lördag 27 oktober 2018

Utdelningar oktober 2018

Hej vad det går! Oktober närmar sig sitt slut och i morgon vrider vi tillbaka klockorna en timme. Det betyder marginellt ljusare på morgonen och definitivt mörkare på kvällen. Trädgårdsmöblerna har vi ställt tillbaka för länge sedan.

Det har varit en smärre korrektion på börsen de senaste dagarna. Vi har sett nedgångar på de flesta börserna jorden runt men de amerikanska teknikjättarna har haft det extra svettigt. Dock, får vi tänka på att det är dessa som har stått för de största uppgångarna under senaste året. Många journalister får det att låta som om domedagen har kommit och Jason Vorhees står i farstun, men jag tar det hela aningen med ro. Varför då? Jo, den dagen det kommer en riktig nedgång på börsen likt den hösten 2008, då kommer det garanterat att flyta mer blod på gatorna än de ynka droppar som har kommit under senaste veckorna (bildligt talat förstås). Marknaden kan inte öka och öka i all evighet och förr eller senare kommer det att vända nedåt. Lägg däröver till att Mr Market är aningen neurotisk och har lite av en flockmentalitet i sig. Detta kan innebära att när någon börjar ropa "sälj" så följer skocken efter. Oavsett om det finns några svarta svanar som lurar i vassen eller inte.

Hur har vi då gjort? Snålgrisarna har faktiskt varit lite försiktiga i våra investeringar. Vi har handlat mindre poster i Oriflame, Clas Olsson och Skanska. Anledningen till att vi inte har bränt av allt vårat krut är att jag tror att nedgången bara har börjat, och då är det dumt att slösa bort hela kassan direkt. Detta är ett misstag jag har gjort väldigt många gånger, dvs när det lyst rejält rött i något bolag har det handlats för brinnande livet, för vem vill ju missa en riktig rea när ett stort och fint bolag tappar 10% på en handelsdag. Dock har jag mer än en gång stått där med lång näsa när samma bolag en vecka eller två senare ligger -20%.  Senaste gångerna detta har hänt är med Clas Olsson och HiQ. Fastighetsbolaget JM och banken Nordea ligger nu på attraktiva nivåer, men vi avvaktar av sagda anledning, att det fortfarande finns fallhöjd kvar och frågetecken kring finanserna som vi är osäkra kring.

En annan anledning till att jag tror att vi inte har fallit klart är att många bolag har tappat i värde trots helt okej kvartalsrapporter. Jag hade väntat mig att t.ex. HiQ skulle vända upp rejält i fredags efter en förhållandevis bra rapport, men det blev istället en smärre nedgång. Ända sedan jag började med att handla på börsen runt sommaren 2008 (jodå, fin timing haha) har HiQ ansetts vara bäst i klassen av konsultbolagen, men nu under senare året känns det som om luften har gått ur både marknadens tro på bolaget, samt aktiekursen som sådan. SHB gick dessutom ut med en köprek i fredags, men marknaden gäspade och aktiekursen hamnade på -0,3%.

Så, hur var det med utdelningarna då? Jodå, även trista oktober har delat ut några tusenlappar:


En helt okej utdelningsskörd som hjälper upp den trista portföljutvecklingen något. Dock, får man räkna med en korrektion likt den vi nu ser lite då och då. Jag minns nedgången senast under 2014, då tog det över ett år innan OMXS30 orkade upp på plus igen. Det gäller att ha is i magen och fortsätta stanna kvar på börsen, om man har planer på att låta sina pengar jobba under många år framöver. Däremot, är man nybliven pensionär kanske det är läge att vikta ner sin risk mot preffar eller räntefonder? Det "nya" ränteläget framöver med en höjning av reporäntan kommer att bjuda på intressanta förvecklingar både när det gäller obligationsmarknaden och för preferensaktier. Den som lever får se.

Har du gjort något speciellt nu under börsens röda dagar? Vad tror du på IT-konsulternas framtid? Börjar lönekostnader och minskande marginaler påverka dem likt den massiva nedgång som varit hos hyrläkarbolagen (Dedicare -43% YTD)

10 kommentarer:

 1. håller med dig till fullo. Troligen bara början av större korrektion och då gäller det att vara iskall. Billigt kan bli billigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nermin och tack för kommentar!

   Ja det är inte lätt att hålla sig lugn när bolagens kurser faller likt löven på träden. Dock, jag har ofta gått i fällan att köpa för tidigt.

   Radera
 2. Riktigt tunga tapp i många fina bolag men har inte tankat något själv ännu. Alltid vanskligt med tajmingen, Investor med 25% rabattt och Dometic är satt under lupp.

  Bifogar en FIRE intervju från motley fool. kan vara kul att inspireras av lite långsiktig filosofi när det stormar.
  Håller med Nermin billigt kan bli billigare. värt att påminna sig om i dagens börsklimat.
  Grym blogg tack för den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. man kan glömma som Abbes pappa i Madicken sa..
   http://motleyfoolanswers.libsyn.com/how-to-become-financially-independent-by-your-30s

   Radera
  2. Hej där den tystamajoriteten och tack för kommentar!

   Jo det är frestande att köpa på sig mängder av bolag, men jag vill nog avvakta och se vart det hela tar vägen under november. Var det en mindre korrektion eller början på ett större fall? Billigt kan onekligen bli ännu billigare, var finns botten hos JM t.ex., ett megablankat bolag. Och hur går det med konsulterna som t.ex. HiQ och Dedicare. Och kommer CO och retail att lyfta någon gång?

   Radera
  3. CO är svår, bra butik som jag besöker själv när jag behöver något på en gång. Prisvärt. Men konkurrensen är stenhård och tveksam till nya vd:s köp av mat-ehandlaren. Konstigt förövrigt hur sent detta gamla postorder företag var på e-handel.

   Ska läsa igenom JM:s årsredovisning å sätta mig i in bolaget lite mer. Det är säkert för tidigt att köpa men bättre att göra hemläxan lite innan. Finansiellt borde de iaf kunna plocka upp oscars P och liknande bolag för en billig penning så får de fina byggrätter. Men ett långt spel helt klart

   Radera
 3. Jobbar själv inom konsultbranschen och inom IT.
  Vet inte riktigt om det är på väg nedåt, det känns faktiskt som raka motsatsen. Skulle utan problem kunna anställa 100 konsulter till och sätta dem i 100% sysselsättning.

  Så jag tror det är som så att just nu har vi inte den kompetensen som behövs i landet och det kommer påverka resultatet negativt, vilket såklart driver upp löner och ersättningar som är rätt löjliga för en "vanlig" löntagare.

  Inte ovanligt att ligga på 50-60000/mån utan att för den delen jobba ihjäl sig. Men arvoden in är ju då också i 1500-3000:-/tim spannet vilket är betydligt högre än bemannings"konsulter".

  Många stora bolag, t.ex CO, H&M osv är ju oerhört sena på "digitaliseringstrenden" så jag ser inte hur efterfrågan på experthjälp skulle minska. Den bör öka dramatiskt. De flesta jag jobbar med får 10 erbjudanden eller mer i månaden med betydligt bättre ersättningar än vad dem har idag p.g.a kompetensbrist!

  Jämfört med IT-Bubblan så producerar ju iaf IT-bolagen någonting...övriga konsultbolag tror jag får det lite tuffare men jag har bara gott att säga om HiQ inom min bransch - bra kvalitet, duktigt folk, gott rykte.

  I mitt bolag så ökar löner och ersättningar drastiskt men det kompenseras via ökade timpriser som är väldigt lätt att motivera med kompetensbrist. Men förstår helt klart om folk utanför IT-branschen ifrågasätter löner och arvoden/tim.

  Inte många som "ifrågasätter" advokater med ungefär samma arbetsbörda, ansvar och timpengar. Vi må vara dyra i drift men väl värda investeringen om du behöver en expert ;-).

  Så som jag ser det är största risken med HiQ att de utnyttjar "storhetssyndromet" och inte betalar skäliga ersättningar och då sticker duktiga konsulter som påverkar resultatet betydligt mycket mer än låga löner. Just det är med låga löner är ju något som tycks vara universallösningen när det börjar gå dåligt, sett många konsultbolag göra samma sak och vilja behålla för mycket av kakan själv och istället blir dem av med både kunder och kompetens helt i onödan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Friviautdelning och tack för din mustiga kommentar!

   Gällande IT-konsulter (t.ex. utvecklare och arkitekter) tror jag det skiljer ganska mycket i arvode beroende på var du befinner dig i landet. T.ex. HiQ har ju kontor lite här och var och på mindre orter har du inga 1500 kr i timmen för en senior utvecklare. Jag har för mig nån bekant som jobbar som säljare på ett av de större konsultbolagen sa att i Växjö (som är i närheten av där vi bor)ligger timpriserna för erfarna utvecklare Java/.NET runt 700 spänn. Det är sällan lönerna går över 40" även för erfarna konsulter på sådana orter. En bekant som kör eget är en riktigt vass fullstackutvecklare med 20 års erfarenhet och han är glad om han kan sälja sig för 750 kr i timmen. Konkurrensen är stenhård och detta utnyttjar företagen till max.

   Precis som du säger så finns det jobb så det räcker och blir över, men kunderna vill oftast inte betala vettiga arvorden och då går det inte heller att höja lönerna till någon vettig nivå. Det är möjligt att mindre bolag kan få upp både timpriser och löner om de enbart håller sig med specialister.

   Just HiQ har jag enbart koll på genom en ytlig bekant som jobbar där på men vad jag vet har de minimalt med "overhead" dvs admin, chefer, lyxiga tillbehör. Konsulterna får t.ex. inte ens en laptop när de börjar där, vilket är standard på de flesta andra bolag (oavsett om de använder den eller inte). SÅ de har ju verkligen dragit ner på kostnader, så det är lite märkligt om de inte kan använda dessa pengar till att höja lönerna så de undviker att tappa dugligt folk.

   Radera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera