onsdag 20 juni 2018

Mailfråga: Hur har ni som är så snåla råd med barn?

Då var sommaren slut, i alla fall om man tar sikte på vädret. Eller, det är kanske nu den riktiga svenska sommaren börjar med temperaturer som aldrig går över +20 och iskalla morgnar med blåst och halvmulet med någon enstaka regnskur.  Jag tillhör absolut en av de som gärna hade haft hela sommarens väder precis som det varit senaste månaden. Nåja, det gäller att inte bli för bekväm, någon måtta på solbadandet får det ju vara.

Kan även konstatera att de flesta kvällsblaskor inklusive låtsaskomikern Özz Nujen har mobiliserat alla krafter för att hitta något sätt att skrämma svenska folket att för allt i världen inte lägga sin röst på SD i det stundande valet. Kan det bli dråpligare än så? Givetvis har SD precis som alla andra riksdagspartier nötter i sina led som då och då kommer ut med ogenomtänkta grodor, men när man skummar igenom t.ex. Aftonbladet och Expressens nyhetsflöde känns det som om man går "all in", och när det inte räcker med smaskiga skandaler drar man fram självaste Adolf Hitler och hans nazistparti för att ge lite extra kraft i sitt budskap. Det är bra att tidningarna granskar samtliga riksdagspartier, men det börjar bli lite löjligt och ensidigt att endast läsa om grodor som SD-företrädare har haft för sig, både i nutid och för 20 år sen...



Snålgrisarna fick en läsarfråga via mail som antingen kan tolkas som sarkastisk, eller som fullt allvarligt menad. Jag lämnar tolkningen därhän och tänkte att det kanske är fler som är intresserade i hur ett par som har en +70procentig sparkvot egentligen tänkte när de bestämde sig för att sätta en liten parvel till världen. Barn är väldigt dyra, om man får tro samma kvällsblaskor som titt som tätt dundrar fram med skjutjärnsjournalistik kring vad det kostar att ha barn.

Först och främst hade vi aldrig tänk på ett barn som en kostnad, hur snåla vi än må vara. Vi ville ha barn och efter flera års försök fick vi till sist det glada beskedet. Nu är den lille 3 år och vi har aldrig (nästan i alla fall hehe) ångrat detta beslutet.

Hur har man då råd med dessa små varelser som verkar kosta så ohemult mycket pengar från den dagen de föds tills dess att de flyttar hemifrån? Låt oss ta det från början.

Under det första 2-3 månaderna gjorde vår bebis inte så mycket mer än att sova, äta från mammas bröst och skrika samt under några underbara stunder skratta och leka med en leksak eller vad som helst hon fick tag på. De kostnader som fanns var väl främst i det materiella i form av en begagnad barnvagn som vi gav 2000 kr inklusive babyskydd till bilen för samt lite förbrukningsartiklar i form av hygienartiklar till små barn. Kläder fick vi säckavis från vänner och släktingar som mer än gärna ville bli av med dessa skrymmande saker som stod och samlade damm i deras garderober. Vi tackade och bockade för detta och behövde endast göra några små kompletterande inköp. En liten bebis behöver inte så värst mycket grejor under de första månaderna. Staten började dessutom från födseln att dela ut ett barnbidrag på 1100 kr som nu är höjt till 1250 kr. En kostnad som är väl värd att nämna är den minskning av inkomst som sker när man är föräldraledig. Denna "kostnad" kan vara väl värd att nämna, speciellt om man tjänar över taket för vad FK ersätter och inte har ett anställningsavtal med föräldralön.

Efter några månader började den lilla grisen att krypa och några fler leksaker inhandlades på second hand eller kom till skänkes från bekanta som gärna ville bli av med dem. Det var allt från skötbord till badbaljor och lära-gå vagnar. Vi började så smått att ge mosad mat från vår egen tallrik. Vi köpte en burk barnmat som jag smakade på, och tyckte va helt vidrig. Aldrig i livet jag ger mitt barn så mat som jag själv spottar ut. Vanlig mosad mat tyckte vi var helt rätt att ge, och fick även medhåll från BVC.

Vi snabbspolar fram till 3 års ålder, och nu har vi gjort några mindre inköp i form av leksaker och böcker samt lite pysselmaterial. Det går ingen nöd på den lille i form av leksaker, då vi har lyckats fylla ett helt rum med diverse grejor. Dock är 98% av detta antingen gåvor eller second-hand inköp. I garaget står det både vanlig cykel och balanscykel samt trehjuling. Det som har kostat mest fram till idag är utan tvekan flygstolar för de resor vi har åkt på.

Framöver är vi förberedda på att kostnaderna kommer att öka, både när det gäller resor men även i form av prylar och aktiviteter. Dock kommer vi här att sätta gränser som vi tycker är nödvändiga. Jag hör ofta på jobbet folk som pratar om sina äldre barn och dess mobiltelefoner, och de flesta verkar lägga kopiösa summor på det allra senaste, givetvis med försäkringar utöver hemförsäkringen. Låt mig komma med några tips.

1) Köp inte det dyraste till mindre barn som fortfarande är ute och leker i skog och mark. Telefonen kommer att gå sönder, och att köpa en telefon som är tillverkad i hälften glas till en 8-åring känns helt vansinnigt.

2) För större barn som kan hjälpa till med diverse saker, sätt en nivå på vad ni kan tänka er att betala för en telefon, t.ex. 1500 kr samt ett Vimla- eller Hallonabonnemang. Vill barnet ha en ny iPhone för 6000 kr istället så blir det att lägga egna pengar på detta. Jag tror det är viktigt att lära unga att se bortom den märkeshets som finns idag och har inget som helst med snålhet att göra.

Aktiviteter kommer vi inte att snåla in på, hon ska få prova precis vad hon vill. Däremot kan jag tänka mig att vi kommer att få ha ett ord med i leken när det gäller materialintensiva sporter.

Avslutningsvis brukar man ju säga att barn gör inte som vi säger utan som vi gör, och genom att själva föregå med gott exempel i form av att vara rädd om och ta ansvar för sina saker och inte alltid köpa det senaste hoppas vi att den lille kommer att vara hyfsat väl rustad för den yttre påverkan som oundvikligen kommer att ske i skolåldern och framåt.

Har du själv barn och vill komplettera med något spartips?

5 kommentarer:

  1. Jag har inte barn, men när jag var barn fick jag köpa det mesta själv. Detta har säkert bidragit till mitt ekonomiska sinne. När andra barn fick mobiltelefoner fick jag istället spara ihop till en själv osv. Så att få barnen att tidigt behöva prioritera mellan olika köp är både ett spartips till föräldrar och ett tips för att lära barnen förstå värdet av saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emotionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

      Radera
  2. Hi views did you know there are spell to win love back from an ex. I have done it. I love reading about relationships and how to make them work, how to better the relationship, and how to keep the spark alive, even how to talk to them a certain way to get them to think a different way about the situation and you. If you need advice or want to win your ex back, try this: augusmimi789@gmail.com copy and message on the following (augusmimi789@gmail.com )It will change your mentality and get you what you want.

    SvaraRadera
  3. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

    SvaraRadera
  4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera