onsdag 23 april 2025

Seglivade myter

 Hur står det till i vårsolen? Här i södra Sverige har vi haft ganska trevligt väder de senaste dagarna. Växlande molnighet varvat med sol och något enstaka duggregn. Nätterna är tyvärr fortsatt kalla, och det dröjer ytterligare några veckor innan vi börjar göra poolen redo för sommaren, eller för den delen flyttar ut tomatplantorna från det mer eller mindre överfulla vardagsrummet. Min fru älskar att förodla, och nu är det en veritabel djungel inne i huset. Hon kommer från ett land som är varmt året runt och kan nog aldrig vänja sig vid Sveriges kalla nätter och trögstartade vårar. Jag kan inte annat än att hålla med.


Jag läser som bekant en del kurser på högskola och universitet. Idag hamnade jag i en intressant diskussion med ett antal kursdeltagare, och jag blev faktiskt förvånad över att kunskapsnivån hos dagens akademiker inte är större än så. En svala gör ingen sommar, men jag har gång på gång förvånats över hur låg den allmänna kunskapen är om vissa ämnen, som t.ex. detta med fossilfria transporter. Att det är människan som orsakar att uppvärmningen går snabbare och snabbare finns det idag inga vettiga argument mot. Forskning och forskare är mer eller mindre överens om att den ökning i temperatur som vi upplever är det vi själva som står bakom. Anledningen till detta är främst utsläpp av växthusgaser såsom freoner, metan, koldioxid och lustgas. 

En av alla de åtgärder som diskuteras är detta med transporter och utsläpp. Grovt räknat står transportsektorn för ca 25% av de globala utsläppen av växthusgaser (den främsta utsläpparen är energiproduktionen, med ca 35%). En av de lösningar som man har kommit längst med är elektrifiering. Idag skulle jag säga att det för den västerländska medelklassen inte är något problem att lämna in sin gamla förbränningsbil och köpa en bättre begagnad bil med elektrisk drivlina. Det finns tyvärr många seglivade myter kring detta, och jag vet inte varför de fortfarande är populära att sprida. Som jag skrev innan stötte jag på inte mindre än två av dessa myter idag, och jag tänkte att det är dags att ta död på dem en gång för alla.

Myt # 1 - Livscykelanalyser

En av de kära kursdeltagarna hävdade att det tar över 20 år innan en elbil är "utsläppsneutral", dvs att du måste köpa och köra en elbil i ca 20 år innan den blivit "mer miljövänlig" än om du hade behållit din gamla bensin- eller dieselbil. Detta är helt tokigt, och vederbörande kunde inte säga varifrån denna information kom ifrån. Det finns vetenskapliga oberoende artiklar kring detta som den vetgirige kan läsa. En av dessa är A global comparison of the life-cycle greenhouse gas emissions of combustion engine and electric passenger cars - International Council on Clean Transportation. Denna vetenskapliga artikel är framtagen av ICCT, ett oberoende institut som har som uppdrag att sammanfatta vetenskapligt material åt beslutsfattare. Summa summarum säger denna rapport att det tar ca 1 år innan elbilen med en europeisk energimix släpper ut mindre koldioxid än att behålla sin gamla fossilbil. Vi Bilägare, som jag inte skulle säga är de mest "elbilsvänliga" personerna på våran jord, sammanfattar det hela i en egen artikel här.

 Tänker man efter är detta helt logiskt. Det som tar mest "resurser" i tillverkningsprocessen är batterier. Jämfört med en plåtlåda som är bränsletanken krävs det aningen mer resurser att framställa en elbil. I övrigt är bilarna helt jämförbara. När man väl börjar köra, då kör elbilen snabbt ikapp den gamle fossilbilen. Om man räknar med en europeisk elmix där merparten är fossilfritt tar det ca 1 år innan man är mer "miljövänlig" jämfört med om man behållit sin gamla bensinbil. Så stor påverkan har framställning och förbränning av fossila bränslen jämfört med att ladda bilen med ren elektricitet. 

Myt #2 - Elnätet brakar samman om alla kör elbil

Detta är en annan ganska seglivad myt, och den handlar om att elen skulle "ta slut" om alla körde elbil. Detta är för mig ett helt obegripligt påstående, med tanke på att Sverige inte är en ö, utan att vi hela tiden importerar och exporterar. Vattenfall fick denna fråga och de besvarade den genom ett ganska enkelt räkneexempel som går att läsa här Räcker elen i Sverige till alla elbilar - Vattenfall . Jo, Vattenfall säljer el och är väl knappast opartiska, men om man enbart tittar på att besvara frågan om elen (energin) räcker till, ja då är svaret ett rungande ja. Vi exporterar idag mer än vad vi importerar, och alla laddar givetvis inte sin bil samtidigt heller. Ofta laddas bilen på natten när elanvändningen är lägre än på dagen. Kommer det att bli lokal effektbrist? Antagligen. Är det praktiskt möjligt för alla svenskar som idag har en fossilbil att skaffa en elbil? Nej, då det i de flesta fall förutsätter att man har någon form av laddmöjlighet hemmavid. Sysslar du dessutom med aktiviteter långt uppe i Norrlands glesbygd, där det är väldigt kallt och laddmöjligheterna obefintliga, då är det antagligen ingen elbil du ska ha. 

Är det någon som är av en avvikande åsikt tar jag gärna emot dessa åsikter, så kan vi ha ett uppföljande blogginlägg längre fram, om mot förmodan nya rön framkommer. Med det sagt hoppas jag att jag har spridit lite kunskap i alla de svenska samhällsskikten. 

En annan sak som gjorde mig lite bedrövad under dagens möte med mina medstudenter var en person som uttryckte att; "det spelar ingen roll vad jag gör, jag kan inte påverka någonting ändå". Är det verkligen sant? Som jag ser det så är det vi, människan som har målat in oss i detta hörn med vårat stora beroende av fossila bränslen. Vilka är det då, om inte vi själva, som är de som kan ta oss därifrån? Allting börjar med den lilla människan. Enskilda revolutioner och världskrig börjar i liten skala. Vilken organisk livsform som helst börjar med en enda cell. Jag kan bara inte förstå den sortens resonemang, att det inte spelar någon roll vad jag gör. Det gör det banne mig visst. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Det ekonomiska läget

Slutligen, jag har fått många mail där oroliga sparare undrar vad de ska göra nu när det stormar på de sju haven. Mitt korta svar: ingenting. Pandemier, krig, finanskriser, bolånekriser, tullkrig. Svarta svanar går precis som Djävulen under många namn. Dessa påverkar marknaden och världsekonomin på olika sätt, och det är ingen som sitter med facit vad som är korrekt att göra vid en given situation. Man kan gissa, absolut. Men att gissa och veta är olika saker. Det ligger i människans natur att "nu måste jag göra något!!!", det är en naturlig del i ett primitivt beteende att nu är det kris och nu måste vi göra något. Problemet med detta är att de allra flesta inte vet vad de ska göra, och för att göra "något", så gör de oftast helt fel. Det enda som jag gör nu gentemot innan är att jag är mer aktiv i mina spaningar efter "fynd", dvs bolag som jag gärna vill äga, och som nu är billigare än vad de var för 6 månader sedan.

Ja, dollarn har rasat ca 12%, sedan toppen för några månader sedan, och våra utdelningar som är i dollar har således sjunkit med ca 12%, vilket är ungefär 30 000 kr. Detta är såklart surt, men det är en del i spelet. Fortfarande finns de bästa utdelande bolagen i USA, och att tro att världens största ekonomi ska krackelera fullständigt på grund av en galning i Vita Huset, det tror i alla fall inte jag. USA är inte Trump, USA är alla de miljoner invånare som i den demokrati som det är, har all möjlighet att rösta bort presidenter de tycker gör ett dåligt jobb. Om inte det skulle räcka så lär de "stora pengarnas män" damma av sina salongsgevär och ge sig ut på presidentjakt, när de ser deras finansiella livsverk gå i stöpet pga idiotisk politik. Det var de "stora pengarna" som backade upp Trumps kampanj, och de lär inte stillasittande se på när han dansar runt som en elefant i en glasbutik, med sina pajasar till ministrar. 

Tydligen verkar Trump vara missnöjd med att det inte gick att skapa fred i Ukraina så pass snabbt som han ville. Likt en bebis som inte fick sin napp gnäller han nu om att han "drar sig ur" om det inte snabbt blir fred, underförstått på Putins villkor. Man får nästan hoppas att detta är ett löfte, ty jag har aldrig varit med om en sämre så kallad fredsmäklare. Givetvis kommer Ukraina inte att acceptera några krav om att avsäga sig sitt territorium. Hur det sen går med stödet från USA, ja det får vi se. Trump är lika oberäknelig som vädret en svensk midsommarkväll, så det vi vet idag kan lika gärna vara passé imorgon.

Det var nog allt för denna gång. Har du något intressant att tillägga, gör det gärna i kommentarsfältet.

7 kommentarer:

  1. Nu är det ju så att Sverige som land står för 1 promille av jordens totala koldioxidutsläpp!
    Vad vi gör här i Sverige spelar alltså ingen som helst roll i det stora hela.
    Om så hela landet skulle gå tillbaka till stenåldern eller tom sluta att existera så skulle detta inte påverka jordens medeltemperatur vid nästa sekelskifte överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar! Det är ett intressant resonemang du för. Låt mig bemöta det. För det första, om du anser att Sveriges invånare kan fortsätta släppa ut växthusgaser på grund av att vi är ett litet land, då försvinner väldigt många länder just på grund av deras storlek. Får jag fråga varför du väljer att dela upp ansvarsfrågan i just länder? Om jag fick göra den uppdelningen är det inte de rika länderna som undslipper ansvar utan istället de fattiga där man förbrukar betydligt mindre resurser än vi gör. Du har helt rätt i en sak och det är att det är stora länder som procentuellt sett står för en stor del av utsläppen av växthusgaser, men precis som jag skrev börjar förändring i liten skala, det har historien gång på gång påvisat. Det är helt enkelt omöjligt att halva jordens befolkning ska förändra ett 100-årigt levnadsätt på kort tid. Sverige är ett välutvecklat land med hög nivå av utbildning. Vi förstår forskning och vikten av den, är inte speciellt påverkade av religion eller för den delen extrempolitik. Det är helt naturligt att det är här förändringen börjar, håller du inte med? För om inte här, var annars?

      Sen till ditt andra argument. Du har helt rätt i att "detta inte påverka jordens medeltemperatur vid nästa sekelskifte överhuvudtaget.". Du verkar vara väl insatt i exakt hur länge de olika växthusgaserna stannar i atmosfären. För de som inte har denna kunskap, låt mig sammanfatta:

      - Koldioxid: omkring 20% kan finnas kvar efter ca 1000 år.
      - Metan: ca 12 år, med brasklappen att det är en betydligt mer aggressiv växthusgas än CO2
      - Lustgas (dikväveoxid): ca 100 år.
      - Flourerande gaser, som t.ex. freon: tusentals år. Helt och hållet skapade av människan, finns inte naturligt.
      - Vattenånga: ca 9 dagar, men är självreglerande.

      Kinesen sa, att den bästa tiden att plantera ett träd var för 100 år sedan. Den näst bästa tiden är idag. Detta kan användas såväl för investeringar, som för vår planets framtid, håller du inte med? Eller kan vi bara skita i det och tänka "ähh vem bryr sig, jag är ändå död och begraven långt innan nåt händer". Jovisst, men våra barn då? Och barnbarn?

      Radera
    2. Tjena Snålgrisen Jag är absolut ingen expert på detta område och åsikterna som Jag framför behöver du naturligtvis inte hålla med om.
      Jag vet däremot att Sverige de facto endast släpper ut 1 promille och våran skog tar ju upp väldigt mycket av detta. Jag har mycket svårt att tro att vad vi än gör i detta landet så kommer temperaturen att sänkas på planeten om 75 år, Jag har rest en del i Asien/Indien och där kan vi snacka avgaser, De borde absolut tjäna på att gå över till eldrift snarast. Huruvida det är praktiskt genomförbart kan Jag däremot ej svara på.
      Och när det gäller din oro för barn o barnbarn så känner Jag en större oro för den massimporterade brottsligheten som förstör detta landet här och nu eller ett eventuellt kärnvapenkrig med Ryssland.

      Radera
    3. Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig långivare för privatlån som godkände mitt lån till mig bara inom några timmar efter så många misslyckade försök att få ett lån, jag blev förvånad och glad över att den privata långivaren räddade mig och erbjöd mig ett lån med 2% ränta, kontakta henne nu om du behöver ett brådskande lån E-post: christywalton355@gmail.com

      Radera
  2. Håller med dig om att kunskapsnivån bland många generellt är skrämmande låg, oavsett om det handlar om klimat och miljö, ekonomi eller geopolitik.

    Speciellt den yngre generationen verkar inte bry sig om att tänka själva, det är som att de flesta vill ha färdiga åsiktspaket serverade. Nu finns det i och för sig undantag, men jag tycker nog att människor i allmänhet blivit mindre vetgiriga.

    Eller så har jag bara blivit gammal och tjurig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FIRE2025 och tack för din kommentar

      Jag är en ingenjör, är väl insatt i hur forskning bedrivs och fungerar, vilka fördelar och nackdelar, svagheter och styrkor den har. Kanske är det därför jag gillar att argumentera inte så mycket utifrån eget tyckande och tänkande utan ifrån vad som man faktiskt har forskat fram, och som är underbyggt av data, modeller och långa studier. Givetvis är det enklare att lyssna till så kallad populism, men tyvärr skapar detta endast dumbommar. Någon sa ju att "Tik Tok" är skapat av kineser för att "fördumma" västerlänningar. Det finns ingen evidens som backar upp detta, men jag är ändå benägen att hålla med om att det kanske finns ett frö sanning det påståendet. Det mesta som jag har sett på Tik Tok är ren skit som inte tillför någonting alls. Det mest skrämmande är hur snabbt barn och ungdomar suger upp det som sägs där. Tänk på alla dessa helt skruvade "trender", nu senast ska man tydligt leva rövare under en bioföreställning, och det är helt okej enligt vissa. Andra så kallade trender handlar om att utsätta sig för livsfara på en massa märkliga sätt. Den kinesiska motsvarigheten till Tik Tok innehåller inte sån skit, utan främst fakta, dokumentärer och inspiration till förbättring. Mindre kul kanske, men definitivt nyttigare.

      Du har helt rätt i att folk sällan tänker själva, de serverar färdiga argument från nån på nätet, sällan finns det inte mycket fakta bakom, utan mest ett tyckande vars agenda är oklar. Just elbilar och klimatförändringar verkar dra till sig väldigt många kufar som endast verkar drivas av sin brinnande lust att sprida osanningar utan någon som helst evidens. Varför någon ens i en elbilsgrupp bemödar sig med att logga in och skriva "tesla är skit" eller "aldrig tesla jävla nazibil", det övergår mitt förstånd. Nu pratar vi ändå om vuxna människor med minst 9 års grundskola. Hur i hela friden ska man kunna diskutera och argumentera med människor som har denna låga nivå i sin kommunikation?

      Radera
    2. Fantastiskt bra med 125 k I utdelningar under April. Vad är din prognos för helåret 2025 i utdelningar?

      Radera