onsdag 31 januari 2018

Utdelningar Januari

Börsen 2018 har börjat bra för somliga, främst de som har investerat i verkstadsaktier, och S&P 500. Det är bara att glädjas åt den uppgång som clownfiguren Donald Trump har lyckats åstadkomma genom att sänka bolagsskatten. Snålgrisarna har inga 3M eller Boeing i sin portfölj, däremot lite REITs och BDCs, och för dessa har det med stundande räntehöjningar och stormar kring Medicare, kombinerat med att t.ex. en av Omega Healthcares största kunder har drabbats av betalningssvårigheter skapat en rejäl nedgång för denna typ av papper. Snålgrisarna ligger mellan -20 och -30% för sina REITs vilket inte är så kul. Eller är det det?

Buffet och Munger säger ju att man ska vara girig när andra är rädda. Och om företag som OHI och SBRA som trots allt är väldigt stora på området äldreboenden och vårdhem och har en ekonomi som inte är fy skam backar så här mycket på grund av ränteoro hos investerarna, är det inte då dags att köpa? Nja, sakta i backarna. Även om det kanske är "rea" på denna typ av papper och att direktavkastningen börjar närma sig tvåsiffriga tal är jag inte säker på att botten är nådd riktigt än. Vi kommer således sitta still i båten och fortsätta håva in utdelningar och möjligtvis investera lite framåt vårkanten, beroende på hur kursen har gått för denna typ av bolag. De utgör trots allt bara ca 5% av portföljen, så det är ingen idé att få panik, vare sig för att sälja eller för att köpa.

Vi kan dock glädjas åt utdelningarna som har trillat in under månaden. Jag vet inte vart de tog vägen, man ser ju inte röken av dem mer än som rader i en tabell på Avanzas webbsida. Jag hade hellre tagit emot dem i form av ett vitt kuvert fyllt med tusenlappar, men så får man ju inte tänka i Sverige 2018 där man mer eller mindre är att betrakta som kriminell om man hanterar kontanter. Usch och fy säger Snålgrisen. Vad är det med oss svenskar som alltid ska anamma den senaste tekniken utan att stanna upp och fundera vad vi egentligen håller på med. Vi verkar tro att vi är ensamma på jordklotet, och bara för att vi slutar med kontanter så kommer alla andra att följa efter.

Snålgrisarna tycker också om teknik, misstro mig inte här. Vi använder ofta Swish och betalar nästan alltid med kort. Dock anser vi att det måste finnas ett alternativ till tekniska betalningslösningar samt att denna häxjakt på folk som har kontanter måste sluta. Det räcker att åka till Danmark eller Tyskland så är det helt annorlunda. Och för att inte tala om Kina där det i princip är ett måste att betala kontanter vid större köp, som t.ex. en bil. Då pratar vi resväskor med 100-yuan sedlar, vilket är den största valör som finns pga rädsla för förfalskning.

Araberna är inte bättre de heller, en kollega kom för några dagar tillbaka från en affärsresa till Abu Dhabi och berättade att där finns det knappar på bankomaterna med både tre och fyra nollor, för att de ska slippa trycka så många gånger på enkelnollan. Och givetvis finns det bankomater som spottar ur sig guldtackor också, om affärstransaktionen skall genomföras med guld som betalningsmedel. Är man då inte rädda för att bli nerklubbad när man tagit ut några buntar med sedlar? Svaret är nej, för det finns tydligen bara ett straff mot stöld, och det är att få sin hand avhuggen. Detta är tydligen väldigt avskräckande, för där nere sprang folk omkring i sina vita pyjamasar med fickorna fulla med dollarsedlar utan att bry sig nämnvärt om någon såg dem eller inte. Surrealistiskt, javisst. Men att komma med Swish där hade nog inte varit så lyckat.

Nåväl, slutsnackat för denna gången, nedan är de (tyvärr) digitala svenska kronor som ramlade in under Januari. Notera att två innehav från December är med, dessa hade jag räknat med skulle komma under Januari, men utdelningen tidigarelades och kom därför inte med i decemberrapportenEn skaplig summa på 10 269 kr kan vi glädjas åt.

Det var allt för denna gången, håll ögonen öppna efter månadsrapporten för Januari, kommer inom kort. Och för allt i världen, ha reflex på er när ni går ut, det händer allt för ofta att Herr Snålgris är nära att meja ner fotgängare klädda helt i svart som knallar ut i gatan utan att se sig för.

5 kommentarer:

 1. Härligt med så mycket utdelningar och friskt kapital in på nya fina aktier!

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där ekonomiskfriinnan40!

   Tack för din kommentar! Ja det är liiite lättare att titta på blodröda siffror på börsen när utdelningarna trillar in oavsett. Dock vilar vi på hanen och avvaktar i vidare återinvesteringar tills vi ser hur långt ner de amerikanska innehaven kan falla.

   Radera
 2. Tjena E 2.0!

  Ja det är väldigt märkligt hur snabbt vi svenskar vänder kappan efter vinden. Ny teknik är bra, men allt för stor tilltro till den gör mig orolig. Jag jobbar själv med liknande transaktionsintensiva komplexa system till vardags, och det krävs inte mycket illvilja för att sänka sånt. Än så länge är vi skonade från alltför allvarliga hacker-attacker, men vänta bara... då kan folk stå där i affären med sina kort, och jag går före i kön med en bunt sedlar.

  SvaraRadera
 3. Bäste Snålgris,
  En ypperlig inlaga! Hasta senfärdigt äro mantrat för att dröjande kunna bliva stinn i penningar, såväl som i anammandet av färsk ingenjörskonst. Saluteringar till samtliga återbäringar i December!
  Eders, Enkidu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Enkidus hus!

   Tackar ödmjukast för eder vänliga kommentar.

   Radera