lördag 13 januari 2018

Gratis TV och dörrknackare

Vi Snålgrisar brukar gå igång på ordet "Gratis". Vi har sedan länge valt att inte ha någon tv-mottagare i hemmet för att slippa licensavgiften. Dock verkar det som om regeringen och alliansen samt SD har gått samman för att istället ta ut denna avgift via skattsedeln. Jag har väl i princip inte någonting emot detta då jag finner vissa program i SVT's utbud intressanta (Veckans Brott, Uppdrag Granskning, Aktuellt osv). Det jag däremot motsätter mig är att de sänder en väldigt massa program och filmer som jag inte anser hör hemma i ett Public Service-utbud som dessutom betalas via skattselden. Där hör en massa sport-evenemang, storfilmer och andra tv-serier som t.ex. Homeland. Dessa finns att titta på från flertalet andra mediakällor för en smärre summa varje månad. Public Service anser jag ska sända nyheter, samhällsinformation, utbildningsprogram och till viss del kanske lite pedagogiska barnprogram. Det finns många intressanta dokumentärer som jag nog aldrig hade sett om det inte hade varit för SVT.

Detta inlägg är tänkt att handla lite om vilka andra gratis-källor det finns, och lite om ett nytt favoritprogram. Vi börjar med de gratiskällor vi tittar på.

Svt Play

Svt Play visar de flesta av de program som sänds på SVT 1, SVT2 och SVT24 och till viss del Barnkanalen och Kunskapskanalen. Utbudet finns att tillgå från marksändningar, via deras webbsida samt appar till iOS och Android. Vi har en Chromecast kopplad till vår projektor som gör att vi enkelt kan starta program från telefonerna och snabbt och enkelt visa program på stora duken. Nackdelen med SVT Play är att upplösningen endast är 720p, vilket gör det lite grynigt på en stor duk. Programmen startar dock snabbt och det är reklamfritt.

DPlay

Detta är en app som jag har i telefonen som amn kan få tillgång till bland annat Kanal 5's utbud. Vi använde den för att titta lite på Arga Snickaren, men uppfattade appen som ganska instabil, speciellt när det blev dags för reklam. Då kunde appen hänga sig, och man fick starta om hela programmet från början. Vi tröttnade snabbt, och har inte saknat dessa program sedan dess.

Viafree

Som Snålgrisar sitter vi bänkade när ett nytt avsnitt av Lyxfällen dyker upp. Det är alltid lika intressant att se dessa tomtar som vare sig ville eller kan öppna sina kuvert för att betala sina räkningar, samtidigt som de köper pizza, läsk och energidryck så att det står härliga till. VI har dock tröttnat på programmet då det följer exakt samma manus varje vecka. Det har blivit så extremt tycker vi att man nästan på minuten vet när de ställer sig vid budgettavlan, när de börjar gråta lite och när de träffa kickass-Philip. Tur då att Viafree även visa Lyxfällan från Norge, som består av 5 olika experter som rycker in när norrmän sitter i klistret och behöver hjälp med sin ekonomi. Detta programmet har ett aningen annat upplägg med lite mer fakta kring ekonomin och är inte lika likformigt som dess svenska motsvarighet. Det är också uppfriskande icke-PK på det sättet att alla programledare ser mer eller mindre skandinaviska ut, hade det varit i Sverige hade det väl varit en arab, en kines, en afrikan, en turk, en indier och sen kanske en som påminner om en skandinav, för att alla ska vara nöjda i detta lättkränkta land. Tack och lov fungerar det inte så i vårat kära grannland.
Appen Viafree fungerar ypperligt med bra bild- och ljudkvalitet och en lättanvänd Android-app som fungerar bra med Chromecast. Inte speciellt att klaga på.

Tv4 Play

Vi har börjat titta lite på Tv4 Play i och med ett nytt intressant program som vi fick upp ögonen för när vi var på besök hos föräldrarna för några veckor sedan. Programmen heter "Kronofogden knackar på" och handlar om ett antal "High Court Enforcement Officers", dvs sheriffer som jobbar åt "the high court" med att driva in skulder, vräka folk och samla in tillgång från de som inte kan betala. Säga vad man vill om engelsmän, men dessa gossarna (och kvinnorna) skojar man inte med. Knackar de på dörren för att vräka dig har du två timmar på dig att packa det viktigaste och ta dig till kommunhuset för att få en tillfällig bostad. Inga ursäkter över huvud taget biter på dem, även om folk försöker med allt för att slippa flytta ut, blockerar dörrar, knuffar, hotar och spelar dumma och låtsas inte fatta någonting alls. Jag hade verkligen önskat att svenska myndigheter anammade lite av denna mentalitet när det gäller att handskas med folk som inte sköter sig.I ett avsnitt knackade de på hos en kille som äger en byggfirma, och frun öppnade dörren och spelade dum och låtsades inte förstå någonting. Hon ringde i sin tur sin man som kommer rusandes till deras bostad, och agerar direkt väldigt aggressivt. Han hotar direkt med att "I'll call my guys from the site and they'll come up here..". Kronofogden, Mr McCracken svarar utan att lyfta på ögonbrynen:

- "Fine, you do that and I'll have them arrested" 

Ord och inga visor, hade det varit i Sverige hade man säkert sprungit hals över huvud och inte vågat komma tillbaka på en vecka. Dessa gossar har skottsäkra västar och plastsköldar, vilket är användbart när de vräker de s.k. "resande folken", ett gäng skitgrisar utan dess like som ockuperar ödetomter och lämnar efter sig stora berg av skräp och exkrementer. Dessa verkar också ha en tendens att kasta sten, skräp och glasflaskor på kronofogdarna, och där kan sköldar vara ett bra sätt att försvara sig.

Man bryr sig ofta inte så mycket om folk som blir aggressiva, men skulle situationen verka urarta ringer man polisen som får komma och styra upp det. Det jag gillar med detta program är att det är skönt att för en gångs skull se en yrkesgrupp som kan bringa lite ordning och reda, och som inte är rädda för att göra sina jobb. Man kan se detta program via Tv4 play, både på webbsidan och i appen. Bildkvaliteten är bra, även om det är ganska många reklampauser.

I Sverige växer ju antalet laglösa områden lavinartat från det ena året till det andra, och polisen har tyvärr inte några direkta planer eller metoder för att ta itu med detta. För att ta ett exempel, i Malmö var det ett antal våldtäkter för ett tag sedan. Denna gärningsman borde man kunna klämma dit genom att en poliskvinna med ledig klädsel och kollegorna i närhet helt sonika spatserade igenom de områden där våldtäkterna utspelade sig. Detta har inte skett, gärningsmannen är på fri fot och allmänheten kliar sig i huvudena och undrar vad polisen håller på med.

Snålgrisarna tror väldigt mycket på lag och ordning och man skulle nog kunna kalla oss för nationalister i någon viss mening, i och med att vi tror på landet Sverige och önskar inget annat än att det ska blomstra och utvecklas till det bättre, samt att Sveriges Rikes Lag ska gälla precis överallt i hela landet. Det är då svårt att stilla tiga när vi har regeringar som verkar till allra högsta grad motverka detta. Det mest tydliga exemplet jag kan komma på är den totalt kravlösa integrationspolitik som har bedrivits de senaste åren. Fru Snålgris är själv invandrare och ett land måste ha en viss nivå av invandring och rörlighet över gränserna för att kunna utvecklas, vilket USA är ett lysande exempel på. Dock fungerar det inte att låta precis vem som helst dyka upp och därefter "tas om hand" utan att man har någon aning om vem denne person är, eller hur gammal denne person är. Är det ett orimligt krav att man måste kunna identifiera sig?

Det är lite magstarkt när man ser på tv ett inslag om när ett HVB-hem och dess invånare är och besöker en djurpark för att "barnen" ska kunna få träffa djur, och där man ser en man i uppskattningsvis 20-års ålder rida på en väldigt liten häst som ser ut att knäcka ryggen vilken sekund som helst. Våra kära myndigheter måste vara blinda om de inte kan se att många av de så kallade "ensamkommande" är +18 år. Men trots detta händer ytterst lite på den fronten, samtidigt som kostnaderna ökar till riktiga fantasibelopp, gott och väl över den budget på ca 47 miljarder kronor som har avsatts för att försvara landets gränser. Mig veterligen är dessa inga grovt handikappade individer som behöver vård, utan borde utan tvekan klara sig på ett vandrarhem med mat för en tia om dagen, ungefär vad våra skolelever får klara sig på. Städning och enklare reparationer får de givetvis sköta själv.

Det går att skriva väldigt mycket om detta, men detta är en ekonomiblogg och ingen politisk blogg, men det finns ju de som har anmält regeringen till Lyxfällan, och det är faktiskt ingen dum idé. Det finns flera områden där man bör skruva ner kostnaderna rejält där migration är ett av dem.

Vad tycker du om de gratis tv-tjänster som finns, har jag glömt någon?

2 kommentarer:

 1. Ja skattepengar slösas de vilt med i de här landet.
  Var ju någon som kallade sig slöseriombudsmannen som gjorde en film om hur våra skattepengar används.
  Tror den ligger på Youtube.
  Fast han inte tagit med dom allra värsta exemplen så blir man ändå förbannad när man ser den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju i politiken det avgörs hur pengarna ska användas, och demokrati är något väldigt värdefullt och viktigt. Dock anser jag ibland att våra kära politiker och i viss mån tjänstemän tar sig allt för stor frihet i sitt användande av skattepengar. Bert Karlsson nämnde i en intervju (som leverantör av diverse tjänster) att nämner man ordet integration går det i princip att få fram hur mycket pengar som helst. Det rimmar väldigt illa med att äldreboenden drar ner på personal och att handikappade barn nekas rätt till assistans. Verkligheten är dock sällan svart eller vit, men som medborgare har man dock rätt att tycka det är väldigt märkliga prioriteringar.

   Radera