söndag 30 september 2018

Avstämning September 2018 (snålspecial)

Då var det dags igen för ytterligare en månadsavstämning. Vi har passerat en av de trevligare sensommarmånaderna; September, och tar steget in i den första riktiga höstmånaden; Oktober. Det är intressant hur mycket vädret påverkar ens liv och leverne. På mig märks det främst att jag blir oerhört mycket tröttare på kvällar och morgnar nu när det blir mörkt redan vid 19-tiden, och kolsvart när jag går upp 05.45. I fredags lyckades jag somna redan vid 20-tiden på kvällen. Hade det varit mitt i sommaren hade jag förmodligen varit ute och hållit på med något vid samma tid, och inte gått och lagt mig förrän efter midnatt någon gång.

Inkomster

Vi har haft en annorlunda månad av många olika anledningar. Fru Snålgris har varit föräldraledig större delen av månaden och på så sätt förlängt sommarsemestern men samtidigt krympt inkomsterna något. Jag har jobbat på som vanligt utan några större krusiduller:

Nettoinkomst lön: 27103 kr (mer blir det inte trots en bruttoinkomst på över 42000 kr, leve ostkrokarna)
Utdelningar: 8842 kr
Övriga inkomster: 17318 kr (föräldrapenning, barnbidrag, inkomst av att hyra ut garage)

Totala nettoinkomster för månaden blir således: 53262 kr. 

Utgifter

För månaden som gått hade vi bestämt oss för en riktig snålutmaning. Tanken var att dels ha ett köpstopp av allt utom sånt som inte går att göra avkall på som t.ex. mediciner. Vi hade utöver detta inventerat skafferier och kyl/frys och konstaterade att här fanns det tillgångar vi kunde leva av. Vi gjorde även en koll i trädgården och hittade diverse grönsaker som kunde ätas upp, t.ex. tomater och chilifrukter. Därför var målet att all mat skulle lagas av sådant som vi hade hemma, och inget onödigt skulle köpas in. Det enda vi inte skulle tumma på var matens kvalitet.  Hur gick det då? Helt klart över förväntan, även om det kändes lite tråkigt och "fattigt".

Mat: 642 kr (4000kr)
Kläder: 238 kr (500 kr)
Bostad: 3347 kr (4252 kr)
Övrigt: 2979 kr (4139 kr)
Transport: 445 kr (1628 kr)

Totala utgifter för månaden blev 7678 kr, vilket ger en sparkvot på 80%. Vi hade lite tur med de fasta kostnaderna då elräkningen var riktigt låg pga en varm sensommar, och att flera andra fasta räkningar kommer först nästa månad. Vi var tvungna att köpa lite kläder till Lilla Snålgrisen då förskolan har startat, men i övrigt köptes i princip ingenting in, utan merparten av våra utgifter består av fasta kostnader som t.ex. Netflix, försäkringar och CSN, samt dagis, vatten, el och räntekostnader för huslånet. Vi lyckades att halvera våra månadskostnader enbart genom att handla ännu mindre än vad vi brukar göra (i princip ingenting alls) och frysen är fortfarande halvfull av mat som väntar på att tillagas.

Pengamaskinen

Hur har det gått för pengamaskinen? Den fortsätter att spotta ur sig utdelningar, men värdemässigt har det inte varit en bra månad.


Värdemässigt har vi gått nästan 33000 kr back. Vi har tyvärr inga HM i portföljen som antagligen har hjälp många portföljer att ta ett skutt uppåt under senare delen av månaden. Nu är detta inget vi ligger sömnlösa över utan kan konstatera att ibland går det upp, och ibland går det ner. Det har inte gjorts några större inköp under månaden, utan pengarna ligger och väntar på köptillfällen. jag sålde Pegroco Invest Pref, då de antagligen snart kommer att lösas in, och kursen vandrade nedåt mot inköpspris. Genom att sälja dem gjorde jag en smärre vinst på ca 700 kr.

Utdelningar

Nedan följer en sammanställning av våra utdelningar för septemberInget att orda om här, inga av våra bolag har vare sig sänkt eller höjt sin utdelning. 

Jag har dessutom lekt en del med Nordea Investor, mest för att klämma och känna på plattformen. Pengarna som ligger där är bara några hundralappar, och vi får se om jag nästa månad tar steget fullt ut och gör samtliga utländska inköp där. Fortsättning följer på den såpoperan.

Har du gjort en snålutmaning någon gång? Hur gick det?

10 kommentarer:

 1. Matkostnaden är riktigt imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där ibland och tack för kommentaren!

   Ja det vi köpte var lite grönsaker och mejeriprodukter som mjölk. Smör brukar vi köpa när det är rabatt och frysa in, håller flera månader utan problem. Mjölk dricker vi inte så mycket och vi hade precis köpt ost förra månaden. Frukt har vi på träden i trädgården och på jobbet kommer folk med stora lådor med äpplen de vill bli av med. Det blev lite smågrejor, då CityGross hade rabatt på diverse bulkvaror, men vi hade nog kunnat komma ner ytterligare 200 spänn om vi verkligen enbart hade köpt sånt vi behövde. Om vi vill hade vi kunnat köra en snålmånad till, men då vi vill ha lite mer variation och mer färsk fisk (vi hade fryst) så återgår vi nu till vanligheten.

   Radera
  2. Grymt. Hatten av! Vi har tagit ner våra matkostnader från 5-6000 exklusive uteluncher till 3500 inklusive uteluncher. Bra tips med smör - den hade jag inte koll på.

   Radera
  3. Uteluncher existerar knappt i Snålgrisarnas värld. Ofta smakar det inte så gott, och kostar över 100 kr för en portion.

   Problemet med smör är att dels behöver vi det till bakning och på mackan. Vi har testat margarin men det är helt enkelt inte så gott. Ett paket Bregott ligger numera runt 40 kr paketet, men denna helgen hade CityGross 25% rabatt på smör, samt att vi hade 10% extra rabatt med kupong. Då köpte vi två paket till att frysa in. Men visst, margarin är ju ett betydligt billigare alternativ.... :P

   Radera
 2. Sjukt imponerande matkostnad (och övriga kostnader). Vi körde snålare än vanligt och kom då till precis över 3 000 kr... Tror inte maken går med på en riktigt snålmånad, vissa saker vill han ha. Skönt att se att vår inte är den enda portfölj som gick back i september!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cosmic och tack för din kommentar!
   Ja vi klarade oss tack vare kreativ matlagning och en välfylld frys samt trädgård. Det var dessutom köpstopp för alla typer av godsaker, utan det var det vi hade hemma som gällde. Tack och lov var det en lugn månad avseende födelsedagar och fester, då hade det inte gått.

   Vi utmanade oss främst för att det hade gått åt en hel del cash under semestern och att jag tyckte att frysen nästan exploderade av kött, fisk och annat som hade inhandlats när det var extrapris. Någon gång ska det ju användas...

   Radera
 3. Hej! Grattis till bra progress!

  En fråga som jag gärna skulle vilja ha din input på: har du någon Health Tech-produkt som du gillar mest och isf vilken och varför? Gjort någon spaning på aktiebolag kopplade till detta som är intressanta ur investeringshänseende?

  Tack!
  Healthtechproducts.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Health Tech products och tack för din kommentar!

   Det enda vi använder som har med hälsa och teknik att göra är stegräknar-appen i våra telefoner. Den använder jag även för att hålla lite statistik över mina löparrundor.

   Gällande aktier så sysslar vi primärt med utdelningsaktier och företag kopplade till Health Tech är väl inte speciellt kända för att dela ut. De behöver nog allt kapital de kan få till att växa. Det enda jag kan tänka är om något investmentbolag sitter på någon del i liknande bolag, det är inte helt omöjligt.

   Radera
 4. 600 kr mat för en månad för hela familjen är ju brutalt bra! Har du någon uppfattning hur mkt som gick åt i skafferiet? Alltså är det tomt nu och du väntar på att bunkra upp med pasta för 5kr och rissäckar eller klarade ni er bra på 600 kr och förråden är fortfarande fyllda?

  SvaraRadera
 5. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera