tisdag 12 juni 2018

Ole dole doff (del 2)

I dag kom det första lilla regnet på bra länge hos oss här nere i södern. Gudarna ska veta att det behövdes. En granne som bor en bit från oss har endast en grävd brunn, och där har vattnet börjat tryta till den gräns att de har börjat spara in på att t.ex. duscha och bada. Tack och lov att vi som har kommunalt vatten och avlopp slipper dylika bekymmer. Men man ska inte bli allt för bekväm, därför är det tur att MSB har skickat ut sin broschyr "Om kriget eller krisen kommer", där man får allting förklarat för sig. Jag är väl tveksam kring om folk tar detta på allt för stort allvar, men om skiten träffar fläkten är jag ändå övertygad om att vi glesortsbor med hus, trädgård och skogens resurser  inpå knuten samt ett och annat skjutvapen kommer att klara oss bättre än folk som bor i lägenheter, allra helst i storstäder.



I det korta loppet kanske det är bättre att bo i storstaden, för det är dit statens hjälp kommer att koncentreras, men i långa loppet när det kanske inte finns någon stat att räkna med kommer folk antagligen att söka sig ut mot vidderna. Det är ju trots allt här den mesta av all mat som säljs produceras.

Krisen kanske redan är här, för när jag loggade in på Avanza i morse möttes jag av beskedet "Du har inga värdepapper på dina konton". Nu gissar ajg att detta är ett tekniskt fel, för jag möttes av ett meddelande att de hade problem att visa kontoöversikten för de som köpt en fond igår. Även om jag inte tillhör den skaran, gissar jag att det är ett följdfel som drabbar Snålgrisarnas pengamaskin.

Det är flera kompisbloggare (Sparo, Petrusko med flera) som har skrivit om prylföretaget Clas Ohlson. Nu tänker jag inte bli långrandig i ämnet, men Snålgrisarna gjorde ett chansköp förra året i december när kursen störtdök i ett hopp om vändning och att tjäna lite snabba pengar genom att "köpa på dippen". Tji fick vi. Kursen bara sjunkit och sjunkit och vi är i skrivande stund -40% back, eller i reda pengar runt 9000 kr. Detta var en chansning som inte lönade sig, i alla fall inte i det korta loppet. Men så är det med aktiehandel och man ska inte ge sig in i detta om man inte är beredd att förlora pengar. Med facit i hand hade det kanske varit bättre att gå in nu istället, och ta hem en direktavkastning på ca 10% i år och nästa (som jag har förstått ska vara 6,25 kr även då). Vi väljer att inte köpa mer utan avvaktar och ser vad som händer. Några små insiderköp har gjorts av styrelsemedlemmar, men VD Lotta Lyrå verkar vila på hanen för några köp där verkar inte vara aktuella i nuläget. Kanske ska kursen pressas ner ytterligare, eller har vi nått botten? Ingen vet så vi sitter still i båten och avvaktar. Tiden att gå ur denna aktie är sedan länge förbi.

Så till det som inlägget egentligen är tänkt att handla om. I del 1 berättade jag att vi hade en ganska stor kassa där vi valt att plocka ut 50000 kr ur, och vi fick i kommentarfälten ett antal olika alternativ av er läsare som förslag på vad vi ska göra med dessa pengar. Nu har vi äntligen bestämt oss, och kommit fram till följande:

1) 10000 kr går till Lendify
2) 20000 kr investeras i Main Street Capital och EPR Properties, två av mina favoriter i kategorin månadsutdelare.
3) 20000 kr sparas till kontantinsats för en tillbyggnad som vi antagligen kommer att göra under sommaren eller hösten.

Äger du Clas Ohlson eller är du sugen att köpa? Hur tänker du göra?

5 kommentarer:

  1. Alltså många har ju talat negativt om Classe och deras förvärv samt brist på spridning inom e-handeln. Men det man ska veta är att Clas har väldigt attraktiva lägen för sina butiker, vilket talar för dem. Jag kom på mig själv här om dagen att jag faktiskt susar in på Classe ibland för att handla när jag ändå är på väg hem och butiken ligger så pass bra till.

    Jag äger inte Clas Ohlson

    Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Kronan och tack för kommentar!

      Jag försöker göra de flesta elektronikköp hos dem, dels för att stödja det företag jag faktiskt äger men även för att de har ett brett sortiment. Dock är det lite risk för krimskrams-varning bland husgeråden, ingen direkt klass på vare sig stekpannor eller kockknivar. Som med allt annat räcker det inte att man säljer grejor, man måste ju få lönsamhet i affären också genom att t.ex. lägga ner butiker som är olönsamma, hotta upp sin internethandel etc. CO har också ett problem med att de ligger ganska högt i pris jämfört med vissa konkurrenter. Det är inte ofta de rankas högst upp i prisjakt. Helt klart är att jag gillar CO bättre än t.ex. Rusta, ÖB, Jula och Biltema och Kjell, men hotet från billigare Kina-handlare som Wish och Aliexpress är ändå överhängande.

      Radera
  2. Tjeena snasnålgrisen! Ligger själv nåt liknande på mitt innehav på Clas Olsson men bara ha is i magen den repar sog förhoppningsvis. Har inte läst så mycket om Main Street Capital så har du tid över får du gärna göra ett inlägg om de bolaget skriva lite varför du gillar de.

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
  3. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera
  4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera