måndag 15 januari 2018

Händelserik vecka

Vi har nu hunnit avverka nästan halva Januari, som jag måste kategorisera som en av de allra tråkigaste månaderna. Vädret är helt värdelöst med en temperatur strax över nollan, vilket gör att all form av nederbörd blir i formen iskalla regndroppar. Någon snö har vi inte sett röken av, inte någon sol heller. Det känns som om vi lever i en grå kupol.

Börsen har inte bjudit på några större överraskningar heller. Våra utländska innehav fortsätter backa med de amerikanska innehaven i spetsen, och idag fick de sällskap av bl.a. Atea, Fortum och Marine Harvest. Det går inte mycket bättre för de svenska innehaven där Swedbank och SEB tar en tripp söderut. Det är tur att vi är utdelningsinvesterare och inte beroende av att stirra oss blinda på värdet på portföljen. Tvärtom kan stora fall öppna upp för köplägen. Dock gäller det ju att vara försiktig så man inte ger sig på en fallande kniv, som slutar i sänkta utdelningar och konkurs. Givetvis vill man ju fånga en fallande aktie precis innan den tar ett jätteskutt uppåt, men detta är ack så svårt i praktiken.

Ingen munter syn

En glad nyhet var att bloggkollegan Framtida Frihet har lagt ner väldigt mycket tid på att sammanställa en topplista över de 10 ekonomibloggare som har högst årlig utdelning. Det är glädjande att någon tar sig tid till detta, och ännu mer glädjande att vi Snålgrisar fanns med på plats 8 med våra blygsamma 110 150 kr. Vi kommer att kämpa på under 2018 med att klättra högre och högre upp, och en vacker dag kanske vi också hamnar på topp, som i skrivande stund innehas av Chansar Mest med sina 274 990 kr, mannen som fick mig att börja blogga.

Jobbet har rivstartat efter ledigheterna och det har inte hunnit bli några större inköp än. Jag passade på att köpa ytterligare aktier i Corus Entertainment när de på grund av en dålig rapport backade ca
20 %. De har vissa problem med lönsamheten i delar av deras utbud, men jobbar hårt för att förbättra detta. Att upprätthålla utdelningarna ligger väldigt högt upp på dagordningen för detta företaget, så vi får se vad som händer framöver. En kanadensisk månadsutdelare som nu har en yield på > 10% tackar man inte nej till. Dock håller vi andelen i portföljen på en fortsatt låg nivå med 2,7%. Man ska inte ha några högre andelar "högrisk"-investeringar, det är lätt att bli bränd av utdelningssänkningar och kursfall.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av min högst personliga åsikt om s.k SWAN-aktier. Denna förkortning står för Sleep Well At Night och är tänkt att avse de aktier som man köper och behåller i evigheten utan att behöva oroa sig för utdelningssänkningar eller kursfall. Kalla mig pessimist men jag skulle vilja hävda att det inte finns speciellt många sådana aktier på marknaden. Vi har sett i närtid vad som har hänt i HM, en aktie som bara för något år sedan kallades för en "idiotsäker placering", "ett självklart val i en lågriskportfölj" osv osv. Jag undrar vad dessa personer säger nu?

Jag investerar med den insikten att alla aktier kan gå på pumpen, oavsett hur stora eller välrenommerade de anses vara av proffstyckarna på DI eller Seeking Alpha. Köper jag ett innehav i något företag oavsett vad det är för något så kommer jag att sova gott om natten med vetskapen om att jag har en strategi, i form av diversifiering. Givetvis kommer man att göra dåliga köp, men sprider man riskerna blir smällen ganska liten. Att satsa på större företag som har funnits med ett tag kan minimera risken för bakslag, men riktigt säker kan man aldrig vara, de tär väl det enda som ÄR säkert i börsvärlden...

4 kommentarer:

 1. Vid bankbytet var jag tvungen att sälja av min KF med utländska innehav och är nu på jakt efter amerikanska/kanadensiska företag för att återigen bredda min portfölj. Corus låter intressant, men jag blir misstänksam mot företag med så hög DA. Kanske de är värda 1% eller 2% portföljandel ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar!
   Ja det finns mängder med kanadensiska och amerikanska högutdelare, det är bara att välja och vraka. Corus är definitivt en fallande kniv, svårt att se vart de kommer att sluta. En mediabjässe i Kanada som har problem med sin lönsamhet och inte når upp till marknadens förväntningar och blir således slaktade, nu tre gånger i rad. De har bibehållen utdelning som en prioriterad fråga, frågan är hur det ser ut om några år om lönsamheten sviker. Så är det att rota i rea-backen, man kan göra fynd eller så är det rent skräp. Det vet man först senare...

   Radera
 2. Hej!
  Precis hittat er blogg och tycker det är mycket intressant läsning. Är 20 år gammal och har sedan ett halvår börjat spara i aktier. Försöker pumpa in så mycket pengar som möjligt nu innan jag börjar studera till hösten, målet är att nå runt 70 000 i sparat kapital.
  Har också ca 100 000 i sparande från mina föräldrar i en fond som de fortsätter spara 200kr/mån fram tills jag vill använda de. Dessa är tänkt till framtida kontantinsats för bostad. Den långsiktiga planen med det egna sparandet är som er att leva på bra utdelning och ha en större frihet längre fram i livet.

  För tillfället handlar jag bara på svenska marknaden förutom två enstaka aktier i två amerikanska gamingbolag. Infon kring utdelning osv är för dålig kring USA/Kanadabolag tycker jag.

  Vart läser du om de kanadensiska bolag du investerar i?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bushmen och kul att du har hittat hit!

   Jag önskar jag hade din insikt och sparvilja när jag var 20 år, då kanske man hade kunnat gå i pension vid 40 istället för 50 haha.

   Tycker du har en sund strategi att ligga på ditt kapital till livets nödvändigheter som bostad, sådana pengar ska man inte spela bort på börsen.

   Jag brukar läsa om aktier via en app i telefonen som heter "Seeking Alpha". Finns även en webbsida med samma namn. Där skriver olika s.k. "förståsigpåare" djuplodade analyser om olika bolag, främst amerikanska men även kanadensiska. Man får ju som vanligt ta deras analyser med en nypa salt, ingen kan ju med 100% säga att en aktie är ett bra respektive dåligt köp. Dock brukar jag försöka läsa så mycket som möjligt inför köp av ett bolag för att få fram något sorts "medelvärde" kring vad gängse investerare anser om ett bolag. Men som vanligt är det man själv som är ansvarig för sina investeringar. Jag investerade i ett fastighetsbolag CBL som framhölls av de flesta som ett säkert köp, undervärderat och där ledningen åter och åter framhöll vikten av att hålla utdelningen konstant och höja. Många analytiker skrek "köp" och "rea". Några veckor efter köpet sänkte man utdelningen och aktien störtdök och ligger nu på -30%. Så kan det gå... Mr Market och nyckfulla bolagsledningar kan få kursen att gå åt vilket håll som helst...

   Lycka till med dina investeringar, tänk på att det ofta är bäst att satsa på lite större, stabila, sömniga bolag, om man som du är precis i början av sin sparkarriär. Rom byggdes inte på en dag ;)

   Radera