måndag 2 oktober 2017

Månadsrapport september

Herr Snålgris har haft fullt upp senaste veckan. Vi är inne i en riktigt aktiv fas på jobbet och det har krävts en del övertid. Till råga på allt har de andra två familjemedlemmarna haft influensan vilket har gjort att det även på hemmafronten har staplats en del hushållssysslor på hög. Det är väl hösten i ett nötskal tycker jag, mycket på jobbet och olika typer av förkylningssjukdomar som cirkulerar.

Lite njutning har det hunnits med dock, Fru Snålgris hade bokat en halvdag på en spa-herrgård i närheten och väl där var njutningen fullständig. Detta hotell har en riktigt härlig park med många olika sorters träd, samt även en mindre sjö med mycket fåglar. Kombinera detta med +15 grader, sprakande höstfärger på träden och en strålande sol med lite moln, och de mest fantastiska färgkombinationer uppenbarade sig när vi gick och spatserade runt där i väntan på vår redan inbokade middag. Det bästa av allt var att mitt företag bjöd på detta, för att några av oss på kontoret hade gjort det där "lilla extra" i projektet. Tji fick de som gick hem tidigt ;)

Det är därmed dags för ytterligare en månadsuppdatering. Det har blivit några stycken nu sen bloggen startade, och formatet varierar lite varje månad, dock är innehållet alltid detsamma.

Utgifter 

Vi börjar med att gå igenom månadens utgifter. Denna månaden har varit gynnsam, kanske mest på grund av diverse förkylningar som gjort att vi inte har handlat så mycket som vi brukar i matväg. Sen har vi varit på en hel del gratisaktiviteter också vilket alltid är trevligt för plånboken. Utöver detta har september varit en månad vi har sluppit de flesta räkningar som kommer varannan månad, som vatten och avlopp t.ex. Lite här och lite där...

Mat: 3597 kr (4000 kr)
Kläder: 136 kr (500 kr)
Bostad: 3442 kr (4252 kr)
Övrigt: 4061 kr (3703 kr)
Transport: 1181 kr (1628 kr)

Summan inom parentes är enligt budget. Den enda post på vår budgettavla som gick över var Övrigt vilket berodde på inköp av mediciner, som kostade några hundringar, samt att vi var på cirkus. I övrigt inget anmärkningsvärt, men dessa låga kostnader gjorde att vi endast har förbrukat 88% av budgeten, nöffigt!

Inkomster

Månadens inkomster har varit beskedliga, utan något som sticker ut direkt.

Nettolöner: 48289 kr
Utdelningar: 3878 kr
Övriga inkomster: 6285 kr (barnbidrag, sålt en massa kläder samt föräldrapenning)

Totala inkomster hamnade således på 58452 kr efter skatt. Detta gör att sparkvoten hamnar på 73 % vilket är trevligt med tanke på att den legat runt 65 % de senaste två månaderna. Nu är ordningen återställd, vi får se hur länge det varar.

Sparandet

Det har hänt en del i portföljen den senaste månaden. Dels har vi som vanligt skjutit till 25000 kr från vår inkomst samt återinvesterat utdelningarna, men den har även vuxit en del värdemässigt.


En del av de inköp som gjordes, har fortsatt att tappa värde, t.ex.. Uniti och CPL. Men så är det med att fånga knivar, man vet inte riktigt om de har nått botten eller inte. Dessa företag har dessutom en yield på över 12% vilket borgar för en hel del överraskningar, både positivt och negativt. I övrigt finns inte mycket att anmärka på i portföljen. Nobina gjorde ett riktigt glädjeskutt efter en fin kvartalsrapport. Capacent Holding har klättrat upp något medan många amerikanska innehav, speciellt REITs har krupit nedåt. Gissar det beror på en blandning av valutor och politik, för jag har inte läst något annat i analyserna som kan tyda på någon sorts kris i branschen. Portföljen klår index nätt och jämnt vilket inte är fy skam med tanke på hur de amerikanska innehaven har backat och att vi har en större mängd preffar i den svenska portföljen.

Det var allt för denna gången, Snålgrisarna seglar vidare mot sitt mål att kunna gå ner i arbetstid i framtiden.

Hur har det gått för dina amerikanska innehav?

4 kommentarer:

 1. Har ju bara 7 aktier i CocaCola när det gäller USA. Planen är att köpa in några aktier i bolaget framöver för att till slut nå 50 st. Planen med Coca Cola är att bolaget är en stabil utdelare oavsett konjunktur . Kursen däremot kommer antagligen inte bli någon raket. Med tiden har jag tänkt plocka in något mer amerikanskt innehav. Fortsatt lycka till mot att gå ner i arbetstid :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis!

   Ja det finns många "stabila" amerikanska bolag t.ex. Coca Cola, Starbucks, JNJ etc. Har inte så många sådana pga deras väldigt låga direktavkastning. Med det sagt är det inte omöjligt att vi i framtiden köper inte mer av denna varan. I nuläget försöker vi vara lite aggressiva med det amerikanska innehavet.

   Radera
 2. Skulle vara intressant att se en parantes om hur ni låg till på helåret också, jämfört med budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mike och tack för din kommentar.

   YTD har vi spenderat 139 576 kr totalt. Enligt budget ska vi ha spenderat 126000 kr. Vi ligger alltså över budget med ca 13 576 kr. Budgeten är dock otroligt tajt och vi har haft sommaren med all dess förströelser som har avvikit ganska rejält uppåt. Vi får se hur det går, efter detta året ska en noggrann analys göras av vad det är som gör att vi hamnar över/under.

   Radera