torsdag 1 december 2022

Månadsrapport November 2022

 Idag ska första luckan i adventskalendern öppnas, ty årets sista månad är kommen och julen står för dörren. Nåja det är några veckor kvar men överallt på stan ser man julpynt och tomtar. Även där hemma har vi fått upp en del julpynt. Vårat garagebygge går framåt, och till helgen gör jag de sista återstående momenten inför eldragningen och sen varde ljus. Nej, jag är ingen elmontör, men har däremot ringt till ett antal elfirmor i bygden och mötts av 1) Inget svar trots otaliga försök, 2) En telefonsvarare där jag talat in mitt ärende med hopp om återkoppling eller 3) Man har svarat och lämnat en löjligt saltad offert. Nu är det så trevligt att Herr Snålgris är elingenjör, men har i princip aldrig jobbat med det, då jag halkade in på mjukvara direkt efter erlagd universitetsexamen. Dock har jag tack vare utbildningen stora kunskaper om el i allmänhet och har på internet fått lite goda råd om de mer praktiska momenten kring detta. Är väldigt nöjd med jobbet som är utfört enligt alla konstens regler, och skulle nog våga påstå att det blev bättre än vad många stressade montörer hade åstadkommit. Nu är detta ingen komplicerad installation, och jag rekommenderar verkligen inte vem som helst att börja installera sin egen el, men har man nödvändig kunskap om el och elsäkerhet, samt om installationen är av det enklare slaget, då finns det mycket pengar att spara. Kabel (EKLK samt FL 1,5) köptes på Biltema för en tiondel av priset som en elektriker offererade, och timmarna var gratis, mot elektrikerns 695 kr inkl moms. 


I dessa tider får man spara pengar lite överallt. Att priset på mat gått upp är vi smärtsamt medvetna om, trots att Fru Snålgris gör ett hästjobb i att gå igenom samtliga reklamblad efter extrapriser. Vi har tvingats höja våran matbudget från 4000 kr till 4500 kr, då det blev ohållbart. Elen är ett helt annat kapitel, igår köpte vi el för 80 kr, fick kanske 20 kWh och jag tog en halvljummen dusch pga att det var vansinne att starta elpatronen, och den lilla kompressorn i vår FLVP inte orkar värma både huset och varmvattnet. Trots detta blev det ändå en vansinneskostnad för el, och idag är det inte bättre. Mer om elprisstödet senare... nu tar vi månadsrapporten.

Inkomster och utgifter

Vi hade ganska normala inkomster för november månad. Det som var märkbart lägre var försäljning av solel, där vi endast lyckades skrapa ihop en femtiolapp. Stor skillnad mot sommaren då vi sålde el för tusentals kronor per månad. Våra nettoinkomster för november där barnbidrag, aktieutdelningar och löner är inräknade landade på 70854 kr. Våra kostnader däremot blev högre än normalt, mest pga lite julklappsinköp samt att Lilla Snålgrisens två aktiviteter för VT 23 behövde betalas redan nu. Utgifterna för november landade på 18147 kr. Vi har som prioritet att hålla våra månadskostnader låga, då har man ökat manöverutrymme vad gäller ledigheter, sjukdomar och att slippa binda upp kassaflödet till att betala en massa räkningar. Vill vi åka iväg en vecka till Medelhavet, då kan vi göra det. Jag lider med folk som sitter med svindyra lån, en massa prenumerationer, dyra inköp av konsumentartiklar och annat som dränerar deras ekonomi. Det ser jag varje vecka i Lyxfällan. 

Aktieutdelningar

November är en sisådär bra månad för aktieutdelningar. Det är dock alltid trevligt är det plingar till i telefonen och nya friska kontanter landar på kontot. I nuläget har vi dock en belåning på ca 450000 kr, och det som utdelningarna gör är att de betalar av denna skuld. Vi försöker hålla en belåningsgrad på ca 10% i nuläget när börsen fortfarande är ganska billig och man vill fynda lite utöver det vanliga. 


Jag har noterat att flera av mina bloggkollegor får kapitaltillskott utöver det vanliga och kan på så sätt boosta sina utdelningar. Vi kör endast månadssparande på 20000 kr, vilket gör att utdelningarna stiger i sakta mak. Vi har inga feta arv som väntar, eller fastigheter och annat som går att sälja. Våra karriärer är vad de är, även om Fru Snålgris är väldigt underbetald i sitt jobb som sjuksköterska. Jag har försökt få henne att titta mer på bemanningsbranschen, men vi bor tyvärr ganska olägligt till och det är långt till de regioner där hennes kompetens är efterfrågad. Hon måste dessutom hamna i "frysboxen" i ett år i den region hon jobbar hos nu, innan hon får återvända som konsult, och Region Kalmar är en STOR region. Alternativen är Blekinge eller Skåne, vilket hon tycker är för långt att pendla till under ett år. Dock vet jag att lönen på 70000 kr brutto lockar.

Gällande årsutdelningar kommer vi för 2022 att enligt prognos hamna på ca 307000 kr, då de flesta av årets kvarvarande utdelningar är fastställda.


För 2023 är prognosen för helåret runt 360000 kr. Vi har shoppat en del nu under Q4 som kommer att ge resultat först nästa år. Det gäller dock att hålla tummarna för att inget bolag gör som Castellum och stoppar utdelningarna. Vi får se.

Pengamaskinen

Vår pengamaskin har nu tuffat på sedan 2016 och genererat 1,4 miljoner i värdeutveckling i form av utdelningar och värdetillväxt. Under denna tid har vi även satt in ca 2,6 miljoner i form av månadssparande. Det finns många som har fått en betydligt skarpare värdeutveckling än vad vi har haft, men så är det när man är långsiktig. Titta på SBB t.ex. som gått upp 50% på några månader. De som spelade sina kort rätt och köpte när de låg på 11 kr har fått ta del av denna värdetillväxt, men vi som redan hade en ansenlig mängd aktier när de låg på 20 kr, har genom extra köp vid de lägsta nivåerna endast fått en mindre tillväxt. Vi kan ju inte helt plötsligt dubbla vårat innehav i aktien för att de är billiga och *kanske* kommer gå upp. Detta gör att vi kommer att ha en portfölj med lägre volatilitet och mjukare kurvor då inget innehav är större än kanske 6-7% och de flesta ligger runt 2%, lite baserat på risk och belåningsvärden.

Not too shabby...Tre bolag har fått lämna portföljen under november

 • Castellum
 • Electricite de France
 • Knot Offshore Partners LP

Castellum stoppade sin utdelning på mållinjen att bli en utdelningsaristokrat. Detta var för mig en "big no-no" och såg inget annat val än att sälja aktierna. Jag hade annars hoppats på en riktigt fin värdeutveckling tillsammans med fin direktavkastning. Nu blev det inget med det, tyvärr, då framtiden är allt för osäker.

Det andra bolaget är ett av världens största kraftbolag och handlas på den franska börsen. Jag handlade en post i detta när värderingen var nedpressad, och hade även här hoppats på många år med fina utdelningar. Nu ville det sig inte bättre än att franska staten, som redan idag äger merparten av aktierna, lade ett bud på resterande aktier för att ta det bort från börsen. Budet var på 12 Euro, och aktiekursen stannade där, och jag såg inget annat val än att sälja.

Det tredje och sista bolaget har vi ägt sedan pengamaskinens början, en gammal trotjänare. Bolaget äger och leasar ut s.k. shuttle tankers, de som fraktar råolja från plattformar till havs, in till fastlandet. De är tämligen unika i sin verksamhet och torde vara väldigt lönsamma, med tanke på att fossila bränslen inte går någonstans. De har levererat fina utdelningar runt 12% i 6 års tid, men igår kom en dålig rapport som varnade för en rejäl utdelningssänkning under nästa år. Bolaget hade det väldigt tufft under pandemin, och aktiekursen återhämtade sig inte alls efter det, vilket gjorde att vi sålde halva innehavet förra året vid en "topp". Igår sålde vi de resterande aktierna och sa adjö till en gammal vän, då kursen rasande med runt 20%. En stor nackdel med detta bolag var att Avanza i all sin visdom sedan flera år tillbaka låste möjligheten att köpa detta värdepapper. Vi har därför inte kunnat dra nytta av nedgångar i aktiens pris. Nordnet kommer dessutom snart att tvångsälja denna typ av värdepapper (LP) och Avanza lär följa efter. Vi gick nog plus minus noll på affären, trots många års fina utdelningar. 

Övrigt

Det finns hur mycket övrigt som helst att skriva om nu för tiden. Jag såg gårdagens "30 minuter" med Ebba Busch, och jag ska i ärlighetens namn säga att de blå har verkligen inte fått en bra start på sin mandatperiod. Mer om det senare. Man har lovat vitt och brett och sen har det kommit halvmesyrer, kommunikationen utåt har varit rent usel och oppositionen har ju fått ett helt smörgåsbord att gotta sig i, något som Maggan givetvis inte är sen att pika på i tid och otid. Sätt det görs på är dock rejält osmakligt, men det har vi tyvärr fått vänja oss vid sett till hur S har kommunicerat de senaste åren, med Mogge och Strandhäll i spetsen. Anders Lindberg läser jag sällan, bittrare människa går knappast att hitta, vilket är konstigt då jag uppfattar han som sympatisk, trevlig och en hyvens person när han medverkar i TV. Hans texten är dock helt vansinnigt bittra och verkar endast vara riktade mot gamla betongsossar. 

Man blir lite smått förvånad när man läser om att det verkar saknas rutiner och processer helt och hållet för att betala ut elprisstödet. Försäkringskassan har betalat ut mångmiljarder till i stort sett hela svenska befolkningen under många år, men nu måste de helt plötsligt bygga upp ett helt separat parallellt system för just elstödsutbetalningarna, och kan inte återanvända de konton som folk har skapat där, utan en bråkdel av de som är berättigade till stöd kommer att få detta utbetalt till ett konto (gissningsvis de med Swedbank), medans vi andra får en utbetalningsavi i brevlådan. Detta är komik på riktigt hög nivå, och ytterligare ett riktigt jävla bottennapp för Tidölaget. Hur svårt kan det vara att säga, varsågod, här är 50 miljarder, som ska betalas ut enligt detta "excel-ark", komplett med personnummer och summor. Försäkringskassan matchar detta mot sina system och inser att 80% kan man göra direktutbetalningar till då man har aktuella personuppgifter. Till resten skickar man helt enkelt ut rekommenderade brev med avier baserat på folkbokföringsuppgifter. Vad är problemet? Ett problem lär vara att folk kommer att få svårt att få sina 25000 kr i elprisstöd utbetalda då banker knappt finns längre och tobaksaffärer kanske inte sitter med så mycket kontanter. Man bör dock inte göra sig någon möda att sätta in pengarna på banken igen, då det är mycket enklare att handla mat och tanka bilen för dem. 

Jag kan förstå att opinionen sjunker som en sten, så som man har misslyckats med att framför allt kommunicera. Vallöften är inte riktiga löften och ska inte tolkas som sådana. Problemet är att oppositionen kritiserar likt om de hade varit verkliga löften och står ofta helt oemotsagda. Maggan har dessutom en äcklig förmåga att lyckas undslippa motfrågor som t.ex. "hur hade socialdemokraterna löst detta med att betala ut elprisstöd till den 15 november, som var erat vallöfte?". Oavsett vilket måste väl ändå Tidölaget förstå att det inte funkar att lova stort i för många viktiga frågor som bensinpris, elprisstöd osv och sen endast leverera smulor och halvmessyrer. Om man jobbar på saker och ting, kommunicera då för fanken hur ni jobbar och hur tidplanen ser ut. Annars ser folk endast det som de får i plånboken. Tomma löften fyller inga bensintankar eller betalar några elräkningar. Jag blev grymt besviken av Oscar Sjöstedt som jag annars tycker är en duktig debattör som stod och lovade rejäla sänkningar på fossila bränslen, och nu efter några tiotals ören i sänkning endast kommenterar med "verkligheten kom i vägen". Tyvärr, kommunikation 101, det fungerar inte att uttrycka sig på det sättet, när man har ägnat 8 år åt att försöka övertyga svenska folket om att Sverige ska bli bättre. Då går det inte med att inleda i en lång kavalkad med bortförklaringar och dåliga ursäkter. Då ska man leverera!

Sossarna och förra regeringen var ganska odugliga på det mesta, det borde inte vara så svårt att bräcka deras låga nivå, men vad som hittills har kommunicerats ut (vilket är det viktigaste) är ynkligt, för att använda Kristerssons egna uttryck om att man inte skickat Archer-artilleri till Ukraina. Gällande Ebba Buschs medverkan i SVT igår, tyvärr, det var inte samma person som under valrörelsen kvicktänkt och med hög energi levererade löften och lösningar på löpande band, nu kändes det mer som en person som i efterhand ångrade att hon blev minister och helst bara ville vara någon annanstans...

Vad är dina egna spaningar om börsen, omvärlden och livet i allmänhet? Skriv och berätta!

6 kommentarer:

 1. Jag är glad att jag valde att sälja alla mina Kungsleden när Castellum (Rutger) köpte upp bolaget. Det var något med magkänslan där, jag ville inte vara med på den resan. Rätt eller fel visste jag inte då men nu är jag i alla fall nöjd med att stå vid sidlinjen och betrakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Zero Strategy och tack för din kommentar. Ja det är inte helt lätt att navigera sig igenom alla fastighetsbolag. Vissa preffar och D-aktier har åkt jojo senaste månaden. Hade dock stor förhoppning om fin DA i Castellum och kanske 60-70% uppsida närmaste åren. Meh!

   Radera
 2. Gissar att din utdelningsprognos inför 2023 är stabilare och något mera sannolik att inträffa än min egen då du har mer icke svenskt. Själv hålls tummarna frenetiskt hårt att vi inte redan och igen under 2023 ska återuppleva massor med "inställda" utdelningar och liknande tramserier men...

  Elstödets utbetalning... Du o jag kunde nog knåpa ihopa en enkel lösning för några millar, eller vad säger du Snålgrisen?

  Var lite frågande när du investerade i kraftbolaget i fråga men inte mycket bättre själv, gick in i Fortum ju...

  För de två sista styckena i ditt inlägg instämmer jag till 100%. Sjukt att S går framåt nu, det visar tyvärr på hur verkligheten ser ut i landet. Maggan och odugliga S känns förstås tryggt o skönt. Att de misslyckats i nästan allt och ändå går framåt, jag oroar mig redan inför nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar! Ja det är svårt att sia om framtiden. Jag har några jokrar i leken som t.ex. Telia, Tele2 och VolvoAB, ingen vet vad de hittar på, men jag hoppas på saftiga utdelningar även nästa år, annars vet jag inte vad man ska handla för sorters bolag om man vill ha "stabila" bolag.

   Så är det, vi har övervikt amerikanskt, mycket tack vare börsuppgångar, dollaruppgångar och att det helt enkelt har varit enklare att hitta bra utdelare.

   Ja, apropå kraftbolag ser jag dessa som "utilities", som torde vara stabila och ha bra kassaflöden. Fortum fick dock en smocka pga Uniper och Enel i Italien kämpar på med sämre flöden i sin vattenkraft...

   Ja utbetalningen har stora frågetecken helt klart, Skattetverket borde vara en solklar kandidat, eller nätbolagen, det är ju därifrån pengarna ska komma om jag fattat det hela rätt. Tyvärr står nog många väljare som enbart röstade för sin egen plånboks vinning som stora frågetecken nu när man har skruvat på sig i flertalet vallöften. Dock har man ju 4 år på sig, många verkar tro att allting ska komma direkt efter valvinst. Jag skulle gärna vilja veta hur S hade tänkt sig betala ut sitt elprisstöd den 15 november. De påstår att de hade en "plan" för detta, det hade varit klädsamt att berätta om denna då, om de ska anses vara seriösa. Som vi säger i min bransch "enough talk, show me the code!"... det finns många snackepellar som påstår sig kunna koda och designa system, och slänger sig med buzzwords till höger och vänster, men det är först när man granskar deras kod som man får reda på vad de går för.

   Radera
 3. Vallöften är inte riktiga löften och ska inte tolkas som sådana.

  Jag förstår att din ideologi ligger mer till höger men du kan ju försöka vara lite nyanserad i alla fall. Du menar alltså att vallöften kan vara hur populistiska som helst? Att det vore helt okej för majoriteten nu, efter valet, att säga: Det blir inget elprisstöd. Vi bara skojade. Vallöften ska inte tolkas som löften.

  Kristersson tyckte att det var fel i huvudet av den förra regeringen att inte leverera Archer. Varför har man inte gjort det nu pronto? Han sitter ju på makten. Är det ok att "kommunicera" ut att ja vi lovade att vi gör det direkt, men nu istället så ska vi se hur och när vi kan göra det. Det var ju så enkelt - bara gör't!

  Och Busch, hon var ju så kvicktänkt i valrörelsen. Ja absolut, det kan man va när man slipper göra analys av konsekvenserna som ens uttalanden medför. Då kan man ju bara spy ut sig. Att prata snabbt och med hög ton ger inga garantier för att det man säger är genomtänkt. Visst?

  Jag har inga större sympatier för den andra sidan heller. Lövfen var för beige utan en klar målbild. Ygeman ointresserad. Morgan Johansson för velig m.fl. Det har varit för mesigt bl.a. inom förebyggande av kriminalitet och för dålig kvalitet på integration av nyanlända.

  Mvh
  En som röstade blankt och tackar vänligt men bestämt nej till populistiska utspel i en valrörelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Jaha och tack för din kommentar!

   Synd att du inte upplever mig nyanserad, jag tyckte att jag skrev många rader om hur illa skött detta är av den nyss tillträdda regeringen, vad mer önskas? Sen just uttrycket att "vallöften inte ska tolkas som riktiga löften" är ju en sossepolitiker som myntade, och så har det ju varit i precis varenda valrörelse som jag minns. Göran Persson lovade fyrfilig E22a från Malmö till Norrköping om han fick vinna valet, Stefan Löfven lovade "Sveriges lägsta arbetslöshet 2020", vilket blev en av Europas största. Vad Reinfeldt lovade minns jag inte, men har för mig att de lyckades ganska bra med att infria det man hade sagt sig göra.

   Sen när det gäller elprisstödet var det ju olyckligt att man var så precis med exakt vad man ville göra. Nu blev det annorlunda av olika skäl och vad jag förstått en bättre lösning för landet som sådant. Dock borde man lärt sig att aldrig gå ut med specifika datum, men där var ju Maggan inte sämre, hon lovade ju 15 november.

   Gällande Archer, det verkar vara olika åsikter här kring huruvida man redan har skeppat enheter eller inte, så detta stöd är omgärdat av sekretess och Kristersson kanske inte hade all information på bordet när han kom med sin kritik. Håller helt med om att det är fel att attackera så kraftigt för att sedan helt falla platt när det är ens egen tur att leverera.

   Och till sist, många verka glömma att en regering (oavsett färg) har 4 år på sig att leverera på sina vallöften. Alliansen blev klar med de sista av punkterna i sitt manifest lagom när deras första mandatperiod var klar. Jag ger alla regeringar 4 år på sig att leverera och förändra. Klarar de inte det på denna tid, då är det illa.

   Radera