onsdag 4 juli 2018

Halvlek 2018

Solen gassar som aldrig förr. Den enda som klagar på detta är Annie Lööf som i sitt almedalstal skyller hettan på koldioxidutsläppen. Man ska dock inte sticka under stolen med att det har varit ganska extrema väderförhållanden de senaste åren, med riktiga syndafloder när det regnar och nu då riktig torka när det gassar. Växthuseffekt eller cykliskt återkommande fenomen? Ja det lär nog forskarkåren debattera under många år framöver. Att jorden kommer att förändras rejält av global uppvärmning, det är nog alla överens om.

Se upp för solen!

Almedalsveckan tuffar på och politikerna verkar göra sitt bästa för att göra reklam för SD i mer eller mindre varenda andetag. Fokus verkar inte ligga på hur man ska råda bot på de väldigt allvarliga problem samhället har idag (mer än att kasta mer och mer skattepengar över problemen), utan mer på "värderingar". Jag tycker det är problematiskt när politiska partier så tydligt går ut och inte så mycket talar sakpolitik utan främst angriper andra partier kring dess så kallade värderingar. Själv läser jag partiprogram och väljer efter vad jag tycker bäst om. Hur partiledare och ett partis företrädare beter sig i debatter, intervjuer och andra sociala sammanhang spelar givetvis också in. Det pågår en ganska underhållande cirkus där partiledarnas tal låter mer och mer som domedagspredikningar till ett informativt budskap kring dess egna partipolitik. Jag vet inte hur många gånger Annie Lööf igår slängde sig med floskler som "det är allvar nu". Jo det ska gudarna veta, när det t.ex. skjuts hej vilt i Malmö och Göteborg och stora gäng-grupperingar tar sig friheten att ockupera akutmottagningar och vårdavdelningar och skrämma slag på vanligt hyggligt folk. Eller när flera stora sjukhus larmar om så stor personalbrist att det på allvar hotar patientsäkerheten. Detta talas det dock tyst om. 

I bloggosfären har det också stormat en del på senare tid när både Aktiepappa och Miljonär innan 30 meddelat näst in till samtidigt att de avser att lämna sina nuvarande väl fungerande bloggplattformar och flytta till TradeVenue. Många och långa har kommentarerna varit från folk som inte längre ämnar läsa dessa bloggar. jag fäster inga större värderingar kring vilka plattformar bloggare väljer eller hur mycket reklam och affiliatelänkar som man vill fylla sin logg med. Läsarna röstar även i detta fallet med fötterna, och strategiska felaktiga beslut lär ju om inte annat visa sig i dalande besökarsiffror.

När vi ändå är inne på ämnet att tjäna pengar på sin blogg, kan jag ju bara konstatera att det finns de som har lyckats väldigt bra med detta. Den enda utländska spar-blogg som Herr Snålgris läser är RB40, som har funnits sedan 2010. Den handlar om en amerikansk kille med fru och ett barn som numera är "stay at home dad", medan hans fru jobbar och trivs med det. Denne lirare har bara under juni 2018 lyckats skrapa ihop 6070 USD i bloggintäkter, alltså ca 54400 svenska kronor. Gångar man detta med tolv blir det en årsinkomst på hela 653000 kr. Som jag förstår det hela kommer merparten av dessa rara slantar från just affiliatelänkar. Det är bara att gratulera till detta, även om jag är lite förundrad kring hur det hela är möjligt, då även om det är en intressant och välskriven blogg inte bjuder på speciellt mycket nytt under solen. Det är lite inlägg om resor, månadssammanställningar kring finansiella mål, dvs en i mina ögon ganska alldaglig ekonomiblogg. Dock tycker dess samarbetspartner det är värt mer än en halv miljon kronor att ha ett samarbete med bloggen, så det är uppenbart något som jag inte förstår eller har missat. 

Som vanligt har Herr Snålgris kåserat om allt möjligt istället för att komma till saken, så för de som väntar på en finansiell sammanställning av vad som hänt hittills under året kommer den här nedan:

Vi börjar med två bilder över hur portföljen har utvecklats under 2018:Under årets början har vi följt jämförelseindexet ganska bra för att under sommaren dra ifrån ganska rejält. Totalt för året ligger vi på en positiv utveckling med 7,3% vilket inte är illa pinkat med tanke på att OMXS30 ligger på -3,48% och DJ endast +1,85%. Jag tror och hoppas på att vi kan slå 10% innan året är slut.

Tittar vi på utdelningarna ser det inte så illa ut här heller. Hela 94609 kr (samt 2673 från HiQ som inte redovisas i grafen) har vi skrapat ihop hittills.  Vi närmar oss med stormsteg 109 000 kr, vilket är det vi lyckades skrapa ihop under hela 2017. Detta innebär att vi med nuvarande portfölj genererar minst 10000 kr i passiv inkomst varje månad. Då vi har som mål att kunna generera minst 25000 kr i månaden innan vi börjar fundera på att dra oss tillbaka är det en bit kvar med andra ord. Alla utdelningar återinvesteras såklart!

Strategin för resten av sommaren är att jobba en vecka till för att sedan gå på semester. Då kommer antagligen färre blogginlägg, men en månadsuppdatering ska jag nog försöka mig på ändå. Portföljen får tuffa på utan allt för mycket förändringar, det är några surdegar jag väntar på ska öka lite till innan jag dumpar dem, bl.a. CJREF och PSEC. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle sälja Nobina då de hade ökat ganska rejält på kort tid, men tror ändå jag vill behålla detta bolag under längre sikt, och nu har den aktien ändå gått ner så pass mycket att "den bussen har gått", så att säga.

Du glömmer väl inte att Avanza har gratis courtage för amerikanska aktier idag? Detta fick jag INTE betalt för att säga, men jag gör det ändå för jag gillar Avanza som plattform.

Har du haft ett bra halvår?

9 kommentarer:

 1. Behåller med Nobina med tanke på rapporten som kom in fint samt vunna upphandlingar och köpet av Samtrans. Dock blir man ju alltid skraj när insynspersoner säljer stora innehav.
  Vad tror du anledningar är och hur ser du på aktien framåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke och tack för kommentaren!

   Jag är faktiskt lite oförstående kring varför insynspersoner säljer av Nobina med tanke på vilka signaler detta ger till Mr Market. Enkel vinsthemtagning möjligtvis. Jag har inte hört något som talar för att det dykt upp några svarta svanar i Nobinas vass, tvärtom. Rapporten var bra, och nu ännu mer positiva vibbar kring Samtrans som man avser köpa. Dessutom gjorde man sig av med Swebus som har tyngt räkenskaperna. Läste nånstans också om att Nobina sitter på många äldre kontrakt som är väldigt lönsamma, då ett nytt avtal ofta är förknippat med initiala extrakostnader. Ett orosmoment kan vara att mängden rörliga kontrakt ökar, och dessa kan då i teorin avbrytas om kundnöjdheten inte är tillräcklig, något man inte behövt bry sig om speciellt mycket.

   Jag stod och velade för mycket och missade tillfället att casha in aktien. Dock är Nobina stora, verkar på en stabil marknad men jag tror det blir svårt att skapa nån större tillväxt. Flera analytiker har ju satt Behåll eller Neutral på aktien av den anledningen.

   Radera
 2. Tjeena snålgrisen riktigt bra utveckling på innehaven och grym utdelning. Fundera på att göra ett första köp i Main Street Capital Corp. Den har ju sjunkit lite och såg att många bloggare har den i sina portföljer verka vara en trevlig månadsutdelare. Vad anser du om bolaget?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus och tack för kommentaren!

   Ja utvecklingen är helt okej, men de tär primärt utdelning vi jagar, då värdet kan variera över sikt, men utdelningarna tenderar att hålla sig aningen mer stabilt samt att man då slipper sälja sina innehav.

   Main Street Capital anses ju av väldigt många vara ett av de allra bästa BDC-bolagen som finns. Med bra menar jag att de 1) Har ett stabilt NAV med vettiga innehav, inga skräpskuldsedlar och 2) Intern förvaltning som inte kostar en massa pengar utan gör sitt jobb, och är jäkligt bra på det också. Det är heller ingen nackdel att de delar ut en bonusutdelning varje år och har gjort så under lång tid samt att utdelningarna kommer månadsvis. Vill man ha en BDC i sin portfölj är detta den rätta tycker jag. Enda nackdelen är att aktien sällan "dippar", utan kostar alltid "premium". Undvik bolag som Orchid och Prospect Capital. de har högre yield men girigbukar till förvaltare och ofta mycket sämre NAV (Net asset value) som är tvivelaktigt värderade och som kan svaja ganska mycket samt har betydligt högre risk. Använd gärna Avanzas grafer och jämför hur MAIN och PSEC har utvecklats under tiden, samt hur deras utdelningar har varit. PSEC har sänkt utdelningarna två gånger under senaste åren, MAIN har tuffat på.

   Radera
 3. Vilken utveckling i utdelning mellan 2016 och 2017. Snyggt jobbat! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investeralitemera och tack för kommentar!

   Ja vi höll då på med att flytta över sparkapitalet från fonder till aktier, så det blev inte mycket utdelning då. Från och med 2017 började vi köra på med pengamaskinen såsom den ser ut och fungerar idag. Nu är det bara full fart framåt.

   Radera
 4. Vi ger ut lån inom intervallet $ 10.000 till $ 200.000.000.00 USD med en ränta på 3%. Våra lån är väl försäkrade och högsta säkerhet är vår prioritet; Intresserade personer kan kontakta oss idag via e-post stevendonaldloanfirm36@gmail.com
  Observera att om du är under 18 inte är tillämplig, skriv all information på ett korrekt sätt med din högkommission, så se till att du verkligen är tillämplig på dig. LÖVER INFORMATION 1) Fullständigt namn: ......... 2) Land: ......... 3) Adress: ......... 4) Stat: .... ..... 5) Kön: ......... 6) Civilstånd: ......... 7) Jobb .......... 8) Telefonnummer: ......... 9) Nuvarande ställning i stället för arbete: 10) Månadsinkomst: ......... 11) Lånebelopp krävs: ......... 12) Lånets längd : ......... 12) Ansökte du om ett lån Innan .......... 13) Ålder ..........

  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 5. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 6. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera