onsdag 27 juni 2018

Utdelningar Juni 2018

Då var vi tillbaka på svensk mark efter en minisemester utomlands. Vi valde bort ett klassiskt midsommarfirande och tog tillfället i akt att hälsa på en bekant som har flyttat till ett grannland i söder, känt för sin öl, bacon, diverse galenskaper och rödvita flagga.

Det är inte gratis att vara på resande fort, det kan jag lova. Speciellt inte när vädret är så här bra och en starköl på valfri bar vid havet kostar runt 95 SEK. Det får man många burkar pilsner på systemet. Men, pengar kan användas till mer än att köpa aktier för och dessa tusenlappar som brändes sover jag inte det minsta dåligt för. Vi hade en utmärkt semester och kom tillbaka utvilade och glada i hågen. Att midsommarafton bestod av snålblåst och regnskurar får man nog leva med, inte bara i Sverige.

Merparten av dagarna spenderades på hotell, men vi fick ta tillfället i akt att besöka en bekant med fru som har införskaffat ett riktigt "drömhus", komplett med panoramautsikt över havet, pool och utemöbler vars prydnadskuddar kostar över 2000 kr styck. Dessa personer är riktigt täta, men väldigt trevliga och generösa. Det var riktigt häftigt att få möjligheten att bo i deras hus, där all inredning verkligen är det bästa (dyraste) som går att hitta. Enbart utemöblerna till terrassen kostade tydligen över 200 000 kr. Det kändes som att bo på ett riktigt härligt lyxhotell, och att sitta där på ute-terrassen i en solstol och överblicka solnedgången över Öresund med ett glas riktigt dyrt vin i handen var ganska svårslagen. Dock skulle jag själv aldrig kunna lägga så mycket pengar på hus och hem.

Månaden juni har bjudit på en ganska medioker utdelningsskörd. Låt nedan bild illustrera vilka av våra innehav som har bjudit på lite extra kosing:Totalt sett fick vi in 8865 kr, vilket ungefär täcker våra löpande kostnader under denna minisemester, hotellkostnad icke inräknad. 

Semestern har även givit mig en och annan tankeställare. Nyfiken som man är tog jag tillfället i akt att diskutera lite med min bekant kring hur de tänker med hus och hem och varför de lägger så mycket pengar på ett hus med inredning. Svaret var kort och enkelt "för att vi vill". De vill ha en bekväm livsstil och möjligheten att kunna somna och vakna med utsikt över havet på en sagolikt vacker plats. Nu tror ju jag att man skulle kunna hitta en nästan lika fin plats någonstans i Sverige och kunna bygga ett nästan lika fint hus men till en betydligt lägre kostnad om allt det extravaganta väljs bort till förmån för lite mer standardiserade tillval som inte kostar skjortan. Jag sitter i ärlighetens namn inte mycket bättre i en soffgrupp från Gloster som kostar 45000 kr än vad jag gör i vår egen plastiga loungegrupp i svart konstrotting för 4000 kr på Bauhaus. Dock var den förstnämnda ungefär tusen gånger snyggare. 

Vad tycker du det är okej att spendera mycket pengar på, förutom aktier? 

7 kommentarer:

 1. Finns två skolor när det gäller personer som berättar om hur mycket det och det kostar:
  1. De som vill skryta och berättar hur otroligt mycket det kostar och att de uppskattar kvalitet och exklusivitet.
  2. De som skryter om hur lite det kostar.

  Själv brukar jag inte säga något alls, men när det händer hör jag definitivt till grupp 2 ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för din kommentar!

   Jag är själv smålänning och har varit i lyxfällanträsket och vänt, men man var nog aldrig helt bekväm med att köpa dyra saker bara för märkets skull för att imponera på andra. Själv skryter jag numera nästan uteslutande om hur billigt vi lever, i hopp att andra kan ta efter några av de många spartips vi har.

   Radera
  2. När jag var "fin konsult på Östermalm" fanns ett grupptryck att köpa dyra arbetskläder som jag aldrig kände mig bekväm med. Nu sitter jag på jobbet med T-shirt, shorts och Birkenstock vilket känns mycket bättre.

   On topic: Saker som jag gärna spenderar mycket på nu och kommer att göra även som pensionär: resor, sportutövande, högkvalitativ mat.

   Boendet är det stora jag inte bestämt riktigt hur jag vill ha när jag slutar jobba, billigt & dyrt, renoveringsbehov eller ej mm. Nu bor jag i en ordinär lägenhet i en bra del av staden, vilket känns bra även om den binder upp en hel kapital.

   Radera
 2. Innan jag blev "omvänd" till aktie/fondsparare så levde jag lite annorlunda. Mina hobbisar fick kosta och det gjorde de! Fiske var en stor passion och jag vet inte hur många hundra tusen jag lagt på den hobbyn? Jag vill nog inte veta heller, det har givit mig så fina och trevliga minnen som man inte kan sätta ett pris på.
  Nu är jag lite med kostnadsmedveten även på hobbyområdet och tanker nog ett par varv extra innan jag gör störra inköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Procentpanik och tack för kommentaren.

   Jo, så levde vi också till för något år sen. Mycket pengar lades på elektronik, kläder, bil, hobbies etc. Nu har vi lyckats sälja av allt som gick att sälja utan allt för stor förlust och är numera väldigt återhållsamma med inköpen. Enda svagheten vi har är resor, då känns det dumt att snåla in på en stor stark när man sitter i Köpenhamn vid en krog med havsutsikt och solen gassar. Den typen av "supersparande" är inget för oss, inte heller att vara "kung i baren". Lite god mat med ett glas vin eller två är så långt vi sträcker oss.

   Radera
 3. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera