lördag 11 augusti 2018

Månadssammanställning Juli 2018

Det var ett tag sedan bloggen uppdaterades, och det har helt och hållet att göra med det oerhört vackra vädret vi har haft. Vi har varit på stranden i princip varje dag till sent på kvällen och bara njutit. Det enda som inte har varit speciellt njutbart är de varma nätterna och avsaknad av luftkonditionering. Jag sover verkligen inte bra när det är +25 grader i sovrummet.När det gäller det ekonomiska så är det bara att konstatera att det kostar på att ha semester. Nu har vi inte lagt oss så jättemycket över budget, men några extra tusenlappar på mat, bränsle och övrigt har det blivit. Det som slår mig mest i Sverige jämfört med andra länder t.ex. Thailand och Spanien är att leksaker och dylikt krafs är extremt dyrt här i Sverige på marknader och festivaler jämfört med i dessa länder. En heliumballong går lätt på 80-90 kr på valfri marknad i Sverige, En ynka biljett till en åktur på Axels tivoli ligger på 35 kr, då får du åka farfarståget 5 varv. Kulorna har rullat på denna typ av saker, och det har svidit lika hårt i plånboken varje gång. Anledningen är att jag inte tycker det är prisvärt för fem ören. En ballong som kanske kostar 3 kr i total tillverkningskostnad inklusive snöre och gas, ska jag betala nästan hundra spänn för. Såklart kan man neka sitt barn ballongen med hänvisning till att Pappa Snålgris inte tycker den är värd sitt pris, men det är inte lätt att få en 3-åring att förstå detta. Förhoppningsvis blir det enklare när hon blir större... eller kanske inte.


Nåväl, så här såg utgifterna ut under Juli:

Mat: 4719 (4000) kr
Kläder: 369 (500) kr
Bostad: 4896 (4252) kr
Övrigt: 5726 (4139) kr
Transport: 1117 (1628) kr

Totala utgifter under juli är således 16827 kr vilket gör att vi hamnar 16% över budget.


Hur har det då gått med inkomsterna? Jodå, de har varit ganska medelmåttiga:

Nettoinkomster: 54380 kr
Utdelningar: 10713 kr
Övriga inkomster: 4365 kr

Detta gör att inkomsterna för juli hamnar på 69458 kr och då går det att räkna fram en sparkvot på 71%. Det är inte fy skam för en semestermånad, och jag tror att vi kan banta kostnaderna något genom att undvika lekland och dyra uteluncher, men för mig är frihet och ledighet definitivt förknippat med att slippa laga mat, städa och leva loppan. I längden blir man givetvis trött på detta, men efter att ha jobbat hårt ett helt år är det riktigt underbart att strö lite pengar omkring sig för att slippa några av livets alla måsten. Kanske inte så snålt, men är det något jag vill lägga pengar på så är det bekvämlighet istället för prylar och meningslösa prenumerationer.

Politiken tuffar på i etern, och som vanligt blir man inte klok på någonting. Ena dagen ska moderaterna samarbeta med SD, andra dagen ska de inte göra detta. Så har de velat under nästan ett års tid. Kanske är det för väljarnas skull dags att bestämma sig? Vad som helst som gör att vi slipper Centerpartiet och Miljöpartiet i en kommande regering gör mig på bättre humör. Sossarna är inte bättre de heller. De höjer bensinskatter enligt ränta-på-ränta vilket gör att vi om 10 år kan ha de högsta bensinpriserna i världen, och samtidigt vill de införa CSN-lån för att ta körkort. Vem ska ha råd att köra bilarna hade de tänkt sig? Redan idag kostar en liter bensin 16 kr. Nu finns det ju förvisso elbilar, men med tanke på den obefintliga begagnatmarknaden för dessa och att de är så pass mycket dyrare i inköp samt att du behöver 3-4 olika laddkort för att göra en semesterresa genom Sverige så dröjer det nog ett bra tag till denna typ av bilar letar sig ner hos Svensson. Dragkrok kan man visst inte heller ha, mer än möjligtvis på Tesla Model 3, när den nu letar sig hit till Sverige.

Det är ganska underhållande och samtidigt förvirrande när man börjar härja med siffror i politiska debatter. Jag såg på tv en debatt kring skolan och speciellt Borlänge, som verkar ha väldigt dåliga skolresultat, som ingen riktigt verkar förstå varför? Jag har varit i Borlänge en gång under året, och efter ett besök i Kupolen kunde jag lätt räkna ut hur det har blivit så. Säger inget mer.

Det som var konstigt i debatten var att man gick ut med lite märkliga lönesiffror. Dels hävdade man att medellönen för lärare var runt 32000 kr. I nästa andetag sa man att sjuksköterskor (med kortare utbildning) tjänar 4000 kr mer, alltså 36000 kr. Jag känner INGEN sjuksköterska som tjänar dessa löner. Och i nästa andetag hävdade man att civilingenjörer tjänar 50-60000 kr. Ja möjligtvis om du är pensionsfärdig eller hög chef så ligger du på dessa siffror, i alla fall här nere i Småland. Tydligen verkar Stockholmslöner komma som från en helt annan planet, och är inte på något sätt jämförbara med i övriga landet. Är det verkligen SÅ dyrt att bo i Stockholm?

Får mig att tänka på undersköterskan i Lyxfällan som tjänade 36000 kr brutto. Hade varit kul att se vad den lönen bestod av. Här i min kommun ligger de runt 22-23000 kr med ca 5 års erfarenhet i Landstinget. Inom kommunen har du någon tusenlapp extra.
22 kommentarer:

 1. Svårt det där med barn och sparsamhet...

  https://iblandgormanratt.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Billy och tack för kommentaren!
   Ja vi försöker köpa second hand, säga nej till skräpleksaker och på alla sätt och vis vara sparsamma utan att det ska bli för gnetigt. Men på marknader är det svårt...

   Radera
  2. Samma här. En hel del Tradera och sommar + januarireashoppande för oss. Jag försöker sälja in att köpa ”en liten bit av ett företag”. Han är rätt pepp på Tesla, Netflix och Disney. Känns dock som en ganska stor utmaning att få honom intresserad när köpet väl är gjort.

   Iblandgormanratt.blogspot.com

   Radera
 2. Intressant att läsa om er sommar och sparandet! Är lite intresserad vad består övriga inkomster av? :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen och tack för kommentar!
   Jag brukar oftast skriva lite mer detaljer kring inkomstposterna, men hoppade över det denna månaden, lite lat som man är under semestern.

   Såhär fördelar övrigt sig:

   Barnbidrag: 1250 kr
   Föräldrapenning: 965 kr
   Inkomst hyra av garage: 1500 kr (vid vårat fritidshus vi aldrig använder)
   Sålt lite trädgårdsprylar vi aldrig använder med shpock: 650 kr

   Radera
 3. Hej Snålgris!
  Tycker också att leksaker och liknande är galet dyrt här. När jag är utomlands brukar jag ägna mig åt Claw Machines, du vet en sådan klo som plockar upp mjukdjur som du sedan får behålla. Har haft enorm framgång med dessa och alltid blir det några djur att ta hem och ge som present. Det blir billigt :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för övrigt en fråga. Räknar du med utdelningen i din inkomst? Så om du tjänar 15.000 och har utdelningar på 5.000 (20k tot) samt utgifter på 10.000, då blir sparkvoten 50%?

   Radera
  2. Nettoinkomster: 54380 kr
   Utdelningar: 10713 kr
   Övriga inkomster: 4365 kr

   Detta gör att inkomsterna för juli hamnar på 69458 kr och då går det att räkna fram en sparkvot på 71%.

   Radera
  3. Hej där Kronan och tack för kommentar!
   Jag brukar få hjärtklappning när vi ska köpa present till barnkalas. En liten mini-kartong med lego för 69 kr. En STOR kartong med lego, 1500 spänn. En till synes värdelös plast-dinosaurie som kan röra på huvudet och blinka med ögonen, 299 kr. Asså vem köper dessa grejorna, priserna är ju helt hutlösa med tanke på vad man får för pengarna.

   Hmm, sparkvoten är inkomster inkl utdelningar dividerat med utgifterna. Detta torde bli 71%. Vet att vissa inte tycker man ska räkna med utdelningar men jag gjorde så från början och fortsätter med det för att siffrorna ska bli konsekventa.

   Radera
 4. Jag är inte mycket för elbilar. Men dom som bestämmer verkar tro att det är bra för miljön. O dom kommer troligen att se till att vanligt folk inte har råd med bensin inom en snar framtid. Jag kan dock tänka mig att pendla till jobbet med en elbil om de blir ekonomiskt fördelaktigt. En bil som heter sono sion kommer 2019. Den ska klara ca 25 mil på en laddning och har solpaneler som ger 3 gratis mil om dygnet förutsatt att solen skiner. Den har även dragkrok och får dra 750kg.
  Priset ser ut att bli okej. 16000€ plus 4000€ för batteri. Tror det ska gå att leasa batteri också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus Månsson och tack för din kommentar!
   Jag älskar elbilar, har provkört allt som finns och är förtjust i Tesla S (dream on) , nya Nissan Leaf (föll pladask då batterikyla saknas) samt Renault Zoe ( en väldigt charmig bil men med ett franskt lynne för småfel). Dock har vi en dieseltraktor med rejält lastutrymme, dragkrok och ca 10000 mil på mätaren som kommer att gå i några år till. Jag väntar på att laddinfrastrukturen ska bli betydligt bättre, så att medeldistans och långresor inte ska bli ett äventyr och att det ska komma ut lite fler bilar på begagnatmarknaden, samt då även på att räckvidden ska förbättras något. Kul med info kring Sono Sion, ska kolla upp den ytterligare.

   Jag tror inte att det blir speciellt mycket billigare för den normale bilisten att köra elbil om man slår ut det på några år, men de är så oerhört mycket skönare att köra. Tysta, direkt gasrespons och inget att serva mer än bromsvätska och spolarvätska.

   Radera
 5. Bor i Stockholm, är civilingenjör, inte chef, inte IT-konsult men jag tjänar över 50 000 kr/mån och ser mig inte som överbetald. Bor i ett ruckel som närmast kan liknas vid en skokartong värderad till drygt 6 MSEK.

  Drömmer om att sälja minibostaden, få loss bostadsvinsten och flytta ut i landet istället. Tänkte att lönerna inte kan vara så mycket lägre för ingenjörer på landet men kanske är det så.

  Stockholm är trångt, stressigt, överbefolkat och ganska otryggt och man måste liksom slåss för allting. Kanske därför lönerna är höga, man lär sig att förhandla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej där ordningsamma mamman och tack för kommentar!
   Härligt att du kikar in här och läser. Det har varit lite glest med inlögg under sommaren, men det ska bli ändring på det inom kort då kyla, regn och blåst har gjort sin entre under dagen och hösten verkar ha smygstartat.
   Kul att höra om din lön! Jag har dock bara en kandidat och jobbar som konsult hos ett lite mindre konsultbolag inom affärssystem/integration och har brutto ca 43000 kr, och är en av de högst avlönade på firman förutom VD som ligger runt 60". Vi har en säljare med 18 års erfarenhet som har 35000 kr i fast lön och sen några tusen i provision beroende på hur hon säljer. Flera av de yngre anställda programmerarna är civ ing i datavetenskap och de har efter ca 7-8 år runt 35-40 tusen. Det är inte många som lytckas passera 40" oavsett utbildning. Jag känner en person som har över 50000 och han är it-chef på en större industri i trakten och han lyfter ca 65000 kr exkl eventuella bonusar. Då har han inte heller någon övertidsersättning, så familjen ser honom sällan.

   Radera
 6. Äntligen lite uppdatering här!
  Haha, bra recension av Kupolen.
  Småsaker är verkligen dyrt i Sverige, en sladd till mobilen kan ju kosta en hundring och som sagt likaså för en ballong. Snabbmat tycker jag också är väldigt dyrt här, även om det ibland går att få en bra falafel i bröd för 35 kr i någon food truck så brukar snabbmat ofta kosta minst det dubbla, ibland tredubbla. Priset på Lego är ju sjukt, men det gäller desamma i andra länder också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där minimalistspararen och tack för din kommentar!
   Ja det är lite stiltje på bloggen under sommaren. Det lockar mer att sitta ute på altanen med en god drink och njuta av solskenet än att sitta vid datorn :)

   En av de största sparåtgärderna någon kan göra är att dra in på allt småskit. Du sparar stora summor varje månad på att banta ner matinköp (vi köper alltid massor av t.ex ris, pasta, och andra basvaror när det är rea) och alla dessa små "fiffiga" grejor som finns överallt. Det som vi lagt lite pengar på denna månaden är en smärre renovering av ett förråd. Färg, spackel, ny ventilationsfläkt samt lite nya lister kostar några tusen. Men så är det att vara husägare. Vi är i övrigt mycket sparsamma när det gäller hem och heminredning och sliter på det vi har. Likaså gäller bilen. Tvättar den nog två gånger om året haha.

   Radera
 7. Jag bor sydvästra Skåne, är civilingenjör, strax över 40 år, anställd på större företag på en analytisk (men ändå, i min ögon, ganska ”simpel” tjänst) & tjänar ca 53’ i månaden, inklusive bonus. Känns som en ganska normal lön i min bransch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Tinga och tack för kommentarer!

   Ja det är så svårt med löner, jag har snackat med flera kollegor som är i liknande tjänster som jag och som jobbar på olika platser och har väl kommit fram till att jag har "hyfsad" lön för att vara konsult. Jag är inte oumbärlig eller har specialistkunskaper, dock är jag erfaren och bred, men tyvärr är kunderna ofta inte intresserade av att betala för detta utan man vill ha någon som löser en uppgift, sen att jag kan hjälpa dem med en himla massa annat runt omkring det är inget de märker förrän efteråt, det är inget som går att "sälja in" och som påverkar timpriset. Det ska man vara medveten om att i konsultbranschen är timpriset A och O. Det styr hela verksamheten, till skillnad från myndigheter t.ex. som styrs av sina anslag från år till år. En myndighet kan t.ex. ena året anställa 20 nya personer pga ökade anslag för något EU-projekt, sen om två år när pengarna är slut tvingas man sparka dessa personer.

   Din lön på 53" är väldigt bra om du inte har något personalansvar eller har en chefsposition ska jag säga. Sen handlar det mycket om var i landet man bor. En granne jag hade för ca 7 år sen var en av få i Sverige med kunskap om ett visst datorsystem, han tjänade då hos ett industriföretag i norra småland 47" kr, vilket var mer än hans chef som hade 44". I stockholm kanske dessa herrar hade fått 70-80" kr, vem vet. Men det har jag erfarit, att löner för tekniktjänster skiljer väldigt mycket var i landet man bor, och generellt är det storstadsregionerna som betalar bäst.

   Radera
 8. Vi ger ut lån inom intervallet $ 10.000 till $ 200.000.000.00 USD med en ränta på 3%. Våra lån är väl försäkrade och högsta säkerhet är vår prioritet; Intresserade personer kan kontakta oss idag via e-post stevendonaldloanfirm36@gmail.com
  Observera att om du är under 18 inte är tillämplig, skriv all information på ett korrekt sätt med din högkommission, så se till att du verkligen är tillämplig på dig. LÖVER INFORMATION 1) Fullständigt namn: ......... 2) Land: ......... 3) Adress: ......... 4) Stat: .... ..... 5) Kön: ......... 6) Civilstånd: ......... 7) Jobb .......... 8) Telefonnummer: ......... 9) Nuvarande ställning i stället för arbete: 10) Månadsinkomst: ......... 11) Lånebelopp krävs: ......... 12) Lånets längd : ......... 12) Ansökte du om ett lån Innan .......... 13) Ålder ..........

  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 9. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 10. Vi erbjuder 3% lån. Kontakta oss: paulloanfundshelp1@gmail.com

  SvaraRadera
 11. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera