fredag 4 juli 2025

Månadsbrev Juni 2025

 Sommaren är äntligen här. Det var en skakig inledning med ömsom sol, ömsom regn, men nu känns det äntligen som riktig sommar här nere i söder med flera dagar med sol och temperaturer runt 25 grader. Däremot får man söka sig ännu längre söderut om man vill ha tropiska nätter, ty de lyser ännu med sin frånvaro då vi igår hade endast 11 grader på natten. Det är lite väl svalt för att räknas som sommar kan jag tycka, speciellt när man har en pool, då den kyls ner flera grader varje natt, vilket är lite synd.


Vad har vi då hittat på nu under ledigheten? Vad har hänt sedan tidigare månadsbrev? Bloggandet har väl inte varit högsta prioritet, främst för att det finns så sjukt mycket att göra utomhus. Sen har Fru Snålgris tidig semester i år, och med henne hemma så blir det idel utflykter till höger och vänster. Det är väl trevligt att vidga sina vyer, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda när den ena övernattningen avlöser den andra. Dock är det så varje år och inget nytt under julgranen. Jag föreslog lite försiktigt att det kanske börjar bli dags att hon och Lilla Snålgris åker iväg själva på någon övernattning och "shoppingrunda", så kan jag vara hemma och greja med allt som behöver underhållas här hemma. Det förslaget föll inte väl ut, kan man lugnt säga. Under semestern ska man tydligen hitta på så mycket som möjligt tillsammans, vare sig man uppskattar det eller inte. Hmmm.

Nu är jag äntligen klar med mina studier i detta livet. Pengakranen från CSN är stängd för gott och nu kommer det antagligen att ramla in ett brev från dem om att det är dags att börja amortera ca 1000 kr/månad. Det gör mig ingenting alls och det påverkar inte vår budget heller, då Lilla Snålgris nu har slutat med fritids och där sparar vi ca 1000 kr/månad. Herren ger och herren tar. Det kostar att ha semester, det har jag märkt varje år. Speciellt med en familj som hela tiden vill hitta på saker istället för att som jag, gå hemma och pyssla hela dagarna. Nåväl, det är nyttigt att komma ut lite också, speciellt då jag nu inte längre har ett jobb att gå till. Jag har faktiskt grubblat och funderat väldigt mycket på min "situation", och detta med att vara ekonomiskt oberoende, eller helt enkelt detta med att jag inte måste gå till ett jobb för att överleva och ha det bra. Det verkar i min umgängeskrets tämligen unikt och när folk frågar "vad jobbar du med" eller "har du semester nu?", de klassiska frågorna när man firar midsommar med främlingar, svarar jag helt enkelt "IT-konsult" på A, och "ja" på B. Det är inte lönt att försöka få folk att förstå att man kan leva på utdelningar och inte behöva ta ett jobb om man inte vill det. Det känns lite som om svensken i allmänhet inte tror att det är möjligt. Ändå gjorde vi just detta inom loppet av 8 år, då vi hade en bebis att ta hand om och var båda mitt uppe i karriären och jobbade heltid båda två. Det enda som togs är 7 år av idogt sparande, disciplin och en målbild av att leva det där "goda livet" som bloggen Chansar Mest har som signum. Vi levde inte heller som supersparare som kokte nudlar i handfatet på motellrummet, eller hade trasor till kläder eller cyklade Svea Rike runt under semestern. Vi lyckades kombinera sparandet med att åka på solsemestrar, bygga pool och helt enkelt leva som två helt vanliga småbarnsföräldrar med villa, bil och allt det där. Skillnaden mellan oss och våra 10 granna r är att de måste jobba till 65 , medans vi i princip hade kunnat sluta jobba båda två redan nu. Så det kan bli... hihi.

Ett månadsbrev från Snålgrisarna är inte heller komplett utan lite kalla fakta kring vår ekonomi. Det är lätt att snacka, men det är siffrorna som bevisar om det man säger verkligen stämmer. Låt oss titta och se efter.

Inkomster och utgifter

Fru Snålgris bruttolön: 27 035 kr (retroaktiv löneförhöjning)

Övrigt: 4 750 kr (barnbidrag samt lite småpengar för diverse biljobb åt bekanta)

Utdelningar: 18 217 kr (utan tvekan den sämsta månaden på länge)

Elförsäljning: 423 kr

Totala inkomster blev 50 542 kr. Långt ifrån vad vi normalt sätt drar in, men jag fick inga CSN-pengar och utdelningarna var rekordlåga.

Utgifterna då? Vi har varit iväg på lite minisemestrar redan i juni och det sätter sina spår i utgifterna. Uteluncher och middagar på restaurang spräcker vår matbudget på nolltid, så här hamnar vi på rekordhöga 27 412 kr ex amortering. Sparkvoten blev ändå mer än vad de flesta svenskar lyckas med, så jag är inte det minsta orolig för månader som dessa. Så länge utgifterna inte överstiger inkomsterna är allting grönt. 

Utdelningar

Som jag nämnde var utdelningarna under 20 000 kr denna månad, vilket beror på lite olika saker. Juni ligger t.ex. mellan två riktigt bra utdelningsmånader som Maj och Juni med sina 60 000 respektive 50 000 kr. Då får man tyvärr acceptera att vissa månader ger lite sämre än snittet. Om detta inte är okej, ja då får man investera endast i månadsutdelare eller idogt försöka hitta bolag som delar ut just under de svaga månaderna. 


Jag har inte tid eller lust med sådant och man ska ju inte köpa bolag man egentligen inte tycker om just av den anledningen att de delar ut just en viss månad. Med det sagt gillar jag månadsutdelare, och en god nyhet är att en av de amerikansk BDCs som jag gillar väldigt mycket; Capital Southwest, går över från kvartals- till månadsutdelningar. Tack för det.

Pengamaskinen

Jag bryr mig som bekant inte så mycket om värdet på portföljen. Dock, under juni har den åter igen börjat stiga i värde efter Trump-chocken tidigare i år. Vi ligger ändå några hundra tusen back från toppnoteringen, men det är inget jag ligger sömnlös över. Portföljer varierar i pris över tid, men zoomar man ut flera år bör även i framtiden trenden vara stigande. Utdelningarna levererar fortfarande, även om de flesta BDCs nu har slopat sina extrautdelningar. Dessa brukar vara några cent extra per utdelning vilket på sin höjd gör några hundralappar per bolag och kvartal. Detta har jag inte med i mina prognoser, ty jag vet att bonusutdelningar är tillfälliga.


 Jag har avvecklat halva mitt räntesparande och köpt svenska preferensaktier. Anledningen är att räntan nu är på ynkliga 1,5% på Froda räntespar hos Avanxa, och då kan man köpa N3P eller Sagax eller liknande stabil preff/D-aktie för att få ca 6% i avkastning till minimal risk. Jag hade redan en alldeles för stor kontantbuffert, och nu är den nere på betydligt mer rimliga nivåer.

Energikostnader

Detta är en ny rubrik i månadsbrevet, då jag tänkte att det kan vara intressant att senågot som det snackas väldigt mycket om numera, nämligen elpriser och elbilar. Vi har som bekant 10 kWp solpaneler, samt en Tesla Model 3 SR+ som vi nästan alltid laddar hemmavid. Under juni har det varit ganska mycket sol här, och det har badats flitigt i poolen, där en poolvärmepump står för uppvärmningen. 


I mitt finfina hemmagjorda analysverktyg kan man enkelt och tydligt se hur vi har förbrukat el under juni, samt vilka nettokostnader vi har haft. Dock tillkommer elnät, elskatt och annat tråkigt, det har jag inte haft tid att lägga in här än. Det finns dock i en annan vy, och dessa kostnader blev 356 kr. De är låga eftersom vi helt enkelt inte köper in speciellt mycket el under sommaren. På natten drar huset nästan ingenting, ca 300 W, och på dagen har solen stått för det mesta av elanvändningen. Vår egenanvändning är höga 57%.

Jag byggde dessa analysverktyg för att jag saknade dem i de andra apparna som vi har (Tibber, elnätsbolaget) och ville ha en heltäckande bild över hur vi använder vår anläggning. Poolen har t.ex kostat hela 28 kr att värma upp under juni. Detta är alltså nettokostnaden, och räknar INTE in den alternativa intjäning om vi hade sålt solelen istället för att låta den värma poolen. Den stora vinsten med solpaneler på taken kommer i framtiden vara att minska bördan på elnätet och således undvika de allt dyrare elnätspriserna, då dessa kostnader antagligen kommer att öka allt eftersom fler och fler manicker och industriprocesser blir eldrivna. 

Elbilen

Vi har som bekant övergett fossila bränslen och transporterar oss numera själva med elbil i form av en Tesla Model 3 SR+. Den har ett batteri om ca 58 kWh effektiv energi, och vi har denna sommar gjort långresor till Stockholm, Göteborg och Rödby i Danmark. Malmö åker vi också ganska ofta till över dagen. Till Stockholm är det ca 60 mil och vi tar vägen över Växjö och därefter antingen till Värnamo eller norrut direkt och småvägarna till Vrigstad, Hok och Jönköping. Oavsett vilken väg vi tar brukar vi stanna och ladda vid Vänern och Gränna. Fin utsikt och bra med laddplatser gör detta ställe till en favorit. Någon laddångest har jag inte känt någon gång sedan bilen införskaffades. Det finns laddplatser överallt, och endast en gång har vi hamnat i laddkö och fick vänta i hela 5 minuter. Det var på den antagligen sämsta laddplatsen på hela E4-an, Ödeshög. Vi fick stanna där pga akut toalettstopp, och passade då på att ladda. Annars finns ju Mantorp eller Gränna precis i närheten, och är betydligt bättre alternativ. Vi har betalat ca 600 kr för publik laddning via Tesla Supercharger, och hela 45 kr för 262 kWh hemmaladdning. Bilen i sig har nog bara en enda nackdel, och det är att den är bullrig, speciellt på de dåliga svenska vägarna som stundtals känns som tvättbrädor. Är det nylagd asfalt är bilen helt normal. Jag ska undersöka vad det är som gör att det läcker in så mycket vägljud i baksätet, och kanske finns det extra ljudisolering att köpa. Annars får man väl köpa lite isoleringmatta från Biltema och göra en egen lösning.

Ja det var nog allt för denna gång. Nu ska jag ut och fortsätta måla ena gaveln på huset. Därefter ska bilen tvättas från ett rejält lager insekter, och efter det ska grillen förberedas för kvällens grillning. Men innan dess blir det antagligen ett dopp i polen som nu håller 31 grader. Riktigt skönt, precis som sommaren ska vara. Mål väl så hörs vi i nästa månadsbrev! Tankar, kommentarer och allmäna frågor om FIRE lämnas lämpligen i kommentarsfältet nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar