tisdag 13 juni 2017

Funderingar om prioriteringar

Det händer ibland att Herr Snålgris får tid över att fundera på någonting han läst eller hört eller något som bara kommer upp i hjärnkontoret till exempel när han sitter i en bilkö eller kör gräsklipparen eller slösurfar på nätet. Tankar och funderingar av detta slaget antar jag är nyttigt i en annars ganska stressfylld vardag med jobb, småbarn och allmänt pusslande ibland livets alla måsten.Läste häromdagen i skvallerblaskan Aftonbladet om att Nordeas kunder tydligen har fått vänta någon dag extra på att få sin skatteåterbäring, om de nu inte var så smarta eller hade möjlighet att deklarera via nätet och då hade fått den för länge sen. Det som drog till sig Herr Snålgris uppmärksamhet var kommentarerna från den person som de hade intervjuat, en i synnerhet förargad Nordeakund vid namn Hanna. Jag tänkte länge och väl på Hannas uttalande och visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta, det blev tvärstopp uppe på loftet faktiskt;

"Hon och hennes sambo hade räknat med det extra tillskottet för att kunna åka och storhandla i dag".
– "Vi hade tänkt handla, köpa blöjor till vår son och köpa en resa. Det här är skittråkigt. Vi får försöka låna pengar av någon under helgen."

För att då analysera exakt vad det är som sägs... Hanna och hennes familj har alltså gått och väntat på denna skatteåterbäring för att kunna storhandla. Uppenbarligen tillhör dessa personer inte kategorin som köper värdepapper för sin skatteåterbäring, utan denna slantar ska spenderas utan några som helst krusiduller.

Vad var det då de skulle handla som var så viktigt att Hanna blir så upprörd över att få vänta en extra dag? Jo, tydligen har de inte 100 kr hemma eller på något sparkonto så de har råd att kunna köpa blöjor till sin son, vilket är nog så allvarligt och tyder på att dessa är personer verkligen lever på ruinens brant, eller? Inte nog med det, i samma andetag framkommer det att de även har tänkt köpa en resa, och nu när de fick vänta en hel extra dag på detta blir de då alltså tvungna att låna pengar av någon under helgen. Snacka om vansinne på vansinne.

Alltså, jag vet inte om jag ska bli arg, upprörd eller bara totalt förvånad. Denna människa går alltså ut i en av de mest lästa kvällstidningarna i landet och gnäller för att hon inte kan köpa blöjor och en resa för att skatteåterbäringen är en dag försenad och måste således låna pengar till detta. Det går alltså inte bra att vänta tills på måndag?

Är denna person urtypen av hur svenskar i allmänhet har det ställt? I så fall kommer en finansiell kris att inträffa snarare förr än senare om räntorna skulle råka höjas någon promille. Har man sådana marginaler att man måste antingen få skatteåterbäring eller låna av bekanta för att kunna "storhandla", och samtidigt har samma prioritet på blöjor och resor, ja då skulle jag helt enkelt vilja omyndigförklara personerna i fråga. Då ska man inte få körkort till att skaffa familj, eller ens få ta hand om sin egen ekonomi. Uttalandet och prioriteringarna och även åtgärderna (låna) är så vansinniga att jag undrar om det är någon sorts första april-skämt jag råkat ut för.

Slutligen undrar jag dock vad syftet var med detta uttalande över huvud taget, för det var väl inte att göra sig till allmänt åtlöje för hela Aftonbladets läsarskara? Vill Hanna hänga ut Nordea som nån sorts syndabock för att de inte kan köpa blöjor till sin son? Ja det hade kanske lyckats om man inte då i samma mening nämnt att de även ska köpa en resa. Och att samtidigt ytterligare oja sig över att man då tvingas låna av bekanta...*suck*.

Hela spektaklet kan sammanfattas med: obegripligt, men tyvärr sant.

12 kommentarer:

 1. Nu läser jag som princip aldrig kvällstidningar då den journalistiska nivån är på tok för låg, men din poäng är nog ändå sann. Majoriteten av alla svenskar har de ekonomiska medlen att planera sin ekonomi för att inte förlita sig på om skatteåterbäringen kommer en dag senare. Hanna har troligtvis maxat sin konsumtion i förhållande till inkomst även när hon är ansvarig för ett annat liv (sin son) och skyller hellre på Nordea för detta sneda tänkande. Hanna har garanterat fått hjälp på vägen av ohederliga låneinstitut, avbetalningar i varje affär och ett samhälle som premierar de som konsumerar mest, men det personliga ansvaret kvarstår. Om kylen hade gått sönder istället, hade det varit Nordeas fel att familjen fick svälta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej d!
   För oss är återbäringen en bonus, varken mer eller mindre. Tycker det är visar på oerhört dåligt omdöme att förlita sig på något så osäkert som en skatteåterbäring. Men det är väl det nya normala i Sverige, skyll på alla andra, eget ansvar verkar ha försvunnit.

   Radera
 2. Hon har ju självklart shoppat loss på aktier, Nordea sänkte ju courtaget kraftigt ganska nyligen. Eftersom allt på kontot gått in i Investor och liknande bolag som redan haft utdelning blev det lite kärvt när skatteåterbäringen inte trillade in! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det bara vore så haha. Nu känner jag inte till personens sparvanor i fråga så jag kan inte uttala mig, men en kvalificerad gissning är att sparkontot ekar lika tomt som avdelningen för ekonomiskt kunnande och personligt ansvar..

   Radera
 3. HAHA! Samma sak hörde faktiskt sambon från en av sina vänner :D Då var det dessutom fråga om även en utlandsresa:
  http://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/skatteaterbaring-dags-att-branna-pengar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronan!

   Jag kan inte förstå detta, man lånar ut pengar gratis till Skatteverket, sen blir man så själaglad när man får tillbaka dem att man direkt springer och köper en resa? Obegripligt det också... dock till mångas försvar verkar det ju svårt för många arbetsgivare att räkna rätt, blanda sen in diverse ersättningar från försäkringskassan som många har utöver lönen, ja då kan det nog bli rörigt. Minst borde man få duktigt med ränta på de pengar man lånar ut... men det tog ju Maggan bort.

   Radera
 4. Hahaha, älskar att läsa om sådana där Hanna-typer. Det är samma typ av person som tycker det är toppen att barnbidraget kommer fem dagar före lön, så att de har råd med cigg.

  Enligt en ovetenskaplig undersökning i min närmaste krets har ingen låtit skattepengarna uppleva en endaste födelsedag. Istället går de åt till resor eller prylar. Skillnaden är att ingen är "beroende" av dessa pengar och det spelar inte så stor roll när de kommer, bara ATT de kommer. Den gemensamma nämnaren är att det är lek-pengar. De bara trillar in utan ansträngning och ses därför som kul extra fickpengar. Min gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon verkar vara urtypen för en Lyxfällan-kandidat. Undrar varför man valde att intervjua just henne, det är ganska så rejält med skämskudde...

   Radera
 5. Galet! Tänkte exakt likadant när jag läste det där förra veckan. Jag tror tyvärr det är ett ganska vanligt beteende. Här vet Hanna att hon får sin årliga "bonus" mitt emellan två löner. Lika bra att shoppa loss direkt. Det är ju inte många dagar tills mer pengar ramlar in. Det lyckliga i historien är väl i alla fall att resan inte blev inköpt direkt den 25:e, det kunde vänta några dagar...högst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej patrik!

   Tyvärr ganska vanligt att folk inte tänker längre än vad näsan räcker. Undrar om Hanna har några lån och vad hon då ska göra när hon helt plötsligt måste betala några extra laxar varje månad i ränta? Kanske gnälla hos banken, buuhhuu varför fick jag låna så mycket av er, ni är så dumma... i Sverige verkar detta med personligt ansvar vara helt bortblåst. Undrar vilka som betalar all skadegörelse på bilar och annan privat egendom i Göteborg bland annat, är det de där stenkastande galningarna eller någon annan? Gissa en gång.

   Radera
 6. Hahaha! Alltså att de måste köpa blöjor för pengarna!!! Finns det någon småbarnsförälder som INTE har ett lager blöjor hemma? Eller på dagis? Eller hos farmor? Så att det räcker några dar till, tills reklamen med rabattkupongerna trillar ner i brevlådan. Annars så är det bra läge för potträning, funkar bra så här års :-)

  SvaraRadera
 7. 1. Man vill ha så lite skatteåterbäring som möjligt låna ut pengar gratis till staten. Bort med ränteavdraget etc.
  2. Hör flera som väljer att företaget ska dra mer skatt för att få en klumpsumma som dom bränner på en resa?? Är för mig oförståeligt.
  3. Hör varje år flera person som säger nu ska jag lura pengar på staten genom olika bidrag.. dom lurar bara sig själva och grannen.

  SvaraRadera