söndag 8 april 2018

Köp och sälj Mars 2018

Vilket strålande väder vi hade igår! Solen sken hela dagen och vare sig mössa, vantar eller vinterjacka behövdes. Vi svenskar är verkligen inte bortskämda med sol och värme så detta var väldigt uppskattat, om än ca 2 veckor försenat enligt SMHI. Men lyckan är kort, redan imorgon ska det bli kallt igen. Brrr.

Mars har inte heller varit någon höjdarmånad på börsen för Snålgrisarnas portfölj.


Det har varit knackigt på börsen hela detta året tycker jag och mars månad var inget undantag. Nu bryr väl jag mig inte om portföljens värde speciellt mycket, men jag räknar ändå med en viss totalavkastning (värde + utdelningar), och så här långt har det varit en besvikelse. Nåväl, pengar har kommit in från lön samt diverse försäljningar och dessa har investerats enligt följande

Försäljningar

- CBL & Associates Properties Inc SÅLT rubbet för 6952 kr
Tog en förlust på några tusen för att bli av med detta bolag. En köpcenter-REIT som det inte har gått så bra för, och med utdelningssänkningar så blev det hejdå.

- Nobina SÅLT 1000 aktier 54463 kr
Valde att vikta ner i detta bussföretag. Framtidsutsikterna ser besvärliga ut, och jag ansåg jag hade på tok för stor vikt i portföljen.

- ALM Equity Pref  SÅLT ALLT för 31461 kr
Väljer att vikta ner i exklusiva bostadsutvecklare.

- Omega Healthcare SÅLT ALLT för 34675 kr
Valde att säga hejdå även till denna aktie som varit med ett tag. Jag har för mycket SNF (Skilled Nursing Facilities) i portföljen, och valde att sälja denna framför Sabra Healthcare. Rätt eller fel, återstå att se...

- Heimstaden Pref SÅLT ALLT för 91052 kr.
Vill minska andelen bostadsbolag och mängden preffar. Denna fick gå.

Ovan försäljningar är ett led i att:

1) Minska risken/volaliteten i portföljen
2) Satsa på bolag som är med i Avanzas "Superlån"
3) Minska mängden preffar och boatadsutvecklare samt förhoppningsbolag med för hög direktavkastning.


Inköp

- Main Street Capital KÖP 215 st för 65 401 kr
En SWAN-aktie som delar ut varje månad. Anses vara en av de bästa BDC-bolagen som finns.

- Castellum KÖP 140 st för 18649 kr

- Exxon Mobil köp 65 st för 39053 kr
Ett stabilt företag som höjt utdelningen under många år, börjar nu komma ner i attraktiva priser.

- Skanska KÖP 100 st för 16943 kr
Valde att köpa på mig ytterligare lite Skanska när börsen dippade under Mars. Kommer inte öka ytterligare.

- Telia Company KÖP  500 st för 21041 kr
Det är svårt att hitta svenska bolag med god direktavkastning. Telia är en joker i leken som faktiskt höjde sin utdelning detta året. Tar in en liten post så får vi se.

- JM KÖP 100 st för 18154 kr
En svensk bostadsutvecklare som har en urstark kassa. Valde att köpa en liten post här.

Dessa aktiviteter har jag gjort för att rensa ut "ogräset" i portföljen. Merparten av bolagen ska vara stabila större bolag som höjer sin utdelning gärna varje år. Sen vill jag ha en liten del, 10-15% högriskinvesteringar med högre direktavkastning, mer för att det ger en liten krydda och blir lite roligt också. Men man ska absolut hålla dessa högriskinvesteringar (DA > 7%) till ett minimum, då de är väldigt volatila och mer än gärna sänker utdelningen om det stormar för mycket.

Har du några högriskbolag i din portfölj? Hur har det gått med dem?

7 kommentarer:

 1. Är bara att gratulera till köpet av Main Street Capital, riktigt bra bolag.

  Whitestone REIT och The Geo Group är nog de två bolag med högst riskprofil i min portfölj - WSR pga rädslan för "köpcenterdöden" och GEO pga den politiska risken det innebär att driva fängelser. Ligger lite back i WSR men sitter still i båten tills vidare, medan jag bara haft GEO någon vecka. Den kändes dock värd en chansning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Kowalski och tack för kommentar!
   Ja det är märkligt att jag inte har plockat in MAIN förrän nu. Dock har den varit ganska högt värderad och det är först på senare tid som den har sjunkit så pass att risk/yield börjar kännas ok. Den är trots allt en BDC med allt vad det innebär, även om den anses vara bland de bättre med internt förvaltningsteam och bra NAV.

   Radera
 2. Hej Snålgrisen.

  Det var rejält med köp och sälj :-) Själv försöker jag hålla mig borta från högriskbolag. Detta genom att satsa på större bolag som har utdelning, samt en hållbar affärsidé. Jag håller mig även till bolag här i Sverige då jag tycker utländska bolag är svårare att följa samt kostar mer i courtage att köpa och sälja. Men sen finns ju alltid risken att bolagen man äger inte utvecklas som man tänkt. Aktier i sig är en risk och även de mest stabila bolagen kan drabbas av problem. Det är bara att titta vad som har hänt vid tidigare kriser. Hoppas dina nya inköp blir bra på sikt och fortsatt lycka till med sparandet :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Ja ibland blir det lite fler köp/sälj än man hade önskat. Men jag tycker samtidigt det är viktigt att rensa ut sådana bolag man inte är nöjd med. Speciellt utdelningssänkare är något jag har svårt för. Ja detta med "stabila bolag" är lurigt, titta på HM, Ericsson och kanske också Clas. De ansågs för några år sedan vara riktigt stabila. Jag handlar en del i USA för jag dels tycker det finns många spännande bolag med bra yield, och att de har många fina månadsutdelare som t.ex. MAIN och EPR.

   Jag har valt en liten del s.k. högriskbolag för att krydda portföljen lite. Notera att dessa står för ca 10% av totala värdet. Det finns bra och mindre bra högriskbolag och jag försöker alltid välja vettiga sådana. Finns ju undantag som t.ex. PSEC och CBL...

   Radera
 3. Intressanta affärer den här månaden. Hade varit kul att se en uppdatering på sammanställningen av innehav, senaste är från februari tror jag. Själv har jag skalat ner aktieköpen och sparar nu på hög för att under studietiden och/eller en större börsnedgång kunna fortsätta aktiesparandet.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bushmen och tack för kommentar!

   Oj, har jag inte uppdaterat sammanställningen? Det har jag nog glömt, ska genast fixa det.

   Bra taktik att spara lite krut, dock svårt att säga när man ska klämma på avtryckaren... :)

   Radera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera