måndag 19 augusti 2019

Bygg billigt

Har du börjat jobba än? Vi Snålgrisar är inne på vår andra vecka av den s.k. "grå vardagen". Det är helt klart en stor omställning från att vara ledig, främst att behöva gå upp 05.00 istället för 08:00. Jag själv gillar att sitta uppe på småtimmarna och se på något intressant tv-program med en god kopp örtte i handen, men detta fungerar tyvärr inte längre till min stora besvikelse. Men så har det ju varit varje höst, det är bara väldigt, väldigt lätt att vänja sig vid sina semestervanor. En dålig vana som den grå vardagen sätter p för är alkoholintaget. Under sommarens ljumma kvällar gillar jag att sitta ute på vår altan med ett gott vin i glaset, detta är inte heller något som lämpar sig för den morgontrötte tjänstemannen. Möjligtvis kan man ta sig ett glas eller två på helgen.

Under sommaren som gått har Snålgrisarna piffat upp sin bostad och trädgård lite här och var. Då funderade jag på hur detta skulle kunna gå till när man är "fri" och har betydligt mindre budget att röra sig med än om vi som nu båda jobbar heltid. Visst går det att ha ett byggintresse även om budgeten inte är av samma storlek som hos Fredde i Solsidan.Gör det själv

Detta är det absolut bästa spartipset jag kan komma på. En hantverkare kostar idag nästan lika mycket som en bättre IT-konsult. Är jobbet de gör svårt? Nej, det är det inte, men kanske lite knepigt då de kanske har gjort ett moment hundratals gånger innan, och då under överseende av en mentor. Men det är inget att deppa för, då det finns hur mycket bygginstruktioner som helst på nätet. På webbsidan byggahus.se kan du ställa frågor om precis vad som helst som har med bygg att göra, och även om det ibland kan ta tid att få svar på de där lite mer abstrakta frågorna om design, planlösning etc får man oftast snabba (och bra) svar på allt som rör verktyg och byggteknik. När vi byggde vår altan tog jag hjälp av en video på youtube som byggmax hade gjort. Den var föredömligt enkel att följa och altanen blev riktigt bra. Proffsbyggd helt enkelt. Vi känner tyvärr inga hantverkare, men gör du det kan det ju vara ett perfekt tillfälle att få lite handledning eller till och med assistans under dina första trevande byggtimmar.

Låna eller hyr

För att göra ett bra jobb krävs bra verktyg. Gör inte misstaget att köpa en uppsättning "billiga" verktyg i tron att "jag gör så sällan byggjobb, dessa räcker för mig". Du kommer ändå ha spenderat tusentals kronor på undermåliga verktyg som gör jobbet snett och är omständliga att arbeta med. Ibland finns det tillfällen då ett billigare verktyg fungerar, men oftast blir resultatet inte bra. Det finns idag flera firmor som för en spottstyver hyr ut proffsverktyg. Jag har hyrt en grävmaskin modell mindre för 1200 kr per dag. Den tog ca 20 minuter att lära sig, men var till stor hjälp då vi skulle anlägga en häck. Jag har även hyrt motorsåg, mattvätt, giraff (för att slipa spackelskarvar), stenkap, underhandsfräs och lite annat smått och gott. Vi har en grundläggande uppsättning verktyg här hemma, såsom skruvdragare, sticksåg och tigersåg. Jag och grannen brukar dessutom låna saker av varandra, han håller på med bilrekond och där kan man låna allt som har med bilpolering att göra. En annan granne har införskaffat en grävmaskin modell större som vi absolut kommer att ta i tjänst nästa år då poolen ska grävas ner. Tjänster och gentjänster.

Billigt material

Oavsett om du ska bygga ett staket eller anlägga en stengång behövs det en hel del material. När det gäller virke kan det löna sig att spana lite i närområdet om det finns ett litet mindre sågverk eller liknande i närheten som kan leverera virke billigare än vad de stora byggvaruhusen kan. Vi handlar det mesta av virket i någon av de stora byggvaruhusen på grund av att de har alla möjliga och omöjliga dimensioner, men vid vissa tillfällen då det rör sig om mindre projekt har jag kunnat köpa väldigt fint virke hos ett lokalt sågverk. Ska du anlägga en trädgårdsgång med marksten? Kolla då på blocket eller andra köp/sälj-sidor. Här kan du hitta marksten till vrakpriser som kanske har blivit över från ett bygge eller där säljaren har bytt ut befintliga plattor mot något nytt och modernare. Det går dessutom alldeles utmärkt att pruta på t.ex virke med mindre skönhetsfel. Jag brukar få 10-20% rabatt på virke som inte ser riktigt bra ut, men duger utmärkt att bygga med. Ska du måla om huset? Där finns det hur mycket pengar som helst att spara genom att pruta på färg. Slå ihop dig med några grannar som också ska måla om sina hus så blir rabatten ofta ännu större. När vi skulle måla om garaget hade vi den stora turen att en färgaffär i närheten skulle flytta på sig och sålde ut allting till 25% rabatt.

 Har du några andra spartips kring byggnation  att dela med dig?

6 kommentarer:

 1. Har inga tips utöver dina. När jag köper mitt hus som pensionär kommer jag att ha tid att renovera i egen takt och med mycket hög finish. Det gör inget om ett fönster tar en vecka att renovera.

  El och vatten är dock områden där jag inte gör mer än det mest basala (byta väggströmbrytare/väggkontakt resp byta blandare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan utdelningssmålänningen och tack för kommentar!

   Ja jag antar att man får ta lite längre tid på sig när det finns tid i överflöd. Jag är dock inte mycket för finsnickeri och sånt, har målat ett fönster en gång, höll på att bli galen. Tänker fortfarande på varför jag inte tog färdigmålade fönster när jag beställde. Det hade sett 100 gånger bättre ut.

   Ja vatten är jag inte så insatt i, mest för att jag inte har tagit mig tid att bli bra på det, men egentligen är det inget konstigt alls att koppla avlopp och vatten. El är väl numera olagligt att koppla utan behörighet, men är man någorlunda utbildad i ämnet som t.ex. elingenjör ska det inte vara några konstigheter det heller, om det rör sig om hyfsat enkla installationer.

   Radera
 2. Bra spartips för den som behöver bygga! Själv bor jag i lägenhet och har inget större behov av att renovera, men att anlita hantverkare kan bli väldigt dyrt när något väl behöver göras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Minimalistspararen och tack för din kommentar!

   Ja priserna på byggnadsarbetare har skenat iväg och många fuskbyggare simmar i vassen. De byggföretag häromkring som har gott rykte har ca 1 års väntetid.

   Rent allmänt tycker jag att tjänster av alla de slag i Sverige är för dyra i förhållande till vad gemene man tjänar.

   Radera

 3. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera
 4. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera