torsdag 26 april 2018

Lite av varje

Ibland går det upp och ibland går det ner. Detta gäller både för börsen, men även för humöret och den allmänna nöjdheten. För Herr Snålgris har det varit några tuffa veckor med mycket jobb som även innefattat en del konflikter med personer på jobbet som är allt annat än sympatiska och uppvisar tydliga symptom på att de har varit allt för länge på arbetsplatsen. Kommentarer som

"Nu när du plockar upp muggarna och ställer dem före glasen på hyllan blir det ju svårare att komma åt dem, men det begriper väl inte du?"

Ovan kommentar från en kollega hade i normala fall följts av ett "dra åt h-vete" från Herr Snålgris, men som konsult har man inte råd att gå in i konflikter, det kan i värsta fall kosta uppdraget. Man får välja sian strider väldigt noga, speciellt mot personer som ovan som man kanske stöter på fyra gånger om året. Det enklaste är att slå till reträtt, även om det tär på självkänslan. Bittra personer likt den som fällde ovan kommentar finns överallt, och jag tror inte det går att göra någonting åt dem. Att börja diskutera och argumentera är ofta lönlöst, för denne person har redan från början bestämt sig att någonting är fel, och inga argument i världen kan få denne att ändra på sig. Att Herr Snålgris är en av få personer som ofta, trots att jag inte ens är anställd på denna arbetsplats, hjälper till med dylika köksbestyr som att fylla på kaffe, slänga skräp, städa diskbänken, det har denne person uppenbarligen helt missat. Nåväl, livet är för kort för att bry sig om denna typ av människor...



Våren gjorde sig påmind i helgen som gick med 20 grader i skuggan. Nu var det helt plötsligt trevligt att sitta ute, och vi fick hur mycket som helst gjort i trädgården. Det är underskattat att bara sitta ute och känna solens varma strålar mot ansiktet, och lyssna på fåglarnas glada kvitter som antagligen talar om att även de är innerligt trötta på mörker och kyla.

Men ack så bedragen man blev. Måndagen inleddes med isande vind och kyla från självaste Sibirien, och alla de mössor, vantar och vinterjackor som i helgen hade tvättats och hängts tillbaka, fick under stor möda och gruffande hämtas tillbaka för att undvika köldskador under denna veckans dagar. Hur svårt ska det vara att få lite värme i detta landet?

Ekonomiskt sett har april hittills varit en bra månad. Utgifterna har hållit sig på normala nivåer, och utdelningarna trillar in i en stril ström, i nuläget har det regnat 25 tusenlappar över oss, och det är ytterligare några på gång under månadens sista dagar. Dock har jobbet och vädret gjort att Herr Snålgris för första gången på väldigt länge inte varit intresserad vare sig av att handla aktier och att kolla börsen. Att kalla det för depression är väl att ta i, men det är uppenbart något som spökar i hjärnkontoret. Jag satt dessutom och räknade på hur mycket inkomst jag skulle förlora på att gå ner i arbetstid till 80% och då få en fredag eller måndag ledig. Det visade sig att netto skulle jag förlora ca 4000 kr. Jag trodde det var mer, men med marginalskatter blir denna siffra inte så farlig för oss som tjänar över brytpunkten för statlig skatt. I nuläget är det dock inte aktuellt att gå ner i arbetstid, men om några år är det absolut ett alternativ.

Avslutningsvis måste jag skriva några rader om alla de märkliga politiska utspel som flyger kors och tvärs i etern. Senast var det S som kom med ett förslag om att alla invandrare ska krävas att närvara på SFI, annars kommer deras etableringsersättning att dras in. Detta förslag är märkligt på en rad olika sätt.

Till att börja med känns det hela väldigt populistiskt utan någon direkt verklighetsförankring, det LÅTER bra, men börjar man tänka lite inser man snabbt att det är ett förslag helt utan substans. För det första har inte förslaget några som helst krav på prestation mer än att man visar upp sig på utbildningen. Vad är då syftet kan man ju undra, mer än att dessa syltryggar tar upp värdefull utbildningstid från de som verkligen vill lära sig svenska.

För det andra, vad blir egentligen konsekvenserna om någon vägrar inställa sig och genomföra en SFI-kurs? Kommer vederbörande att få tigga på gatan med sina fem små barn? Givetvis inte. Det kommer antagligen inte att bli några som helst skillnader för individen i fråga, mer än att de får försörjningsstöd istället för etableringsersättning. Och med tanke på alla barn som dessa personer allt som oftast har i släptåg verkar de ha förstått att du i Sverige får det bättre och bättre ju fler barn du skaffar, vilket för samhället är helt kontraproduktivt och avvikande från generella normer. Men det bryr sig antagligen inte dessa personer om så länge pengarna kommer i brevlådan.

Slutsatsen blir för detta och andra märkliga uttalande som "alla som har fått ett nej ska lämna landet" således att det låter väldigt bra, men i praktiken händer absolut ingenting.

Har du några tips på saker man kan ta till när livet i allmänhet känns mörkt? Brukar du får känningar av s.k "höst- eller vårdepressioner"?

15 kommentarer:

  1. Tjena snåldgrisen

    Instämmer med din analys. Det gäller att se framåt. Just nu suger svensk politik, det är bra att ha en plan för alla situationer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Myntaren och tack för din kommentar!

      Ja, jag har alltid försökt hänga med i svensk politik och blev riktigt glad när den "Nya Alliansen" tog över rodret från en trött socialdemokrati. Och visst, det blev bättre ett tag, men skolan hände det inte mycket med och vi alla vet ju hur det gick med asylpolitiken. Nu inför detta valet är det knepigare än någonsin, när Centerpartiet har gått bananas och verkar köra ett helt eget race, med tanke på hur viktigt det är för alliansen att bli seriösa i migrationspolitiken. Det känns som om det kan bli precis hur som helst, med SD som en joker i leken. Bara MP hamnar under 4% så är jag nöjd...

      Radera
  2. Tja snålgrisen! Jobbigt att höra om jobbet, sånt är frustrerande och jag förstår att det inte går att göra som man vill. Det är därför man sparar så att man vid behov kan be folk att dra åt ''''''', eller bara gå därifrån själv ;).

    Jag skrev faktiskt precis ett inlägg om 4 dagars jobbvecka på bloggen. Om du har möjlighet och det fungerar så skulle jag säga, skit i pengarna och kör! :)

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej där Frihetsmaskinen och tack för kommentar!
      Ja ibland stöter man på riktiga bitterf***** men det bästa knepet är att le och vara glad, kanske smittar det av sig. Jag tror att Herr Snålgris fick en smak av det "goda livet" när vi hade runt 20 grader några dagar förra veckan och började fundera på vad skönt det hade varit om det var så varje dag... :) och sen fortsatte spiralen nedåt.... ;)

      Vi kommer absolut att ha med 80% arbetstid i vår framtida planering. Målet är ju att sluta jobba helt, och man måste börja nånstans...

      Radera
  3. Tjenare Snålgrisen,
    Så sant sim det är sagt.

    Var på sjukan i början sv veckan för att kolla upp min risiga rygg (4 diskbråck) och betalde glatt i kassan. Det kostar inte många kronor i detta land utan är nästintill gratis för att träffa dessa välutbildade experter men döm av min förvåning när ett följe (2 vuxna + ett gäng ungar som rev väntrummet) skulle betala. På väldigt knackig svenska frågar mannen i sällskapet ”ska jag betala..... nej, det gör väl någon annan”?

    Jag blir så matt men det ör väl på detta sett de ser Sverige, alltid någon annan som betalar och inga skyldigheter utan enbart rättigheter.

    Sov gott och tack för en bra blog.

    // Malte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malte och tack för kommentar!

      Stöter tyvärr ofta på s.k. "rötägg" av arabiskt ursprung och jag antar detta har färgat mig negativt. Det är allt ifrån folk som inte kan parkera och som börjar bråka om det, eller folk som kör riktigt dåligt och när man blinkar med helljuset helt sonika vevar ner rutan och börjar kasta saker på min bil (konfronterade aset som var en arab runt 18 år som började snacka en massa skit och hålla på, så jag bad denne hålla käften och ta körkort, sen gick jag). Senast var det när jag var med dottern på vårdcentralen och vi satt i väntrummet, då kom en arabtant i 50 års åldern och ville träffa sin son, som tydligen var i något undersökningsrum. Personalen frågade efter dennes personnummer för det finns ca 15 undersökningsrum där och vederbörande började mala på "jag vet inte jag vet inte, du gå kolla du gå kolla". Personalen blev irriterad och sa till sist till denne person att "gå och sätt dig och vänta". Det är inte för mycket begärt att man ska kunna personnumret på sina barn, kan jag tycka. Och sen kräva att personalen ska gå runt och kolla i samtliga undersökningsrum är bara för märkligt.

