måndag 2 juli 2018

Månadsrapport Juni 2018

Ytterligare en månad har passerat. ytterligare en helg har passerat. Sommaren håller ställningarna även om temperaturerna nu är lite mer beskedliga runt 20. Detta har gjort att vi badkrukor har hållit oss hemma istället för att ligga på stranden. Det är hyfsat varmt i den sjö som ligger nära oss, men kommer man upp på land krävs det gassande sol för att inte börja huttra. Att man aldrig blir nöjd hehe.

Almedalsveckan har börjat och förste talare ut var moderaternas Ulf Kristensson. En hygglig karl med smort munläder som trivs i talarstolen. Dock har han och andra allianspartier det väldigt svårt med trovärdigheten, speciellt efter det senaste utspelet där "Alliansen" tyckte att SD borde få ordförandeposter i riksdagen, då de trots allt i nuläget är ett av tre största partier. Herr Snålgris kan inte begripa varför inte SD ska kunna åtnjuta samma rättigheter som övriga partier? Dock tog det inte lång stund förrän L och C (SD lär nog tacka Annie Lööf för de sympatiröster de får av detta) gick ut i media och dementerade dessa rykten. Tydligen klarar inte Alliansen numera av att fatta egna beslut, utan hade frågat Pappa Löfven om tillåtelse, och denne sa nej. En riktig soppa med andra ord, och fortsättning lär följa. Man blir ju inte förvånad att partier som SD går framåt när de s.k. etablerade partierna beter sig som riktiga barnrumpor.

Nåväl, nu är det dags att sammanfatta vad som har hänt med Snålgrisarnas finanser under Juni, vi börjar med inkomsterna:

Inkomster


Månadens inkomster är aningen högre än medel, främst på grund av uppskjuten lön då lönesamtalen drog ut på tiden, samt en klumputbetalning av semesterersättningen. Dock försvann ju merparten av denna ersättning i skatt.

Löneinkomster netto: 58061 kr
Utdelningar: 8865 kr
Övriga inkomster: 4415 kr

Totala inkomster netto: 71341 kr


Utgifter

Vi var på midsommarutflykt denna månad och detta grävde djupa hål i budgeten. Det kostar betydligt mer än vad man tror att ha semester, speciellt om man ska åka runt lite och besöka andra städer. Värmen gör också sitt, på vintern äter vi inte glass över huvud taget, men nu när det är varmt försvinner 2-literspaketen på löpande band. Och kartongerna med GB-favoriter ska vi inte bara tala om. Det har även gjorts en del inköp till trädgården, det är gödning, ny trädgårdsslang, nya kapskivor till vinkelslipen och annat smått och gott. Dock har vi inte fått räkningen för hotellet än, den lär komma under nästa månad. Det blev något strul med rabatten när vi skulle betala och vi hade bråttom hem, så de skulle utreda saken och återkomma.


Mat: 3918kr (4000 kr)
Kläder: 1031 kr (500 kr)
Bostad: 4903kr (4252 kr)
Övrigt: 5639 kr (4139 kr)
Transport: 1880 kr (1628 kr)

Totala utgifter för juni 2018 är således 17371 kr vilket gör att vi hamnar några tusen över budget. Detta ger en sparkvot på 71 % vilket vi är helt nöjda med. Jag blev faktiskt förvånad över hur bra det faktiskt gick trots semestrande. Nu blev vi i ärlighetens namn bjudna på väldigt mycket mat och tryck av våra bekanta som vi hälsade på. Där kan vi lätt räkna av tre middagar och några luncher. Skulle vi betalat allt själv hade slutsumman varit en helt annan.

Pengamaskinen


Vår gamla pengamaskin tuffar obrutet på 24/7 för att generera kosing till oss. Det rasslar till några tusenlappar varje månad, och i genomsnitt har vi nu en passiv inkomst på 12 270 kr varje månad. Detta är ungefär hälften av vad vi anser oss behöva för att känna oss "fria", dvs vår frihetskvot ligger på 50%. Det som är det fina med dessa pengar är att man kan använda dem till precis vad man vill. Återinvestera i pengamaskinen, bygga en pool, resa till värmen lite längre och lyxigare än vanligt eller dricka skumpa till frukost varje dag.

Ju mer Snålgrisarna har funderat på vad det egentligen innebär att vara fri, desto mer förvirrade har vi blivit över vad vi egentligen vill göra med denna frihet. Nu när vi hade några dagars ledigt hade Herr Snålgris den otroliga möjligheten att sitta på en solstol mitt på dagen och läsa en bok, ostört, i flera timmar. Detta har aldrig hänt sen Lilla Snålgrisen föddes och det kändes så underbart. Men detta hade ingenting med pengamaskinen att göra utan att Fru Snålgris var ute på stan några timmar med en väninna och shoppade och Lilla Snålgris var iväg och lekte med kusiner på en lekpark i stan. En sak är säker, under denna tiden tillsammans med ett glas vin av hög kvalitet, solsken och Petter Stordalens självbiografi kände jag mig verkligen FRI! Att inte ständigt vara i tjänst för att göra något eller att svara på frågor, utan bara vara sig själv och njuta. Denna perfekta stund av stillhet avbröts dock abrupt av ytterdörr som öppnades och en skara barn ramlade in och skulle bli utfordrade, hehe.

