lördag 27 januari 2018

Inköp Januari

Det har varit tyst från Snålgrisarna på ett tag nu. Anledningen stavas jobb och vardag, det har varit sjukt mycket på jobbet nu när alla projekt har rivstartat eller att ha legat i dvala under vintern. Apropå vinter så kom det faktiskt lite snö för några dagar sedan, och kors i taket, den låg kvar några dagar tills 6 plusgrader under onsdagen trollade bort den lika fort som den kom.Snålgrisarnas stia är ett hus byggt 2005 och något som har både förvånat och irriterat mig sen dess är att den frys som följde med inte har automatisk avfrostning. Dessutom är den där lilla "tungan" som man drar ut där nere för att vattnet ska kunna rinna ut fullständigt värdelös. Det rinner mer vatten vid sidan och längs med kanterna än vad som kommer ut den vägen som man har tänkt. Detta har under åren resulterat i att en betydande mängd vatten har letat sig ner till parkettgolvet trots femdubbla handdukar och inkontinensskydd placerade enkom för att förhindra detta. Och som ni vet går parkettgolv och vatten inte så bra hand i hand, och under senaste avfrostningen i tisdags då temperaturen äntligen letade sig under nollan kom givetvis ännu lite vatten på golvet vilket gjorde att några delar av det reste sig ca 1 cm.

Det går att fixa med en hammare och träkloss, men varje gång detta händer svär jag och förbannar både det där frysskåpet och att vi var så dumsnåla att vi inte valde bort det, samt att Snålgrisen i oss inte slänger ut eländet till en kostnad av ca 20 000 kr. Golvet är förstört sedan länge med stora glipor mellan delarna och svart i kanterna och går antagligen inte att byta, men som Einstein en gång sa så är det bara en idiot som gör samma sak två gånger och förväntar sig ett annorlunda resultat. Ändå håller vi på med denna process år ut och år in för att f-nskapet vägrar gå sönder. Jag är lite envis på så sätt att jag ogärna slänger ut saker som fungerar, men i detta fallet undrar jag hur långt man egentligen ska ta denna principsak.

Så, vad har hänt på börsen under januari? Tja, det har gått upp och ner som vanligt. Vi kan ju titta på en liten bild som belyser situationen bättre:


Som ni ser har portföljens värde gått upp med 0,75% vilket är ganska dåligt då OMX30 ligger på 2,6% och DJ ligger på hela 7,21% i år. Då vi har en ganska stor mängd amerikanska aktier kunde man ju tro att det hade gått lite bättre. Problemet är att vi äger en hel del REITs och dessa har verkligen inte haft ett bra år. Om vi tittar på ett av de REITs som anses av många vara av god kvalitet med en mindre mängd SNFs (Skilled Nursing Facilities)  samt en plan för att minska ytterligare och som även har ett hyfsat gott kreditbetyg så ser man på ytterligare en bild vad som har hänt:

Så här ska det inte se ut...

Som ni ser på bilden har REITs helt enkelt tagit en motsatt riktning jämfört med Dow Jones där vi hittar storföretag som MSFT, AAPL, JNJ MMM osv som har haft ett jättebra år.

Herr Snålgris är en flitig läsare på Seeking Alpha, och där kokar det av artiklar från diverse analytiker som hävdar att nu är det köpläge på REITs och att det aldrig blir billigare än vad det är nu. Då tänker man ju onekligen att om jag köper nu så kommer köp att bli en katalysator som hjälper till vid en uppgång. Problemet är bara att ingen vet när och om en uppgång kommer. Det är nu vi kommer in på det berömda talesättet att fånga en "fallande kniv". Fångar man den i handtaget är det ju inga problem, företaget hade en tillfällig svacka, problemen är i stort lösta och nu är det raketfart uppåt. Men fångar man kniven på eggen, ja då är det stor risk för blodvite. Och detta är ju i princip omöjligt att säga någonting om. Det finns minst lika många artiklar på SA som hävdar att 2018 är REITens år och att stora uppgångar följer, som de som hävdar att problemen har bara börjat.  Vem ska man tro på?

Snålgrisarna har under 2018 års början intagit en mer defensiv position, vilket återspeglas i månadens inköp;

Köp 100 Skanska för 16 159 kr
Skanska har fallit på grund av en dålig rapport och här passade vi på att köpa då vi tror på detta företag. Det trillar in mångmiljonprojekt titt som tätt och även i framtiden kommer det att byggas, kanske inte just bostadshus, men då Skanska även sysslar med vägbyggen och annan form av infrastruktur tror vi på att bolaget har en framtid.

Köp 50 st Investor för 19 300 kr
Investor ser vi som ett defensivt köp som är en bra grund i vilken portfölj som helst. Nu senast höjde de utdelningen 1 kr samt delade upp den på två olika tillfällen.

Köp 170 st Corus Entertainment för  10 158 kr
Denna kanadensiska mediakoncern tappade rejält av en dålig rapport, tror de gick ner -20 % som mest. Passade på att köpa lite till i dippen, men kommer nu att avvakta och följa utdelningen. Bolaget har lidit av en fallande kurs hur länge som helst, och någon gång tycker man det borde vända. Utdelningen består än så länge. En aktie för de modiga.

Köp 20 st AT&T för 6154 kr
Ett amerikanskt telekomföretag med många år på nacken och som har en historia av ständigt höjda utdelningar. Snålgrisarna köper på sig en bevakningspost.

Köp 20 st Ladder Capital Corporation för 6261 kr
Ett amerikanskt BDC som är till skillnad från t.ex. Prospect Capital internt förvaltat, dvs avgifterna till förvaltningsteamet är förhållandevis låga. Denna BDC verkar anses av många analytiker som relativt stabila, så vi köper på oss en bevakningspost. Tanken var egentligen att köpa Main Street Capital, men vi ansåg att de var lite för dyra i nuläget.


Sen har vi även sålt en del Crius Energy Trust och Senior Housing Properties Trust för att minska risk ytterligare i portföljen. Den senaste såldes med en förlust på (-20%), aj aj.

Vårat fokus för 2018 är stabilare aktier som gärna får vara med i Avanzas Superlån. Sen har vi även valt att endast investera 50% av månadssparandet på 27000 kr, då rapportperioden stundar och det finns stora möjligheter att fynda. En sättning av den amerikanska börsen är också något vi hoppas på då de flesta av våra amerikanska innehav redan gått uruselt och vi vill köpa de finare bolagen (MMM, JNJ etc) till reapris.

Vilka amerikanska aktier äger du? Har det gått bra för dem?

5 kommentarer:

 1. Kikade igenom bolagen i avanza superlånet och lade märke till att Nordea bank på den danska börsen är över 20 kr billigare än samma bolag på stockholmsbörsen, och samma direktavkastning. Finns det någon nackdel med att handla Nordea via den danska börsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej E och tack för din kommentar!
   Det är väl samma bolag men skillnaderna är väl i valutan? Nordea har samma ticker på Avanza men med tillägget SEK och DKK. Sen är det ju krångligare att få tillbaka källskatten från utdelningen, samt att den är på hela 25%.

   Radera
 2. Hej E2.0.
  Ja nu händer det lite i USA när Trumps skattelättnader tar fart. Trevliga bolag du har valt, mycket tech. Finns ju risk för berg- och dalbana där. Men man måste ju våga satsa för att vinna. Inte planer på att komplettera med lite stabila storbolag, t.ex. MMM, JNJ etc?

  Undrar hur länge DJ kan stiga, känns som om en sättning borde komma snart, men sånt vet man ju aldrig. Kan ju tuffa på i 2 år till... eller kommer en sättning på tisdag nästa vecka. Inga svarta svanar i vassen verkar det som.

  SvaraRadera
 3. Saker som man vill ska gå sönder funkar år efter år. Medan andra saker brakar ihop.

  Jag har väntat i flera år på att vår tvättmaskin ska sluta fungera, eftersom jag vill ha en ny och modern variant med snabbprogram. Känns vansinne att ha en tvättmaskin som tvättar i 1-2 h när de nya maskinerna har snabbprogram på 15 minuter. Men naturligtvis vägrar den gå sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GHej SNålcoachen och tack för din kommentar!

   Jo men visst är det så. Vi hade en gammal plasmatv som drog ca 800w som vi gärna ville bli av med för ett antal år sedan. Den bara vägrade gå sönder. Andra bekabntas liknande tv-apparater hade smällt för länge sen men denna låg på 10 år och funkade fortfarande lika bra. Sen bytte vi till projektor istället så slapp vi tv-avgiften också. Den gamla plasman såldes på blocket för en 1000-lapp!?. Tackar och bockar.

   Radera