måndag 5 februari 2018

Månadsrapport Januari

Då var 1/12 av året 2018 avklarat och vintern har kommit med besked med sina -6 grader som det var i morse. Annars har det mer eller mindre varit plusgrader ända fram till nu. En sak som är säker är att Snålgrisarna avskyr kylan och skulle förmodligen aldrig åka på semester till något ställe som är kallt. Vi har pratat om att besöka Island, men då givetvis på sommaren. I övrigt blir det resor till de södra kontinenterna. Man blir faktiskt lite förvånad över att så mycket folk vrån varmare arabländer söker sig till Sverige i den omfattning som de faktiskt gör. Kanske är de trötta på sandstormar och dadlar, vad vet jag, men det är knappast för det härliga klimatets skull som turister och andra vallfärdar till vårat avlånga land. Sverige har många kvaliteter men klimatet tillhör verkligen inte en av dem. När det är fint på sommaren (soligt och +20 grader)så är det ljuvligt, men hur ofta inträffar det?Jag har inte skrivit så mycket om våra framtida pensionsplaner på denna blogg, och det är av den enkla anledningen att de fortfarande ter sig väldigt långt borta samt väldigt diffusa. Vi är med våra 130 000 kr i årliga utdelningar inte i närheten av det kapital vi behöver för att kunna ha en god pension, och kommer nog att vänta i minst 10 år till för att känna oss redo att säga hejdå till löneslaveriet och börja leva livet på våra egna villkor. Fram till dess kommer vi att kämpa på med sparandet och aktiehandlandet så gott det går. Vi har ju även en liten parvel här hemma som ska börja skolan om några år, och då blir det svårt att åka till Playa del Sol några månader. Det finns ju något som heter skolplikt. Och när hon blir större försvinner ju rätten att jobba deltid, så vill man jobba mindre så är det antagligen bara att säga upp sig. Jag hade ett försiktigt samtal med chefen om detta med deltid, och kom snabbt fram till att deltid är ett för honom och företaget nödvändigt ont och ingenting som fungerar i praktiken, då en konsult helt enkelt är betydligt svårare att sälja om denne (hade kunnat skriva "hen" här men det kommer aldrig någonsin att inträffa) inte kan leverera till 100%.

Hur har det då gått under Januari månad? Har vi hållit budgeten? Vi börjar att titta på inkomsterna

Inkomster

Januari har varit en helt okej månad inkomstmässigt. Både Fru Snålgris och jag hade heltidslöner och vi fick dessutom några tusenlappar i eftersläpande föräldrapenning från december. Utdelningarna hamnade på ca 10000 kr vilket få anses vara helt okej. Dock har ju portföljens värde backat mer än så under Januari, men det är aldrig fel med gratispengar som trillar in.

Nettolöner: 48 159 kr
Utdelningar: 10 269 kr
Övriga inkomster: 10 581 kr

Totala inkomster för Januari blir således 69 009 kr.

Utgifter

Hur har det gått med utgifterna då? Man har ju läst en och annan tidningsartikel om folk som får spara och äta paltgröt med regnvatten för att Januari påstås vara den fattigaste månaden. Jag antar att det har att göra med att man shoppar som aldrig förr under jul och nyår och att pengarna är så gott som slut bara några dagar efter de har kommit. Jaja, alla kan väl inte vara Snålgrisar...

Mat: 3859 kr (4000 kr)
Inte mycket att säga om denna kategori. Vi fortsätter köpa storpack, utnyttja rabattkuponger och lägger väl en halvtimme i veckan på att gå igenom apparna från ICA, CityGross, Netto och Willys för att hitta veckans kampanjer. Många bäckar små...

Kläder: 1529 kr (500 kr)
Det har handlats en del kläder under alla de januari-reorna som har varit. Barnkläder som t.ex. overaller är snuskigt dyra och vi har hittat någon fin grej på second hand men här kan man inte snåla om man vill ha ett torrt och rent barn efter en dags utelek på dagis. Vi har lyckats hitta riktigt fina grejor på t.ex. Intersports utförsäljningar men det gäller att vara där tidigt då folk är som gamar. Tur att Fru Snålgris gillar att göra fynd. Jag sover vidare i sängen...

Bostad: 5547 kr (4259 kr)
Januari är månaden då några stora bostadsräkningar kommer. Vi fick en bredbandsräkning på nästan 1000 kr för tre månader, samt en saftig elräkning på ca 2000 kr. Detta bidrog till att trissa upp denna kategorin något.

Övrigt: 3294 kr (4139 kr)
Det man slösar på gungorna får man spara i på karusellerna, eller hur man nu säger? Vi har dragit ner på småutgifter rejält denna månaden helt omedvetet. Jag kollade själv siffrorna två gånger för att vara säker att något inte har missats. Present till barnkalas köptes på City Gross som hade 50% på allt Lego. Det gäller att passa på.

Transport: 1050 kr (1628 kr)
Inga stora utgifter för transporter. Fru Snålgris hade laddat busskortet redan innan mammaledigheten i december och detta kan nu aktiveras och nyttjas under januari, så den kostnaden slipper vi. Bilen tankades innan skatten höjdes i början av januari och där finns det en hel del kvar i tanken, det har inte varit så många resor mer än fram och tillbaka till jobbet. Skönt att kunna spara lite pengar här, jag vet att det blir desto maffigare under Februari med bilservice och en mindre reparation.

Summa summarum hamnar vi på en sparkvot på hela 73% och en budget som drogs över med 5%, främst på grund av boende- och klädinköp. Sparkvoten är helt i linje med våra ekonomiska mål. Budgeten får vi jobba vidare med...

I övrigt inget att anmärka på gällande ekonomin som inleder 2018 utan några större utsvävningar. Det är dock värre på börsen, som har backat rejält de två senaste dagarna. Då kan man ju fynda extra, jag passade på att köpa lite Latour B som hade backat -3,5%. Har varit försiktig med investeringarna, då jag räknar med en smärre sättning på börsen under 2018. Minst en extra hundralapp i utdelningar till våren blev det. Dock räknar jag med att de ska höja utdelningen också, men vi får väl se. Detta med utdelningshöjningar brukar bli ett nollsummespel, vissa bolag höjer och andra sänker (t.ex. Tele2).

Har du lite extra kosing sparat inför ett eventuellt börsfall, eller du köper kontinuerligt oavsett?

4 kommentarer:

 1. Hej snålgrisarna!

  Jag köper kontinuerligt varje månad men har också ett spar på banken som väntas att komma in, det är främst tänkt att användas till oväntade utgifter & aktieköp osv, man kan säga att det är till för att ha ett litet spår som säkerhet! Mestadels spår jag också på banken för att det snart är dags för husköp.

  Dock svårt att hålla tassarna borta från börsen sådana sura börsdagar..

  Min dag slutade också med lite köp bl a i latour, Kinnevik, Investor, castellum & Clas Ohlson.

  Mvh Ekonomisktfriinnan40

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ekonomisktfriinnan40!

   Tack för din kommentar!Du har en mycket klok investeringsstrategi, köpa kontinuerligt, i upp- och nedgång. En buffert på banken är ett måste för varje ansvarstagande person. Sådana pengar ska inte vara på börsen alls.
   Fina inköp, men visst borde vi väntat en dag till för den verkliga rean ;)

   Radera
 2. Det här klimatet måste vara något av en utmaning för alla som tagit sig hit från den afrikanska kontinenten men jag antar att vår samhällsstruktur och vårt generösa bidragssystem har så pass stor dragningskraft att man kan tänka sig stå ut med kyla och snö. Vi människor anpassar oss lätt, särskilt om det gynnar oss.

  Lustigt nog kan jag känna att jag inte är gjord för det här klimatet och då är jag ändå av norrländskt virke. Men jag får värk i kroppen när det är minusgrader och blir nedstämd av kombinationen mörker/kyla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålcoachen!
   Jasså du tror inte heller att så många väljer att ta sig över hela Europa för att njuta av mörker, kyla och snöslask? Ja, inte kommer folk ända hit för att slippa krig och elände, det finns det i närområdet eller i södra Europa. Jag är av den åsikten att det är fullständigt uppenbart att väldigt många väljer att ta sig till Sverige för att få bidrag och samtidigt kunna leva lite som man vill, då det knappt finns några som helst krav. Producerar man då dessutom några barn har man familjens försörjning och uppehälle tryggad resten av livet. Pengar kan tjänas på svartjobb i de många skuggsamhällen som har bildats, som svenska myndigheter inte har någon aning om. I min frus SFI-klass som hon gick för några år sedan fanns det två damer från Nordafrika som var där enkom för att sitta av tiden och få bidrag, det var deras "jobb", framkom det se, de var inne på åttonde omgången. Ingen brydde sig om att de inte ville lära sig något, utan de gick dit om och om igen. Frun fattar inte vad vi håller på med i Sverige som tillåter sånt här ofantligt slöseri av skattemedel, och sen har man mage att höja skatterna ytterligare. Kan bara instämma. Nu är inte integration på något sätt ensamt om att vara troligt ineffektivt och resursslösande, landstingen är ganska duktiga på detta också, främst på grund av ålderdomligt IT-stöd och mängder av administration.

   Håller med om att vinterklimatet är en plåga för kroppen, jag får varje år problem med både hud och slemhinnor av den torra luften. Trivs perfekt i den fuktiga luften och värmen i sydostasien. Mår utmärkt varje gång vi åker dit.

   Radera