lördag 1 juli 2017

Månadsrapport Juni

Ja det var värst vad tiden går fort, eller gör den verkligen det? Oavsett vilket har Juni nu passerat och det är svårt att gissa att det är sommar i Sverige, i alla fall när man tittar ut genom fönstret. Jag hade nog mera tippat på September eller Oktober...

För Snålgrisarna är det fortfarande vardag, vi jobbar två veckor till vardera och Lilla Snålgris ska avnjuta sin sista vecka på förskolan och därefter blir det vistelse hos farmor en vecka. Lilla Snålgrisen har tur som har en riktig bullfarmor som gärna ställer upp och umgås med henne, och vi har ju förvisso tur vi också, för då kan jag och Fru Snålgris ibland gå ut och äta lite mat eller gå på bio, något som görs alldeles för sällan. Jag vet inte vad jag hade för uppfattning om livet som småbarnsförälder, men något jag som kvällsmänniska saknar så är det en sen hemmafilm, ett biobesök eller en riktig brakfest hos några vänner med efterföljande bastu/jacuzzibad och ett gott rosé eller att bara sitta med min fru ute på altanen under gasolvärmaren och en filt och bara prata och umgås. Nu är det istället välling, nattningsprocedur om ca 2 timmar och därefter är åtminstone en av oss så pass trött att denne somnar ofta ensam utan att ha borstat tänderna någonstans runt 9-10-tiden, varje kväll.

Tittut!


Misstar mig inte, att få barn är en underbar gåva, men ibland saknar man livet som "vuxen" ganska rejält, speciellt när man får höra om allt kul som en barnlösa föräldrar har hittat på under sommaren. Det är svårt att få till det sociala, då man mest umgås med andra småbarnsföräldrar som är lika trötta och upptagna de, och då blir det ofta bara en lunch och en fika, och under hela tiden är det svårt att få till något meningsfullt samtal då man blir avbruten varannan mening. Herr Snålgris är en riktig filosof som tycker det är trevligt att sitta och föra riktigt djupa och långa samtal med likasinnade, gärna i sällskap med en god flaska Amarone eller liknande. För att inte tala om de obligatoriska Texas Hold ém partierna jag och några kompisar hade minst en gång i månaden. Herr Snålgris var faktiskt duktig på denna ädla "sport" och låg på plus rejält, även om vi bara spelade om småsummor, så var ändå umgänget som sådant det trevligaste.

De brukar skoja på jobbet och säga "ja du är hårt hållen" när jag aldrig vågar tacka ja till någon aktivitet utan att först kolla där hemma, men så är det. Det går inte att som männen på det glada 80-talet ta för givet att man kan vara med på en aktivitet när som helst, utan det ska förhandlas med Frugan först som också är sliten efter en lång arbetsdag. När man är småbarnsförälder så är "frihet" det sista man känner utan livet blir en enda lång lista med olika typer av måsten. Små barn bjuder på många underbara stunder av lycka, men jag skulle nog ljuga om jag känner mig speciellt stimulerad av att leka i sandlådan, leka med dockhus eller leka kurragömma i något som känns som en evighet. Herr Snålgris gillar inte att leka längre, det var kul när man själv var ett barn men nu tröttnar jag efter 10 minuter om det inte är något klurigt pussel som har fler än 10 bitar... ;)

Nåväl, nog om småbarnslivet, alla som är i det eller har upplevt det kan nog instämma i det mesta som sägs, men nu är det istället dags för månadens ekonomiska summering;


Inkomster

Följande inkomster ramlade in på våra konton under månaden som gått;

Löner netto: 54043 kr
Utdelningar: 5782 kr
Övriga inkomster: 11960 kr

Lönerna är det inte så mycket att säga om, vi har jobbat på och fått en del övertid betalt och vi har budgeterat för en lön på runt 50000 kr netto så den var helt i linje med vad vi förväntar oss på en heltid och en 75% tjänst. Utdelningarna var inte i närheten av förra månadens tsunami, utan denna månaden var de på beskedliga 5782 kr. Det var väldigt lätt att vänja sig vid utdelningar runt 20 laxar som förra två månaderna bjöd på. Nu är det mer normala summor vi snackar om. Övriga inkomster består av att vi sålde en tavla som var gammalt arvegods, vi fick in lite föräldrapenning och som vanligt barnbidraget. Vi har även börjat hyra ut ett stort garage som tillhör vårat fritidshus, det kommer att inbringa 1500 kr varje månad.

Utgifter

Vi har trots att det varit stundtals riktigt varmt och fint väder lyckats hålla utgifterna på beskedliga 14323 kr vilket innebär att vi är 3% över budget. Jag hade räknat med betydligt högre utgifter, men vissa av de tjänster vi har beställt som t.ex service del 2 på bilen och bortforslandet av en jättelik gran från vår tomt kommer på faktura nästa månad. Utgifterna fördelades som såhär:

Mat: 3940 kr
Kläder: 970 kr
Bostad: 4040 kr
Övrigt: 3086 kr
Transport: 2287 kr

Inget att anmärka på, barnkläder behövs och jag hade bilen på service del 1 (behövdes beställas delar för en av reparationerna så ny tid fick bokas). Dessa utgifter bidrog till att vår sparkvot för denna månaden hamnade på 75%. Klapp på axeln tack!