      Jag tror att våra regeringar på fullaste allvar tror att de gör världen en tjänst med denna kravlösa migrationspolitik, men alla jag pratar med, både svenskar och invandrare är av helt motsatt åsikt. Utan krav och motprestation faller systemet sönder. Vart har vårat dygdsamhälle tagit vägen?

      Radera
    2. Hej Snålgrisen,
      Med tanke på att de snittar på 10-12 ungar var kanske det blir knepigt att komma ihåg person numren?

      Skämt åsido tror jag definitivt invandringen behövs då 40 talisterna tjänat detta land klart men ska det till slut generera pengar till statskassan får det inte ta 10 år i snitt innan de är inne på arbetsmarknaden.

      Det måste finnas mer krav för att gå ta del av den så kallade välfärden. Lyckas vi inte med det kommer våra investeringar bli ännu viktigare när den allmänna pensionsåldern blir 75 år.

      Ha en härlig helg och tack för en suverän blog.

      // Malte

      Radera
    3. Tack för att du läser!

      Radera
  4. Halloj!
    Håller med dig att börsen i perioder kan kännas omotiverat, kanske för att det är mycket i övrigt eller att man är trött och orkeslös! Jag brukar försöka tänka att jag inte behöver tävla med någon annan än mig själv vad gäller ekonomin, bloggandet eller annat. Men visst kan man lätt dras med av andra som har större portfölj, mer X och mer Y. Att minska ner tiden på sociala medier har gjort mig lyckligare iallafall! Jag har inte bloggat på några månader exempelvis, dock ser jag det som mindre krävande än övriga mer sociala plattformar. Jag försöker också se fördelar med alla årstider, ex vinter "ah datorspel, kolla på tv serier, gå på bio mer, följa ekonomi" medan sommaren är "koppla av ute, gå promenader, sola och träffa mer folk".
    Jag hade faktiskt inte tänkt på förslaget på det sättet du beskrev det, sant som du säger att det nog är väldigt tandlöst egentligen. Tyckte det lät bra först, men när jag också tänker på att det inte är knutet till prestationen utan bara att dyka upp känns det hela skämtsamt.
    Snyggt jobbat med utdelningen! Bara att gratulera, själv får jag några tusen över hela året men då är jag ju ung och bara drygt ett halvår eller så på aktiemarknaden. Kul att läsa och lära av dig m.fl som kan mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Framtidsavkastaren och tack för kommentar!

      Nu har jag tack och lov ingen som helst inkomst från bloggen, så jag känner inte nåpgon jättestor press att skriva ett inlägg varje dag. Dock har jag som mål att en gång i veckan skriva något, men när de mörka molnen hopar sig kan även det bli svårt. Däremot är en blogg ett bra instrument att nå ut med sina tankar och funderingar.

      Bra tänkt med fördelarna kring olika årstider. Dock är perioden oktober-mars svår att se några fördelar med direkt. Mörkt, kallt, höga elräkningar, slask och stor risk för halkolyckor. Men visst, det är mysigt att se på film :)

      Men så är det väl med populism, det låter bra, men börjar man tänka lite på det så är det ett korthus som inte tål speciellt mycket innan det faller platt.

      Lycka till med din pengamaskin. Det är alltid bra att lära sig grunderna i investering men i vårat fall är det mycket chansningar och tur, samt tips från andra riktigt erfarna rävar i bloggosfären. Vi lär oss alla av varandra!

      Radera
  5. Tack för ditt inlägg kopplat till migration och rådande val.

    Jag skrev själv ett längre inlägg om detta:

    http://minkvalite.blogspot.se/2018/04/dubbla-budskap-i-valtider.html

    Jag tycker att du skall läsa detta för att jag tror att vi är på samma våglängd. Själv försöker jag att summera hur senaste mandatperioden sett ut, men visst blir man förbannad.

    Hos oss respekteras inte: grovsoprum, parkeringar, soppåsar i trapphuset mm. Vi har andra etniciteter som fyndar bland grovsoporna hela nätterna. Folk parkerar bilar på innergårdar, och vidare kan man grilla korv på den lokala parkeringen eftersom bilar med jämna mellanrum brinner där.

    Jag har fått förklara för grannen vid flera tillfällen varför man inte kan ställa sopkassarna i trapphuset, och vad obekväm lukt är för någonting :(

    Well, well kika gärna förbi om du har tid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Vad är livskavalitet!
      Tack för din kommentar! Jag försöker hålla mig till ämnet ekonomi och livsfilosoferande, men ibland är det svårt att hålla sig borta från politiken. Jag är som bekant själv gift med en invandrare som lärde sig språket på 3 år, läste in en kandidatexamen och fick jobb efter 6 år. Har du redan en akademisk examen borde vägen till jobb vara ännu kortare.
      Jag är ganska så ordningsam av mig och hade nog haft svårt att bo i det området du beskriver, enda lösningen är väl kameraövervakning och böter. Tråkigt är det i alla fall, att folk inte kan hjälpas åt att hålla rent omkring sig. En effektiv trappvärd kanske är lösningen? Jag har rest mycket i Asien och kan bara konstatera att i många länder där har man en helt annan syn på sophantering än vad vi har, ofta slängs det bara ut någonstans. Källsortering är ett okänt begrepp hos de flesta, det är nog bara plast/burksamlarna som vet vad det är.

      Radera
    2. Det där med soprum och grovsopor har vi också problem med. Jag är enda invandraren i trapphuset och en av få som förvarar stora otympliga saker att slänga i förrådet (eftersom jag inte har bil) och elektronik inväntar jag "farligt avfall-bilen.

      Efter att en hemmabio legat på soprumsgolvet ett tag såg jag dem igår bland hushållsavfallet.

      Att det bara är invandrare som inte sköter sig är tjurskit och jag blir lika förbannad varje gång svenskar försöker få sig själva att framstå som perfekta.

      Radera
  6. Hej och tack för en intressant blogg. Konsultrollen kan vara provande. På alla arbetsplatser finns det personer som av olika anledningar vill sätta åt tillfälligt anställda. Endera av missnöje med sin egen arbets- eller livssituation eller utifrån avundsjuka då de tror att konsulter vadar i pengar. Det kan ta sig uttryck i en masssa småaktigheter eller att särskilda regler hittas på som att konsulten inte får ta av gemensamt fikabröd (eller måste plocka ur diskmaskinen) eller vad det nu kan vara. Enklast är att bara bita ihop speciellt om uppdraget är viktigt eller lönsamt.

    Värre är det då på det nationella planet. I min värld ska beslut baseras på fakta men i fallet med migrationen motverkas aktivt alla försök till objektiv faktainsamling. Det är inte så länge sedan flera (Tino S m.fl) kom uppgifter om att endast 50% har en anställning efter 8 år i landet. Då i betydelsen 1h verksamhet per vecka, vilket även kan vara en bidragsanställning.

    PM Nilsson skrev i en ledare på Dagens Industri 2016 att år 2013 hade 25% en heltidsanställning efter 8 år och 34% efter 15 år. (En snitt-tid går ju inte att få eftersom många aldrig hinner få en anställning innan pension). Troligen planar kurvan ut och kommer aldrig upp till nivån för infödda som ligger på drygt 70%, vilket är den nivå som behövs för fortsatt välfärd. Troligen är siffrorna ännu sämre idag pga de stora folkströmmarna. Nästa regering har nog bara två alternativ: höja skatterna eller minska bidragen. Bästa strategin för framtiden bör vara att bli så oberoende som möjligt av stat och myndigheter.

    SvaraRadera
  7. Hallå,

    Mina tips för nedstämdhet kräver att man tar sig i kragen lite, men det brukar vara värt det efteråt. Motion är alltid bra, lite eller mycket spelar inte så stor roll. Ett jogging- eller cykelpass gör livet lite lättare och hjärnan klarare. Även att gå ut i skogen så långt bort från stadens oväsen och alla måsten är skön avkoppling, gärna med en bok också. Att umgås med folk kan kännas motigt, men det är lätt att bli självcentrerad och innåtvänd i tankarna när man är nedstämd, då kan det hjälpa att träffa andra och höra på vad de har att säga. Sen är det aldrig fel att unna sig själv lite vardagslyx, god mat, nån kortare resa etc.

    mvh.
    Daniel

    SvaraRadera