tisdag 7 maj 2019

Bland tomtar och troll

Jisses alltså, nu har kylan gjort ett nytt intåg över vårat avlånga land. Tji fick vi som trodde att påskhelgens värme betydde en tidig sommar. Det är ju svårt att skoja om global uppvärmning numera, då lär man få en snigel på ögat av Greta Thunberg, men visst är det svårt att hålla sig.I mitt förra inlägg ondgjorde jag mig över att Avanza av outgrundliga anledningar väljer att sparka ut Swedbank A-aktien ur sin Superränta. Detta medan dåligt presterande aktier som t.ex. Oriflame, AT&T, Danske Bank med flera tryggt får ligga kvar. Konversationerna på Avanzas forum Placera gick stundtals varma där den ene efter den andre (betydligt mer finansiellt insatta än Herr Snålgris) ansåg att detta beslut helt enkelt inte verkar riktigt.

Jag skickade för några dagar sedan ett meddelande till Avanza där jag ville få svar på dels varför man gör denna ändring med så kort varsel, varför man gör detta samt all annan info de vill dela med sig till mig och mina bloggläsare. Svaret lyder enligt följande

"Hej,

Vi kommunicerade ut tidigare i vår gällande sänkning av belåningsvärdet på Swedbank, se meddelande från 2019-04-01 som du har öppnat och läst.  Där skriver vi att aktien ingår i superräntan fram till nästa belåningsvärdesrevidering. 

Se länk för regelverket kring inkludering/exkludering i Superräntan:

https://www.avanza.se/kundservice.html/1639/hur-och-nar-bestams-vilka-vardepapper-som-ingar-i-superrantan/?phrase=superr%C3%A4ntan"


Tydligen var det flera på Placera som hade skickat sina frågor och funderingar till Avanzas kundsupport och all fick de lika meningslösa svar tillbaka. De verkar fästa större vikt vid att sätta dit mig som någon som har öppnat och läst ett tidigare meddelande än att faktiskt svara på frågorna. Jo, jag har absolut öppnat och läst föregående meddelande, och där står det precis som de skriver att aktien ska ingå fram till nästa revidering. Detta tolkade jag som att de ska på nytt revidera huruvida aktien ska fortsätta vara kvar i Superräntan eller inte, inte att den absolut kommer att utgå. Detta är väl en tolkningsfråga såklart. Jag ifrågasätter inte heller att de har sänkt belåningsvärdet till 65%, dock är det väl deras egen kreditavdelning som gör detta, så antagligen vet de väldigt väl varför de gör denna ändring med helt enkelt skiter i att svara. Avanza har absolut agerat troll-aktigt i denna fråga och jag är inte alls nöjd med vare sig deras agerande eller deras sätt att bemöta oss frågande kunder.

Man kan nu med ganska stor säkerhet konstatera att listan med aktier som ingår i Superräntan är ungefär lika stabil som ett korthus, närhelst (eller i alla fall två gånger om året) kan Avanza plocka bort eller lägga till kandidater lite hur som helst. Ska du belåna din portfölj, räkna inte med att dina aktier kommer att ha samma belåningsvärde för evigt. Diversifiering är som vanligt nyckeln till stabilitet.


Det har skett lite förändringar i portföljen sedan senast. Jag har gjort mig av med HiQ International som verkar ha det svårt att finna luft under vingarna. De delar ut mer än vad de tjänar och får nalla från kassan för att kunna betala sina utdelningar. IT-konsulter är en tuff bransch, och HiQ till skillnad från t.ex. Tieto, CGI och andra storspelare har ju inga produkter de kan kassera in supportavtal och licenser, utan de säljer mig veterligen enbart konsulttimmar.

Jag har även halverat mitt innehav i AT&T som också den har presterat dåligt de senaste åren, men trots det har de höjt utdelningarna. Detta kan antagligen inte fortsätta, och jag vågar inte chansa utan kommer att placera mina stålar i andra innehav, vilka är inte bestämt än.

Just det, hur var det med tomtarna då? Om Avanza är veckans troll är Isabella Löwin definitivt veckans tomte. Jag såg (genomled) söndagens partiledardebatt där hon gjorde sitt bästa för att hänga med, men ack vad stackaren hade det kämpigt. När man som språkrör anser att en framgångsfaktor till att knäcka gängkriminaliteten i Vivalla är att öka sitt samarbete med DAGIS, ja då har man nog både en och annan tomte på loftet. Hennes referens till fikonlöv i en replik mot Ulf Kristensson begrep jag aldrig heller. Tur att det finns två vakna programledare som kunde få in henne på rätt spår igen då hennes knaggliga utsvävningar avvek från ämnet på ett sätt som hade fått allas vår Stefan Löfven och hans obegripliga tjat om arbetsrätt och turordningsregler i nån debatt innan valet 2018 att blekna.

Det går absolut att få Sverige på rätt köl igen, men det finns inget enkelt recept eller några enkla svar. Någonting som för mig så självklart som att ge alla som får ett uppehållstillstånd även en varning "om du hittar på något dumt inom 10 år så åker du ut igen", detta verkar styrande politiker av någon anledning se som helt omöjligt. För mig är detta den optimala lösningen för just utländska medborgare som begår brott, några som har gett polisen väldigt mycket att göra och SD vind i seglen av sällan skådat slag. Systemet är dessutom helt rättvist. Så länge du befinner dig i Sverige och sköter dig, då är du välkommen. Missköter du dig, så tackar vi för denna tiden och ger dig en enkel biljett hem till det land du en gång kom ifrån. Dörrarna måste svänga i båda riktningar för att migration ska fungera. Tyvärr satsar Sverige hellre på att dela ut uppehållstillstånd i parti och minut, vilket har gjort att flera länder helt enkelt börjat misstro det svenska passet, då det är väldigt många som "tappar" det, och begär ut ett nytt.

Av söndagens debatt att döma är det dessvärre fortfarande bara Jimmie Åkesson som kan se kopplingen mellan abnorm invandring, osäkerhet i samhället, långa vårdköer, resursbrister i skolsystemet och så vidare. Så blir det nämligen när ett land ökar sin befolkning med 10% inom loppet av några år, utan att ha rustat för detta långt tidigare. Och alla var visst inte läkare, ingenjörer eller sjuksköterskor som Stefan Löfven hade påstått långt innan. Vår räddning av välfärden blev något helt annat, ett gigantiskt skuldberg.


Se nu till att du släpar dig ut och röstar i EU-valet. En blank röst är mycket bättre än ingen röst alls, vi måste slå vakt och vara stolta över vår demokrati.

15 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet allt ihop! Själklart ska de som missköter sig av utländsk härkomst få respass hem. Alla normalt tänkande tycker nog så inkl skötsamma invandrare. Bara våra överbetalda nötter till politiker som inte verkar begripa särskilt mycket så frågan är hur de kan representera folket?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar! Min åsikt gällande utvisningar grundar sig inte i någon sorts främlingsfientlighet, utan mer en normalisering mot hur det fungerar i de flesta andra länder. Dessutom blir det svårt att förklara varför man lägger stor kraft på att utvisa folk som vi behöver i arbetsmarknaden pga mindre skattefel som de inte själva verkar vara orsaken till, medans förhärdade brottslingar utan problem kan få stanna kvar. Detta är såklart inte en universallösning för att komma till rätta med den grova kriminaliteten, men det är ett steg på rätt väg, då man i åratal har försökt den "mjuka" vägen med dialogpoliser, fritidsgårdar etc. Det är faktiskt dags att rensa upp på de samlingsplatser där dessa människor figurerar. Jag är kanske ålderdomlig av mig, men jag anser att det är skillnad på om en infödd begår ett brott eller om det är en "gäst" som gör det.

   Tyvärr är polisen den trånga sektorn i detta fallet. Det är dessa som politiker skyller på när inte fler personer utvisas. Problemet är bara att polisen har fullt upp med allt annat. Om man från regeringens håll hade menat allvar hade man inrättat en specialstyrka på kanske 50-100 personer som enbart hade sysslat med inre utlänningskontroll, för att nöta ner volymen av illegala och ge den ordinarie polisen en chans. Men som vanligt finns inga sådana initiativ.

   Radera
 2. Ett tillägg, då brott dom begås är av viss grovhet skall medborgarskap omprövas givetvis.

  SvaraRadera
 3. Hej igen, för ordningens skull i detta flamssverige så betonar jag att jag liksom du inte överhuvudtaget har något med främlingsfientlighet att göra. Lagar är lagar och skall följas. Vi behöver inte invandrade grova brottslingar här, det är tillräckligt med infödda sådana.

  SvaraRadera
 4. Hej Snålgrisen! Ditt inlägg innehöll flera olika ämnen, men väljer att kommentera det sistnämnda. I samtal med en god vän angående integrationen ville jag påskina hur det dödliga våldet eskalerat i förorterna, varpå han sade: har du sett BRÅs statistik, som egentligen visar på någonting annat. Medierna blåser gärna upp missförhållanden som ett incitament att sälja nyheter. Well - jag fick krypa till korset i diskussionen där rapporten från BRÅ egentligen visade hur dödligt våld egentligen legat på en konstant nivå senaste 20 åren, men har inte eskalerat på sistone.

  https://www.bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2019-03-28-slutlig-brottsstatistik-2018---anmalda-brott-samt-konstaterade-fall-av-dodligt-vald.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan vad är livskvalitet och tack för kommentaren!

   Intressant statistik du visar fram. DOck undrar jag om inte sammansättningen av det dödliga våldet har ändrats, för så här många skjutningar med dödlig utgång minns inte jag att vi hade i storstäderna för 20 år sedan. Har ändå bott i både Malmö (jobb) och Göteborg (studier) runt 2000-2006 innan jag flyttade hemåt igen. Det var helt klart lugnare städer, inga klaner som härjade, eller gäng som sprang runt och lekte rövare. Langare och fyllerister har det dock alltid funnits.

   Det jag vill poängtera är att någonting är sjukt när byggbolag vägrar bygga en polistation, och att poliser inte vill jobba i ett visst område för att det är "för farligt", eller när vi har shariapoliser som stryker runt och håller koll på kvinnorna likt fårvaktare. Dessa personer ska slås i järn fortare än kvickt, och dessa som av polismyndigheten klassificerade riskområdena måste bli ställen där man vågar gå hem kl 2 på natten utan att riskera att bli rånad eller våldtagen. Samhället måste markera, och det fort, och rejält.

   Radera
  2. Hej Snålgrisen

   Hoppas att allt är väl med dig, kunde inte sova så satt därför uppe och läser inlägg.

   Gissar, eller hoppas du tog dig igenom mitt inlägg bakom en snedvriden integrationspolitik på min sida – och jag är lika bekymrad som du. Men om du kollar på BRÅ’s statistik så kan man inte, som jag gjorde hävda ett ”eskalerat dödligt våld”. Jag fick som sagt bekänna färg sedan jag konfronterats med fakta.

   Du kan hitta mina inlägg på min sida ”Samhälle & Politik”

   I ett samtal med min vän sade vidare: - Vilken procentuell siffra skulle du betrakta som en eskalering? Varpå jag svarade: - Jag vet inte 30-40%?

   Dödligt Våld mellan åren

   2002 var 98 st offer
   2018 var 108 st offer

   Utifrån statistiken får jag alltså skillnaden till 10% skillnad mellan ytterligheterna mellan 2002-2018. Detta utgör alltså en skillnad över snart två decennier. Jag kan åtminstone inte längre hävda att detta är en eskalering.

   Jag har arbetat i en av landets större städers förorter som högstadielärare. Vad jag kan vittna om är en social och kulturell diskrepans i bildningskapital mellan vårdnadshavare från olika länder. Inte helt ovanligt att nysvenskar från utomeuropeiska inte: lärde sig simma pga. barnen uteblev från simundervisning, eller förekom också en bristande förståelse för skolplikten; varför barnen skall gå i skolan och på vilket sätt det var viktigt, en bristande respekt för tjejer.

   Språkbruket lämnade också mycket att önska. Jag har haft elever från: Somalia, Eritrea, Iran, Irak. Den sedvanliga jargongen kan enkelt sammanfattas med:

   - Det var alltid någon som skulle knullas, företrädelsevis någons morsa, och man svor på att det var sant! Och det verkar som om gud också alltid fick vara med på ett hörn. Dessa strofer kunde eleverna laborera med valfritt.

   - Jag svär på gud på gud jag skall knulla din morsa!

   Det fanns en ohämmad experimentlust av att kombinera: gud, mamma och knulla!
   En okonventionell variant av gud fadern, sonen och den heliga anden.

   Jag har lämnat den arbetsplatsen, och ”PÅ GUD vad det var skönt att dra!”

   Istället landade jag ett jobb på en annan skola där genomsnittet av vårdnadshavarna sannolikt är akademiker, engagerade i sina barn – och där eleverna skakar hand med lärarna innan de går in i klassrummet.

   Detta är en del av historien varför jag började spara pengar till flytt.

   Money talks :)

   Radera
  3. Hej!

   Ja statistik ljuger inte säger man ju. Dock, långt ifrån alla som blir skjutna dör ju, så häri ligger det kanske en avvikelse kring den "uppfattning" som jag och många i min bekantskapskrets har om att våldet har ökat. Att inte så många fler dör än för 20 år sedan kan ju mycket väl stämma, men antalet skjutningar har definitivt ökat och det rejält. Sverige ligger ju topp i Europa, och det är inget att vara stolt över.

   De integrationsproblem du beskriver mynnar nog mycket ut i den svenska mentaliteten att vara till lags, att hjälpa, att i största allmänhet vara konflikträdd. Klart som f-n att tjejer och killar ska bada tillsammans, gå i skolan tillsammans etc. Där ska samhället inte vika en tum, likaså när det gäller så kallat "hedersvåld", en definition som har kostat samhället gud vet vad. Våld är våld, mord är mord oavsett vad det kallas. Det är också typiskt svenskt att hitta på speciella definitioner för något, sen kasta massvis med resurser på att försöka förstå och hantera detta.

   Precis som du är de senaste tio årens utveckling i Sverige en (av många) anledningar till att vi började spara för att kunna om vi vill dra oss tillbaka till ett varmare land, förslagsvis min frus hemland.

   Radera
  4. Det stämmer vad du säger; antar att vi båda har en poäng.

   Själva resonemanget angående antal döda blir absurt, eftersom själva förutsättningen för ett mord är just våld. Då finns också en god chans att fler kommer att dö framöver. Om färre människor skjuter, finns en minskad risk för att bli träffad.

   Anledningen till att jag lyfte resonemanget ”antal omkomna i samband med dödligt våld” var i relation till hur medierna skapar rubriker. Det är lika intressant att belysa hur medierna bidrar till iden om en förhärskande våldsepidemi.

   Men bara för att en eskalering inte ägt rum, behöver vi som samhällsmedborgarna acceptera läget. Det är lika banalt som vi skulle resignera och säga:

   - Aha, vad bra! Det dödliga våldet är inte värre än för tjugo år sedan. Nu kan vi koppla av!

   I Alice Teodorescus ledarkrönika ”Sprickan i kristallen” – Göteborgsposten, februari 2017, kan vi läsa följande:

   ”Den hemlighet som Sverige bär på, som inte är så hemlig längre, är att vi misslyckats med integrationen av många av de flyktingar och deras anhöriga som kommit hit, särskilt från Afrika och Mellanöstern, under en mycket kort tid. Vi har gått från att vara ett egalitärt samhälle till ett alltmer tudelat, med en etnifierad underklass.”

   Sammantaget blir alltså; om vi tar emot individer med klent bildningskapital så har dessa en mycket längre transportsträcka in i arbetslivet. Och jag tror att det är detta som Teodorescus åsyftar med ovanstående citat.

   Läs gärna resten av mitt inlägg på min sida så kan vi fortsätta diskussionen där, detta eftersom det mer kopplas till vår pågående diskussion.

   Jag kopplar inte enskilda etniciteter till särskilda brott, utan menar att läget är symptomatiskt: om folk som invandrar till ett land och inte tillägnar sig språket, så blir andra delar identitetsskapandet lidande t.ex. vilket normer och värderingar som gäller i landet man lever i.

   Skjuter, våldtar, misshandlar invandrare generellt – NEJ, Givetvis inte!

   Invandrare är inte en homogen grupp där alla beter sig på alla sätt; men en grundförutsättning för att lyckas bra i samhället är att ta vara på sin skolgång och språket för att kunna komma in i alla delar av samhället.


   Radera
  5. Ja detta är ingen lätt saka tt vare sig reda ut eller lösa. Det största problemet tror jag var att vi var helt oförberedda på att det kom människor till vårat land som inte gjorde eller betedde sig som vi förväntade oss. Således fanns det ingen beredskap för s.k. "hedersvåld", ett 100% importerat begrepp. Det fanns heller (märkligt nog) ingen beredskap för att se till att folk gör sig anställningsbara på något sätt, utan folk lever på med sina liv precis som de gjorde i sitt hemland. Kvinnor föder barn och går hemma, männen drar runt på stan. Allt medan pengarna kommer i brevlådan och samhället serverar allting på ett silverfat. Vart finns incitamentet att anstränga sig när du får det med bidrag och samhällets nåder minst lika bra som i ditt hemland? Vad kan samhället göra åt detta då? Inte ett dyft, utan där har vi en massa lagar som sätter käppar i hjulen för tjänstemännen.

   Likt du bryr jag mig inte det minsta om varifrån folk kommer, men vi måste i grunden förändra välfärdstänket om vi ska ha en chans till att lyckas med bra integration. Det ska inte gå att leva på samhället år ut och år in om du inte är gravt sjuk eller på annat sätt ej anställningsbar.

   Samhället erbjuder mängder med hjälp om du vill göra något vettigt med ditt liv. Det mesta är gratis.

   "Den driftige ska vi hjälpa, den late ska vi bestraffa", kan vara precis den medicin landet behöver. Sen kanske en och annan invandrare ta sig en funderare på varför man egentligen kom till Sverige, med tanke på de höga krav som finns på arbetsmarknaden. Men där och då var det nog ingen som brydde sig...

   Radera
 5. I samband med riksdagsvalet skrev jag även detta inlägg som kanske kan vara till hjälp:

  https://minkvalite.blogspot.com/2018/04/dubbla-budskap-i-valtider.html

  SvaraRadera
 6. Mycket intressant läsning om en väldigt deprimerande... Så trött på detta tjatande om integration från våra rötägg till politiker, det har i stort sett kapitalt misslyckats och alla verkar bara ha rättigheter. Att pengar bara dimper in på kontot utan att något gjorts är sjukt och stötande. fy sjutton. Jag är uppväxt med en förfärlig massa skyldigheter, det var rättspatoset i Svea rike fram till runt mitten på 80-talet. Hur kan en mördare ställa krav, ge fan en omgång och fråga sen igen om han har ändrat sig, och igen...

  SvaraRadera
 7. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett företag på plats och vi erbjuder pengar kredit till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: + 33756949346

  SvaraRadera
 8. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 9. Jag är Saara Kemi, en privat lånegivare som ger olika lån till enskilda / företag över hela världen snabbt med 3% räntesats om intresserad vänligen kontakta mig via e-post: saara.kemi@gmail.com

  SvaraRadera