Nåväl, pengamaskinen har vuxit till sig lite under denna månad, och vi har spöat index ganska rejält:


När det gäller köp och sälj har det varit sparsmakat. Vi har köpt lite Duke Energy Corp, en sömnig utility-aktie som har funnits i över 100 år och levererat energi på den nordamerikanska kontinenten. Den har tagit lite stryk senaste året, och en bevakningspost inhandlades. Andra aktier som tagit stryk är Corus Entertainment som valde att kvartalsutdela istället för månadsutdela (smaka på den alltså) och sänka utdelningen med ca 80%. Gissa vart aktiekursen tog vägen. Jodå, rakt ner i he-vetet. 

Aktien steg något under tredje handelsdagen och då tog Herr Snålgris det tuffa beslutet att bryta mot Warren Buffets regel om att "aldrig förlora några pengar". Halva innehavet såldes och ett antal rara tusenlappar försvann upp i rök. Jag trodde faktiskt på detta företag, en stor mediakoncern i Kanada men uppenbarligen pågår det ganska mycket politik bakom kulisserna då man verkar vilja trycka ner kursen och främja ett uppköp. Aktieägarna är således deras minsta bekymmer. 

Ser du några köplägen, eller tycker du att allting är dyrt nu med en svag krona?

5 kommentarer:

 1. Jag vill köpa nordamerikanskt för att sprida risken, men dollarn är så dyr att jag nog bara kommer att fylla på mina svenska innehav månadsvis inom det närmaste.

  Ser att du definierar frihetskvotens nämnare som det du vill ha för att känna dig fri. Det känns rätt, men i mitt fall måste jag i så fall räkna av pensioner. Totalt vill jag nog ha 20.000 kr/mån för mitt singelhushåll.

  Just nu räknar jag frihetskvoten för både passiva inkomster och faktiska utgifter för rullande 12 mån bakåt i tiden. Men jag kommer inte känna mig helt fri vid 100% då de utgifterna är lite väl låga för att ge "rätt frihetskänsla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Smålänningen och tack för din kommentar!

   Hoppas att Avanza ger courtagefritt imorrn för USA. Hade varit trevligt och uppväger till viss del valutaeffekterna.

   Vi har inte brytt oss om frihetskvoten speciellt mycket, men den ger ju en grov uppskattning om hur långt man har kvar att spara tills dess att det passiva sparandet kan ta över. Dock kommer vi inte bara att bryta allt där och då. Jag och Fru Snålgris trivs med våra jobb men vi hade gärna jobbat mindre kanske 50-75% och detta är väldigt svårt i våra yrken. Där är det 100% som gäller. Vi har börjat titta runt efter liknande jobb där vi kan använda vår kompetens och där det är möjligt att gå ner i arbetstid. Och slutar man jobba vid 50 är det 5 år till tjänstepensionerna kan börja betalas ut, det ska man ju ha med i beräkningarna. Vi tror oss klara av att leva på 25000 kr i månaden, då vi har väldigt låga driftskostnader och inte har några planer på att höja dessa nämnvärt.

   Vi kommer ABSOLUT inte att göra oss fria bara för sakens skull och sen känna "har inte råd med det". Livet lever man trots allt bara en gång. Tycker man att det är vardagslyx att krypa ner i en pool eller spa-bad en kväll efter jobbet och svalka eller värma sig, bygg då! Det vi drar ner på är prylar och onödigt skräp samt onödigt dyra avtal, men livskvalitet så som vi definierar den tummar vi inte på.

   Radera
 2. Vi ger ut lån inom intervallet $ 10.000 till $ 200.000.000.00 USD med en ränta på 3%. Våra lån är väl försäkrade och högsta säkerhet är vår prioritet; Intresserade personer kan kontakta oss idag via e-post stevendonaldloanfirm36@gmail.com
  Observera att om du är under 18 inte är tillämplig, skriv all information på ett korrekt sätt med din högkommission, så se till att du verkligen är tillämplig på dig. LÖVER INFORMATION 1) Fullständigt namn: ......... 2) Land: ......... 3) Adress: ......... 4) Stat: .... ..... 5) Kön: ......... 6) Civilstånd: ......... 7) Jobb .......... 8) Telefonnummer: ......... 9) Nuvarande ställning i stället för arbete: 10) Månadsinkomst: ......... 11) Lånebelopp krävs: ......... 12) Lånets längd : ......... 12) Ansökte du om ett lån Innan .......... 13) Ålder ..........

  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 3. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera