måndag 25 mars 2019

Dags att deklarera

Vilken härlig helg det har varit. Solen har strålat och vi har hunnit med allt från utflykter, storstädningar och ätit ute på restaurang i goda vänners lag. Hela byn vaknar till när det blir ljusare och varmare och man träffar på grannar som man näst intill hade glömt att de fanns. För oss som avskyr kyla, snö och mörker känns denna period helt perfekt för att övervintra i ett annat land i t.ex. Spanien. Detta fungerar såklart inte så länge man har barn som går i skola, men om 12 år så har vi antagligen sparat så pass mycket pengar och fått rullning på pengamaskinen att denna typ av möjligheter helt klart är inom räckhåll.Du har väl inte missat att Skatteverket nu har öppnat möjligheten att deklarera. För Herr Snålgris är det ofta ingen munter läsning, då det ofta blir kvarskatt. Så blev det även detta år då jag fick restskatt med  13680 kr. I grund och botten är detta inget konstigt, då jag inte har någon skattejämkning då räntorna är så låga på huslånet. Varför får jag då restskatt? Kan inte arbetsgivaren räkna? Jo de räknar väldigt rätt, och jag får även rätt att göra avdrag för ränteutgifter. Men detta räcker inte då det tillkommer flera engångsskatter som betalas först vid deklarationstillfället. Dessa är:


 • Kyrkoavgift - 5273 kr
 • Fastighetsavgift - 9994 kr 
 • ISK-skatt - 6047 kr
 • Begravningsavgift - 1357 kr


Skatteverket jämför då hur mycket skatt jag har betalat in under året, minskar detta med de avdrag jag har rätt att göra och adderar sedan dessa engångsskatter. Då blev det ett underskott av kapital på skattekontot som jag måste åtgärda senast någon gång i höst.

Vad kan man säga om de engångsskatter jag får betala? Ja inte mycket. Kyrkoskatten betalar jag för sista gången då jag efter mycket funderande har valt att gå ur Svenska Kyrkan. Detta gör jag inte för att jag inte gillar deras verksamhet, utan för att jag tycker det är djupt orättvist att de tar ut en %-sats på mitt intjänade kapital istället för en fast avgift. Jag är även en stor motståndare till både marginal- och värnskatter och anser att alla människor ska betala samma skatt, man ska inte straffskattas för att man är ambitiös eller framgångsrik. Detta har jag även meddelat Svenska Kyrkan när jag lämnade in blanketten.

Fastighetsavgiften består av två fastigheter, huset vi bor i nu och ett fritidshus som är uthyrt helt utan vinst eller kostnader ( de som bor där gör det helt till självkostnadspris). Begravningsavgiften kommer man inte undan av naturliga skäl och ISK-skatten har Avanza beräknat och meddelat Skatteverket. Vill du veta hur Avanza har kommit fram till denna schablon? Busenkelt, gå in under Mina Sidor -> Deklaration och Kontobesked -> Deklaration och välj sedan tabben Deklaration:


Välj därefter filen Deklarationsunderlag 2018 och vips presenterar Avanza på ett föredömligt enkelt sätt hur de har räknat, i mitt fall:

Kapitalunderlag: 1 234 063,59 kr + 1 261 169,33 kr + 1 287 961,15 kr + 1 360 185,38 kr + 268 000,00 kr = 5 411 379,45 kr 

5 411 379,45 kr / 4 = 1 352 844,86 kr 

Schablonintäkt: 1 352 844,86 kr * 1,49 % = 20 157 kr

Enkelt förklarat adderar de saldot varje kvartal samt de insättningar (268 000 kr) som gjorts under året och detta dividerar de med 4 för att få ett sorts genomsnitt. Denna summa multipliceras med 1,49 som är den ränta som Regeringen har bestämt. Det är sedan 30% av denna schablon som jag ska betala i skatt.

I övrigt har det inte hänt så mycket hos Pengamaskinen denna månaden. Vi har dock gjort några små affärer, där vi har sålt hela vårat innehav i Clas Ohlson samt för dessa pengar köpt en mindre post i nischbanken Resurs Holding. Vi får se vad det kan bli för några nya affärer nu när lönen snart landar på kontot. Nästa månad blir det dessutom rejält med extra slantar att köpa för då utdelningssäsongen på allvar drar igång.

Fick du kvarskatt eller fick du tillbaka de pengar du utan ränta har lånat ut till Skatteverket? 

20 kommentarer:

 1. Jag klarade mig precis undan att betala. 1200 kronor trillar in på kontot lagom till påsken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej iblandgörmanrätt och tack för kommentar!
   Vad skönt att det kom så pass nära nollan. Ja lite extrapengar är ju inget man tackar nej till.

   Radera
  2. Nä då vore man ju dum i hövve ;)

   Radera
 2. Får oxå betala restskatt.. visserligen bara ca 1648 kr! Det är aldrig kul att betala in den! Men va f-n det kunde varit värre! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan investeralitemera och tack för kommentar!

   Ja det var ganska låg restskatt. Det kan vara mycket värre, de kostnader som jag har är under kontroll, och jag vet ungefär hur mycket jag ska ut med varje år. Kyrkoskatten är en stor post som kommer att försvinna, så nästa år blir det antagligen inte så mycket att betala.

   Radera
  2. Funderar på det där med att inte betala kyrkskatt jag med!

   Radera
  3. Ja det är med blandade känslor jag väljer att gå ur kyrkan då vi har haft mycket gott därifrån, och jag har väl sett detta som en sorts välgörenhet. Det jag invänder mig mot är att de tar en % av din lön istället för en fast "medlemskostnad". Jag är emot alla former av straffbeskattning på ambition och hårt arbete och anser att alla ska betala lika. En bekant jag känner betalar över 12000 kr om året i kyrkoskatt bara för att han har varit duktig och skaffat ett bra jobb och jobbar 60 timmar i veckan. Rättvist? Nej verkligen inte.

   Radera
 3. Tjenare Snålgrisen!
  Jag kommer få betala 6500 kr. Troligtvis för att bloggen dragit in rätt mycket och att jag borde betala mer skatt från mitt ordinarie arbete, men är inte säker :D

  Ha det gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kronan och tack för kommentar!

   Ja det är väl 30% på alla bloggintäkter, vilket förvisso är ett angenämt bekymmer som jag aldrig kommer att få :)

   Radera
 4. Kyrkoavgift och begravningsavgift ingår i preliminärskatten. Problemet är preliminärskatten bygger på ett fåtal skattetabeller som bara finns för hela procenttal. Ligger man nära mittemellan t.ex. 32,50 eller 32,51 i skatt totalt så betalar man en halv procent för mycket eller för lite i skatt under året.
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/skattetabeller.4.18e1b10334ebe8bc80005221.html#!/start

  SvaraRadera
 5. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska som arbetar på Capio Saint Görans sjukhus-Sverige. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 6. Egenföretagare så blir alltid skyldig, i år bara 50K.. Dock är det bara inkomst av tjänst som beräknar kyrkoavgiften inte kapital. Isåfall hade jag gått ur förrförra året när man sålde bostaden.

  SvaraRadera
 7. Jag bevittnade omedelbart resultat inom tre dagar efter att ha kontaktat kommunikationen med Dr.Oduduwas Love-spell caster för att få tillbaka min ex pojkvän efter 3 månader vi har bott iväg, jag är glad att rapportera att min man och jag är tillbaka på spår kom tillbaka till mig med mer kärlek och förtroende.
  Min djupa tacksamhet går till Dr.Oduduwa lunchade en magisk kärleksspell på min vägnar i hans tempel. Det var efter tre dagar min ex ringde mig på telefonsamtal för att be om ursäkt och be om förlåtelse, jag fick ett telefonsamtal från Anderson min man idag, han kommer hem, jag är väldigt glad eftersom det här är det bästa som någonsin hänt mig det här år. Jag rekommenderar starkt samma DrOduduwa till alla som läser detta sanna livsförklaring, om du söker återförening med familj, kärleksspell för att få tillbaka ex-älskare, kärleksspell för att bygga förtroende och matighet i ett förhållande och också sex äktenskapsrådgivande böner för att återställa brutna hem.
  Oduduwa kontakt: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Hej !
  Letar du efter ett lån för att starta om din verksamhet eller för ett projekt, eller att köpa en lägenhet, men banken ställer villkor som du inte kan respektera? Inga fler bekymmer, jag är en person och jag beviljar lån upp till 100.000.000 KR till alla personer som kan respektera mina villkor och att återbetala mig. Räntan är 3% per år. Eller behöver du pengar av andra skäl? Vänligen kontakta mig bara via e-post eller whatsapp för mer information.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 56 94 93 46

  SvaraRadera
 9. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 10. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 11. VI GÖR LÅN NU TILL LÅGT HASTIGHET 1% {adoifloans@gmail.com}

  Om du behöver ett brådskande lån för att starta ett företag, behöver du ett lån? Vi ger både företag och privatpersoner lån, så om du behöver ett akut lån nu inom 6 timmar kan vi låna dig ett lån utan dröjsmål
  lånet är nu tillgängligt till en låg ränta på 1%: Kontakta oss direkt på följande adress: [ADOIFLOANS@GMAIL.COM]

  Fullständiga namn:..............
  Land:..........
  Stat:..........
  Belopp:..................
  Lånets längd: ..........
  Telefon: .............
  Ockupation:............
  Födelsedatum:.......
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,
  Företagsnamn: ADOIF LOANS INC
  Företagets e-postadress: {adoifloans@gmail.com}
  Jag önskar dig allt gott.

  SvaraRadera
 12. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 13. Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fastighetslån, refinansiering, skuldsanering, personliga eller affärsmässiga syften? Välkommen till framtiden! Finansiering görs enkelt med oss. Kontakta oss eftersom vi erbjuder vår finansiella tjänst till en låg och överkomlig ränta på 3% för lång och kort lånetid, med 100% garantilån. Intresserad sökande bör kontakta oss för ytterligare låneförvärvsprocedurer via: joshuabenloancompany@aol.com

  SvaraRadera
 14. Letar du efter finansiering för att starta ditt företag eller expansionsförslag? finansiering för att betala dina räkningar eller köpa ett hus? Vi erbjuder alla typer av assistans här med 2% ränta. kontakta mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447300508785

  SvaraRadera