söndag 8 oktober 2017

Det är mål!

Då börjar denna veckan att gå mot sitt slut. Snålgrisarna tycker att hösten bjuder både på för- och nackdelar. Till fördelarna hör att mörkret inbjuder till många mysiga stunder  i soffan antingen tittandes på något tv-program, eller en tänd brasa och ett glas Amarone. Det senare blir det dock, då det finns en liten i familjen, inte speciellt många tillfällen till. Dock tycker vi att man som hård arbetande småbarnsföräldrar banne mig får ta sig till att bara sitta ner och prata, ge varandra beröm, prata om framtiden, om möjligheter och utmaningar. Detta gjorde vi i lördags kväll, och det kändes riktigt härligt.

Vad är det då för mål som är uppnått, kanske ni undrar? Ni som har läst igenom hela bloggen vet att Snålgrisarna inför varje år sätter upp ett antal mål som ska uppnås. Ett av dessa målen var att uppnå en utdelning på minst 90 000 kr för 2017. Detta mål kunde vi i och med några fina tusenlappar i utdelning i början på september nu konstatera är uppnått. Se nedan fina lilla bild från Avanza:Uppmärksamma läsare kan notera en smått fantastisk uppgång på 505% mellan 2016 och 2017. Denna enorma differens har uppkommit av att vi under 2016 dels fortfarande ägde en stor del fonder som inte gav speciellt mycket utdelning, samt att merparten av våra aktier låg i en depå hos SHB och syns således inte i denna graf. Under hösten 2016 påbörjade vi en fullständig migrering av våra tillgångar hos SHB då vi var på väg att lämna dem, och det är egentligen 201701 som vi på allvar började kassera in utdelningar på allvar genom Avanza. Fondtillgångar på ca 600 000 kr såldes av och utdelningsaktier inköptes.

Det är inte riktigt klokt egentligen. Vi har enbart genom att köpa aktier i olika företag, nu erhållit 90 ovikta tusenlappar utan att behöva jobba något alls för dem. Jobbet från vår sidan är ju att vi tar en finansiell risk genom att gå in med investeringskapital i de bolag som delar ut till oss. Det är detta som är tjusningen med utdelningsinvestering, även om vissa av de bolag vi har köpt på oss har haft kämpiga perioder har de fortsatt dela ut sitt överblivna kapital. Några bolag har under 2016 tvingats till smärre sänkningar, medan desto fler har ökat. Vad har vi då gjort med dessa utdelningar? Överfört dem till vårat slösa-konto och köpt krimskrams för dem? Nejdå, vi kallar oss ju inte Snålgrisar för intet. Dessa pengar har oavkortat gått åt till att investera i ytterligare aktier. Genom att göra detta jobbar vi aktivt enligt "ränta-på-ränta"-metoden som gör att utdelningarna inte ökar linjärt utan svagt exponentiellt. Om en massa år fram i tiden kommer vi ha bra mycket mer ackumulerat kapital än om man hade slösat bort utdelningarna på en massa bjäfs. Detta kan med enkelhet kopplas till våran "grande finale", att ha så pass stora kapitalinkomster att vi (om vi så önskar) kan säga upp oss från våra jobb och göra vad fanken vi vill :)

I övrigt har Herr Snålgris tittat lite på bloggens statistik och konstaterar att sen bloggens premiär i början av 2016 har den haft mer än 64000 sidvisningar. Senaste inlägget om månadssammanställning September har lästs av ca 200 personer. Kul att vårat svammel tilltalar läsarna så pass att de fortsätter komma.

Ni får ha det så nöffigt så länge, fler spännande inlägg är på gång, måste bara finna tid att skriva dem...

12 kommentarer:

 1. Riktigt mäktig utdelningsökning från föregående år😊👍🏻 Bra jobbat!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Pengaregn. Ja det blir lite lustigt då vi förra året flyttade över en hel del aktier och fonder från depån hos Handelsbanken till Avanza. De nästkommande åren kommer staplarna se jämnare ut.

   Radera
 2. Inspirerande att det går att öka så rejält på ett år. Ska göra ett försök själv. Har precis börjat blogga jag också:
  https://ekonomisktfriluftsliv.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan ekonomiskt friluftsliv och kul att du kommenterar.

   Jag har uppdaterat bloggtexten för att förklara skillnaden mellan 2016 och 2017. Inser nu att den borde förklaras mer i detalj, och att den handlar om en flytt från en depå till en annan. Tack för din kommentar!

   Radera
 3. Grattis! Mycket inspirerande och roligt att följa eran resa. Vad är det långsiktiga målet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du kommenterar här! Vårat långsiktiga mål är att skapa frihet för oss själva genom att satsa på utdelningsinvestering och inte köpa en massa onödiga prylar. Frihet för oss betyder främst att kunna bo i ett annat land under de kalla och mörka årstiderna, samt att kunna gå ner i arbetstid eller helt sluta jobba om vi så önskar. Det är en bit kvar på vägen...

   Radera
 4. Grattis, bra utdelning!! Vad är målet för 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekonomitankar!
   Tack för kommentar. Ja vi har inte kommit speciellt långt med mål för nästa år, det blir nog något vi ska ta fram under nyårshelgen tillsammans med ett glas skumpa...

   Tittar man på utdelningsmålet är det inte orimligt att vi kan prestera 120-130000 kr i rena utdelningar under 2018. Vi ska höja månadssparandet till 26000 kr (+1000 kr/mån.)

   Radera
 5. Tycker att det är klokt att ni sålt av mycket fonder och börjat med ren och skär utdelningsinvestering i stället. Er passiva inkomst ser ut att växa avsevärt och det är alltid en fin morot till att fortsätta.

  Jag gjorde själv en liknande resa och sålde av alla mina fonder i 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronan, tack för kommentar!

   Ja som någon skrev, att ha fonder är som att titta på när färg torkar. De är ett bra verktyg om man inte är så intresserade av företagen bakom fonderna, men för mig är aktier perfekt att nörda ner mig i. Fru Snålgris bryr sig inte om vilket, så länge kronorna tickar in. Tror att många frihetsälskande snåljåpar har gått samma väg som vi har gjort, dvs börjar med fonder och sen går över mer och mer mot aktier när man insett att fondförvaltare inte är några trollkarlar... så varför dela med sig av avkastningen till dem. :=)

   Radera
 6. Grattis till 90 000 kr + i utdelningar :-)

  Riktigt imponerande.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Ja det är smått fantastiskt att vi endast hållit på i något år på Avanza och redan fått utdelningar i denna nivån. Innan på SHB hade vi förvisso också lite aktier men fokus var där mest på att man köpte vad man tyckte var intressant, det var ingen fokus på direktavkastning som vi har nu. Man undrar ju dock vart dessa 90 000 har tagit vägen :=)

   Radera