Portföljens utveckling

Vi låg riktigt bra till i portföljutveckling fram till sista dagen på månaden då Nobina och Nordea bidrog till att skjuta de glädjesiffrorna i sank. Portföljens värde gick -0,1% trots utdelningar och det obligatoriska månadssparandet på 25000 kr som sattes in. Dock tar Herr Snålgris detta med ro även om det är psykologiskt utmanande. Nedgångar betyder rea och kanske är det nästa månad läge att fynda.


Utdelningar

Vi fick utdelningar från följande bolag samt sålde andelar från Betsson på 952 kr som retfullt nog inte syns i denna fina lista, men som likväl ska räknas som utdelningar:


En kort lista, men många bäckar små, heter det ju. Nästa månad blir enligt budget lite roligare då vi borde hamna någonstans runt 10000-kronors strecket. Men med en svagare dollar är jag förberedd på att revidera ner denna uppskattning. Har förbättrat Excel-arket med lite variabler för valutor, så att det ska gå att få bättre prognoser. Man får se det som så, att dessa fem laxar har jag inte behövt jobba för, utan det är mina små surt förvärvade slantar som har jobbat åt mig. I skrivande stund ligger de ackumulerade utdelningarna för 2017 på 68312 kr, vilket vi är helnöjda med. Vi närmar oss målet på 90000 kr med stormsteg. So far so good och nu är det snart semester!

Kommer du att nå dina utdelningsmål för 2017? Har du ens några? Berätta!

6 kommentarer:

 1. Riktigt härlig rapport där Snålgrisen.
  Köper ni barnkläder i andrahand eller hur gör ni?

  Jag hade satt upp ett utdelningsmål på 4000 kr under 2017 och just nu ser det ut som att jag redan slagit målet.

  Har även andra mål:
  http://www.kronantillmiljonen.se/om/956-2/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronan!
   Barnkläder är tack och lov Fru Snålgris avdelning och hon är riktigt duktig på att hitta fina kläder. Vi har fått en hel del gratis från släktingar, lite löper hon på 5% rabatt på Lindex, HM etc och vi hittar även overaller, skor/stövlar nästan nya på loppis för en spottstyver. Underkläder och strumpor köps in från AliExpress för en tiondel av vad man får betala på HM. Bra kvalitet är det också.
   Bra med mål, och ännu bättre om man uppfyller dem, kämpa på!

   Radera
 2. Oj vad man känner igen sig som trebarnspappa. Det fans manga fantastiska stunder när barnen var små men minst lika manga som man inte minns som var mindre roliga.
  Nu är kidsen vuxna och utflugna och man lever ett helt annat (lyx)liv. I stort sett har frugan o jag bara oss själva att ta hänsyn till även om barnbarn numera upptar viss tid.
  Utdelningsmålet var satt till 6000kr men det är krossat och det ska bli kul att summera när året är slut. H&M och Castellum har jag kvar + alla mina preffar ska fortsätta att dela ut till årets slut. Inte omöjligt att jag når 10 000 kr gränsen?

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Procentpanik!
   Ja jag har förstått genom att snegla lite på forum som t.ex. familjeliv och flashback att man inte är direkt ensam om att ibland känna en längtan tillbaka till livet som singel eller sambo. Jag tror dock att det för egen del blir mycket bättre då Lilla SNålgris blir större och vi kan hitta på mer för mig intressanta aktiviteter än att sitta och leka med ler eller dockor. Tur att Fru Snålgris i alla fall inte visar någon ovilja att sitta och pyssla, tror hon är mera lagd åt det hållet än vad jag är.

   Härligt att utdelningsmålet är krossat, det var kanske allt för defensivt satt?

   Ja man har tur att få lite avlastning från mor- och farföräldrarna. Har dock förstått att dagens 65-åringar har väldigt mycket andra aktiviteter för sig, och att ta hand om barnbarn inte är någon självklarhet, utan det är kankse 6 månader i Thailand eller Portugal som lockar, speciellt om det finns kapital bakom. Vi har dock tur att frun kommer från ett asiatiskt land där de är ganska traditionella och vi kan få stöttning därifrån om vi bara frågar. Dock blir det en omständig pappersexercis och lång och dyr resa. Men hjälpen finns där. Än så länge kämpar morsan på, hon tycker det är underbart med ett barnbarn även om hon börjar bli till åldern kommen.

   Radera
 3. Hej Snålgrisen

  Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare utdelningsseglaren!

   Tackar för det, kul att du hittade hit! Upptäckte att jag inte hade med dig på min läslista av någon anledning, din blogg var en av de första ekonomibloggar jag började följa. Men nu är det åtgärdat, ha en bra dag!

   Radera