar eller annat otyg som gör att man inte vågar ha sina barn ute efter 18:00.  

En ny månad har passerat och med den en ny månadsrapport. Vi kan börja med våra inkomster:

Inkomster

Det var en bra månad lönemässigt. Min fru fick retroaktiv löneförhöjning, och jag fick en bonus utbetald för att jag *äntligen* lyckades hitta någon som mitt företag ville rekrytera. Sen har det varit födelsedagar också, och några äldre släktingar skickar i vanlig ordning kuvert med sedlar i till oss. Tyvärr har vi ännu inte kunnat träffas, för vädret var så dåligt under denna helg så det gick inte att sitta utomhus, så de valde att inte komma alls. Vi ska ta ett utomhuskalas till sommaren istället. 

Nettolöner tillsammans: 64.703 kr

Övriga inkomster: 8.696 kr (födelsedagspengar, förlupen vabbersättning, barnbidrag, inkomst från försäljningar)

Aktieutdelningar: 35.513 kr

Elförsäljning: 1.289 kr

Totala inkomster denna månaden blev 110.201 kr

Utgifter

Det har varit en ganska alldaglig månad sett till utgifterna. Min fru brukar några gånger om året beställa asiatisk mat från en grossist i Tyskland, då hon saknar många produkter från sitt hemland. Detta kostade lite extra på matkontot, men annars har vi inte haft några oväntade utgifter.

Mat: 4087 kr

Kläder: 302 kr

Bostad: 4049 kr

Försäkringar: 936 kr

Övrigt: 4616 kr

Transport: 391 kr

Totala utgifter blev 14.381 kr. Det får väl anses helt okej, jämfört med andra som bor och lever som vi gör. Det roliga är att vi saknar ingenting, inga prylar, prenumerationer eller tjänster. Lilla Snålgris kan vara med på vilka sorters aktiviteter hon vill (nu har hon t.ex. gymnastik utomhus), vi äter gott, bor i ett hyfsat nytt hus och åker vanligtvis på semester en gång om året.

Utdelningar

Det var trillat in en hel del fina slantar från vår pengamaskin. Maj tillhör den bättre av utdelningsmånaderna, men har ändå inte levererat som den brukar, mest på grund av att de svenska bankerna fortfarande är bakbundna, och förväntas väl inte dela ut förrän till hösten när alla restriktioner förhoppningsvis släpps. 


Det kan vara värt att påpeka att finska innehav numera drar 35% i källskatt medans de norska och franska kostar 25%. Amerikanska och kanadensiska ligger fortfarande på beskedliga 15%. Detta bör man ha i åtanke vid fortsatta investeringar. Jag är t.ex extremt återhållsam med att öka i Sampo, Fortum och Nordea. Jag kommer inte heller att öka i AXA eller Ocean Yield.

Pengamaskinen

Det har gått aningen i sidledes gällande utvecklingen under senaste månaden, men trots allt har portföljen ändå gått riktigt bra under 2021. Jag har dessutom avvecklat mitt innehav hos Nordea Investor och överfört de (ca 20.000 kr) till Avanza. Det kommer mer om detta i ett separat inlägg. Vi fortsätter med månadssparandet och är lite försiktiga med inköpen, då många av de bolag vi är intresserade av står skyhögt i kurs, och investeringar bör göras när de dippar i pris. Nu pratar jag främst om BDCs och REITs som sällan gör utdelningshöjningar utan istället handlas med mer eller mindre premium mot sina innehav, likt investmentbolag. Det är inget fel att bygga kassa och handla senare när dessa ligger med rabatt istället.


Delmål uppfyllt

Nyheten denna månaden är att Snålgrisarna har uppfyllt ett av våra delmål för 2021, nämligen det att vi skulle bli Private banking-kunder hos Avanza.


 För att bli detta krävs det ett innehav på minst 3 miljoner kronor. Fördelarna är att du kan få billigare courtage, lägre ränta på bolån (stängt för närvarande) och en massa annat som jag egentligen inte bryr mig om. För att bli PB-kund krävs det ett fysiskt telefonsamtal till Avanza. Då hamnar du i en telefonkö, och när en person svarar, då berättar du att du vill bli PB-kund, och blir då kopplad till Avanzas PB-avdelning. Där berättar du samma sak en gång till, och efter ca 2 dagar byts din Platina-nivå i Avanza ut mot PB. Coolt va?

Har du något spännande att berätta kring din privatekonomi denna månaden? Är maj din bästa månad? har du köpt eller sålt något speciellt?

7 kommentarer:

 1. Grattis till PB! Det ger bara lite lägre courtage, boräntan nästa n lika låg oavsett PB eller inte. Känns dock lite kul att nå och kort tlf kö vid behov. Tycker avanza borde ge nåt mer till PB.

  April mkt starkare utdelningssmässigt för mig mem maj är rätt fin den med.

  Nej det sker inte värst mkt just nu utan pengamaskinen får jobba på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kalkyl och tack för kommentar.

   Undrar hur Avanza visste att PB-gränsen exakt är samma gräns om S förslår i sin "miljonärsskatt". Märkligt sammanträffande.

   Ja, det är märkligt tomt i skattkistan för PB. Courtaget är marginellt mindre, men annars nada. Det kostar inte mig någonting, och jag kan tänka mig att om Avanza verkligen ville bjussa på godsaker hade nivån höjts till kanske 5 mille.

   Försöker undvika att ringa till folk, gillar hellre att chatta. Tyvärr var ett telefonsamtal enda möjligheten att få tillgång till PB.

   Radera
  2. 3 mkr är en slump, de inträffar faktiskt. Om nu vansinnets förslaget på 3 mkr o 30% skatt så måste vi alla tåga mot Rosenbad, nu får det fan ta mig vara nog med skatter.

   Avanza införde ett nytt superlån men då krävs 10 mkr... Tjenare...

   Radera
 2. Snyggt jobbat! Även om det mestadels är ett symboliskt skifte så är det säkert mentalt skönt att komma över "kanten".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan tystainvesteraren och tack för din kommentar!

   Ja nu när man är på väg mot den fjärde miljonen känns det dock inte lika "spännande" längre. Den första var helt overklig. Att vara PB-kund kändes mest som en symbolisk handling än som något vi verkligen har nytta av. Det dyker upp lite annorlunda nyheter på webbsidan. I appen märks tråkigt nog ingen skillnad alls, hade åtminstone räknat med ett välkomstmeddelande, i stil med det som de skickar när man fyller år.

   Radera
 3. Grattis till PB! Jag gör många småköp för strax under 600 kr med 1kr-courtage. Som PB blir summan med 1kr-courtage lite högre vilket jag hade uppskattat om NN hade.

  PS NN drar bara 15% på utdelningar i Finland då de är reggade även där.

  För egen del tuffar det på - spekulerar lite med IPOer med begränsad framfång. Men jag lär mig något nytt utan att förlora pengar i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för kommentar!

   Vi kör courtage Mini dvs köper ofta för < 16000 kr.

   Nordnet tycker ajg är lite "tråkigare" som depåbank, även om de onekligen har vissa fördelar med källskatten.

   Det är kul det där med IPOer, de som verkligen har gett något, det är de vi inte fått tilldelning på, haha.

   Radera