tisdag 28 februari 2023

Månadsbrev Februari 2023

Då var årets kortaste månad till ända kommen. Sammanfattningsvis var det väl ingen höjdare. Vädret var kallt med några få undantag och börsen gick upp och ner utan att riktigt veta vart den ska ta vägen. Utdelningarna var mediokra och några få inköp gjordes. Utöver detta blev det några vabbdagar och några sjukdagar. Jag är sällan så pass sjuk att jag måste stanna hemma, men nu när vi inte har möjlighet att jobba hemma trots IT-jobb, då sitter det långt inne att ta en äcklig karensdag. Jag håller sällan med LO, men i fallet distansjobb kontra icke distansjobb ser jag helt klart en nackdel i de som tvingas befinna sig på jobbet för att kunna jobba, jämfört med oss tjänstemän. Vi kan i normala fall kan jobba kanske 4 timmar hemifrån trots lite magont eller snuva,och ta resten flextid om vi nu inte är så sjuka att vi ligger och stirrar i taket. Den kund vi har nu är långt ifrån "normal" och jag vet inte hur många möten vår säljchef och VD har varit på där de har försökt förmå dem att acceptera distansarbete bland konsulter. Tyvärr är man inte intresserade av att ens diskutera, utan "det ska bara vara så". 


De anställda kan utan problem distansa hur mycket de önskar, vilket har skapat missnöje och "klyftor" mellan anställda och konsulter. Flera konsulter med längre resväg än jag har gått vidare mot nya äventyr, och jag har i dagarna tackat nej till förlängning, vilket till 90% beror på avsaknad av distansarbete. De resterande 10% är arbetsmiljö och att man vill prova på något nytt. Nu är det upploppet som gäller, och jag kan säga att motivationen att göra ett bra jobb hos kund ligger på farligt låga nivåer. Man vill bara bort därifrån, speciellt då ett annat konkurrerande bolag har börjat ta över vissa delar av leveransen. Det är bara att härda ut några månader till, vi har ju stundande vår och varmare och ljusare väder, det brukar få fart på humöret.

Hur har det då gått för våra finanser? Februari är en sån där mellanmjölksmånad, där inget speciellt brukar hända. Jag hade hoppats på det utlovade elstödet, men icke sa nicke, det lyser med sin frånvaro, trots att skvallerpressen sa att det skulle betalas ut den 20:e och finnas på kontot den 23:e. Nu är det den 1:e mars och inga pengar har trillat in. "Hur svårt kan det va?", som Linda Bengtzing sjöng på den tiden då Melodifestivalen var värd att kolla på. Ja man undrar verkligen. 

Inkomster och utgifter

Våra inkomster denna månaden var helt okej:

Nettolöner: 46421 kr

Utdelningar: 12250 kr

Övriga inkomster: 3561 kr

Såld solel: 251 kr

Totala nettoinkomster blev således 62272 kr. 

Utgifterna landade på 19920 kr. Något höga men vi hade engångsutgifter såsom dotterns ridskoleavgift och lite presenter till födelsedagskalas. Det är alltid något som kostar. Vi hyrde ett släp för 250 kr för att slänga en massa skräp. Det är otroligt renande för själen att rensa upp och tömma ut förråd, garage och de där högarna med byggskräp från när garaget byggdes. En del "bra att ha"-brädor sparades men resten fick gå till tippen. Byggvirke är oftast gran och furu vilket inte är helt kul att elda i en vanlig braskamin då det sprakar och smäller och har sig på grund av det höga innehållet av kåda. Energivärdet är väldigt begränsat de också. Vi har tillgång till gratis björkved, och försöker hålla oss till den så mycket vi kan.

Utdelningar

Månaden bjöd på ett antal utdelningar, dock inget som går att leva på. Februari brukar vara lugnet före stormen, innan den stora utdelningsstormen drar igång under mars och april. Man får vara tacksam för minsta lilla. Jämfört mot förra året har vi trots återinvesteringar backat i utdelningar, mest på grund av en del bonusutdelningar förra året, några utdelningssänkningar och att vi har fått sälja av en del bolag som kommer har flaggat för att de kommer att sänka rejält (MFA Financial, Annaly Capital). Dessa två bolag köptes till ett otroligt nedpressat pris och runt 18% i DA. Det var en chansning, men tyvärr orkade de inte hålla ut, utan såg sig tvingade att sänka utdelningarna med ca 50%. Dock tjänade vi några tusenlappar på värdeökningen. Detta drog dock ner vår prognos för 2023 från ca 360" till 340". Jaja det är bara att kämpa på mot toppen igen, ett mindre bakslag får inte stoppa oss.


Merparten av våra bolag har dock behållit eller ökat sin utdelning, den största förändringen är som sagt avsaknaden av bonusutdelningar från ett antal bolag. 

Pengamaskinen

Utvecklingen på pengamaskinen har gått ganska mediokert. Värdet på portföljen är endast intressant på grund av den belåning på ca 10% som vi har. I övrigt är billigare bättre, men det ideala är att bolagens priser ökar i värde samtidigt som utdelningarna höjs. Dessutom håller dollarpriset på att spöka granska rejält, vissa dagar kan portföljen backa kanske 15000 kr, enbart pga att dollarn har blivit billigare gentemot skvalpvalutan svensk krona.


Övrigt

Vad har då mer hänt i våra liv? En nyhet av det trevligare slaget är att Fru Snålgris har bytt jobb, och fått upp sin lön till 35000 kr. En ökning med 4200 kr mot tidigare lön. Att jobba med vård är inget man blir rik av, om man inte blir anställd som konsult inom bemanningen. Detta är dock inget som fungerar då vi bor i en stor region, och du får inte jobba som bemanningsanställd hos regionen förrän ett år efter du sagt upp dig. Under den tiden får du hitta på något annat. Kanske kommer Fru Snålgris jobba med detta i framtiden, men nu är det nytt jobb som anställd på privat vårdcentral som gäller. Det sjuka är att du utan problem hade fått 40" i månaden i andra regioner som t.ex. Skåne, men här nere i Kalmar/Blekinge är lönerna riktigt dåliga.  

Jag själv hade lönesamtal med min chef, och höjningen blev 1400 kr. Jag hade satt som mål 4% eller 2000 kr men det lyckades jag inte med. Jag har i princip nått "taket" för vad man som anställd konsult här nere kan tjäna, det är helt uppenbart. Nu slängde chefen på några extra hundralappar på grund av inflationen, men långt ifrån vad det borde vara. I storstadsregionerna hade jag utan problem haft en månadslön på över 60". Nu får man nöja sig med 50". Det funkar dock för mig, mest på grund av att vi har låga omkostnader här hemma, och jag kan ju till och med få en massa pengar över trots att både jag och frugan jobbar 80%.  Kanske kommer jag att gå upp till 90% om jag på nästa uppdrag kan jobba på distans när och hur jag vill. Annars kommer jag nog att söka mig vidare till andra firmor, eller starta eget. Helst hade jag velat jobba med något helt annat än IT, men det är svårt när man väl har en viss kompetens. Det går inte heller att ta små uppdrag på några veckor, utan det är oftast årslånga projekt som gäller. 

Hur har det gått för din löneutveckling? Har du fått något elstöd än? Skriv och berätta i kommentarsfältet.

6 kommentarer:

 1. Tror vi kommer ha lönesamtal i april/maj, men jag förväntar mig ingen större höjning då chefen vet att jag om 6-12 månader kommer byta arbete. Min lön har ökat från 25 000 kr/mån till 36 000 kr/mån på 7 år. 5,35 % per år. I november 2022 ökade jag mig tjänstgöringsgrad från 50 % till 60 % på pappret, i verkligheten har jag ett schema på 55 %, resterande 5 % är betald restid som chefen bjuder på. Tiden jag arbetar motsvarar en lön på drygt 39 000 kr/mån. Jag tycker min löneutveckling har varit över förväntan, jag har dock haft 7 olika arbetsgivare under dessa 7 år.

  Elstödet kom idag för oss (Uppsala). 1526,50 kr/person :p

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen och tack för din kommentar! Du har haft en bra löneökning. Tyvärr vinner man sällan på att vara trogen och stanna kvar, allt hänger på om din chef vill justera din lön lite extra när ingångslönerna ökar och ökar. Fick elstödet i fredags, 6500 kr.

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen! Alltid intressant läsa din månadssammanställning. Har ännu inte haft "förmånen" att få reda på årets fantastiska "lönehöjning". Var många år sedan förhoppningarna om dessa besked försvann, det blir aldrig några större höjningar tyvärr.

  I år spökar inflationen och många är företagen som stämmer in i lovsången om att hålla igen i årets lönerörelse och visst, just i år kanske det ändå är rätt men kan likaväl ändå vara helt fel med tanke på hur allt inom det ekonomiska klimatet utvecklat och utvecklar sig. År 2023 kommer slå det mesta vad gäller elände spår jag, börjar verkligen undra när fan ett riktigt guldår skall komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar! Ja man får väl vara nöjd med 3%, det var bättre än vanligt men jag hade inte förväntat mig några stordåd, chefen tycker att jag "har en väldigt bra lön". I väntan på bättre tider får man härda ut helt enkelt.

   Radera
  2. Det där snacket om att 'du har en mycket bra lön redan' och liknande är tröttsamt, ja det har man antagligen av en anledning som "vanlig arbetare". Provocerande kommentar som jag fått några gånger...

   Radera
 3. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera